Witam. Chce zrobić taras. Słyszałem że trzeba wykopać wzdłuż tarasu dół żeby woda tam nie dochodzila czy coś i żeby nie pękał. Więc już wykopałem na 80 cm (na rysunku jest pokazane jak). I moje pytanie to czy dobrze to zacząłem w ogole robić? Czy to dobra głębokość na która wykopałem, a moze za mało? Chciałem zmieszać gruz z betonem i tam go wlać. zy trzeba tak zrobić czy jakoś inaczej?. Jakie proporcje betonu żeby sie tarasik nie zepsuł? Z góry dziekuje za odpowiedzi:)
foto
http://wgrajfoto.pl/...10/khghd1e0.jpg
Strona 1 z 1
taras Jak dobrze zrobić?
Napisano 10 listopad 2010 - 15:40
- na gruncie rodzimym 35–50 cm - warstwa tzw. pospółki, żwiru lub grubego piasku. Stabilizuje grunt i zmniejsza podsiąkanie kapilarne wód gruntowych.
- na to wylewka podkładowa grubości 10 cm z tzw. chudego betonu. Aby zapewnić odpływ wód opadowych z powierzchni tarasu, należy uwzględnić spadek w granicach 1–2% (to ok. 1–2 cm/1 m długości płyty tarasu).
- na to izolacja przeciwwodna (z izolacyjnej folii budowlanej, papy izolacyjnej na lepiku lub papy termozgrzewalnej) na całej powierzchni tarasu i wywinięcie jej 10–15 cm na ścianę. W strefie przyściennej trzeba zrobić dylatację – np. ze styropianu gr. 2 cm i uszczelnić ją silikonem sanitarnym.
- wylewka (z zachowaniem uwzględnionego wcześniej spadku) płyty głównej tarasu – grubości 8–10 cm, z betonu B 20. Na wyschniętą płytę kładzie się płynną folię budowlaną, która zapobiega wnikaniu wody pod płytki ceramiczne – jeśli chcesz taras w ten sposób wykończyć..
- na koniec płytki lub inna posadzka
- na to wylewka podkładowa grubości 10 cm z tzw. chudego betonu. Aby zapewnić odpływ wód opadowych z powierzchni tarasu, należy uwzględnić spadek w granicach 1–2% (to ok. 1–2 cm/1 m długości płyty tarasu).
- na to izolacja przeciwwodna (z izolacyjnej folii budowlanej, papy izolacyjnej na lepiku lub papy termozgrzewalnej) na całej powierzchni tarasu i wywinięcie jej 10–15 cm na ścianę. W strefie przyściennej trzeba zrobić dylatację – np. ze styropianu gr. 2 cm i uszczelnić ją silikonem sanitarnym.
- wylewka (z zachowaniem uwzględnionego wcześniej spadku) płyty głównej tarasu – grubości 8–10 cm, z betonu B 20. Na wyschniętą płytę kładzie się płynną folię budowlaną, która zapobiega wnikaniu wody pod płytki ceramiczne – jeśli chcesz taras w ten sposób wykończyć..
- na koniec płytki lub inna posadzka
#6 Gość_Artur
Napisano 17 kwiecień 2012 - 17:03
#8 Gość_Janek
Napisano 14 maj 2012 - 13:39
Jeśli masz taką możliwość lepiej zdaj się na specjalistów.
W zeszłym roku właśnie na budowie tarasu chciałem zaoszczędzić i tak się skończyło, że zmarnowałem kupę drewna a taras i tak zbudowali specjaliści. Oszczędność była więc pozorna.
Janek z Lotnisko Wrocław Parking Lotnisko Wrocław
W zeszłym roku właśnie na budowie tarasu chciałem zaoszczędzić i tak się skończyło, że zmarnowałem kupę drewna a taras i tak zbudowali specjaliści. Oszczędność była więc pozorna.
Janek z Lotnisko Wrocław Parking Lotnisko Wrocław
Napisano 15 maj 2012 - 09:46
Samemu lepiej nie brać się za tego typu prace. Lepiej to zlecić jakiejś firmie i mieć problem z głowy.
Strona 1 z 1

Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź

Logowanie