Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: kolektor słoneczny a nasłonecznienie w Polsce - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

kolektor słoneczny a nasłonecznienie w Polsce

#21 Gość_Krzysztof

• Grupa Guests

Napisano 14 luty 2012 - 07:35

Dotacja przez NFOŚiGW jest finansowana ze środków Unijnych. Więc to to samo. Warto skorzystać, bo nie wiadomo jak długo ta dotacja będzie. Instalacja kosztowała mnie ponad 15tyś, ale z dofinansowaniem ponad 10. Z moich obliczeń wynika, że przez rok zaoszczedziliśmy jakieś 1700zł na prądzie. Mnie solary powinny mi się zwrócić po 6 latach.

#22 Gość_Last

• Grupa Guests

Napisano 26 kwiecień 2012 - 13:59

Wyświetl postUżytkownik Krzysztof dnia 14 luty 2012 - 07:35 napisał

bo nie wiadomo jak długo ta dotacja będzie.

Wiadomo...dotacja unijna obowiązuje do 2014 roku lub do wyczerpania funduszy dostępnych na instalację i zakup kolektorów słonecznych.

#23 Gość_Ellka

• Grupa Guests

Napisano 12 maj 2012 - 10:56

Myślę, że kolektory to jest oszczędność, a skoro sporo ludzi w Polsce je instaluje to znaczy, że nie jest tak źle z nasłonecznieniem. Polecam blog poświęcony właśnie energii odnawialnej, na którym można o solarach dużo poczytać i rozwiać wszystkie wątpliwości http://www.odnawialn...a-domu/20-solar

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   andrzej83x Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 27
  • Rejestracja 26-kwiecień 12

Napisano 14 maj 2012 - 14:38

Oczywiście, że warto instalować kolektory słoneczne. Ja coś takiego zamontowałem w swoim domu drewnianym. Akurat nie dotacja z Unii miała tutaj kluczowe znaczenie, ale myślę, że skoro dodatkowo można uzyskać zwrot poniesionych chociaż w niedużej części kosztów to czemu nie skorzystać.

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
budynek gospodarczy

Budynek gospodarczy – zgłoszenie budowy, adaptacja, opłaty

Budynek gospodarczy nie posiada jednoznacznej definicji. Informację na jego temat można uzyskać z zapisów znajdujących się w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r.
Leszczyna

Fenologiczne pory roku

Nazwa fenologia pochodzi od słowa fenomen - zjawisko. Łączy pogodę i zmiany klimatyczne ze zmianami w świecie roślin i zwierząt. Fenologiczne pory roku są wyznaczane przez fazy rozwoju określonych gatunków roślin. Są one dla ogrodników, rolników bardziej miarodajne niż meteorologiczne pory roku, opierają się, bowiem na wskazaniach samych roślin, te zaś najlepiej orientują się o przebiegu sezonowych zmian w rozwoju żywej przyrody na danym obszarze.
ramka cyfrowa

Ramki cyfrowe

Ramka cyfrowa zdobyła olbrzymią popularność i na dobre zagościła w naszych domach jako element wystroju wnętrza oraz wygodny gadżet. Podczas odwiedzin znajomych i rodziny chcemy pochwalić się pamiątkami z wakacyjnych wojaży, uroczystości i ważnych wydarzeń...
Żółty milin

Żółty milin

Żółty milin (Tecoma stans) zdobi przez cały rok swoimi wiecznie na nowo pojawiającymi się kwiatami otoczenie. Są one koloru intensywnie żółtego, kształtem przypominają kwiaty milinu. Bardzo lubi ciepło i światło - im cieplej tym dla niego lepiej.
Małe nasiona ze skrzydełkami przykrywamy bardzo lekko mieszanką ziemi do wysiewu z dodatkiem piasku lub perlitu.
Fototapeta z krajobrazem

Fototapeta z krajobrazem

Zmieniając wystrój naszego domowego wnętrza, pragniemy nadać mu niepowtarzalnego klimatu. Niektórzy inspiracje czerpią z wielkomiejskich widoków, inni zachwycają się naturalnymi krajobrazami.