Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: taras - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

taras Jak dobrze zrobić?

#1 Gość_Krzysiek

• Grupa Guests

Napisano 09 listopad 2010 - 21:10

Witam. Chce zrobić taras. Słyszałem że trzeba wykopać wzdłuż tarasu dół żeby woda tam nie dochodzila czy coś i żeby nie pękał. Więc już wykopałem na 80 cm (na rysunku jest pokazane jak). I moje pytanie to czy dobrze to zacząłem w ogole robić? Czy to dobra głębokość na która wykopałem, a moze za mało? Chciałem zmieszać gruz z betonem i tam go wlać. zy trzeba tak zrobić czy jakoś inaczej?. Jakie proporcje betonu żeby sie tarasik nie zepsuł? Z góry dziekuje za odpowiedzi:)

foto
http://wgrajfoto.pl/...10/khghd1e0.jpg

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Ag@B Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 52
  • Rejestracja 09-listopad 10
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 10 listopad 2010 - 15:40

- na gruncie rodzimym 35–50 cm - warstwa tzw. pospółki, żwiru lub grubego piasku. Stabilizuje grunt i zmniejsza podsiąkanie kapilarne wód gruntowych.

- na to wylewka podkładowa grubości 10 cm z tzw. chudego betonu. Aby zapewnić odpływ wód opadowych z powierzchni tarasu, należy uwzględnić spadek w granicach 1–2% (to ok. 1–2 cm/1 m długości płyty tarasu).

- na to izolacja przeciwwodna (z izolacyjnej folii budowlanej, papy izolacyjnej na lepiku lub papy termozgrzewalnej) na całej powierzchni tarasu i wywinięcie jej 10–15 cm na ścianę. W strefie przyściennej trzeba zrobić dylatację – np. ze styropianu gr. 2 cm i uszczelnić ją silikonem sanitarnym.

- wylewka (z zachowaniem uwzględnionego wcześniej spadku) płyty głównej tarasu – grubości 8–10 cm, z betonu B 20. Na wyschniętą płytę kładzie się płynną folię budowlaną, która zapobiega wnikaniu wody pod płytki ceramiczne – jeśli chcesz taras w ten sposób wykończyć..

- na koniec płytki lub inna posadzka :)

#3 Gość_Krzysiek

• Grupa Guests

Napisano 10 listopad 2010 - 18:17

Tzn. że muszę zasypać ten dół co wykopałem ;o

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   pawkow113 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 02-grudzień 10

Napisano 20 grudzień 2010 - 20:40

No na to wygląda :P

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   JMD Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 02-wrzesień 10

Napisano 22 grudzień 2010 - 09:52

Szczerze mówiac to jeśli nie masz pojecia jak się do tego zabrac,lub wątpliwości,to moze lepiej bedzie zatrudnic fachową firmę? Przynajmniej będziesz miał pewnosc,ze dobrze wykonają swoja prace.
www.jmd.com.pl - kołki rozporowe, wkręty.

#6 Gość_Artur

• Grupa Guests

Napisano 17 kwiecień 2012 - 17:03

Co Ci przyszło do głowy z tym dołem ?

Artur z Lotnisko Wrocław Parking Lotnisko Wrocław

#7 Gość_klosss

• Grupa Guests

Napisano 27 kwiecień 2012 - 14:44

Zajrzyj na najlepszedomy.pl - ja znalazłem tam wskazówki, jak przebrnąć przez wszystkie etapy budowy, więc myślę, że przy tarasie też się przyda.

#8 Gość_Janek

• Grupa Guests

Napisano 14 maj 2012 - 13:39

Jeśli masz taką możliwość lepiej zdaj się na specjalistów.
W zeszłym roku właśnie na budowie tarasu chciałem zaoszczędzić i tak się skończyło, że zmarnowałem kupę drewna a taras i tak zbudowali specjaliści. Oszczędność była więc pozorna.

Janek z Lotnisko Wrocław Parking Lotnisko Wrocław

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   andrzej83x Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 27
  • Rejestracja 26-kwiecień 12

Napisano 15 maj 2012 - 09:46

Samemu lepiej nie brać się za tego typu prace. Lepiej to zlecić jakiejś firmie i mieć problem z głowy.

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Akebia pięciolistkowa

Akebia pięciolistkowa

Akebia pięciolistkowa Akebia quinata to delikatne i piękne, rzadko spotykane pnącze. Roślina ozdobna głownie z liści, posiadająca dość oryginalne, mało jednak widoczne kwiaty i owoce.
Plantacja winorośli

Zakładamy plantację winorośli

Krzewy winorośli rozwijają bardzo rozwinięty system korzeniowy, korzenie potrafią sięgać nawet do 8 metrów w głąb. Podłoże powinno mieć więc dobrą strukturę i być bogate w składniki pokarmowe. Gleba powinna być głęboka, gliniasto-piaszczysta, o większej pojemności wodnej. Podłoże podmokłe, torfowe i ilaste nie nadaje się do uprawy winorośli i na nim nasze krzewy będą rosły źle.
Oczko

Oczko wodne

Jedną z najpiękniejszych ozdób ogrodowych jest oczko wodne. Pomimo, iż jego założenie i utrzymanie w idealnej formie wymaga wielu wysiłków, jednak warto w nie zainwestować, ponieważ stanie się magicznym miejscem relaksu. Zanim przystąpimy do wykonania, najpierw musimy zaplanować jego kształt i głębokość oraz miejsce, w którym będzie się znajdować.
sufit

Aranżacje sufitów podwieszanych

Sufity podwieszane wykonuje się przede wszystkim w obiektach użyteczności publicznej. Jest to lekka konstrukcja zamontowana poniżej stropu. Wolna przestrzeń, powstała pomiędzy stropem a sufitem, zwana także „przestrzenią technologiczną”, może posłużyć do ukrycia instalacji lub docieplenia pomieszczenia.
Fototapety   taniec

Fototapety - taniec

Motywy taneczne często stanowią inspirację dla dekoratorów wnętrz. Fototapety proponowane przez Galerię Sztuki Cyfrowej Newmedia-art.pl mogą wspaniale prezentować się w pokoju nastolatka, salonie czy też sypialni.