Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Ile kosztuje budowa domu? - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Ile kosztuje budowa domu? w 2011

#1 Gość_Alek

• Grupa Guests

Napisano 13 styczeń 2011 - 12:46

czy coś się zmienia w tym roku, czy vat wpłynie tylko 1%owo, jakie koszty budowy domu przewidujecie w 2011,
Chodzi mi koszty budowy metra2?

---
---
Ucieszyłem się widząc dom i dym lecący z komina. Zakołatałem do drzwi, ale nikt mi nie otworzył, zajrzałem do okna…tak tam było pięknie… kwiaty na stole, obrazy świętych na ścianach, krzątały się jakieś postacie, ktoś grał na pianinie, ktoś śpiewał, ktoś uprawiał seks, ktoś jadł posiłek...Zapukałem, więc w szybę, ale też nikt nie otworzył… chyba tam nikogo nie było…Poszedłem odpocząć do stajni…drzwi były otwarte i tam spotkałem ludzi.

~Seneka

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   jarilitmanen Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 13-styczeń 11

Napisano 08 luty 2011 - 11:14

1 procent VATu nie wpłynął znacznie na koszty budowy cena 1 mkw waha się w granicach 1400 zł

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   lorakmor Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 21
  • Rejestracja 01-kwiecień 11

Napisano 27 maj 2011 - 13:11

jedyne zmiany no to mogą odczuć co najwyżej firmy budowlane i naprawdę duzi przedsiębiorcy na tym polu :) np producenci materiałów....

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Buddom Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 23
  • Rejestracja 30-maj 11

Napisano 16 czerwiec 2011 - 14:42

Ile kosztuje budowa domu? A ile kosztuje samochód?
To wszystko zależy co się chce mieć.
Na działce swojej można postawić dom mając 200 tys. zł, ale również i chatę za 1 mln zł.

Średnio budowa 1 m2 domu to koszt 2 tys. zł tak skromnie licząc i to też zależy jaki. Bo np. drewniany to jeszcze mniej bo coś koło 1500 zł.
wystarczy popatrzeć na favore.pl za ile firmy są gotowe wybudować nam dom.
http://www.favore.pl...eloperskie.html
I też czy dom ma być gotowy do zamieszkania czy nie.

Czynników jest tak dużo, że podobne domki mogą się cenowo różnić nawet w 50%!. :D

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 17 czerwiec 2011 - 13:20

Jak sie uda zejść poniżej 2000/mkw. to jest dobrze :P

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   orzechowe_oczy Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 24-styczeń 11

Napisano 08 lipiec 2011 - 18:41

najlepiej to samemu budować ;P

np. przez rok robić jako pomoc na budowach, poobserwować co się tam dzieje i nauczyć od fachowców jak to działa ;P

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 09 lipiec 2011 - 16:46

Tzn jak pić i odwalać fuszerkę jak najmniejszym nakładem sił? :D

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   orzechowe_oczy Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 24-styczeń 11

Napisano 10 lipiec 2011 - 11:00

to też by wiedzieć jak kombinują Ci doświadczeni ;)

moja koleżanka miała taką historię że w trakcie budowy domu, za bardzo pilnowała ekipy i się obrazili i z dnia na dzień ją opuścili - potem grozili i odstawiali niezłe cyrki bo chcieli chociaż część kasy....

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   pawel2112 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 10
  • Rejestracja 15-lipiec 11

Napisano 21 lipiec 2011 - 11:49

Około 2,5k/m^2. Najlepiej pilnować, ale i tak się nie dopilnuje, każdy orze jak może.

Warto sprawdzić jak wyglądają podłogi egzotyczne.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Jaroff Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 24
  • Rejestracja 22-czerwiec 11

Napisano 29 lipiec 2011 - 15:58

Na pewno zależy to od wielu rzeczy. Jak będziemy korzystać tylko z najdroższych materiałów i ekipy, to koszty będą wyższe. Dobrze jest czasem zrezygnować z pośpiechu w budowie, i zrobić coś samemu.

#11 Gość_Łukasz

• Grupa Guests

Napisano 25 sierpień 2011 - 18:28

„Ile, w przybliżeniu, kosztuje budowa domu?" Mimo, że w branży budowlanej pracuję kilkanaście lat, jeszcze niedawno nie potrafiłem udzielić pytającemu zadawalającej odpowiedzi. Przecież koszt budowy domu zależy od projektu (wielkości domu, rodzaju stropu, wielkości i skomplikowania dachu, ilości kondygnacji itp.), zastosowanych technologii, sposobu zakupu materiałów (przez wykonawcę czy samodzielnie). Czynniki, które mają wpływ na cenę, to również lokalizacja budowy, wielkość wybranej firmy wykonawczej, no i oczywiście etap budowy (stan surowy otwarty, zamknięty, deweloperski itd.), w stosunku do którego podajemy całkowity koszt. Dla jednego wybudowany dom jest wtedy, kiedy ma dach, a dla drugiego - kiedy może się wprowadzić. Rozpatrując te wszystkie zmienne, w końcu znalazłem sposób, żeby odpowiedzieć na postawione pytanie - „ile w przybliżeniu kosztuje budowa domu?”. Stworzyłem w serwisie budowlanym www.mam-sklad.pl dział „rzeczywisty koszt budowy domu”. W tym miejscu inwestorzy mogą zamieszczać swoje koszty budowy domu oraz przeglądać koszty budowy domu, jakie ponieśli inni inwestorzy.

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Mieszkanie w stanie surowym

Protokół odbioru mieszkania

Długo wyczekiwany moment odbioru kluczy do naszego M. właśnie nadszedł. Jednak niech nasza radość nie przyćmi zdrowego rozsądku. Zanim podpiszemy protokół odbioru mieszkania, musimy je dokładnie obejrzeć. Bardzo dokładnie. Najlepiej z zaprzyjaźnioną osobą z branży budowlanej.
Butea

Butea

Butea jest drzewem o średniej wielkości, wolnorosnące, w ojczyźnie dorastające do 15 m wysokości. Szczególnie atrakcyjne są bardzo duże, zebrane w kwiatostany kwiaty, o niepowtarzalnym, łudeczkowatym kształcie.
Latem powinna stać w jasnym, półcienistym do słonecznego ciepłym miejscu.

malina

Choroby malin i jeżyn i ich zapobieganie

Wśród najczęstszych chorób atakujących maliny i jeżyny znajdziemy choroby wywoływane przez grzyby, bakterie i wirusy. Na początku omówimy największą grupę chorób – wywoływane przez grzyby. Zamieranie pędów malin to najgroźniejsza choroba malin, a zakażeniu nią pędy ulegają już w pierwszym roku rozwoju.
Klimatyzator monoblokowy

Chłodny powiew w gorące dni

Jeszcze kilka lat temu klimatyzatory były urządzeniami luksusowymi i rzadko spotykanymi. Obecnie coraz częściej są elementem wyposażenia naszych biur, domów i mieszkań. W znaczący sposób ułatwiają nam funkcjonowanie w gorące, letnie dni.
Kalanchoe

Co zrobić aby kalanchoe znów zakwitło?

Kalanchoe, czyli inaczej żyworódka, należy do roślin z rodziny gruboszowatych (Crassulaceae). Jest to roślina doniczkowa pochodząca z Afryki, ale można je także spotkać na półwyspie Arabskim, w Indiach i Malezji. Sukulent ten został sprowadzony do Europy z Madagaskaru, gdzie na pustyniach obficie kwitną Kalanchoe Blossfelda (Kalanchoe blossfeldiana), od którego wywodzą się dzisiejsze mieszańce.