Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Izolacja bez tajemnic - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Izolacja bez tajemnic

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   paprycja25 Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 19-październik 10

Napisano 20 październik 2010 - 20:01

Witam, nie znalazlam watku na ten temat, a chcialabym uslyszec wasze opinie na temat izolacji zewnetrznej domu, za pomoca styropianu. Czy to najlepszy srodek izolacyjny, a jesli tak to na co zwracac uwage przy zakupie? Jestem zielona w tym temacie, a nie chce popelnic bledow i potem placic slono za dogrzewanie domu.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 20 październik 2010 - 20:37

Styropian jest dobrym i skutecznym środkiem izolacyjnym już 10-12 cm wystarczy by zrobić naprawdę ciepły dom. Większe "grubości" mają sens wtedy kiedy wejdziemy głębiej w termoochronę - przez odzysk ciepła z wentylacji czy trójszybowe super-okna.

Nie powinnaś kupować styropianu sama - uzgodnij to z ekipą która będzie go kładła. Generalnie nie daj się naciągnąć na jakieś super właściwości - styropian to styropian - kulki polistyrenu i już. Choć istotny może być kształt - większe bezpieczeństwo połączeń zapewnia styropian frezowany.

Twardość (gęstość) ma znaczenie jeżeli chodzi o posadzki czy izolowanie fundamentów na ścianie "zwykły" sprawdzi się w 100%.

#3 Gość_Sienickii

• Grupa Guests

Napisano 26 październik 2010 - 12:40

Wyświetl postUżytkownik mrtn dnia 20 październik 2010 - 20:37 napisał

Styropian jest dobrym i skutecznym środkiem izolacyjnym już 10-12 cm wystarczy by zrobić naprawdę ciepły dom. Większe "grubości" mają sens wtedy kiedy wejdziemy głębiej w termoochronę - przez odzysk ciepła z wentylacji czy trójszybowe super-okna.

Nie powinnaś kupować styropianu sama - uzgodnij to z ekipą która będzie go kładła. Generalnie nie daj się naciągnąć na jakieś super właściwości - styropian to styropian - kulki polistyrenu i już. Choć istotny może być kształt - większe bezpieczeństwo połączeń zapewnia styropian frezowany.

Twardość (gęstość) ma znaczenie jeżeli chodzi o posadzki czy izolowanie fundamentów na ścianie "zwykły" sprawdzi się w 100%.

#4 Gość_Sienickii

• Grupa Guests

Napisano 26 październik 2010 - 12:50

Zgadzam sie, ze styropian to tylko kulki polistyrenu. Problem w tym, ze sa duze roznice w jakosci styropianow. Ale czlowiek nie dowie sie tego z etykiety, bo niekoniecznie podaje ona prawdziwe informacje. zresztą przeczytaj wczorajszy watek w gazecie wlasnie na ten temat http://wyborcza.pl/1...waja_buble.html
wybieraj te ktore polecil ITB albo styropian który ma potwierdzona jakosc, np certyfikatami budowlanych instytutów europejskich albo polskich. dzieki temu potem nie bedziesz sie dziwic sie czemu jest tak zimno w domu.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208
  • Rejestracja 22-listopad 10

Napisano 22 listopad 2010 - 17:43

a jakie są jeszcze dobre możliwośći ocieplenia domu oprócz styropianu? Jakieś tańsze są czy styropianem ocieplić jest najtaniej?

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano 23 listopad 2010 - 17:24

Generalnie sprowadza się to do styropianu i wełny. Co tylko różne rodzaje. Na ogół styropian jest tańszy.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 05 grudzień 2010 - 20:48

a czy jest jakaś zależność ocieplenia do materiału z jakiego będę budował. Chodzi mi o to czy jakiś materiał ocieplić lepiej styropianem a jakiś wełną. Czy to obojętne?

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 05 grudzień 2010 - 23:52

nic tanszego od styropianu nie znajdziesz!
duzo osob na forach powtarza ze welna to chwyt marketingowy, ale co by nie wybrac nalezy zastosowac odpowiedni tynk i wykonczenie elewacji.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 14 grudzień 2010 - 21:43

Wyświetl postUżytkownik dawid.r dnia 05 grudzień 2010 - 20:48 napisał

a czy jest jakaś zależność ocieplenia do materiału z jakiego będę budował. Chodzi mi o to czy jakiś materiał ocieplić lepiej styropianem a jakiś wełną. Czy to obojętne?

Żeby odpowiedzieć na to pytanie musimy sięgnąć do księgi mitów i legend :) Chodzi o to, że wełna niby lepiej oddycha z lepiej oddychającymi ścianami, ale... czy ściany mają płuca żeby oddychac?

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 15 grudzień 2010 - 11:09

gdzies pisza wiecznie o punkcie rosy przy styropianie, ze zalezy to od grubosci styro i materialu na sciany, ale szczerze pamietajmy ze bardzo istotnym czynnikiem jest zastosowanie wentylacji w domu, bo bez tego ani rusz ;)

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 29 grudzień 2010 - 17:13

a jak taka wentylacja ścian ma wyglądać?

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 30 grudzień 2010 - 10:36

Miałem na myśli wentylację mechaniczną ale może być również grawitacyjna.
Głównym celem jaki jest postawiony dla systemu wentylacji to wymiana powietrza w budynkach, czyli odprowadzanie zużytego powietrza na zewnątrz i doprowadzanie na to miejsce świeżego. Sprawna wentylacja usuwa z pomieszczeń nadmiar dwutlenku węgla, parę wodną, poprawia komfort samopoczucia oraz dostarcza potrzebne ilości powietrza dla urządzeń takich jak piecyki gazowe, kuchenki, piece itp. Wentylacja może zostać wykonana na dwa sposoby: grawitacyjna i mechaniczna. W wentylacji mechanicznej przepływ powietrza jest wymuszony wentylatorami i odbywa się poprzez kanały wentylacyjne. Wentylacja mechaniczna dodatkowo może zostać wzbogacona w systemy: klimatyzacji (chłodzenie powietrza) i odzysku ciepła (odzyskanie energii ze zużytego powietrza).

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 05 styczeń 2011 - 17:42

dawid.r nie ma co zaprzątać sobie dokładną rozpiską rozkładu i wyliczeń systemu wentylacyjnego, a w szerokim pojęciu idealnie opisał to maciek. Tak więc nawiązując do wcześniejszej wypowiedzi nie ma się co martwić dobieraniem izolacji do materiału ani punktami rosy ani innymi takimi dziwami (no chyba, że ktoś nam wszystko źle wybuduje)

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 07 styczeń 2011 - 12:45

acha czyli chodzi tylko o odpowiednie wentylatory w domu. Myślałem, że jakaś specjalna technika wentylacji ścian (gdzieś coś czytałem takiego, żeby zostawić warstwe powietrza w ścianie) i nie za bardzo wiem o co w tym chodzi. Ale może to jakiś wymysł:P

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 10 styczeń 2011 - 10:54

to ma znaczenie w momencie wybor materialu i rodzaju sciany 2W, 3W itd, wszystko zalezy na co sie chcesz zdecydowac w projekcie, czyli rodzaj materialu i rodzaj sciany, nastepne dobierasz lub nie docieplenie.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 18 styczeń 2011 - 20:22

ja chce budować 2W tylko jeszcze się zastanawiam nad grubością bloczka, a no i właśnie czym to ocieplać. Znaczy no już wiem, że styropianem tylko jeszcze nie wiem ile i jaki ten styropian. Może coś doradzicie?

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 19 styczeń 2011 - 15:32

ja mam przekonanie do bk i poszedlbym w 24cm, docieplic (z mojego pkt widzenia) styropianem co do grubosci nalezalo by przeliczyc ale miedzy 15 a 20cm.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 25 styczeń 2011 - 17:07

Wyświetl postUżytkownik dawid.r dnia 07 styczeń 2011 - 12:45 napisał

acha czyli chodzi tylko o odpowiednie wentylatory w domu. Myślałem, że jakaś specjalna technika wentylacji ścian (gdzieś coś czytałem takiego, żeby zostawić warstwe powietrza w ścianie) i nie za bardzo wiem o co w tym chodzi. Ale może to jakiś wymysł:P

szczelinę powietrzną zostawia się budując 3W i ocieplając styropianem. Wtedy pomiędzy styropianem, a ostatnią warstwą robi się szczelinę, żeby zachować styropian w suchości.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 26 styczeń 2011 - 16:37

http://muratordom.pl...y-trojwarstwowe,174_4919.html?cat=108&page=1
juz lepiej tego nie scharakteryzuje nikt.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 26 styczeń 2011 - 22:35

ok już rozumiem, Dzięki Panowie za pomoc. I tak 3 warstwy do chyba zbyteczne, więc szczeliną sobie głowy nie muszę zaprzątać.

Wyświetl postUżytkownik maciek dnia 19 styczeń 2011 - 15:32 napisał

ja mam przekonanie do bk i poszedlbym w 24cm, docieplic (z mojego pkt widzenia) styropianem co do grubosci nalezalo by przeliczyc ale miedzy 15 a 20cm.

A nie lepiej w grubszy bloczek zainwestować a 10cm ocieplenia? Czy to bez sensu bo i ttak na to samo wyjdzie, a więcej kasy pójdzie na to.

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Informacje o projekcie "Projektoskop - zaawansowana wyszukiwarka projektów domów"
logo_bajerdom

Pracownia architektoniczna Bajer Dom

Pracownia architektoniczna Bajer Dom powstała w 1986 roku. Ponad dwadzieścia lat pracy zaowocowało setkami realizacji. Znane „kanadyjczyki” o konstrukcji drewnianej, znajdujące się m.in. na osiedlu „Piaseczno-Julianów” zostały zaprojektowane przez Bajer Dom. Oddano tam 86 domów typowych.
Kolorowe hortensje w ogrodzie

Krzewy okrywające się ogromem kwiatów

Krzewy okrywające się ogromem kwiatów to jeden z najpiękniejszych widoków, jakie napotkać możemy spacerując wśród osiedli. Pierwsze delikatne zielone listki i rozkwitające pączki ucieszą z pewnością każdego. Szare, zimowe dni potrafią zasmucić, kwiaty rozbudzają nas do życia. I to nie tylko te rozkwitające wiosną, czy latem. Widok pięknych kwiatów o każdej porze roku ożywi nasz dzień.
Krzewy ozdobne z kwiatów stanowią jedną z najważniejszych grup roślin w ogrodzie, stając się w okresie kwitnienia jego dominującym elementem. Ogrom barw zwraca uwagę ludzi, przyciągając jednocześnie owady.
izolacje cieplne

Docieplamy dom

Dom kojarzy się przede wszystkim z ciepłem. A ciepło domowe kojarzy się każdemu inaczej. Dla jednego to będą przytulne wnętrza, dla innego ładne kolory ścian, a jeszcze dla innego firanki zawieszone w oknach i mama czekająca z domowym obiadem. Jednak bez tego ciepła rozumianego w dosłownym znaczeniu cała reszta jest tylko mało znaczącym dodatkiem. Bo co to za przyjemność siedzieć w najpiękniejszym wnętrzu, z najładniej pomalowanymi ścianami kiedy jest nam zimno.
Jeżeli podczas budowy domu nie pomyśleliśmy o tym, warto jak najszybciej docieplić swój dom.
dekoracje świąteczne

Zimowe dekorowanie stołu

Dekorowanie stołu zimą wcale nie musi przywodzić na myśl aranżacji wigilijnych. Ciekawa aranżacja ożywi senną aurę chłodnej pory roku i umili codzienne posiłki...