Leasing środków trwałych dla firm
Napisano 29 październik 2010 - 15:04
Jestem doradcą online Europejskiego Funduszu Leasingowego S.A. Pojawiłem się na tym forum ponieważ razem z Europejskim Funduszem Leasingowym realizuję kampanię informacyjną dla wszystkich właścicieli firm zainteresowanych leasingiem środków trwałych.
Jeśli macie jakiekolwiek pytania z tym związane lub prowadzicie działalność gospodarczą i zastanawiacie się w jaki sposób można skorzystać z leasingu maszyn i urządzeń zapraszam do dyskusji w tym temacie.
Jestem do Waszej dyspozycji.
Napisano 03 listopad 2010 - 00:04
i ja dziękuję za spokojne przywitanie. Wielu forumowiczów widząc określenie "doradca" bądź konkretną nazwę firmy, przekreśla całkowicie możliwość prowadzenia merytorycznej dyskusji związanej w tym przypadku z tematem leasingu.
Natomiast pomysłem EFL jest pomóc przedsiębiorcą oraz innym zainteresowanym zrozumieć ideę i warunki leasingu, i jednocześnie możliwości z niego płynące. Sam leasing jest w ogólnym rozumieniu mniej znany, np w porównaniu do kredytów. Dlatego z chęcią podjąłem się takiej mini akcji informacyjnej, poprzez udział w dyskusjach na różnych forach. I chciałbym podkreślić, że moja aktywność na forach internetowych nie będzie miała nigdy nic wspólnego z przedstawieniem ofert sprzedażowych. Akcja ma zasięg i znaczenie jedynie informacyjne i poznawcze.
Pozdrawiam,
#4 Gość_Anna
Napisano 08 listopad 2010 - 12:41
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Napisano 10 listopad 2010 - 00:27
Użytkownik Monika dnia 09 listopad 2010 - 10:46 napisał
Witam,
zacznijmy może od informacji jaki jest okres prowadzenia przez Panią wspomnianej firmy? Ponieważ warunkiem jest aby firma istniała na rynku od min 6 miesięcy. a jeśli chodzi już o samą analize finansową zdolności, to takimi kalkulacjami zajmują się nasi konsultanci, proponuję wypełnić formularz zgłoszeniowy znajdujący się w stopce, jest to wyrażenie chęci do niezobowiązującego spotkania z konsultantem. Z uwagi na charakter kampanii, która na tym forum jest czysto informacyjna o zagadnieniach leasingu, i firmie EFL, staramy się nie przedstawiać zagadnień ofertowych i sprzedażowych.
Pozdrawiam,
Napisano 10 listopad 2010 - 00:33
Użytkownik Anna dnia 08 listopad 2010 - 12:41 napisał
Witam,
chyba pomyliła Pani zagadnienia, ponieważ w ratach nie znajdują się koszty amortyzacji, natomiast sama amortyzacja w leasingu finansowym zaliczana jest przez leasingobiorcę do kosztów uzyskania przychodu.
Wydaje mi się zatem, że pyta Pani jakie wartości w l.finansowym i operacyjnym można zaliczyć w koszty uzyskania przychodu - jeśli dobrze Panią zrozumialem oczywiście.
Odpowiadając na to pytanie :
Do kosztów uzyskania przychodu leasingobiorcy
w leasingu operacyjnym zaliczymy: -wpłata początkowa; -czynsz Leasingowy; -opłaty manipulacyjne; -prowizje; -koszty użytkowania przedmiotu leasingu.
W leasingu finansowym : -odpisy amortyzacyjne; -czynsz leasingowy jedynie w części odsetkowej, -koszty użytkowania przedmiotu leasingu
Napisano 10 listopad 2010 - 00:36
Użytkownik Tiffany dnia 09 listopad 2010 - 23:45 napisał
Użytkownik Tiffany dnia 09 listopad 2010 - 23:46 napisał
Witam,
jak najbardziej istnieje możliwość kontaktu/spotkania z konsultantem EFL, w dogodnym dla Pani miejscu i czasie, takie spotkanie jest oczywiście bezpłatne i niezobowiązujące.
Jedną z dróg umówienia się na takie spotkanie jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego, link znaleźć może Pani na stronie internetowej, bądź w stopce tej wypowiedzi.
pozdrawiam,
#11 Gość_anna
Napisano 10 listopad 2010 - 11:11
Użytkownik EFLdoradca dnia 10 listopad 2010 - 00:33 napisał
chyba pomyliła Pani zagadnienia, ponieważ w ratach nie znajdują się koszty amortyzacji, natomiast sama amortyzacja w leasingu finansowym zaliczana jest przez leasingobiorcę do kosztów uzyskania przychodu.
Wydaje mi się zatem, że pyta Pani jakie wartości w l.finansowym i operacyjnym można zaliczyć w koszty uzyskania przychodu - jeśli dobrze Panią zrozumialem oczywiście.
Odpowiadając na to pytanie :
Do kosztów uzyskania przychodu leasingobiorcy
w leasingu operacyjnym zaliczymy: -wpłata początkowa; -czynsz Leasingowy; -opłaty manipulacyjne; -prowizje; -koszty użytkowania przedmiotu leasingu.
W leasingu finansowym : -odpisy amortyzacyjne; -czynsz leasingowy jedynie w części odsetkowej, -koszty użytkowania przedmiotu leasingu
dziekuje za odpwiedz, teraz jest juz bardziej jasne.
a ktory rodzaj leasingu proponuje sie mniejszym przedsiebirocom czesciej?
#12 Gość_Monika
Napisano 10 listopad 2010 - 14:23
Użytkownik EFLdoradca dnia 10 listopad 2010 - 00:27 napisał
zacznijmy może od informacji jaki jest okres prowadzenia przez Panią wspomnianej firmy? Ponieważ warunkiem jest aby firma istniała na rynku od min 6 miesięcy. a jeśli chodzi już o samą analize finansową zdolności, to takimi kalkulacjami zajmują się nasi konsultanci, proponuję wypełnić formularz zgłoszeniowy znajdujący się w stopce, jest to wyrażenie chęci do niezobowiązującego spotkania z konsultantem. Z uwagi na charakter kampanii, która na tym forum jest czysto informacyjna o zagadnieniach leasingu, i firmie EFL, staramy się nie przedstawiać zagadnień ofertowych i sprzedażowych.
Pozdrawiam,
Mąż ma działalność zarejestrowaną dobrych kilka lat.Po zakończeniu budowy chce wyposażyć ,,budynek" w specjalistyczny sprzęt.
Czyli sugeruje pan ,że najlepszym rozwiązaniem jest spotkać się z konsultantem?
#14 Gość_Monika
Napisano 13 listopad 2010 - 21:22
Użytkownik Anna dnia 13 listopad 2010 - 19:21 napisał
Do spotkań na pewno dojdzie w kilu firmach leasingowych i bankach.
Może na początku można zrobić symulację ,,poprzez internet.Gdzieś czytałam ,że można gotowe wnioski wysłać ,ale czy to nie jest zbieranie danych osobowych?Trochę się tego obawiam.
#15 Gość_Dorota
Napisano 13 listopad 2010 - 21:27
#16 Gość_Dorota
Napisano 13 listopad 2010 - 21:31
Użytkownik Monika dnia 13 listopad 2010 - 21:22 napisał
Może na początku można zrobić symulację ,,poprzez internet.Gdzieś czytałam ,że można gotowe wnioski wysłać ,ale czy to nie jest zbieranie danych osobowych?Trochę się tego obawiam.
Mysle, ze nie ma czego sie obawiac, i tak swoje dane podajemy w wielu innych sytacjach i niec zlego sie nie dzieje. A podanie danych o firmie, czasie jej 'trwania', zarobkach i wydatkach, ma tylko okreslic nasza sytuacje i pomoc znalezc najlepsze rozwiazanie dla firmy.
#17 Gość_Monika
Napisano 13 listopad 2010 - 21:39
Użytkownik Dorota dnia 13 listopad 2010 - 21:31 napisał
Na pewno będę mieć porównanie (wstępne)jaką ofertę proponuje bank czy też firma leasingowa .Czy są duże różnice w ich ofertach.
Sprzęt do diagnostyki nie jest tani,być może później będzie można jeszcze negocjować.
#18 Gość_dorota
Napisano 13 listopad 2010 - 21:43
#19 Gość_Anna
Napisano 14 listopad 2010 - 22:37
Użytkownik Monika dnia 13 listopad 2010 - 21:22 napisał
mysle, ze takie dokladne kwoty raczej mozna poznac dopiero na spotakniu z konsultantem, to chyba zbyt duzo danych jest potrzebnych, aby cos takiego robic online.
#20 Gość_monika
Napisano 15 listopad 2010 - 14:59
Znalazłam w innym miejscu w necie.Przy okazji wypisałam inne firmy leasingowe.
Podzawoniłam.
jestem umówiona na pierwsze spotkanie w tym tygodniu z efl.
Pierwsze kroki poczynione

Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź

Logowanie