Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Przyklejanie nowych płytek na płytki stare. - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Przyklejanie nowych płytek na płytki stare.

#1 Gość_Monia

• Grupa Guests

Napisano 19 październik 2010 - 14:42

Witam, planuję w najbliższym czasie odświeżyć kuchnię - zmienic glazurę przyklejoną między szawkami na nowa, a że odstep mebli od ściany pozwala mi na przyklejenie drugich płytek bez skuwania pierwszych, to chiałabym to tak wlasnie zrobić, tylko pytanie: czy się tak da? czy jest jakis specjalny klej? czy muszę czyms stare płytki pokryć? nie chciałabym żeby cała moja misterna konstrukcja za szybko odleciała ;)

#2 Gość_Gościu

• Grupa Guests

Napisano 20 październik 2010 - 11:26

ja sam przyklejałem na klej cekol, zaprawa klejowa, taka w worku cekol C-11
kilka rad:
sprawdz, czy stare płytki dobrze się trzymają (zeby wlasnie potem calosć nie odpadła)
dokładnie umyj płytki z brudu, tłuszczu itp
dla lepszej przyczepnosci zagruntuj stare plytki (może tez być grunt cekolu, GS-83kontakt)
pamietaj o przesuniecieu troche nowych plytek w stosunku do polozenia starych, to też zeby wszystko się nie zwaliło,
powodzenia!

#3 Gość_Odyn

• Grupa Guests

Napisano 28 październik 2010 - 14:19

Wydaje mi się, że przyklejanie nowych płytek na stare to niedobry pomysł :blink: Jest bardzo duża szansa, że nowe płytki odkleją się mimo wszystko - wówczas wydatek będzie podwójny. lepiej skuć stare płytki, zdrapać klej, wyrównać tynkiem i na to położyć nowe płytki.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Dimycz Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 29 październik 2010 - 10:16

Też mi się zdaje, że klejenie nowych na stare nie będzie dobrym pomysłem, zwłaszcza w przypadku gdy stare płytki były klejone jeszcze w latach 90-tych przy pomocy niezbyt mocnych klei, albo wręcz osadzane na zwykły cement Dołączona grafika
Robiłem u siebie generalny remont kuchni i na początku tez myślałem że będzie ciężko, ale jak zacząłem skuwać to zajęło mi to godzinę. Płytki odchodziły prawie metrowymi płatami, więc całość poszła szybko i sprawnie. Owszem, potem wyrównanie powierzchni i zdrapanie starej zaprawy w niektórych miejscach zajęło trochę czasu, ale się opłacało. Teraz mam pewność że nic nie odpadnie.
Jedyne co, to podłogowe kładłem jedne na drugie, po tym jak skułem jedną i zobaczyłem co jest pod spodem :) Ale wystarczyło potraktować stare płytki gruntem (coś z Atlasu, nie pamiętam nazwy) zatrzeć siatkę i chyba po 24h, jak wyschło kładłem już płytki, nawet na zwykły klej, już nie musiał być elastyczny.
Pamiętaj, Arkę zbudował amator, profesjonaliści zbudowali Titanica

#5 Gość_Ag@B

• Grupa Guests

Napisano 29 październik 2010 - 11:04

Właśnie przeczytałam artykuł: Jak wybrać płytki ceramiczne? (http://www.projektos...ceramiczne.html) - w życiu bym o tym nie pomyślała: Parametr kalibracji :blink:
Zamierzam kupić sobie płytki do łazienki. Pewnie weszłabym do sklepu, pokazała palcem i powiedziała ile. Takie parametry nie przeszły by mi nawet przez myśl :wacko:

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   JMD Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 02-wrzesień 10

Napisano 03 listopad 2010 - 14:04

Tak czy inaczej,nawet jeżeli masz miejsce to mimo wszystko kuł bym stare płytki. Nie chodzi o sam klej,który z pewnością będzie trzymał,ale wtedy optycznie zmniejszysz swoje pomieszczenie,a chyba nie warto.
www.jmd.com.pl - kołki rozporowe, wkręty.

#7 Gość_Aniołek

• Grupa Guests

Napisano 02 styczeń 2011 - 11:51

Wyświetl postUżytkownik Dimycz dnia 29 październik 2010 - 10:16 napisał

Też mi się zdaje, że klejenie nowych na stare nie będzie dobrym pomysłem, zwłaszcza w przypadku gdy stare płytki były klejone jeszcze w latach 90-tych przy pomocy niezbyt mocnych klei, albo wręcz osadzane na zwykły cement Dołączona grafika
Robiłem u siebie generalny remont kuchni i na początku tez myślałem że będzie ciężko, ale jak zacząłem skuwać to zajęło mi to godzinę. Płytki odchodziły prawie metrowymi płatami, więc całość poszła szybko i sprawnie. Owszem, potem wyrównanie powierzchni i zdrapanie starej zaprawy w niektórych miejscach zajęło trochę czasu, ale się opłacało. Teraz mam pewność że nic nie odpadnie.
Jedyne co, to podłogowe kładłem jedne na drugie, po tym jak skułem jedną i zobaczyłem co jest pod spodem :) Ale wystarczyło potraktować stare płytki gruntem (coś z Atlasu, nie pamiętam nazwy) zatrzeć siatkę i chyba po 24h, jak wyschło kładłem już płytki, nawet na zwykły klej, już nie musiał być elastyczny.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Glazurniczka_Rotberg Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 8
  • Rejestracja 30-styczeń 12

Napisano 30 styczeń 2012 - 19:36

To jest tzw. metoda płytka na płytkę

Bardzo ważne jest sprawdzenie, czy nasze stare płytki dobrze się trzymają i czy nie ma pęknięć w szczelinach na fugę.

a) opukujemy płytki drewnianą stroną młotka. Jeśli odgłos jest głuchy i tępy, tzn. że płytka trzyma się tylko na fudze i trzeba ją usunąć.
b) jeśli płytki z łatwością dają się usuwać i jest ich dość dużo, to znaczy, że nie trzymają się dobrze i również trzeba niestety usunąć je wszystkie, ponieważ również podłoże musi zostać sprawdzone.
c) jeśli podłoże było słabe i kruszy się pod siłą uderzeń młotka, trzeba je usunąć.

Jeśli zaś podłoże ze starych płytek jest stabilne, to kolejnym krokiem jest ich odtłuszczenie. Najprostszym, starym i skutecznym sposobem jest umycie płytek ciepłą wodą z Ludwikiem

Następnie do przyklejania płytek trzeba użyć kleju o wysokiej elastyczności i zwiększonej przyczepności. Wybór kleju zależy w ogromnej mierze od rodzaju płytek, jakie będziemy przyklejać. Do płytek wielkoformatowych oraz do tradycyjnych płytek gresowych moge polecić Rotberg R26, do marmuru i płytek z kamienia naturalnego - Rotberg R26B.

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Powojnik Nelly Moser

Atrakcyjnie dwukolorowy powojnik "Nelly Moser"

Dwubarwne kwiaty powojnika "Nelly Moser" olśniewają nas swoją jasnoliliową piękną barwą działek okwiatu i intensywnym ciemnoróżowym paskiem biegnącym w środku działek oraz czerwonymi pylnikami. Niemal wszyscy wiedzą, że kwitnące powojniki wyglądają wprost zjawiskowo i potrafią stać się prawdziwą ozdobą ogrodu...
paragraf

Rozdział 8 - Użytkowanie instalacji ciepłej wody użytkowej

Rozdział 8 reguluje zasady prawidłowego działania, użytkowania i konserwacji instalacji ciepłej wody użytkowej...
Idealnie płaski trawnik

Trawnik

Miejsce zabaw dla dzieci, łącznik pomiędzy częściami kompozycji ogrodowej, oaza zieleni - trawnik może być wszystkim z osobna lub równocześnie. Ciesząc nasze oczy będzie wymaga jednak od nas pielęgnacji. Ładniejszy i trwalszy będzie tylko dzięki naszej ciężkiej pracy. Siew, dobór mieszanek, czyszczenie, utrzymywanie krawędzi, strzyżenie. Rutynowe zabiegi to podstawa. Nie powinniśmy jednak zapomnieć o okazjonalnych, często zapominanych czynnościach.
zakaz palenia

Zakaz palenia w miejscach publicznych

15 listopada weszła w życie ustawa zakazująca palenia w miejscach publicznych. Polska dołącza do listy państw chroniących obywateli przed dynem tytoniowym nie tylko na ulicach i przystankach. Od tego dnia właściciele taksówek, pubów, restauracji są zobowiązani do umieszczenia na drzwiach przepisowych tabliczek - znak zakazu palenia...
Przyłącze wodne

Przyłącza - ważny element każdego domu

W sprzyjających warunkach przygotowania do budowy naszego domu trwają minimum 3 miesiące. Oczywiście wraz z pojawieniem się problemów formalnych, czas ten może znacznie się wydłużyć. Duże znaczenie ma pod tym względem lokalizacja działki na której ma stanąć nasz dom, dlatego przed jej zakupem warto zapoznać się z decyzją o warunkach zabudowy.