Chciał bym postawic garaż na działce Moje pytanko jest takie do jakiej powieszchni mozna postawic budynek bez pozwolenia (bez płacenia podatku) i na jakiej podmurówce
Słyszałem że można stawiac do 25m2 Co mówią przepisy
Strona 1 z 1
Jaki budynek bez podatku Co moge postawic bez płacenia podadku
#2 Gość_Ag@B
Napisano 25 styczeń 2011 - 10:48
O inwestycjach, które nie wymagają pozwolenia na budowę mówi art. 29 ust. 1 ustawy - Prawa budowlanego. Nie znalazłam garażu. Mowa natomiast o:
- wiatach i altanach - max. powierzchnia zabudowy: 25 m2;
- obiektach gospodarczych - w ogródkach działkowych max. powierzchnia zabudowy: 25 m2, poza miastem do 35 m2;
- miejscach postojowych (chodzi o płaskie, niezadaszona stanowiska): max 10 stanowiska wymaga tylko zgłoszenia, powyżej tej liczby trzeba starać się o pozwolenie;
O garażach ani słowa. Garaż jako obiekt zamknięty z czterech stron przegrodami, zadaszony, na fundamentach ma powierzchnię większą niż 25 m2 - drzwi od auta trzeba otworzyć w środku - to inwestycja wymagająca wystąpienia o pozwolenie na budowę.
- wiatach i altanach - max. powierzchnia zabudowy: 25 m2;
- obiektach gospodarczych - w ogródkach działkowych max. powierzchnia zabudowy: 25 m2, poza miastem do 35 m2;
- miejscach postojowych (chodzi o płaskie, niezadaszona stanowiska): max 10 stanowiska wymaga tylko zgłoszenia, powyżej tej liczby trzeba starać się o pozwolenie;
O garażach ani słowa. Garaż jako obiekt zamknięty z czterech stron przegrodami, zadaszony, na fundamentach ma powierzchnię większą niż 25 m2 - drzwi od auta trzeba otworzyć w środku - to inwestycja wymagająca wystąpienia o pozwolenie na budowę.
Strona 1 z 1

Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź

Logowanie