Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: kolektor słoneczny a nasłonecznienie w Polsce - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

kolektor słoneczny a nasłonecznienie w Polsce

#1 Gość_Alina

• Grupa Guests

Napisano 26 styczeń 2011 - 10:39

Witam, czy w polskim klimacie warto instalować kolektor słoneczny? Chodzi mi o kwestię nasłonecznienia, czy w całej Polsce jest ono podobne?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208
  • Rejestracja 22-listopad 10

Napisano 26 styczeń 2011 - 22:53

ogólnie czytałem na ten temat jakiś czas temu i nabrałem sceptyzmu do tematu kolektorów. Ponoć bardzo długo się czeka na zwrot tej inwestycji. Ale opinie ludzi na ten temat są bardzo skrajne i są tacy, którzy bardzo polecają.

#3 Gość_Gabriel

• Grupa Guests

Napisano 29 styczeń 2011 - 15:24

Nasłonecznienie w różnych rejonach Polski jest podobne, chociaż nie identyczne. Ale wbrew pozorom Polska nie jest wcale złym miejscem do instalacji kolektorów. Ważne jest, by wybrać kolektor dobrego producenta, najlepiej próżniowy. Dane o nasłonecznieniu znajdziesz na przykład tutaj: http://www.makroterm.pl/kolektory,,-turbosolar-/naslonecznienie,w,polsce.html

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   depeyns Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 08-grudzień 10

Napisano 14 luty 2011 - 16:20

podobno zwrot z inwestycji to średnio około 5 lat, a co do kolektorów próżniowych to gdzieś ostatnio wyliczono że w Polsce lepszy jest dobrej jakości zwykły panel solarny niż próżniowy

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 23 luty 2011 - 21:26

ostatnio czytałem, że można się starać o dofinansowanie od ue na kolektory.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano 25 luty 2011 - 20:04

W Polsce sporo ludzi montuje kolektory i zazwyczaj dobrze na tym wychodzą.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 28 luty 2011 - 20:25

to fakt, że coraz więcej. Ale kurcze, żeby to się szybko zwróciło to trzeba ze dwa albo 3 te solary zamontować. To i powierzchnie dachu trzeba by mieć odpowiednio dużą..

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano 24 marzec 2011 - 20:42

można też montować obok na słupie, ale to raczej ciężko wkomponować w ogródek :)

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Daniel1982 Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 01-wrzesień 11

Napisano 01 wrzesień 2011 - 20:24

Wyświetl postUżytkownik Alina dnia 26 styczeń 2011 - 10:39 napisał

Witam, czy w polskim klimacie warto instalować kolektor słoneczny? Chodzi mi o kwestię nasłonecznienia, czy w całej Polsce jest ono podobne?

W polsce warto instalaować kolektory podobnie jak w niemczech mamy podobne nasłonecznienie. Dodatkowo w Polsce nasłonecznienie jest bardzo zbliżone na terenie całego kraju.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Buddom Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 23
  • Rejestracja 30-maj 11

Napisano 06 wrzesień 2011 - 13:54

I czasami można dostać dotacje na takie kolektory czy to indywidualnie czy poprzez gminę.
Koszt kolektora w wersji mini to od 5000 zł w górę.

#11 Gość_Brygida

• Grupa Guests

Napisano 16 wrzesień 2011 - 12:22

Właśnie się zastanawiam nad zainstalowaniem takich kolektorów, głównie do ogrzewania wody, bo na tym tracę majątek. Już kilka osób w mojej miejscowości zdecydowało się na takie rozwiązanie i raczej sobie chwalili. A czy ktoś kojarzy może jakąś firmę, która się tym zajmuje? Słyszałam o Makrotermie, że mają sprawdzone produkty. Ktoś może słyszał? I czy wiecie może jak się załatwia wspomniane dotacje?

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Jaroff Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 24
  • Rejestracja 22-czerwiec 11

Napisano 19 wrzesień 2011 - 14:56

Moja znajoma ma kolektory w domu jednorodzinnym i licząc koszty i tak zwracają się w porównaniu jeśli chodzi o centralne ogrzewanie...

#13 Gość_kreeps

• Grupa Guests

Napisano 03 listopad 2011 - 22:19

Witam! Ja znam firmę Makroterm i spokojnie mogę powiedzieć, że mają sprawdzoną gamę produktów, moi znajomi bardzo sobie chwalą.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   e-nobi Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 12
  • Rejestracja 06-wrzesień 11
  • MiejscowośćKoło

Napisano 10 listopad 2011 - 09:47

Powiem szczerze, że nie jestem zwolennikiem kolektorów słonecznych. Koszt spory, a oszczędność niewielka. Za nim kolektory się spłacą to będą już w dużej mierze wyeksploatowane. Nie mówiąc już o tym, że latem kiedy słońca jest bardzo dużo energia cieplna w mieszkaniu jest mało potrzebna i pojawia się problem z jej odprowadzeniem. Kolektory by trzeba był najlepiej czymś osłaniać np. strzechą, która bardzo dobrze izoluje termicznie.

Pozdrawiam

#15 Gość_Lenka

• Grupa Guests

Napisano 25 listopad 2011 - 01:04

Ja sprawdziłam kolektory na własnej skórze a raczej na własnym dachu można powiedzieć:)
wiem że jest wielu przeciwników, ja jednak się zdecydowałam i nie żałuje
Wg mnie same plusy - i oszczędności i ekologia, teraz zresztą można wziąć dotację do kolektorów
Jeśli ktoś szuka polecam kolektory firmy Solar-Tech http://www.solar-tech.pl/
wiem, że mają świetne warunki gwarancji satysfakcji jakiej chyba nigdzie nie znajdziecie- poleciłam ich koleżance bo mnie dobrze służą już 3 rok i jest bardzo zadowolona z ich oferty

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 25 listopad 2011 - 18:44

Za pare lat pewnie kolektory staną się jeszcze bardziej modne, to i wiecej ludzi będzie je instalować.

Na razie jak dla mnie to troche za droga zabawa.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   andrzejtomaszów Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 2
  • Rejestracja 01-styczeń 12

Napisano 04 styczeń 2012 - 22:01

Też myślałem, że cena to dla mnie zapora. Ale przekalkulowałem to dość dokładnie, nim zdecydowałem się na ich zakup. Na solary wydałem 15 tys. zł, ale firma pomogła mi w pozyskaniu dofinansowania, co oznacza że wydałem około 7 - 8 tyś. Moja oszczędność, przy 3 – osobowej rodzinie to około 1500zł. To za ostatni rok. A w tym roku pewnie jeszcze więcej, bo prąd znowu drożeje. Jak policzyłem, to zwróci mi się to po 5 latach, więc nie jest tak źle. To co zaoszczędze jest dużo większe niż zysk, jaki miałbym wpłącając pieniądze na lokatę, nawet jeśli nie wypłacałbym odsetek przez 5 lat.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Dar-Bud SIPs Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 82
  • Rejestracja 18-kwiecień 10

Napisano 08 styczeń 2012 - 17:15

Moim zdaniem bardziej opłacalną inwestycją jest montaż rekuperatora z GWC.
W przypadku domu z klimatyzacją oszczędność energii jest na podobnym poziomie przez cały rok. Kolektory słoneczne natomiast najlepiej sprawdzają sie w okresie wiosenno letnim kiedy to ich sprawność/nasłonecznienie jest największe. A najszybszy zwrot inwestycji jest w pensjonatach, sieci domków letniskowych które nastawiają sie na okres letni. (Wszędzie tam gdzie użytkownicy nie liczą sie ze zużyciem wody a kożystanie z prysznica czasami jest kilkunastokrotne jednego dnia) Wszędzie tam gorąco polecam ich zastosowanie natomiast w domu całorocznym osobiście wybrałbym oszczędności związane z odzyskiem już wyprodukowanego ciepła.

pozdrawiam
Jeśli zastanawiasz się jak wybudować dom energooszczędny?
Sprawdź SIPs - ta technologia przewyższa najśmielsze oczekiwania, i pozwoli wybudować dom pasywny.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Włodek Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 17-styczeń 12

Napisano 25 styczeń 2012 - 07:40

Dziwi mnie porównywanie tych dwóch urządzeń. Rekuperator ogrzewa pomieszczenia a kolektory dają ciepłą wodę użytkową. To dwie zupełnie różne sprawy. Mam solary w swoim domu i uważam że sprawdzają całkiem dobrze. Rozważałem różne opcje, ale z moich wyliczeń wynika że to właśnie kolektory zwrócą mi się najszybciej. Jeśli macie dobrze wyizolowany dom, to zakup rekuperatora jest, moim zdaniem, nieuzasadniony.

pzdr.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   jolka78 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 16-styczeń 12
  • MiejscowośćZabrze

Napisano 27 styczeń 2012 - 14:19

koszt zwraca sie po kilku latach, faktycznie można starać sie o dofinansowanie )ekologia i te sprawy), wiem ze kase dopłaca UE albo z funduszu NFOSiGW
http://www.mgprojekt...talacja-solarna

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Kominek  zamknięty

Płomień za szybą

Kominek w naszym domu traktowany jest jako element dekoracyjny. Jest on również wydajnym i efektownym źródłem ciepła nawet dla całego mieszkania. Ze względu na rozmiary zajmuje miejsce w najbardziej eksponowanym i widocznym miejscu kształtując charakter wnętrza oraz nadając mu niepowtarzalnego ciepła i klimatu.
Drzwi wenwętrzne

Drzwi wewnętrzne

Bierzemy się właśnie za remont naszego domu, mieszkania... Mamy już wszystko obmyślone: kolory ścian, jaka będzie podłoga, wiemy już które meble zakupimy. Pozostaje jeszcze jeden ważny element, który nie tylko będzie oddzielał różne pomieszczenia od siebie, ale także doda „kropkę nad i” naszemu wnętrzu, podkreśli jego styl i unikalny charakter. Nie ma się co spieszyć przy wyborze, gdyż całość musi ze sobą idealnie współgrać. Jednak wygląd to nie jedyna cecha która powinniśmy się kierować przy wyborze...
paragraf

Prawo budowlane: Rozdział 4 - Postępowanie poprzedzające rozpoczęcie robót budowlanych

Rozdział 4 Prawa budowlanego o postępowaniu poprzedzającym rozpoczęcie robót budowlanych...
Winorośl

Ochrona winorośli

Nie zapominajmy o regularnej ochronie chemicznej winorośli przed chorobami grzybowymi. Przeciwko mączniakowi rzekomemu (Plasmopara viticola), dającemu żółte i brązowe plamy na liściach, powinniśmy stosować opryski ochronne, co 2-3 tygodnie lub po dniach deszczowych. Przeciwko mączniakowi prawdziwemu (Uncinula necator), białemu nalotowi na spodzie liści, opryski profilaktyczne po deszczach. Przeciwko szarej pleśni, zasychaniu liści i gron, oprysk powinniśmy wykonywać przed i po kwitnieniu.
szkodnik

Turkuć podjadek

Turkuć podjadek (Gryllotalpa gryllotalpa), to owad prostoskrzydły z rodziny turkuciowatych. Zamieszkuje Europę, zachodnią Azję i północną Afrykę. Lubi środowisko wilgotne, łąki, bogate w próchno torfowiska, ogrody, pola uprawne i sady.