Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Budowa domu w 2011 roku, co powinienem wiedzieć? - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Budowa domu w 2011 roku, co powinienem wiedzieć?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Daniel Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 14
  • Rejestracja 31-sierpień 10

Napisano 31 sierpień 2010 - 10:42

Chcę w przyszłym roku wybudować dom, tylko zastanawia mnie fakt, jaki muszę wziąć kredyt, żeby zrealizować całe przedsięwzięcie?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Dimycz Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 48
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 31 sierpień 2010 - 14:21

Pytanie podstawowe, co już masz oprócz chęci? Działka, pozwolenia/zezwolenia i całą papierologie? Bo przyszły rok już za chwilę nastąpi :)
Pamiętaj, Arkę zbudował amator, profesjonaliści zbudowali Titanica

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Daniel Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 14

Napisano 02 wrzesień 2010 - 12:00

Powiem tak. Działkę mam, pozwolenie na budowę załatwiam. Resztę chcę pozałatwiać w miarę szybko, żeby na wiosnę ruszyć z budową. No i oczywiście jeszcze kredyt, bo bez tego nie zrobię nic. Mam oszczędności, ale to stanowczo za mało.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Dimycz Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 48

Napisano 03 wrzesień 2010 - 13:36

Ja osobiście jeszcze nie budowałem, na razie jestem na etapie marzeń :) Z tego co tu widziałem to był watek o kosztach budowy i wycenach http://forum.projekt...na-budowy-domu/ oraz o kredytach http://forum.projekt...tory-kredytowe/

Zerknij sobie, być może coś znajdziesz, ew. wydaje mi się że są tam osoby bardziej kompetentne ode mnie i odpowiedzą na pytania. Powodzenia :)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Daniel Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 14

Napisano 13 wrzesień 2010 - 12:04

Poczytałem w tym temacie i muszę powiedzieć, że najlepiej jest wybrać sobie projekt, wtedy można dokonać wyceny i wtedy wsiąść odpowiedni kredyt na ten cel. To teraz cd. pytań: z usług jakiego biura projektowego skorzystać? Czy domy energooszczędne są naprawdę energooszczędne i lepiej w takiej sytuacji wybudować normalny dom? I jeszcze jedno, może ktoś orientuje się z Was jakie firmy budowlane działają w środkowo-wschodniej Polsce?

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Dimycz Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 48

Napisano 17 wrzesień 2010 - 09:05

Z jakiego biura wybrać.. wybierać chyba należy projekt który się spodoba, a nie biuro :) Tu nawet możesz sobie układem pomieszczeń dobrać projekt http://www.projektos...pl/kreator.html Natomiast zdaje mi się, że pewniejsze będzie wybrać projekt który jest już dłużej na rynku i cieszy się popularnością. Na pewno jest on bardziej dopieszczony przez biuro i uwzględnia multum niedociągnięć, które wychodziły w trakcie budów. No i pewnie biura są w stanie koszt budowy takiego projektu wycenić na 99% poprawnie. Minusem oczywiście będzie mała oryginalność i unikatowość projektu, ale coś za coś.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Daniel Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 14

Napisano 28 wrzesień 2010 - 10:10

To prawda, że należy wybrać projekt który się podoba. Oczywista sprawa, tylko chciałem skorzystać z Waszego doświadczenia w tej kwestii. Wiecie może, czy są firmy które się zajmują wszystkim tak od pomocy w doborze projektu, po wybudowanie domu?

#8 Gość_Daniel

• Grupa Guests

Napisano 18 październik 2010 - 10:49

Dostałem od kolegi telefony do firm budowlanych, dzwonię i umawiam się na rozmowę. Ehhh... łatwo nie jest, ale się nie poddaję.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100

Napisano 18 październik 2010 - 11:29

nie patrzcie na kosztorysy. Wybudujcie najtańszy dom, który spełnia wasze oczekiwania - Pieniędzy zawsze zabraknie. Potem stoją takie nieotynkowane koszmarki bez wykończonego podjazdu. Ale ludzi trzeba zrozumieć - wzięli kredyt - spłacają pół pensji trudno potem z tego jeszcze wykańczać dom i otoczenie.
A wystarczy powstrzyma ambicję, chęć pokazania się i zastanowić się co minimalnie spełni nasze oczekiwania. Dzięki takiemu podejściu szybciej zamieszkacie we własnym domu i jeszcze będzie mogli pojechać na wakacje a nie "gonić w piętkę" przez następne 10 lat.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Daniel Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 14

Napisano 02 listopad 2010 - 15:33

Powiem Wam, że wrażenia po rozmowie z firmami są różne. Jedne są bardziej konkretne inne mniej, ale jest nadzieja. Jutro jadę obejrzeć domy, które postawiły firmy. Napiszę, jakie wrażenia miałem po obejrzeniu. Przy okazji popytam właścicieli domów, jak przebiegała współpraca z tymi firmami. I to jest myśl!

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Daniel Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 14

Napisano 20 listopad 2010 - 16:33

Udało się uzyskać kredyt i to jest najważniejsze. Podpytałem właścicieli domów o to jak przebiegała współpraca. Żona twierdzi, że jestem za bardzo przewrażliwiony na tym punkcie. Ja sądzę, że trzeba wszystko sprawdzić, żeby się nie rozczarować.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Redaktor Ikona

• Redaktor
  • Ikona
  • Grupa Administrators
  • Postów 16
  • Rejestracja 29-październik 09

Napisano 22 listopad 2010 - 13:00

Lepiej być przewrażliwionym, niż potem w trakcie użerać się z ekipą i przerabiać źle zrobione rzeczy. Przezorny zawsze ubezpieczony :rolleyes: Powodzenia w budowie!!!

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 205
  • Rejestracja 22-listopad 10

Napisano 22 listopad 2010 - 17:08

heh jestem na podobnym etapie co Ty Daniel. Tylko, że ja nie mam czasu żeby wszystko sprawdzać. Mam nadzieję, że mi się rozluźni troche w pracy od nowego roku i dokończę załatwiać wszystkie formalnośći żeby od wiosny ruszyć z budową. Już się boję:)

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Daniel Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 14

Napisano 24 listopad 2010 - 13:51

dawid.r musisz sprawdzić wszystko, ja też zbytnio nie mam czasu, bo praca absorbuje mi go dużo. Przymierzam się do podpisania umowy juto z Arkadą i na wiosnę ruszamy z budową. Życzcie mi powodzenia, bo się na pewno przyda.

#15 Gość_Kasia

• Grupa Guests

Napisano 17 sierpień 2011 - 07:35

Witam wszystkich ja aktualnie czekam na pozwolenie i budowę zaczynam od połowy września.

#16 Gość_Łukasz

• Grupa Guests

Napisano 24 sierpień 2011 - 14:14

Ile kosztuje budowa domu?
Sprzedając materiały budowlane często spotykam ludzi, którzy zadają mi proste pytanie: „Ile, w przybliżeniu, kosztuje budowa domu?”. No cóż, może pytanie proste, ale odpowiedź trudna. Mimo że w branży budowlanej pracuję kilkanaście lat, jeszcze niedawno nie potrafiłem udzielić pytającemu zadawalającej odpowiedzi. Przecież koszt budowy domu zależy od projektu (wielkości domu, rodzaju stropu, wielkości i skomplikowania dachu, ilości kondygnacji itp.), zastosowanych technologii, sposobu zakupu materiałów (przez wykonawcę czy samodzielnie). Czynniki, które mają wpływ na cenę, to również lokalizacja budowy, wielkość wybranej firmy wykonawczej, no i oczywiście etap budowy (stan surowy otwarty, zamknięty, deweloperski itd.), w stosunku do którego podajemy całkowity koszt. Dla jednego wybudowany dom jest wtedy, kiedy ma dach, a dla drugiego - kiedy może się wprowadzić.
Rozpatrując te wszystkie zmienne, w końcu znalazłem sposób, żeby odpowiedzieć na postawione pytanie - „ile w przybliżeniu kosztuje budowa domu?”. Stworzyłem w serwisie budowlanym www.mam-sklad.pl dział „rzeczywisty koszt budowy domu”. W tym miejscu inwestorzy mogą zamieszczać swoje koszty budowy domu oraz przeglądać koszty budowy domu, jakie ponieśli inni inwestorzy.
Korzystając z tego narzędzia podam dwa przykładowe koszty budowy domu. Najtaniej stan deweloperski, bo za kwotę 180 000 złotych, wybudował mieszkaniec województwa małopolskiego. Można też zobaczyć dom w stanie deweloperskim za 400 000zł. Skąd takie różnice? Czym się różnią te budynki? Dom, którego stan deweloperski został osiągnięty za 180 000 zł. to projekt „Piotruś”. Powierzchnia 80m2 bez piwnicy i bez garażu. Ściany są wykonane sposobem gospodarczym z betonu komórkowego, ocieplone styropianem. Na dachu położona jest blachodachówka. Koszt materiałów to 150 000 zł., natomiast robocizny 30 000 zł. Dom, którego stan deweloperski został osiągnięty za kwotę 400 000 zł. to projekt „Zgrabny V” o powierzchni całkowitej 240m2 z garażem. Na dachu położona jest dachówka ceramiczna i wiele okien dachowych. Koszt materiałów to 280 000 zł., natomiast koszt robocizny to 120 000 zł. Wielkość oraz złożoność dachu ma wpływ nie tylko na koszt materiałów budowlanych (dochodzą liczne drogie obróbki i akcesoria), ale także na koszt wykonania. Pokazałem Państwu skrajne koszty budowy domu, żeby uświadomić, jak trudno jest odpowiedzieć na pytanie ile kosztuje budowa domu. Dlatego jeżeli chcą Państwo dowiedzieć się „ile kosztuje w przybliżeniu budowa domu” to zapraszam na www.mam-sklad.pl.

#17 Gość_Misia

• Grupa Guests

Napisano 25 sierpień 2011 - 12:15

Witam jak czytam wasze wypowiedzi to są one różne ja posiadam działkę już od 2008 a budowę rozpoczynam dopiero teraz we wrześniu, dziś odebrałam pozwolenie w końcu!!! :) i teraz tylko czekać aż wyrok się uprawomocni dlatego już to co najgorsze to za mną mam taką nadzieje bo z tymi papierkami to tragedia buduje się ktoś może w okolicach zielonej góry

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   maniek1 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 16
  • Rejestracja 21-grudzień 10

Napisano 25 sierpień 2011 - 21:03

I po mału można budować :) Kasa jest to kupować materiał, bo to nie ucieknie :) A wszystko drożeje

#19 Gość_Misia

• Grupa Guests

Napisano 29 sierpień 2011 - 11:25

Wyświetl postUżytkownik maniek1 dnia 25 sierpień 2011 - 21:03 napisał

I po mału można budować :) Kasa jest to kupować materiał, bo to nie ucieknie :) A wszystko drożeje

tak jak mówisz tylko ja mam taką firmę że oni kupują wszystko a ja się rozliczam z nimi etapami.
Wiem że tak drożej wychodzi ale ja się na tym nie znam a po drugie pracuje do puźnych godzin i nie miałabym czasu.
A jest tu ktoś w trakcie budowy z zielonej góry
pozdraiam

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   mariotan Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 01-wrzesień 11

Napisano 01 wrzesień 2011 - 22:47

Wyświetl postUżytkownik Daniel dnia 31 sierpień 2010 - 10:42 napisał

Chcę w przyszłym roku wybudować dom, tylko zastanawia mnie fakt, jaki muszę wziąć kredyt, żeby zrealizować całe przedsięwzięcie?

Musisz mieć bardzo dużo dutków, kredytu nie bierz bo kryzys nadchodzi(już drugi),franek zdrożeje i nawet donald ci ni pomoże.A ja ci pomogę http://sites.google.com/site/7770news

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
działka budowlana

Działki budowlane w Polsce

Generalną tendencją w II kwartale 2009 r. Jest spadek cen działek wokół dużych miast. Największy dotyczy miejscowości podwarszawskich, takich jak Legionów, Łomianki, Stare Babice i Józefów. W niektórych przypadkach cena spadła nawet o 35%.
rzut parteru

Studia na architekturze

Architektura uważana jest za elitarny i bardzo trudny kierunek studiów technicznych. Z roku na rok cieszy się coraz większym powodzeniem. Liczba studentów przyjmowana w drodze rekrutacji jest niewielka. Studenci architektury przygotowują się do pracy odpowiedzialnej i twórczej. Nabywają wiedzę z różnych dziedzin technicznych, humanistycznych przyrodniczych, plastycznych i ekonomicznych...
dom jednorodzinny

Projekty domów z garażem w piwnicy

Wyznaczenie lokalizacji pod garaż, jest skomplikowanym zadaniem. Garaż, tak samo jak budynek mieszkalny, podlega wytycznym zawartym w decyzji o warunkach zabudowy.
dekoracje

Jesienne aranżacje wnętrz: kuchnia

Kuchnia, zaraz po salonie, jest centralnym miejscem w domu. Integracyjna funkcja obu pomieszczeń sprawiła, że bardzo często łączy się je w formie otwartej. Kuchnie otwarte, pod względem aranżacyjnym, nawiązują do salonów. Z tego względu też, nie należy się bać wspólnych elementów uzupełniających wystrój, które podkreślają spójny charakter obu pomieszczeń, np. dekoracji sezonowych.
Schody żelbetowe

Zbrojenie schodów żelbetowych

Schody to niezwykle ważny element komunikacyjny w domu piętrowym czy parterowym z poddaszem. Jest to dość kosztowna, wykonywana na długie lata inwestycja, dlatego należy dobrze przemyśleć wybór odpowiednich schodów. Jeśli padnie on na schody żelbetowe, pamiętajmy o dokładnym ich zaprojektowaniu i wykonaniu.