Mam do posadzenia dwa krzewy róż.nie wiem czy mogę je jeszcze posadzić do gruntu. W sumie nie ma przymrozków, w dzień jest słonecznie i ciepło jak na listopad...i tak się zastanawiam czy posadzenie teraz róż nie będzie ryzykiem. Może lepiej posadzić je do pojemników i przezimować w piwnicy...?
Urządzanie wnętrz w wybranym stylu wymaga zastosowania symboli, kolorów, dekoracji i umeblowania, odpowiadającym danej epoce. Obecnie, meble stylowe stanowią jedynie uzupełnienie, bądź akcent nowoczesnej aranżacji.
Łączą wymagania dotyczące kwaśnej gleby, rodzina wrzosowatych oraz wspólna łacińska nazwa rodzajowa Rhododendron, w obrębie, której istnieje kilka grup roślin różniących się polską nazwą.
Co je dzieli? Różaneczniki to krzewy lub małe drzewka, zwykle o sztywnych zimozielonych liściach. A azalie... Trudno znaleźć krzewy o tak pięknych kwiatostanach, tak wspaniale pachnących i urzekających ogromem barw.
Choć w sklepach ogrodniczych i szkółkach kupić możemy wszystkie niemal rośliny warto pomyśleć o samodzielnym rozmnożeniu roślin. Wyhodowane przez nas samych od maleńkości z pewnością napełnią nas dumą. Rośliny rozmnażają się generatywnie – przy udziale nasion oraz wegetatywnie. Wegetatywne rozmnażanie roślin możemy podzielić na kilka podtypów: podział, odrosty, odkłady, sadzonki, szczepienie i okulizację.
Przed nami lato. Dziś, kiedy wokoło przepięknie rozkwitają łąki i ogrody powinniśmy pomyśleć o nadchodzących miesiącach.
Być może lato da nam popalić... nie powinniśmy więc zapomnieć o podlewaniu naszych roślin. Właśnie latem, w pełni okresu wegetacyjnego nasze drzewa, krzewy i inne rośliny będą potrzebować systematycznego podlewania. W okresie suszy najszybciej wysychają gleby lekkie i piaszczyste. Pamiętajmy, więc o częstym nawadnianiu takich gleb.
Dzieci zazwyczaj mają bardzo dużo energii. Bawiące się w naszym przydomowym ogrodzie, potrafią nieumyślnie zdeptać piękne grządki lub połamać niewielkie krzewy.
Zakładając ogród, warto pamiętać o naszych pociechach i urządzić go w taki sposób, aby był dla nich także atrakcyjny.