Dotacja przez NFOŚiGW jest finansowana ze środków Unijnych. Więc to to samo. Warto skorzystać, bo nie wiadomo jak długo ta dotacja będzie. Instalacja kosztowała mnie ponad 15tyś, ale z dofinansowaniem ponad 10. Z moich obliczeń wynika, że przez rok zaoszczedziliśmy jakieś 1700zł na prądzie. Mnie solary powinny mi się zwrócić po 6 latach.
kolektor słoneczny a nasłonecznienie w Polsce
#22 Gość_Last
Napisano 26 kwiecień 2012 - 13:59
Użytkownik Krzysztof dnia 14 luty 2012 - 07:35 napisał
bo nie wiadomo jak długo ta dotacja będzie.
Wiadomo...dotacja unijna obowiązuje do 2014 roku lub do wyczerpania funduszy dostępnych na instalację i zakup kolektorów słonecznych.
#23 Gość_Ellka
Napisano 12 maj 2012 - 10:56
Myślę, że kolektory to jest oszczędność, a skoro sporo ludzi w Polsce je instaluje to znaczy, że nie jest tak źle z nasłonecznieniem. Polecam blog poświęcony właśnie energii odnawialnej, na którym można o solarach dużo poczytać i rozwiać wszystkie wątpliwości http://www.odnawialn...a-domu/20-solar
Napisano 14 maj 2012 - 14:38
Oczywiście, że warto instalować kolektory słoneczne. Ja coś takiego zamontowałem w swoim domu drewnianym. Akurat nie dotacja z Unii miała tutaj kluczowe znaczenie, ale myślę, że skoro dodatkowo można uzyskać zwrot poniesionych chociaż w niedużej części kosztów to czemu nie skorzystać.

Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź

Logowanie