Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Budowa domu w 2011 roku, co powinienem wiedzieć? - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Budowa domu w 2011 roku, co powinienem wiedzieć?

#21 Gość_Misia

• Grupa Guests

Napisano 02 wrzesień 2011 - 07:02

Danielu tego niestety nie wiem wszystko zależy jaki duży dom chcesz budować. i odradzałabym kredyt, chyba że na 10-15 lat to jeszcze ale pomyśl jak ktoś wzioł na 30-40 lat współczuje tym ludzią przypuśćmy że brali w wieku 25lat jak im się skończy po 30 latach wychodzi 55 lub w gorszym 65 poraszka zero życia, a dzieci.... chyba że masz zarobki po 8tyś to jeszcze plus żona pozdrawiam

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Buddom Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 23
  • Rejestracja 30-maj 11

Napisano 06 wrzesień 2011 - 13:47

Kredyt na 40 lat... a za 2 miesiące np. tracisz pracę. Wydaje mi się, że ceny budowy domów w Polsce w stosunku do siły nabywczej są mocno zawyżone albo ludzie decydują się na pierwszą lepszą ofertę. Tymczasem ceny budowy domu są różne nawet w tym samym projekcie. Jedna firma inkasuje 50 tys. zł za budowę a druga 90 tys. zł. Różnica 40 tysiaków jest spora. Jeśli dodać do tego ceny materiałów, to może się okazać, że ktoś za dom przepłacił grubo ponad 30%.
Przy domu "wartym" 500 tys. zł 30% to nawet 150 tys. zł i o tyle mógłby być mniejszy kredyt. Tylko nawet bankom na tym nie zależy bo chcą golić klienta latami. Wiadomo bierzesz 100 a oddajesz 300. Normalnie raj dla bankowców.

Pozostaje kwestia jaki kto chce mieć dom. Bo np. ceny za 1 m2 drewniaka to ok 1500 zł, a za murowany to ok 2500-3000 zł.
Ceny wziąłem z favore.pl ale trzeba liczyć że to tylko ceny orientacyjne.
http://www.favore.pl...eloperskie.html

W przypadku drewniaków to słyszałem, że są np. problemy z ubezpieczeniem domu od pożaru. Mnie to dziwi to drewniak to niekoniecznie jakiś "szałas". W tym roku 2011 i następnym 2012 warto budować, bo jest nadmiar mieszkań co hamuje ceny w innych gałęziach jak np. w materiałach budowlanych i wykończeniowych. Banki to wiedzą i zjeżdżają z prowizjami jak tylko mogą.

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   e-nobi Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 12
  • Rejestracja 06-wrzesień 11
  • MiejscowośćKoło

Napisano 19 październik 2011 - 10:54

Witam

Widzę koledzy tutaj reklamują nieźle. Z mojej strony powiem tyle. Budowa domu to duża inwestycja. Pisanie o różnicach w cenach i przepłacaniu jest trochę niepoważne. Przede wszystkim dlatego, że niektóre firmy zaniżają ceny na rynku ponieważ nie mają zleceń, a nie mają zleceń bo robią fuszerkę. Jeżeli chodzi o budowę domu to przede wszystkim musi on spełniać wymogi konstrukcyjne i być wybudowany zgodnie z techniką budowlaną. To podstawowy element. Do tego dobrze jeśli dom jest wykonany estetycznie, tzn. firma budowlana wykona swoją pracę schludnie a my będziemy zadowoleni z wyglądu naszego domu.
Pisze Pan, że w Polsce ceny budowy domów są niewspółmierne do siły nabywczej. Należy jednak zwrócić uwagę co składa się na cenę budowy domu. Są to materiał budowlane - ich ceny to koszt produkcji powiększony przez marże sprzedawcy, na marże składają się koszty sprzedawcy i jego zysk, ceny reguluje rynek. Ceny wykonawcy - ceny wykonawcy to koszty głównie wypłaty dla pracowników powiększone o marżę. Bardzo tanie firmy budowlane, najczęściej nie rezygnują z marży na rzecz klienta, a obniżają koszty budowy. Tańsza siła robocza, starsza technologia itd. itd. To wszystko składa się na jakość wykonywanej pracy. Często budowa bardzo tania wychodzi nas drogo. Okazuje się, że firma przeciąga budowę popełnia błędy budowlane itd. ostatecznie budowy nie kończy, a my zostajemy z ręką w nocniku. Szukamy firmy, która sytuacja naprawi, ale poprawki są zawsze droższe.

Oszczędności należy szukać, ale nie na siłę.

Pozdrawiam

#24 Gość_maria

• Grupa Guests

Napisano 15 listopad 2011 - 18:22

Ile płaciliście za pozwolenie na budowę domu?

Czy za pozwolenie na rozbiórkę starego domu też się płaci?

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   profcad Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 25-listopad 11

Napisano 02 grudzień 2011 - 20:31

Wszystko zależy od regionu w jakim budujemy nasz dom (cena może być niższa lub wyższa i jest uzależniona naprawdę od wielu czynników).Należy wziąć pod uwagę bieżące ceny materiałów w danym okresie oraz uwzględnić kwestie w jakim systemie podejmujemy się budowy domu: system zlecony/system gospodarczy.
Jeśli dom jest prosty i nie będzie wymagał drogiej robocizny, można realizować go systemem gospodarczym jeśli taka jest wola i możliwości co pozwoli zaoszczędzić pieniądze, ale trzeba zaangażować własne siły i mieć dobrego kierownika budowy.

Najlepszym wyznacznikiem odzwierciedlającym realny koszt budowy jest sporządzenie kosztorysu.
„Dbałość o wizerunek nie jest lakierowaniem ani polerowaniem zewnętrznego błysku, ale sprawą jakości całej konstrukcji.” Werner Niefer

PROFCAD Kosztorysy budowlane
www.profcad.pl

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   budowlaniec89 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 08-grudzień 11

Napisano 13 grudzień 2011 - 14:29

przeglądnij sobie artykuł http://www.fachowaek...-krok-po-kroku/
może tam nie za wiele będziesz miał o kosztach, ale za to pare przydatnych rzeczy od czego zacząc

#27 Gość_aniol

• Grupa Guests

Napisano 23 styczeń 2012 - 12:03

http://abcbudowydomu.pl/?p=186 ten artykuł w blogu podpowie co do kosztów budowy. znajdziesz tam dokładną wycenę. Jeśli chcesz budować to znajdziesz tam też wiele innych przydatnych informacji.

#28 Gość_izi.pl

• Grupa Guests

Napisano 21 marzec 2012 - 15:25

Wyświetl postUżytkownik Misia dnia 29 sierpień 2011 - 11:25 napisał

tak jak mówisz tylko ja mam taką firmę że oni kupują wszystko a ja się rozliczam z nimi etapami.
Wiem że tak drożej wychodzi ale ja się na tym nie znam a po drugie pracuje do puźnych godzin i nie miałabym czasu.
A jest tu ktoś w trakcie budowy z zielonej góry
pozdraiam

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
balkon

Balkon

Balkon to element architektoniczny domu, który w zależności od miejsca w którym się znajduje i wielkości może służyć mieszkańcom jednego lub wszystkich lokali znajdujących się w budynku. Pełni funkcje dekoracyjną i użytkową, ale nie należy do grupy pomieszczeń użytkowych określonych w prawie budowlanym.
Świąteczne dekoracje

Świąteczne dekoracje

Boże Narodzenie to magiczny i szczególny czas, który kojarzy się z blaskiem świec, zapachem choinki i piernika. To właśnie w święta mamy okazję, aby nasz dom wypełnił się wyjątkowym i szczególnym nastrojem, przy pomocy różnego rodzaju ozdób. Dlatego poza prezentami warto zastanowić się nad świąteczną dekoracją naszych wnętrz.
Surfinia

Pielęgnacja surfinii

Surfinie należą do jednych z najbardziej znanych kwiatów, które latem zdobią balkony i tarasy. Te kwiaty o zwisających pędach i charakterystycznym zapachu są genetyczną krzyżówką japońskiego kwiatu petunii. Jej zwisająca łodyga może dorastać nawet do dwóch metrów. W zależności od odmiany, surfinie mogą mieć różną barwę - od bieli, poprzez róż, fiolet aż po czerwień i purpurę.
gips

Tynki z agregatu

Tynki maszynowe wykorzystywane są w budownictwie mieszkaniowym, hotelach, szpitalach oraz wszystkich innych pomieszczeniach, w którym przebywają ludzie. Można je stosować w miejscach o zwykłej wilgotności oraz w tych, gdzie jest ona podwyższona. Takie pokrywanie ścian tynkiem z agregatu, wymaga zatrudnienia wykwalifikowanej ekipy, która posiada odpowiedni sprzęt.
logo

Międzynarodowe Targi Budownictwa Ekologicznego BUD-ECO 2010

Rozwiązania proekologiczne w Polsce cieszą się dużym zainteresowaniem.
Coraz więcej osób decyduje się na inwestycję w domy energooszczędne - mając na uwadze dobro własne i korzyści dla środowiska naturalnego...