Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Umywalki - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Umywalki co myślicie?

#1 Gość_Kalina

• Grupa Guests

Napisano 07 styczeń 2011 - 12:31

zastanawiam sie nad wyborem umywalki do łazienki. Wnętrze urządzone ma być stylowo, ale minimalistycznie. Natrafiłam na taka umywalkę i sie zastanawiam nad takim kształtem. Wygląda oryginalnie :)
zwłaszcza z taka baterią, która jest na zdjęciu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Dimycz Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 07 styczeń 2011 - 14:22

ponad 3 koła wydać na takie coś co wygląda jak zbrakowana szkolna umywalka, to już chyba szczyt bufonady... Jak rozumiem to w prawej części pierzemy skarpetki, a w lewej je suszymy? Bo nie mogę pojąć funkcjonalnego przeznaczenia tego obszaru
Pamiętaj, Arkę zbudował amator, profesjonaliści zbudowali Titanica

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   brigida Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 24
  • Rejestracja 10-styczeń 11

Napisano 10 styczeń 2011 - 15:08

Porównując nowoczesny design do "zbrakowanej szkolnej umywalki", wykazujesz się najwyraźniej brakiem wyobraźni.

taki układ pozwala na zagospodarowanie wolnej przestrzeni w dowolny sposób, np. koszem na pranie lub środki czyszczące. tym samym łazienka zyskuje przestrzeń :)

#4 Gość_kamilka z kamilkowa

• Grupa Guests

Napisano 11 styczeń 2011 - 09:08

Brak wyobraźni to dobre określenie...umywalka jest dość minimalistyczna, ale spróbuj umiejscowić ją w przestrzeni na tle złotawych ciemnych ścian i kryształowego żyrandola. Oczami wyobraźni już to widzę :)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Dimycz Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50

Napisano 11 styczeń 2011 - 09:12

Wyświetl postUżytkownik brigida dnia 10 styczeń 2011 - 15:08 napisał

taki układ pozwala na zagospodarowanie wolnej przestrzeni w dowolny sposób, np. koszem na pranie lub środki czyszczące. tym samym łazienka zyskuje przestrzeń :)
znaczy się jak by tej lewej części nie było, to przestrzeni było by mniej? Czy o co chodzi?
A może do tego płaskiego talerza trzeba środki czystości czy kosz na pranie dawać?
A jak z niego wydostaje się woda która zapewne trafia jak se myjemy ręce w prawej części? :)

PS. bruderschafta nie piliśmy jeszcze i na razie na "ty" nie jesteśmy, tak w ogóle...

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   brigida Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 24

Napisano 13 styczeń 2011 - 11:09

Wyświetl postUżytkownik Dimycz dnia 11 styczeń 2011 - 09:12 napisał

znaczy się jak by tej lewej części nie było, to przestrzeni było by mniej? Czy o co chodzi?A może do tego płaskiego talerza trzeba środki czystości czy kosz na pranie dawać?A jak z niego wydostaje się woda która zapewne trafia jak se myjemy ręce w prawej części? :)PS. bruderschafta nie piliśmy jeszcze i na razie na "ty" nie jesteśmy, tak w ogóle...

może PAN zagospodarować przestrzeń pod blatem np. pojemnikiem na pranie http://www.lazienkap...ontario-6125401,54278,154,i.html

generalnie chodzi o to, by w z głową zagospodarować przestrzeń, zwłaszcza nie dysponując dodatkowym pomieszczeniem gospodarczym, jak choćby pralnią ;)

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Dimycz Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50

Napisano 17 styczeń 2011 - 12:05

teoretycznie tak, chociaż osobiście bym wolał zabudować przestrzeń pod umywalką i tam trzymać wspomniane środki czystości. Kosz na pranie średnio tam pasuje, bo niewygodnie z niego będzie się korzystało, trzeba by za każdym razem wyciągać go, żeby opróżnić. Wymiary nie pozwolą na pełne otwarcie pokrywki pod umywalką.
Ale dalej nie uzyskałem odpowiedzi po co ta lewa przestrzeń, jak z niej wyciągać wodę i czemu jej obecność zwiększa przestrzeń? Nie wspominając już o przeliczniku użyteczność/cena :)

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   brigida Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 24

Napisano 18 styczeń 2011 - 09:56

Wyświetl postUżytkownik Dimycz dnia 17 styczeń 2011 - 12:05 napisał

teoretycznie tak, chociaż osobiście bym wolał zabudować przestrzeń pod umywalką i tam trzymać wspomniane środki czystości. Kosz na pranie średnio tam pasuje, bo niewygodnie z niego będzie się korzystało, trzeba by za każdym razem wyciągać go, żeby opróżnić. Wymiary nie pozwolą na pełne otwarcie pokrywki pod umywalką.Ale dalej nie uzyskałem odpowiedzi po co ta lewa przestrzeń, jak z niej wyciągać wodę i czemu jej obecność zwiększa przestrzeń? Nie wspominając już o przeliczniku użyteczność/cena :)

fakt, umywalka jest opatrzona tylko w jeden odpływ w prawej części, za to z ceramiczną osłoną :P

użytkowanie lewej części jest dowolne i zależy od inwencji konsumenta. przy zakupie takiej umywalki wykorzystałabym tą ciekawą przestrzeń w trakcie codziennej pielęgnacji, np. kładąc w tym miejscu kosmetyki ;)

być może nie jest to produkt praktyczny, ale też targetem raczej są ludzie cieszący się oryginalnym designem, a nie przeciętni konsumenci z ograniczonym budżetem :D
w mojej łazience takie cudeńko jak najbardziej świetnie się będzie komponowało.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Dimycz Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50

Napisano 19 styczeń 2011 - 09:33

Wyświetl postUżytkownik brigida dnia 18 styczeń 2011 - 09:56 napisał

fakt, umywalka jest opatrzona tylko w jeden odpływ w prawej części, za to z ceramiczną osłoną :P

o !!! za chwilę chyba będzie kibel bez dziury, ale za to ze złotą deską :P

Cytat

użytkowanie lewej części jest dowolne i zależy od inwencji konsumenta. przy zakupie takiej umywalki wykorzystałabym tą ciekawą przestrzeń w trakcie codziennej pielęgnacji, np. kładąc w tym miejscu kosmetyki ;)

chętnie posłucham cie po 2 dniach użytkowania płaskiej jak deska i płytkiej jak poseł Macierewicz umywalki, jak po każdym myciu rąk będziesz musiała wycierać te wszystkie słoiczki, pojemniczki, pędzelki itd albo co gorsza lecieć po nowy puder bo ten skamieniał czy coś.

Cytat

być może nie jest to produkt praktyczny, ale też targetem raczej są ludzie cieszący się oryginalnym designem, a nie przeciętni konsumenci z ograniczonym budżetem :D
w mojej łazience takie cudeńko jak najbardziej świetnie się będzie komponowało.

jakieś insynuację? :)
no to po co kupować produkt niepraktyczny, nie rozumiem. Ale dobra, kończę temat, bo to bez sensu

#10 Gość_betty

• Grupa Guests

Napisano 06 luty 2011 - 20:34

Wyświetl postUżytkownik Dimycz dnia 19 styczeń 2011 - 09:33 napisał

o !!! za chwilę chyba będzie kibel bez dziury, ale za to ze złotą deską :P

chętnie posłucham cie po 2 dniach użytkowania płaskiej jak deska i płytkiej jak poseł Macierewicz umywalki, jak po każdym myciu rąk będziesz musiała wycierać te wszystkie słoiczki, pojemniczki, pędzelki itd albo co gorsza lecieć po nowy puder bo ten skamieniał czy coś.

jakieś insynuację? :)
no to po co kupować produkt niepraktyczny, nie rozumiem. Ale dobra, kończę temat, bo to bez sensu

#11 Gość_monia

• Grupa Guests

Napisano 06 luty 2011 - 20:37

Moja znajoma ma podobną umywalkę i przeklina ją za każdym razem, kiedy na płaskim dnie zostaje ten cały syf po spłukaniu wody. Jednak lepiej kiedy jest jakiś spadek przy odpływie. No chyba, że kto lubi rano wstawać wcześniej, żeby to jeszcze oporządzić.

#12 Gość_darek

• Grupa Guests

Napisano 14 luty 2011 - 12:42

mamy w domu umywalkę nablatową, nie rozumiem głosów odnośnie problemów z czyszczeniem, jaka w tym filozofia?

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   orzechowe_oczy Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 24-styczeń 11

Napisano 14 luty 2011 - 22:05

wydaje mi się że umywalka włożona w jakąś oryginalną lub stylową szafkę będzie przenetowała się dobrze

ale wg. nie funkcjonalna

#14 Gość_Maciekkk

• Grupa Guests

Napisano 15 luty 2011 - 12:06

Sama umywalka to jedna sprawa - ważne, żeby była wygodna, funkcjonalna i estetyczna. Warto jeszcze zastanowić się nad wyborem baterii łazienkowych. Nowoczesne, w stylu retro, jednouchwytowe, a może czasowe? np.:
http://www.projektos...lazienkowe.html

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   orzechowe_oczy Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 24-styczeń 11

Napisano 15 luty 2011 - 19:26

kiedyś czytałam jedną gazetę o wnętrzach (nie będę robić reklamy ;) )

o największych błędach jakie ludzie popełnili budując/projektując swoje wnętrz

ich największy błąd (do którego się przyznali) bylo to że postawili na wygląd a nie funkcjonalność ;)

#16 Gość_BamBam

• Grupa Guests

Napisano 16 luty 2011 - 15:27

Święte słowa - Ale z drugiej strony, dziś już nie trzeba wybierać między wyglądem, a funkcjonalnością. Wszystkie instalacje można dobrać tak, by cieszyły oko i jednocześnie dobrze służyły użytkownikom.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   maiko Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 23
  • Rejestracja 01-maj 11

Napisano 03 maj 2011 - 16:15

faktycznie mało funkcjonalna ta umywalka.zresztą czy woda nie będzie chlapać na zewnątrz?

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   elizabeth Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 7
  • Rejestracja 11-maj 11

Napisano 11 maj 2011 - 08:09

Na pewno woda będzie chlapała na zewnątrz. Poleciłabym raczej umywalkę symetryczną. Wygodna, praktyczna, łatwa w utrzymaniu.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   krysiaguzik Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 11-maj 11

Napisano 11 maj 2011 - 09:33

A ja wręcz przeciwnie. Jestem zwolenniczką umywalek asymetrycznych, np. w kształcie koła. Dobrze wyprofilowana nie sprawia żadnych problemów przy użytkowaniu.

#20 Gość_Elżbieta

• Grupa Guests

Napisano 27 styczeń 2012 - 23:17

Oryginalną ceramikę (umywalki, WC, bidety) produkcji Villeroy&Boch, Duravit, Roca, Laufen, Ideal Standard oraz najlepszą armaturę łazienkową (baterie, zaworki, syfony) i akcesoria łazienkowe produkcji Hansgrohe, AXOR, Grohe, Dornbracht, Hansa, Damixa i wielu innych światowych marek można tu kupić - za pół ceny!!! - SUPER OBSŁUGA - SUPER CENY - TOWAR OD RĘKI - Sklep nazywa się: "S-BAD Super łazienki" adres internetowy: www.s-bad.na.allegro.pl oraz e-mail: allegro@ath-celtic.pl - Ja odkryłam takie cudowne skarby w tym właśnie sklepie na allegro. Remont mój się już zakończył, ale ja do dzisiaj nie mogę się nasycić pięknem mojej łazienki! I wam tego życzę.

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
salon

Farba tablicowa

W każdym domu i mieszkaniu powinno być miejsce przeznaczone na przypomnienia, notatki i informacje dla domowników. Do niedawna taką funkcję pełniły: drzwi od lodówki, tablice magnetyczne i korkowe, na których przypinało się kolorowe karteczki. Teraz można pomalować dowolną powierzchnię farbą tablicową, a komunikaty pisać kredą.
Wizualizacja projektu.

Kosztorysy budowlane lipiec 2009

Kosztorys budowlany to dokument finansowy, który sporządza się w rożnym stopniu szczegółowości dla kolejnych etapów realizacji inwestycji budowlanej.
Idealnie płaski trawnik

Pędraki

Pędraki to larwy chrabąszczy - dużych, czarnogłowych, osłoniętych chitynową, brunatną pokrywą owadów. Chrabąszcze zna niemal każdy. Ich żyjące w ziemi larwy wciąż jednak budzą uzasadniony wstręt. Białożółte, grube, wygięte, osiągające długość nawet do 6 centymetrów, żyjące na głębokości nawet 1 metra. Do prawidłowego rozwoju pędraki muszą mieć stanowisko suche i o południowo zachodniej wystawie.
Okno programu CAD Wnętrza

Programy do projektowania wnętrz

Mamy pomysł na zaprojektowanie swojej kuchni, łazienki czy salonu. Jeśli szkoda nam pieniędzy na zatrudnienie firmy, która by się tym zajęła, albo sami chcemy się wcielić w postać projektanta wnętrz, nic prostszego. Wystarczy zapoznać się z programami, które pomogą nam zaaranżować nasz dom. Część z nich jest płatna, część nie, ale jedno jest pewne – którego byśmy nie wybrali, możemy być pewni że nam ułatwi życie.
fototapeta

Fototapety z miastem

Aranżacja wnętrz, pojmowana jako forma sztuki, czerpie natchnienie z otaczającej nas rzeczywistości.