Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Jak pielęgnować Gwiazdę Betlejemską - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Jak pielęgnować Gwiazdę Betlejemską Komentarze do artykułu Jak pielęgnować Gwiazdę Betlejemską

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Redakcja Ikona

• Redakcja
  • Ikona
  • Grupa Redakcja
  • Postów 1225
  • Rejestracja 21-wrzesień 09

Napisano 28 grudzień 2010 - 20:58

Poinsecja, potocznie nazywana Gwiazdą Betlejemską, to najpopularniejsza roślina sezonowa goszcząca w naszych domach zimą.

Dołączona grafika
Link do artykułu: Jak pielęgnować Gwiazdę Betlejemską
Komentarze do artykułu:

#2 Gość_

• Grupa Guests

Napisano 28 grudzień 2010 - 20:58

totalna bzdura mam gwiazdy betlejemskie w szkole w klasie i kwitną z roku na rok i są piękne!!!!!

#3 Gość_Baton

• Grupa Guests

Napisano 19 luty 2011 - 15:46

i tyle

#4 Gość_wisława

• Grupa Guests

Napisano 19 luty 2011 - 15:48

ja mam gwiazdy na suficie i tez sa betlejemskie i kwitna caly rok i nie trzeba podlewac. nie da sie podlecwac do gory.

#5 Gość_WIoleta

• Grupa Guests

Napisano 19 luty 2011 - 15:49

masz racje Wislawo

#6 Gość_Maryla

• Grupa Guests

Napisano 05 czerwiec 2011 - 19:14

Dostałam tego kwiatka przed Bożym Narodzeniem,ciągle kwitnie.Wystawiłam ją na balkon ,stała wśród prymulek,bratków,już są na balkonie gazanie,pelargonie,a ona wciąż nieźle wygląda.Może doczeka następnych świąt :)

#7 Gość_migrab

• Grupa Guests

Napisano 16 czerwiec 2011 - 00:02

Poinsecję mam już trzeci rok. Kupiona w markecie. Zdrowy okaz. Nie staram się zrobić z niej drzewka wigilijnego, ale towarzysza codziennego. Więc nie przesadzam, podlewam umiarkowanie, na krawędzi suchości i utrzymuję cały czas w cieniu głębokim.

#8 Gość_Kasia

• Grupa Guests

Napisano 19 listopad 2011 - 14:35

Witam, ja mam gwiazdę betlejemską 5 lat,kupując ją trochę się przemroziła ale bardziej jej to pomogło niż zaszkodziło, czesem przytnę ją latem, stoi na oknie od strony południowej i przy grzejniku podlewam ją dwa razy dziennie i kwitnie, i nic jej nie szkodzi i bardzo często mam otwarte okno

#9 Gość_lol

• Grupa Guests

Napisano 21 listopad 2011 - 16:13

a u mnie w domu za nic w świecie nie chce się utrzymać gwiazda betlejemska. jak przekwitła i zrzuciła kwiaty....tak do dzisiaj suchy badyl został:(

#10 Gość_Gladiola

• Grupa Guests

Napisano 30 listopad 2011 - 20:49

Moja roczna GWIAZDA zrzuciła liście, potem wypuściła nowe i wygląda jak przed rokiem tyle, ze jest cała zielona - ziemię ma przewaznie lekko wilgotna

#11 Gość_kiki

• Grupa Guests

Napisano 11 grudzień 2011 - 16:07

moja gwiazda ma już pięc lat i pomimo że nie kwitnie, to jest już okazałym krzaczkiem - podcinam ją od czasu do czasu, a latem wynoszę na ablkon, gdzie lubi dużo światła (ma wtedy piękne liście)

#12 Gość_katherina

• Grupa Guests

Napisano 25 grudzień 2011 - 10:57

No nie źle ja mam ją od dwuch dni i jakoś się trzyma ale mam pytanie jak często ją trzeba podlewać ?

#13 Gość_yo

• Grupa Guests

Napisano 27 grudzień 2011 - 10:58

Wyświetl postUżytkownik kiki dnia 11 grudzień 2011 - 16:07 napisał

moja gwiazda ma już pięc lat i pomimo że nie kwitnie, to jest już okazałym krzaczkiem - podcinam ją od czasu do czasu, a latem wynoszę na ablkon, gdzie lubi dużo światła (ma wtedy piękne liście)

Może dlatego nie kwitnie dlatego, że jest to roślina krótkiego dnia. Aby ponownie miała kwiaty, trzeba zapewnić jej 12 godzin ciemności....

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   antwawer Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 3
  • Rejestracja 25-styczeń 12

Napisano 02 luty 2012 - 15:26

Wyświetl postUżytkownik yo dnia 27 grudzień 2011 - 10:58 napisał

Może dlatego nie kwitnie dlatego, że jest to roślina krótkiego dnia. Aby ponownie miała kwiaty, trzeba zapewnić jej 12 godzin ciemności....

Hej, ja swoją Gwiazde Betlejemską mam 2rok, tez pieknie rosnie, ma bardzo dużo liści zielonych, ale kwiatow zero, wyprobuje twojej rady :)

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   maniek1 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 19
  • Rejestracja 21-grudzień 10

Napisano 12 luty 2012 - 21:53

U mnie właśnie też problem z kwiatami :(
Serdecznie polecam przeprowadzka Siemianowice

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Skoczek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 71
  • Rejestracja 25-sierpień 11

Napisano 13 luty 2012 - 16:09

Podobnie i mnie, raz zakwitnie i out, zmiana na nowy model :/.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą - Ogrodzenia Drewniane, Meble Ogrodowe.

#17 Gość_monia

• Grupa Guests

Napisano 25 kwiecień 2012 - 19:33

a ja mam gwazde od listopada do teraz czyli mamay zaraz maj!!! i musze sie pochwalic ma sie doskonale!!! wlasnie wypuszcza nowe czerwone kawiatki:)))

#18 Gość_dorcia

• Grupa Guests

Napisano 06 maj 2012 - 12:53

Ja również mam od listopada i trzyma się dobrze nawet powypuszczała z boku pędy na czubku nowe kwiatki///

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Brama garażowa uchylna

Różne oblicza bram

Nie ulega wątpliwości, że każdy garaż musi mieć bramę. Brama chroni nas przede wszystkim przed kradzieżą, intruzami, ale także zamyka w całość bryłę naszego domu. Ogrodzenie domu również musi mieć bramę. Na rynku dostępnych jest kilka ich rodzajów. Zarówno tych garażowych jak i ogrodzeniowych. Czym się różnią? Którą wybrać?
dekoracje stołu

Dekorujemy stół na święta wielkanocne

Wielkanoc to święta pełne radości, rodzinnych spotkań i rozmów przy stole. Już teraz warto zastanowić się nad wielkanocnymi dekoracjami i dodatkami, dzięki którym nasi świąteczni goście będą mogli poczuć wielkanocny nastrój.
Storczykowiec czerwony

Storczykowiec czerwony

Storczykowiec czerwony (Bauhinia galpinii) jest rośliną bardzo cenioną przez hobbystów. Podobają im się zarówno jego niepowtarzalne kwiaty jest liście w kształcie przypominającym motyle. Może rosnąć jako roślina półpnąca (doskonale prezentuje się na ścianie ogrodu zimowego)lub jako krzew.
Funkia

Ogrody półcienia

Większość ogrodowych zakątków, które my sami uważamy za nieoświetlone, tak naprawdę nie tonie całkowicie w półmroku, lecz zacieniona jest jedynie w niewielkim stopniu. Jako półcieniste określamy takie powierzchnie, na których cień budynków lub wysokich roślin kładzie się przez mniej niż połowę dnia. Takiej definicji odpowiadają obszary leżące przy wschodniej lub zachodniej ścianie domu.
Storczykowiec różowy

Storczykowiec różowy

Storczykowiec różowy (Bauhinia monandra) to mały, wiecznieziolony krzew lub drzewo o wysokości maksymalnie do 12m. Kora czerwonobrązowa do brązowej. Liście ozdobne, błyszczące, ciemnozielone o długości do 10 cm. Kwiatostany bardzo ładne, zwisające, kształtem przypominające polskie konwalie barwy białej do jasnoróżowej. Owoce okrągłe, o kształcie przypominającym truskawki, żółtawe, po dojrzeniu intensywnie czerwone. Lekko kwaskowate, bardzo smaczne.