Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Ciekawe wykończenie wnętrz. - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Ciekawe wykończenie wnętrz. Pomysł na ozdobienie ścian.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mariposa007 Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 01-marzec 11

Napisano 07 marzec 2011 - 15:18

Witam,
chciałam się z Wami podzielić moim pomysłem na oryginalne wykończenie wnętrza. Otóż, od dawna podobał mi się pomysł namalowania jakiegoś drzewa albo dmuchawca na jednej ze ścian swojego pokoju. Niestety, moje zdolności artystyczne są... raczej nikłe Wink dlatego zaczęłam szukać jakiegoś szablonu w sieci, tak żeby spokojnie przyłożyć go do ściany, pomaziać trochę pędzlem i cieszyć się malunkiem. Wtedy trafiłam na stronę floflo, gdzie znalazłam wzór, który mi się spodobał. Przy okazji, zauważyłam że mają do sprzedania także naklejki, więc zaczęłam się wahać nad tym co kupić, jednak w końcu stanęło na szablonie. Z "małą" pomocą znajomych udało mi się ozdobić ścianę pokoju i muszę przyznać że jestem zadowolona Razz więc mogę spokojnie polecić ten sposób.
A wy jakie macie pomysły na urozmaicenie wnętrza? Smile

Martyna

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Ag@B Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 35
  • Rejestracja 09-listopad 10
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 14 marzec 2011 - 15:55

Proste szablony można zrobić samodzielnie, przy skomplikowanych kształtach pomocna jest specjalna taśma papierowa do wyklejania obłych i kanciastych kształtów. Można też rzucić cień wzoru na ścianę i odrysować go delikatnie twardym ołówkiem (np. 3H) lub kredką w kolorze wzoru, a następnie wypełnić szkic farbą przy pomocy pędzelka.Można też okleić go taśmą i pomalować przy pomocy gąbki.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Megi Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 13
  • Rejestracja 02-marzec 11

Napisano 16 marzec 2011 - 13:07

Fajne szablony są dostępne w marketach budowlanych typu leroy merlin. Znalazłam też fajny filmik pokazujący jak zrobić na ścianie strukturę produktami Cekol, właśnie wzór drzewa :) http://www.youtube.c...h?v=ahZovNdqK9w

#4 Gość_mania

• Grupa Guests

Napisano 16 marzec 2011 - 13:48

Ja ostatnio podpatrzyłam na Domosferze super pomysł na urozmaicenie ścian, czyli naklejki na ścianę. Wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Tu macie całą galerie z adresami sklepów i cenami: http://www.domosfera.pl/wnetrza/51,101999,9177250.html?i=0&bo=1

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Megi Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 13

Napisano 17 marzec 2011 - 13:05

Miałam naklejki i bardzo mi się podobają, ale nie trzymają się farby, którą mam pomalowany pokój. Musiałam więc je odkleić i powiesić w tym miejscu obraz, bo został po nich delikatny ślad.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   lorakmor Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 21
  • Rejestracja 01-kwiecień 11

Napisano 01 kwiecień 2011 - 14:15

czy naklejki nie wyglądają tandetnie? znacie jakies naklejki, ktore nie sa swiecace- zeby pasowaly do sciany?

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   orzechowe_oczy Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 24-styczeń 11

Napisano 02 kwiecień 2011 - 13:56

tak naklejki mogą być matowe...

chociaż może lepiej zadziałać farbą?
albo freskiem? (podobno to się staje u nas modne)

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208
  • Rejestracja 22-listopad 10

Napisano 05 kwiecień 2011 - 17:13

a nie lepiej na jedną ze ścian po prostu nałożyć tepetę. Mają teraz tak bogate wzory, że każdy wybierze coś dla siebie. Można to tak fajnie skomponować ze ścianami w innym kolorze. Tylko troche gustu żeby dopasować kolory i pokoik jak marzenie.

#9 Gość_Dodda

• Grupa Guests

Napisano 18 kwiecień 2011 - 14:47

Ja bym nie chciała naklejek. Gładź na ścianach czasem trzyma się "na słowo honoru".

Już widzę kratery w ścianie po zdarciu naklejek, które mi się znudziły po roku czasu. Malunek z szablonu przynajmniej zamaluje się potrójną warstwą farby :P

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   nati001 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 14-czerwiec 11

Napisano 23 czerwiec 2011 - 22:51

My mamy farbę olejną i naklejki nie schodzą... na pewno zależy gdzie kupisz, bo jak na bazarze to nie dziwota że mogą schodzić :) z tego co wiem, dobry klej mają naklejkidladzieci.pl

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Jaroff Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 18
  • Rejestracja 22-czerwiec 11

Napisano 30 czerwiec 2011 - 10:19

Z naklejkami to kwestia foli na jakiej są zrobione. Jest tylko kilku producentów i na to trzeba zwracać uwagę. Można również kupić w arkuszach A4 błyszczący papier samoprzylepny, wydrukować na dobrej drukarce własne wymyślone wzory, wyciąć i nakleić. Będą nasze niepowtarzalne a i papier również łatwiej później usunąć ze ścian.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Megi Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 13

Napisano 30 czerwiec 2011 - 15:41

lorakmor, widziałam ostatnio naklejki, które było z wierzchu jakby pluszowe czy welurowe raczej - takie miłe w dotyku, w leroy merlin ale pewnie są we wszystkich marketach budowlanych.

#13 Gość_Free-DOM

• Grupa Guests

Napisano 22 sierpień 2011 - 10:53

System dekoracji ściennych OASIS, to nowatorskie spojrzenie na temat kreowania przestrzeni w Twoim domu. Nasze systemy są projektowane i ręcznie rzeźbione przez ludzi z pasją, codziennie szukających natchnienia w otaczającej nas przestrzeni. Inspiracją dla tej struktury są unikalne i piękne w swojej prostocie pejzaże pustynne. Zaplanowana gra światłem i cieniem pozwoli stworzyć niepowtarzalny klimat w Twoim domu. System jest prosty w montażu i składa się z łączonych ze sobą elementów które razem jak również każdy z osobna tworzą unikatową całość. Pozwoli Ci spojrzeć na ścianę jak na dzieło sztuki a przestrzeń wokół Ciebie zmieni się w wyjątkową.

Zapraszamy na naszą stronę www.free-dom.net.pl

#14 Gość_Giga

• Grupa Guests

Napisano 25 sierpień 2011 - 15:26

Wyświetl postUżytkownik Free-DOM dnia 22 sierpień 2011 - 10:53 napisał

System dekoracji ściennych OASIS, to nowatorskie spojrzenie na temat kreowania przestrzeni w Twoim domu. Nasze systemy są projektowane i ręcznie rzeźbione przez ludzi z pasją, codziennie szukających natchnienia w otaczającej nas przestrzeni. Inspiracją dla tej struktury są unikalne i piękne w swojej prostocie pejzaże pustynne. Zaplanowana gra światłem i cieniem pozwoli stworzyć niepowtarzalny klimat w Twoim domu. System jest prosty w montażu i składa się z łączonych ze sobą elementów które razem jak również każdy z osobna tworzą unikatową całość. Pozwoli Ci spojrzeć na ścianę jak na dzieło sztuki a przestrzeń wokół Ciebie zmieni się w wyjątkową.

Zapraszamy na naszą stronę www.free-dom.net.pl

Byłam na tej stronce. Dosyć mały wybór struktur - 1 wzór - hmmm :blink:

#15 Gość_Lidka

• Grupa Guests

Napisano 17 listopad 2011 - 15:55

Nie wiem jak wam ale mi się podobaja takie pomieszczenia jak na niżej załączonym obrazku :P
Dołączona grafika
nie lubie żadnych naklejek, bo tak jak ktoś powiedział przede mną, kiedy mi się znudzą zostaną po nich brzydkie ślady

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 293
  • Rejestracja 08-kwiecień 11

Napisano 05 styczeń 2012 - 09:51

ja tam naklejek nie przylepiam, wolę od szablonu, ale do szablonu trzeba dobra farbę kupić, żeby to jakoś wyglądało porządnie...tak jak wyżej, po naklejkach ślady

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 264
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano 10 styczeń 2012 - 11:14

co kto woli, tez wolalbym szablon, ale tak czy inaczej sciane trzeba odnawiac co jakis czas.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Roberto Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 119
  • Rejestracja 09-kwiecień 11

Napisano 10 styczeń 2012 - 22:20

po naklejkach zostają ślady ale tak czy inaczej gdy się je zdejmuje to najczęściej w trakcie remontu więc pozostające ślady nie są takim strasznym problemem, co nie zmienia faktu, że dobrze zrobiony szablon jest bardziej efektowny

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Hardcorowy+Koksu Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 47
  • Rejestracja 17-czerwiec 11

Napisano 11 styczeń 2012 - 19:58

mi osobiście nie podobają się malowane drzewa na ścianach. po naklejkach fakt, zostaje plama na ścianie. dlatego też umieściłem naklejki na drzwiach. i tu akurat nie ma problemu z pozostawieniem śladu.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Skoczek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 71
  • Rejestracja 25-sierpień 11

Napisano 12 styczeń 2012 - 10:55

Siostra ostatnio w pokoju gościnnym wykorzystała motyw dmuchawca (szablon + farba). Wyszło bardzo fajnie, na swój sposób "pobudza" wyobraźnie i wprowadza świeżość do pokoju :). Ogólnie byłem zwolennikiem tego typu rozwiązań, ale po tym co zobaczyłem stwierdziłem, że przy najbliższej okazji sam muszę się o coś takiego pokusić.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą - Ogrodzenia Drewniane, Meble Ogrodowe.

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
salon

Modne kolory ścian 2012

Przemalowanie ścian jest najprostszą i najtańszą zmianą aranżacyjną, jaką można wykonać samodzielnie we wnętrzu. Miłośnicy designu i obowiązujących trendów, śledzą zapowiedzi i przemalowują ściany z nadejściem większych przełomów. Jakie są modne kolory ścian 2012?
Thuja occidentalis Brabant

Tuja 'Brabant'

Tuja brabant jest iglakiem bardzo łatwym w uprawie. Krzew ten należy do gatunku żywotnika zachodniego (Thuja occidentalis). Pochodzi z Kanady i północno-wschodnich terenów USA, gdzie rośnie na wilgotnych glebach. Jest to najszybciej rosnąca odmiana żywotnika, która potrafi osiągnąć do 4 metrów w ciągu 10 lat. Dzięki temu bardzo dobrze nadaje się na wysoki żywopłot.
Wino koralowe

Wino koralowe

Wino koralowe (Antigonon leptopus) to pnącze bardzo popularne w Meksyku, gdzie można go spotkać praktycznie w każdej zagrodzie. Pochodzi z tej samej rodziny co nasz rdest Auberta i tak samo kwitnie długo i bardzo obficie - musimy mu tylko zapewnić dużą ilość światła i ciepła.
Wino koralowe bardzo często uprawiane jest w pojemniku, jako roślina tarasowa.
Karmnik dla ptaków

Karmniki dla ptaków

Gdy dzień robi się coraz krótszy, a za oknem temperatura spada poniżej zera, zwierzętom, a w szczególności ptakom, trudno znaleźć pokarm. Dokarmianie z pewnością ułatwi im przetrwanie, czasami bardzo surowych, warunków zimowych. Dzięki takiej pomocy czerpiemy nie tylko osobistą satysfakcję, ale też pogłębiamy wiedzę o lokalnej przyrodzie.
projekt kuchni

Projekty domów z dużą kuchnią

Planowanie rozmieszczenia pomieszczeń i ich wielkości w domu, odbywa się na etapie projektowym. Przeważnie, kuchnie lokalizuje się od północy, tak jak wejście do domu.