Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: jak pomalować pokój gościnny? - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

jak pomalować pokój gościnny?

#1 Gość_ANNA

• Grupa Guests

Napisano 08 luty 2011 - 18:31

Witam!!!
Mam problem z pomalowaniem ścian i wybraniem koloru np beż i czerwień?
Mam ochotę na dwa kolory. Pokój ma ok 20 m2 na jednej dłuższej ścianie są 2 okna i okno balkonowe, na drugiej ścianie jest telewizor i meble następna sciana to drzwi i narożnik, czwartą ścianę zajmuje narożnik. Czy ciemniejszy kolor ma być na ścianie z oknami? Proszę o pomoc.

#2 Gość_Selenka

• Grupa Guests

Napisano 24 luty 2011 - 12:57

Wydaje mi się że ciemniejszy kolor powinien być na ścianie z oknami. Prawdopodobnie po pomalowaniu ścian będzie potrzebne małe przemeblowanie, bo pokój może wydawać się np. węższy,dłuższy, mniejszy itd. :)

#3 Gość_Anita

• Grupa Guests

Napisano 28 luty 2011 - 15:50

Ja niedawno pomalowałam dwie przeciwległe ściany pokoju na ciemny kolor bordowy a dwie pozostałe na żółto. Wyszło bardzo fajnie biorąc pod uwagę fakt że pokoik jest mały... Optycznie trochę się wydłużył:) Ale to kwestia przyzwyczajenia. wydaje mi sie że czerwień i beż może ładnie wyglądać pod warunkiem że nie będzie to krwista czerwień:) POlecam stronkę, może być pomocna jak już wybierzesz kolory: http://www.domplusdo...talog/malowanie

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   wikamaria Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 23
  • Rejestracja 30-marzec 11

Napisano 30 marzec 2011 - 15:34

czerwien zlamalabym raczej szaroscią albo czernią. bez jest "za żółty" ewentualnie magiczne polaczenie blackredwhite ;)

#5 Gość_Ilona

• Grupa Guests

Napisano 31 marzec 2011 - 17:42

ja na jednej całej ścianie chce zrobić zieleń i na niej 4 pasy z tapety... i teraz moje pytanie jest takie czy na przeciwko tej ściany pasował by duży szablon nad łóżkiem? chcialam tygrysa...

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Annabella Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 96
  • Rejestracja 26-lipiec 11

Napisano 28 lipiec 2011 - 13:13

a nie myslalas nad połączeniem ścian malowanych farbami i tapetowanych?

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364
  • Rejestracja 08-kwiecień 11

Napisano 05 styczeń 2012 - 09:53

szablon z tygrysem, ściana pomalowana, do tego tapeta, nie za pstrokato?

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Elvis_Bytów Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 07-styczeń 12

Napisano 07 styczeń 2012 - 17:00

zgadzam się z czerwonymi szpilkami, że może być tego za dużo. Ale pomysł z tygrysem mi się podoba :)

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208
  • Rejestracja 22-listopad 10

Napisano 08 styczeń 2012 - 22:43

Wyświetl postUżytkownik Ilona dnia 31 marzec 2011 - 17:42 napisał

ja na jednej całej ścianie chce zrobić zieleń i na niej 4 pasy z tapety... i teraz moje pytanie jest takie czy na przeciwko tej ściany pasował by duży szablon nad łóżkiem? chcialam tygrysa...

Jak dla mnie to takie coś śrdnio pasuje. Ale to ciężko tak doradzać bez zobaczenia jak konkretnie wygląda ten szblonowy tygrys, jaka to ma być zieleń i wreszcie czy te 2 pozosytałe ściany mają być też w zieleni, bo szczzerze jakoś mi ten kolor do tygryska nie pasuje:P
A no i jeszcze jedno czy nie łatwiej by było zamiast robić cztery pasy z tapety, uprzednio malując ścianę, po prostu znaleźć odpowiednią tapetę i całością pokryć ścianę? Teraz jest taki wybór tapet, że bez problemu znajdziesz jakiś wzór który będzie ci pasował.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364

Napisano 09 styczeń 2012 - 12:31

Wyświetl postUżytkownik Elvis_Bytów dnia 07 styczeń 2012 - 17:00 napisał

zgadzam się z czerwonymi szpilkami, że może być tego za dużo. Ale pomysł z tygrysem mi się podoba :)

ja bym zostawiła pomysł z tygrysem i do tego pomalowała ściany, z tapet bym zrezygnowała zupełnie...tez nie wiem jaki to zielony, ale jesli tygrys jest szablonem w jednym kolorze np. czarne kontury, to jaki by nie byl ten zielony, to moze zostac...jakoch farb chcesz użyć do ścian?

ps. Elvis_Bytów-jestes z tego Bytowa na Kaszubach?;) mam tam koleżankę dobrą;p;p

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano 10 styczeń 2012 - 11:12

no ale tapeta i tygrys sa na przeciwleglych scianach wiec mogloby zadzialac ;)

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Roberto Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 146
  • Rejestracja 09-kwiecień 11

Napisano 10 styczeń 2012 - 22:22

trzeba też pamiętać aby nie przesadzić z wielkością tego tygrysa, bo co za dużo to nie zdrowo :P

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Hardcorowy+Koksu Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 47
  • Rejestracja 17-czerwiec 11

Napisano 30 styczeń 2012 - 23:33

moze cos w tym klimacie: http://www.facebook....&type=1&theater

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Skoczek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 71
  • Rejestracja 25-sierpień 11

Napisano 31 styczeń 2012 - 13:06

Wyświetl postUżytkownik czerwone_szpilki dnia 05 styczeń 2012 - 09:53 napisał

szablon z tygrysem, ściana pomalowana, do tego tapeta, nie za pstrokato?

Dokładnie, będzie troszkę odpustowo w moim mniemaniu. Jeżeli ma być szablon, to celowałbym np w szarości.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą - Ogrodzenia Drewniane, Meble Ogrodowe.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Ag@B Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 52
  • Rejestracja 09-listopad 10
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 01 luty 2012 - 16:21

To czy tygrys pasuje do ściany - to jedno, a co z meblami?? Pasują do tygrysiego prążka? :blink:

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 08 luty 2012 - 10:48

myślę, że nie ma strachu, jeśli tygrys bedzie spokojny i stonowany to bez problemu. To ma być ozdoba ściany a nie cała scina

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Roberto Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 146
  • Rejestracja 09-kwiecień 11

Napisano 08 luty 2012 - 22:57

dlatego trzeba przemyśleć jak to się chce rozwiązać

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 11 luty 2012 - 10:56

to też było już mówione, że niewielki tygrys na ścianie ;) i ja w dalszym ciągu widzę tapety naprzeciwko, flugger ma fajne tapety które nawiązują też do przyrody, niektóre wzory myślę fajnie by pasowały

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364

Napisano 27 luty 2012 - 14:53

Wyświetl postUżytkownik Kuba.Kens dnia 11 luty 2012 - 10:56 napisał

to też było już mówione, że niewielki tygrys na ścianie ;) i ja w dalszym ciągu widzę tapety naprzeciwko, flugger ma fajne tapety które nawiązują też do przyrody, niektóre wzory myślę fajnie by pasowały

zastanów się czy wszystko będzie do siebie pasowało, sciany, drzwi, meble, podłoga

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   matiasek21 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 29
  • Rejestracja 27-luty 12

Napisano 27 luty 2012 - 21:19

Według mnie (zależy oczywiście jaki typ okien masz) wilgoć zbiera się przy oknach i niekiedy tynk potrafi odpadać, stąd proponowałbym jasną farbę na ścianie z oknami jak i ścianie opposite a pozostałe dwie na czerwono. Zawsze można je przyozdobić eleganckimi i estetycznmi wzorcami również pomalowanymi lub naklejonymi albo jakimiś kompozycjami z kwiatów czy obrazami.

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
stoły

Ławy szklane

Szkło i pleksi, to materiały neutralne, ponieważ są niemal niedostrzegalne. Tak naprawdę można je harmonijnie wpleść w każdy typ aranżacji, w dowolnej stylistyce i kształcie. To istne meble duchy.
Przycinanie pędów

Cięcie krzewów - korzyści z przycinania - część I

Powszechnym, błędnym przekonaniem jest, że każdy krzew wymaga corocznego podcięcia. To błędna teza. Wiele z krzewów potrafiłoby przepięknie rosnąć bez najmniejszej naszej ingerencji. Jednakże na grupę krzewów, do której należą m.in. klon japoński, klon palmowy, świdośliwa, buddleja, moszenki, dereń kwiecisty, dereń kousa, leszczynowiec, gatunki irgi i trzmieliny, kalina, oczar, ketmia syryjska, lilak, gatunki magnolii zrzucające liście oraz ich mieszańce, korzystnie wpływa przycinanie.
długopis

Wniosek o ustalenie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu

Ustalenie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu następuje na drodze postępowania określonego w art. 40 ust. 1 Ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. o zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. nr 89, poz. 415 z późn. zm.).
Trzmielina

Uprawa i rozmnażanie trzmieliny

Trzmielina jest rośliną, która w naturalnych warunkach rośnie na terenie Europy, Azji i Ameryki Północnej. Ten zielony krzew o niewielkich kwiatach, bardzo często dorasta nawet do 4 metrów wysokości. Lancetowate liście przez większą część roku są zielone, natomiast jesienią przybierają czerwono fioletową barwę.
Przenośny grill

Grill w ogrodzie

Ciepłe letnie wieczory sprzyjają ogrodowym spotkaniom przy ogniu. Posiłek nigdy przecież nie smakuje tak dobrze, jak wtedy, gdy przyrządzamy go na świeżym powietrzu.
Wyznaczenie dobrego miejsca pod budowę grilla nie jest tak łatwe, jak może nam się wydawać. Miejsce pod budowę grilla powinno być podobnie jak miejsce pod ognisko, na tyle blisko domu, by przyniesienie czegokolwiek nie stało się wyprawą, ale jednak i na tyle daleko, by dym nie dostał się do domu. Nigdy nie powinniśmy lokalizować grilla blisko drzew, krzewów lub jakichkolwiek materiałów łatwopalnych.