Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Docieplamy dom - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Docieplamy dom Komentarze do artykułu Docieplamy dom

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Redakcja Ikona

• Redakcja
  • Ikona
  • Grupa Redakcja
  • Postów 1236
  • Rejestracja 21-wrzesień 09

Napisano 29 listopad 2009 - 23:31

Dom kojarzy się przede wszystkim z ciepłem. A ciepło domowe kojarzy się każdemu inaczej. Dla jednego to będą przytulne wnętrza, dla

Dołączona grafika
Link do artykułu: Docieplamy dom
Komentarze do artykułu:

#2 Gość_Marta

• Grupa Guests

Napisano 29 listopad 2009 - 23:31

Czytałam,że dobrym pomysłem na ocieplenie budynku jest Ytong Multipor, który można stosować na zewnątrz, albo od środka. Można też ocieplić nim strop nad piwnicą czy garażem.
http://www.xella.pl/...pol/pl/8054.php

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 30 listopad 2009 - 00:07

ocieplanie od środka to ostateczność. Nie ma alternatywy tak lub tak - zawsze od zewnątrz, a od środka gdy się inaczej po prostu nie da.

#4 Gość_Damian

• Grupa Guests

Napisano 01 grudzień 2009 - 00:19

Wyświetl postUżytkownik mrtn dnia 30 listopad 2009 - 00:07 napisał

ocieplanie od środka to ostateczność. Nie ma alternatywy tak lub tak - zawsze od zewnątrz, a od środka gdy się inaczej po prostu nie da.

To zdaje się żadna ostateczność, ale po prostu jedna z metod na ocieplanie budynku, a skoro proponuje się tak ocieplać obiekty zabytkowe to chyba nie dlatego, by je do konca zrujnować...
Poza tym np. na serwisie ZdrowaBudowa w komentarzu do artykułu można przeczytać jak w praktyce działa takie ocieplenie: Ytong Multipor

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 01 grudzień 2009 - 09:10

Wyświetl postUżytkownik Damian dnia 01 grudzień 2009 - 00:19 napisał

To zdaje się żadna ostateczność,

Niestety zdaje się.

Rozkład temperatury w murze ocieplonym od wewnątrz jest zazwyczaj bardzo zły. Mury tracą zdolność akumulacji cieplnej, punkt rosy często wypada tak, że para wkrapla się w strefie muru np.: na styku muru z ociepleniem. Proszę zapoznać się z podstawowymi wykresami rozkładu temperatury w przegrodzie, żeby nie było wątpliwości, że metoda ta jest ostatecznością, a nie alternatywą.

Przykład zastosowania w obiektach zabytkowych wynika z KONIECZNOŚCI a nie wyboru - konieczności narzuconej przez konserwatora zabytków.

Nie twierdzę, że jak już nie można inaczej ocieplić to być może promowana przez Ciebie metoda jest słuszna i lepsza od innych. Ale najpierw należy zrobić wszystko co możliwe, żeby ocieplić od zewnątrz.

P.S. Nie wiem dlaczego mam wrażenie, że zarówno Post Marty jak i Damiana pisała ta sama osoba?. Dla mnie nie ma nic złego w promowaniu rozwiązań na forach, ale lepiej robić to bardziej otwarcie :). Xella to przyzwoita firma i naprawdę nie ma się chyba czego wstydzić !.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Orlik Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 03-styczeń 11

Napisano 03 styczeń 2011 - 14:50

Docieplenie domu to zdecydowanie podstawa. Ja jako osobnik zawsze poszukujący rozwiązań ekologicznych w swoim życiu jestem zwolennikiem wełny mineralnej. Szczególnie takiej, która jest wytwarzana specjalnie z myślą o byciu jak najbardziej przyjazną środowisku. Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej takich rozwiązań:) Pozostaje jeszcze tylko przekonać ludzi, że żyjąc z myślą o ekologii można zyskać!:)

#7 Gość_Jowit

• Grupa Guests

Napisano 12 sierpień 2011 - 08:45

Czytałem, że świetnie sprawdzają się systemy ocieplania ścian zewnętrznych budynków w technologii KABE THERM. Jest ono na bazie styropianu i może być stosowane na wszelkich typowych podłożach budowlanych (tj. jak beton, tynk cementowy, cementowo-wapienny, piaskowiec oraz na ścianach surowych wykonanych z cegieł bloczków, pustaków i innych tego typu materiałów ceramicznych lub wapienno piaskowych), jak i na podłożach pokrytych dobrze przylegającą powłoką farby elewacyjnej lub tynku cienkowarstwowego.

#8 Gość_Mikołaj

• Grupa Guests

Napisano 29 październik 2011 - 12:43

Sam początkowo wątpiłem w to czy docieplanie domu faktycznie sprawi, że rachunki za ogrzewanie spadną, ale wystarczyło poczekać do końca zimy i podliczyć wszystko. Myślę, że koszt docieplania domu wełną knaufa zwróci mi się za 2-3 lata.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 29 październik 2011 - 16:34

Jak ktoś ma duży dom to i od środka ocieplać można :P

#10 Gość_janek

• Grupa Guests

Napisano 05 maj 2012 - 13:33

ocieplenie ma też zalety w lecie! w domu utrzymuje się idealna temperatura i możemy czuć się komfortowo. Oczywiście to nie jedyny powód dla ocieplenia, ale zalety ocieplonego domu zimą zostały już wymienione w tekście, sam mam już ekipę i kropkowany styropian i żałuję, że dopiero w tym roku pomyśleliśmy o termomodernizacji, można na prawdę wiele zaoszczędzić i czuć bardziej komfortowo

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Janek Kowalski Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 2
  • Rejestracja 23-maj 12

Napisano 23 maj 2012 - 14:01

Witajcie, podobno niebawem na rynku polskim ma się pojawić nowy styropian - Activbud, znacie może tą markę ? Podobno jakość jest bardzo OK a cena niższa od Arsanitu. Będę zobowiązany za opinie i pomoc. Nie wiem czy czekać z inwestycją a potrzebuję tego cholerstwa sporo. Uszanowanie, Janek

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Zaprawa murarska

Wapno jako spoiwo budowlane

Wapno budowlane jest spoiwem powietrznym, czyli takim, które twardnieje tylko na powietrzu. Jego głównymi składnikami są tlenki i wodorotlenki wapnia z małą domieszką wodorotlenku magnezu, dwutlenku krzemu, tlenku glinu i tlenku żelaza. Zazwyczaj wapno służy jako dodatek do innych spoiw - cementu lub też gipsu. W ten sposób poprawiają się ich właściwości ciepłochronne, urabialność oraz reguluje się czas wiązania.
Ogrodowy plac zabaw

Ogród dla dzieci

Dzieci zazwyczaj mają bardzo dużo energii. Bawiące się w naszym przydomowym ogrodzie, potrafią nieumyślnie zdeptać piękne grządki lub połamać niewielkie krzewy.
Zakładając ogród, warto pamiętać o naszych pociechach i urządzić go w taki sposób, aby był dla nich także atrakcyjny.
witryna sklepowa

Sklep do góry nogami

Przewrotny koncept zdecydowanie wyróżnia butik spośród innych modowych punktów handlowych.
Niesamowite wrażenie sprawiają meble „stojące” na suficie, kryształowe żyrandole wyrastające z podłóg i miękkie siedziska wyznaczone w łukach przejść, które niestandardowo kończą się nad posadzką.
paragraf

DZIAŁ IX - Ochrona przed hałasem i drganiami

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - DZIAŁ IX : Ochrona przed hałasem i drganiami
Psianka lulo

Psianka lulo

Psianka lulo to roślina często uprawiana w Andach - Indianie nazywają ją małą pomarańczą. Posiada ładne, ciemnozielone ulistnienie, jednak najcenniejsze są pomarańczowe owoce. Osiągają one wielkości dużego pomidora, w Kolumbii i Ekwadorze produkowany jest z nich egzotyczny napój. Jednak sok traci sporo swojego aromatu, dlatego eksportowane są również owoce.