Witam!
Chciałbym wyburzyć ścianę nośną o długości 2,5 metra. Nie wiem czy to będzie możliwe ale jeśli tak to jakich kosztów mogę się spodziewać? Chodzi o projekt bo pewnie jest konieczny, robociznę bo chyba musi zrobić to jakaś ekipa uprawniona i materiały bo z tego co wyczytałem to ścianę ma zastąpić konstrukcja stalowa jakieś dwuteowniki czy coś podobnego. Dodam ze ściana ta jest wewnątrz budynku i podtrzymuje tylko strop wyżej nic już nie ma.
Oczywiście chciałbym znać koszty orientacyjnie, może ktoś wykonywał podobny zabieg:)
pozdrawiam.
Strona 1 z 1
wyburzenie ściany nośnej ile kosztuje
Napisano 02 kwiecień 2011 - 14:53
Witam,
Wyburzenie to nie wszystko... Trzeba teraz jeszcze podeprzeć ten strop który się opierał na tej ścianie.. najprościej jest wstawić nadproże na miejscu usuniętej ściany...
Całkowity koszt dla woj. Śląskiego to ok. 600-700zł (z obrobieniem)
Pozdrawiam
Inspektor Budowlany
Wyburzenie to nie wszystko... Trzeba teraz jeszcze podeprzeć ten strop który się opierał na tej ścianie.. najprościej jest wstawić nadproże na miejscu usuniętej ściany...
Pozdrawiam
Inspektor Budowlany
#3 Gość_diamond
Napisano 02 kwiecień 2011 - 20:50
witam
koszt projektu to ok. 6oo zl w warszawie.... jeżeli chodzi o usunięcie ściany to wszystko zależy z kolei od projektu - jest w nim określone jakie czynności należy wykonać podczas prac, jakiej stali urzyć itd, cena zależy również od materiału z jakiego jest wykonana ściana nośna, jakiej jest grubości a nawet od tak prozaicznych rzeczy jak to czy w budynku jest winda
Pracę takie wykonuję od wielu lat, standardowy projekt to dwa ceowniki po dwóch stronach ściany, skręcone śrubami, osadzone w przygotowanych bruzdach podparte na "poduszkach" betonowych. Dopiero potem można usuwać ścianę metodą bezudarową.
Prace powinien nadzorować kierownik budowy, natomiast wykonać może "każdy".
koszt projektu to ok. 6oo zl w warszawie.... jeżeli chodzi o usunięcie ściany to wszystko zależy z kolei od projektu - jest w nim określone jakie czynności należy wykonać podczas prac, jakiej stali urzyć itd, cena zależy również od materiału z jakiego jest wykonana ściana nośna, jakiej jest grubości a nawet od tak prozaicznych rzeczy jak to czy w budynku jest winda
Pracę takie wykonuję od wielu lat, standardowy projekt to dwa ceowniki po dwóch stronach ściany, skręcone śrubami, osadzone w przygotowanych bruzdach podparte na "poduszkach" betonowych. Dopiero potem można usuwać ścianę metodą bezudarową.
Prace powinien nadzorować kierownik budowy, natomiast wykonać może "każdy".
#4 Gość_Krystyna
Napisano 14 październik 2011 - 09:48
Witam
Chętnie bym zleciła taką robotę u siebie w mieszkaniu Czy może mi Pan polecić kogoś solidnego ??
Pozdrawiam
mamido@wp.pl
Chętnie bym zleciła taką robotę u siebie w mieszkaniu Czy może mi Pan polecić kogoś solidnego ??
Pozdrawiam
mamido@wp.pl
Użytkownik inspektor-budowlany.pl dnia 02 kwiecień 2011 - 14:53 napisał
Witam,
Pozdrawiam
Inspektor Budowlany
Pozdrawiam
Inspektor Budowlany
Napisano 13 grudzień 2011 - 11:16
Wszystkie pozwolenia, projekty itp to tylko teoria. Sam jakies 8 lat temu wyburzalem sciany nosne w domu (zabudowa 2 balkonow, przedluzenie pokojow). Ekipe mialem dobra, wyburzyli, zrobili odpowiednie wsparcia stropu i obylo sie bez zadnych projektow, czy pozwolen. Grunt to solidna ekipa, ktora zna sie na tym co robi. Jezeli nie jestes pewny pracownikow to pozwolenie i projekt jest wskazany, w innym wypadku, można zaoszczedzic czas z tym zwiazany na prace.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą - Ogrodzenia Drewniane, Meble Ogrodowe.
#8 Gość_Jadwiga
Napisano 28 styczeń 2012 - 11:05
Witam,
mam zapytanie odnośnie projektów dotyczących wysokich budowli w dużych aglomeracjach miejskich.
Czy, aby wyburzyć, stojący w samym centrum miasta pośrodku zabudowy ścisłej budynek, należy odnieść się (czy takie w ogóle są) do danych konstrukcyjnych budynku - rozdział np. procedury wyburzenia? Czy istnieje coś takiego w projektach konstrukcyjnych dużych wieżowców przewidzianych np. do budowy w wielkich miastach lub na terenach o podwyższonym zagrożeniu sejsmicznym?
Pytam, gdyż wydaje mi się, że aby dostać pozwolenie na budowę takiego budynku, oprócz opracowań instalacji np. gazowej, wodociągowej, elektrycznej itp. istnieje też wymóg zawarcia schematu, jak wyburzać taki budynek bez szwanku dla stojących w bliskim sąsiedztwie innych zabudowań.
mam zapytanie odnośnie projektów dotyczących wysokich budowli w dużych aglomeracjach miejskich.
Czy, aby wyburzyć, stojący w samym centrum miasta pośrodku zabudowy ścisłej budynek, należy odnieść się (czy takie w ogóle są) do danych konstrukcyjnych budynku - rozdział np. procedury wyburzenia? Czy istnieje coś takiego w projektach konstrukcyjnych dużych wieżowców przewidzianych np. do budowy w wielkich miastach lub na terenach o podwyższonym zagrożeniu sejsmicznym?
Pytam, gdyż wydaje mi się, że aby dostać pozwolenie na budowę takiego budynku, oprócz opracowań instalacji np. gazowej, wodociągowej, elektrycznej itp. istnieje też wymóg zawarcia schematu, jak wyburzać taki budynek bez szwanku dla stojących w bliskim sąsiedztwie innych zabudowań.
Napisano 06 luty 2012 - 21:22
Koszt około 500 zł.
Profesjonalna Firma budowlana oraz Ekipa budowlana
Strona 1 z 1

Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź

Logowanie