Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Klejenie płyt kg - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Klejenie płyt kg

#1 Gość_Radosław

• Grupa Guests

Napisano 29 grudzień 2010 - 13:41

Witam, chcę odnowić ściany i postanowiłem zastosować do tego płyty kg, ale klejone, a nie na stelażu, bo wydaje mi się, że tak będzie łatwiej i szybciej. Czy powinienem jakoś szczególnie przygotować ściany, o gruntowaniu pamiętam? Może ktoś wie, czy klej cekol GS-20 dobrze się sprawdza na dłuższy czas? Klej powinienem dawać plackami, paskami, wzdłuż łączeń? Pozdrawiam.

#2 Gość_Niszczyciel

• Grupa Guests

Napisano 30 grudzień 2010 - 15:14

Witam,

Chętnie pomogę. Proszę tylko o potwierdzenie mojego "domysłu": Chodzi Panu o płyty GK (gipsowo-kartonowe)? :)

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 31 grudzień 2010 - 11:40

tez przez chwilę nie mogłem rozszyfrowac skrótu kg jako płyty kartonowo - gipsowe ;)

#4 Gość_Radosław

• Grupa Guests

Napisano 03 styczeń 2011 - 15:23

Wybaczcie Panowie, faktycznie chodzi mi o płyty GK, chociaż spotkałem się z obydwoma skrótami, i słyszę często karton-gips, stąd mój błąd. Tak sobie myślałem jeszcze, czy farbę ze ścian to skrobać? Bo jest kilka warstw akrylowej farby. Macie doświadczenie z tym cekolem GS-20? Mogę taki dostać od znajomego, ale on go nie używał w końcu, i dlatego pytam, nie chciałbym kupować innego bez potrzeby. Najlepszego w Nowym Roku.

#5 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 10 styczeń 2011 - 14:48

Klej śmiało, cekol gs-20 świetnie się nada, tylko sprawdź najpierw datę ważności! Kleić możesz na dwa sposoby: paskami, liniowo po krawędziach płyt, albo plackami, punktowo na środku płyty. Placki dawaj mniej więcej co 60 cm,tak ok 10-15 cm średnicy. Wysokość i tak się wyrówna przy dobijaniu płyty.

#6 Gość_zbigi

• Grupa Guests

Napisano 09 grudzień 2011 - 17:07

A czy można płyty klejć na sufit?

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Dimycz Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 12 grudzień 2011 - 12:07

wszystko można, tylko żeby ci kiedyś dosłownie sufit na głowę nie spadł :lol:
Pamiętaj, Arkę zbudował amator, profesjonaliści zbudowali Titanica

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Skoczek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 71
  • Rejestracja 25-sierpień 11

Napisano 12 grudzień 2011 - 12:07

Teoretycznie nie powinno się tak robić, praktycznie można. Co prawda są różne ostrzeżenia na klejach, że można ich używać tylko do pewnego nachylenia, ale wiadomo - polak potrafi. Osobiście bym nie kleił do sufitu (duże płyty - niewygoda itp.).
Zapraszam do zapoznania się z ofertą - Ogrodzenia Drewniane, Meble Ogrodowe.

#9 Gość_seweryn

• Grupa Guests

Napisano 26 grudzień 2011 - 06:45

Wyświetl postUżytkownik zbigi dnia 09 grudzień 2011 - 17:07 napisał

A czy można płyty klejć na sufit?

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   strzelec1001 Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 4
  • Rejestracja 10-marzec 12

Napisano 17 marzec 2012 - 12:04

szybkie metody montażu ????? ,właśnie ją macie bo nie trzeba dwa razy poprawiać ani wracać po jednym sezonie i robić od nowa ? czas realizacji jest taki sam ponieważ z fazowanie płyt w każdym miejscu powoduje że jest mniej do szlifowania i nie widać łączeń . przykręcić płytę to nie sztuka

obejrzyjcie

http://www.youtube.c...h?v=yiwC-nN38j8

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Difenbachia

Difenbachia

Difenbachia jest tropikalną rośliną pochodzącą z Brazylii. Nazwa pochodzi od cesarskiego ogrodnika, który uprawiał ją na Wiedeńskim dworze. Ze względu na jej prostą uprawę, należy do popularnych roślin doniczkowych goszczących w naszym domu. Warto wiedzieć, że liście i łodyga tej rośliny zawiera strychninę, która jest niebezpieczną trucizną. Należy o tym pamiętać szczególnie, gdy w domu będą miały z nia kontakt małe dzieci.
paragraf

Nowelizacja ustawy Prawo budowlane – 6 maja 2010

Z dniem 6 maja 2010 roku weszła w życie nowelizacja ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz.U. Z 2006 r. Nr 156, poz. 1118, z późn. zm.).
Sejm na wniosek Senatu uchwalił zmianę art. 49b ust. 2, który mówi o budowie obiektu budowanego bez zgłoszenia.
logo

Międzynarodowe Targi Budownictwa Ekologicznego BUD-ECO 2010

Rozwiązania proekologiczne w Polsce cieszą się dużym zainteresowaniem.
Coraz więcej osób decyduje się na inwestycję w domy energooszczędne - mając na uwadze dobro własne i korzyści dla środowiska naturalnego...
Pelargonie

Pelargonie - czy wiemy o nich wszystko?

Pelargonie są teoretycznie tak pospolite, iż wydawać by się mogło, że nadejdzie czas, że przestaną być ciekawe, a jednak… wciąż trudno z nich zrezygnować. Pelargonie mają bowiem tak wiele zalet, że te przepiękne kwiaty, z całą pewnością jeszcze nie raz staną się prawdziwą ozdobą naszych balkonów. Największą z zalet tej pochodzącej z Afryki Południowej rośliny jest czas kwitnienia. Rośliny te obficie kwitną aż do pierwszych mrozów, gwarantując ładny wygląd balkonu przez cały sezon.
Świerk kłujący

Mszyca świerkowa zielona

Mroźna i śnieżna zima co roku cieszy ogrodników i dendrologów. Bywają bowiem lata, gdy pogoda wykonuje dużą część ich pracy. W tym roku mróz z pewnością nie zaszkodził szkodnikom. By zginęły jaja pasożyta mszycy świerkowej zielonej Elatobium abietinum, szczególnie niebezpiecznej dla świerka kłującego, w tym formy srebrzystej, potrzebne są mrozy do -20°C.