Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Rozbudowa domu - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Rozbudowa domu rozbudowa czy projekt??!!

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Balwanek_pk Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 12-październik 10

Napisano 12 październik 2010 - 12:54

Witam wszystkich. Dostałem w spadku 1400m2 działke wraz z domem o powierzchni 5om2. Chcę do niego dostawić pokuj, łazienkę i wiatrołap - w sumie dostawić 50m2. Stary budynek ma fundamenty 40cm, zawilgocone ściany(nieotynkowane z zewnątrz), dziurawy dach. Podłączony ma jedynie prąd. I tu mam dylemat: zrobić Rozbudowę Domu czy projekt (podobno dozwolone jest dostawić 25m2 ale tylko raz w roku) w następnym roku na 25m2 i za np. 2 lata zrobic kolejny projekt na następne 25m2. A stary istniejący już budynek wyremontować od podstaw - podlać mu fundamenty i wyburzać po kawałku ściany i stawiać nowe. Cy wysokość budynku też jest ograniczona?? Ten istniejący ma 5 metrów, ale trochę zbyt płaski dach ok 20 stopnid i snieg na nim stoi. Zrobiłbym mu większy spadek ale wtedy byłby wyższy o ok 1 metr.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Katarzyna S. Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 7
  • Rejestracja 20-październik 10

Napisano 04 listopad 2010 - 23:41

Proponowałabym zgłosić się do architekta i zrobić projekt rozbudowy domu. Wszystko zaplanować od razu i trzymać się tego. Oprócz "dostawiania ścian" należy również zaprojektować nową instalacje grzewczą, sanitarną, itp. Ocieplić mury, wymienić okna, dach. Jeśli chcesz zmienić kąt nachylenia dachu, należałoby zrobić odpowiednie wyliczenia. Uważam, ze trzeba się zabrać do tego kompleksowo, a jeśli fundusze są ograniczone, to robić po kolei rzeczy, które w danym roku są niezbędne i dążyć do rozwiązań zawartych w projekcie.
Służę pomocą e-Rzecznik Knauf Insulation

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano 31 maj 2011 - 11:02

Wątek stary ale warty odswiezenia!

rozsadek podpowiada rozebrac i zrobic nowy projekt, bo nie raz rozwazalem rozbudowę i w tym wyadku wole zrobic wszystko od podstaw zgodnie z nowymi zalozeniami niz wwalac te same pieniadze w remont ktory nie wiadomo jak zachowa sie po 5 latach.
Tak naprawde wszystko zalezy od funduszy, choc na sam koniec rachunek pokaze ze roznic duzych nie ma!

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 31 maj 2011 - 13:00

Prosciej chyba bedzie jesli chodzi o papierkowa strone zburzyc i postawić od nowa...

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 20 czerwiec 2011 - 09:21

z tymi papierami to bywa roznie, jezeli dzialka jest uzbrojona i jest budynek to ulatwia to znaczaco sprawe, same zgody pozwolenia i biurokracja z tym zwiazana to istne szalenstwo! co do samego projektu, zrobic odbior sprawdzic czy sie DA! dobudowac dostawic rozbudowac, czaem lepeij te pieniadze przeznaczyc na zburzenie i postawienie calego projektu od nowa. Wszystko zalezy jednak od funduszy i czy mamy gdzie mieszkac czy nie, w jakim stanie jest stary budynek itd
po prostu nalezy podjac meska decyzje i trzymac sie jej chocby nie wiem co ;)

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 20 czerwiec 2011 - 20:14

Wyświetl postUżytkownik maciek dnia 20 czerwiec 2011 - 09:21 napisał

dobudowac dostawic rozbudowac, czaem lepeij te pieniadze przeznaczyc na zburzenie i postawienie calego projektu od nowa

I tu się zgodzimy, bo zburzenie i zrobienie od nowa czesto oznacza mniej problemów, więcej spokoju i niższe koszty.

#7 Gość_Radek

• Grupa Guests

Napisano 22 czerwiec 2011 - 10:10

bez względu na to czy zdecydujesz się na przebudowę czy postawienie domu od nowa polecam Dolnośląską Grupę Budowlaną. Faceci znają się na rzeczy, budowali mi dom, więc wiem co mówię. Kontakt znajdziesz na grupadolnoslaska.pl

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 05 lipiec 2011 - 09:34

jezeli jest z 3miasta to tez mu polecisz dolnoslaska grupe?
reklama reklama ale bez przesady, konkrety nie pozycjonowanie slow!

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 06 lipiec 2011 - 21:33

fakt faktem jest to reklama, ale wcale nie jest powiedziane, że nie działają na terenie całego kraju.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 21 lipiec 2011 - 09:57

nazwa nie na darmo ma w tytule dolnoslaska, a projekt to ja moge kupic i z canady :P

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Konstanty Kostkiewicz Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 02-sierpień 11

Napisano 02 sierpień 2011 - 09:56

Nie ulega wątpliwości, bez względu na to czy budują tylko na terenie dolnośląskiego czy w całym kraju, że jest to bardzo solidny wykonawca i warto mu zaufać. Miałem z nimi do czynienia i polecam zdecydowanie.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 02 sierpień 2011 - 20:27

Jaki piękny reklamowy temat sie zrobił :P

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   ITse Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 17-czerwiec 11

Napisano 03 sierpień 2011 - 10:34

A co myślisz o mojej propozycji zainstalowania placu zabaw dla dzieci?

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Jaroff Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 24
  • Rejestracja 22-czerwiec 11

Napisano 15 październik 2011 - 09:27

Hello, uważam, że plac zabaw jest super pomysłem, ale można też spróbować zaprojektować coś na zasadzie pirackiego placu zabaw czy jakiś inny motyw:)

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   e-nobi Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 12
  • Rejestracja 06-wrzesień 11
  • MiejscowośćKoło

Napisano 19 październik 2011 - 11:07

Witam

A więc do rzeczy. Widzę, same reklamy tu poleciały, ale trudno. Temat ważny bo wiele osób zastanawia się czy budować dom nowy czy rozbudować stary. Z tego co pisze twórca tematu o stanie jego budynku, zdecydowanie odradzam rozbudowę. Niezależnie od środków jakimi dysponujemy, lepiej poczekać kilka lat, trochę uzbierać, rozebrać budynek i zacząć budowę. Mimo, że w danym momencie rozbudowa wydaje się nam tańszym rozwiązaniem to w istocie wcale tak nie jest. Remont starego budynku, będzie przynosił coraz większe koszty, a jego końca nie będzie widać. Co chwila mogą wychodzić ukryte problemy i tak naprawdę nigdy nie będziemy w pełni zadowoleni z efektu końcowego. Jeżeli nie potrafimy sami ocenić czy budynek nadaje się do rozbudowy czy do rozbiórki proponuję poradę konstruktora bądź wykonawcy. Dobra firma wykonawcza będzie wstanie ocenić bez większych problemów stan budynku.

Pozdrawiam

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Bastek Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 6
  • Rejestracja 20-październik 11

Napisano 20 październik 2011 - 17:47

Tak to prawda, mój znajomy rozbudowywał stary budynek i nie wyszedł na tym dobrze, tak, że jeśli ktoś się na coś takiego porywa powinien to dobrze przemysleć.

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Pod kloszem

Pod kloszem

To, jak istotną kwestią jest odpowiednie oświetlenie wie każdy kto choć raz dekorował światłem wnętrze swojego mieszkania. W aranżacji wnętrz najważniejsze jest wzornictwo. Odpowiednio dobrany pod względem stylu, kształtu i koloru element oświetleniowy jest ważnym dodatkiem dekoracyjnym. Równie istotne znaczenie ma umiejscowienie źródła światła.
budowa domu

Ile kosztuje budowa domu?

Koszt budowy domu zależy od wielu czynników: regionu, sytuacji gospodarczej w kraju, cen materiałów, technologii i metody budowania. Ze względu na ograniczenie dostępności do kredytów hipotecznych i wysokie ceny surowców nie każdy może sobie pozwolić na ten luksus.
Dach pokryty papą izolacyjną

Papy izolacyjne

Izolacje wykonane za pomocą pap są lekkie, wytrzymałe oraz stosunkowo tanie. Ich zaletą jest to, że nie wymagają specjalnie przygotowanych konstrukcji czy podłoża. Papa jest wykorzystywana do izolacji podziemnych części budynku, tarasów, balkonów oraz dachów. Do izolacji poszczególnych miejsc stosowane są różne rodzaje pap – inna będzie stosowana do pokrycia dachu płaskiego o podłożu betonowym, a jeszcze inna gdy podłoże jest wykonane z materiałów drewnopochodnych.
Wrzosy

Wrzosy w ogrodzie

Zakładając przydomowy ogród, warto pamiętać o tym, by znalazły się w nim rośliny atrakcyjne nie tylko wiosną i latem, ale także jesienią. Jesienny ogród pełny ciepłych barw z pewnością będzie zachęcać do spędzania czasu na świeżym powietrzu.
ściany

Gładkie ściany i sufity

Gładzie to materiały wykończeniowe. Stosuje się je na mniejsze i większe powierzchnie ścian i sufitów, aby wygładzić ich fakturę. Grubość warstwy nie powinna przekraczać 2-3 mm....