Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: jakie okna? - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

jakie okna?

#1 Gość_Dariusz

• Grupa Guests

Napisano 31 lipiec 2010 - 21:29

Właśnie jestem w trakcie przeprowadzki remontu nowego większego mieszkania - blok z lat 70., trzypokojowy z kuchnią na 4 piętrze, na co powinienem zwrócić uwagę przy wyborze okien? czy ilość komór się liczy? materiał - pcv czy drewno?
Pomóżcie!

#2 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 01 sierpień 2010 - 19:57

Na to czy będę energooszczednę, czy niwelują hałas i czy będą miały dobrą wentylację. osobiście do bloku polecałbym pcv. Ale to raczej kwestia gustu. Warto sobie przed zakupem poczytać trochę w sieci: masz duzo informacji na infookno.pl, okna.pl. Poszukaj.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Dimycz Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 17 sierpień 2010 - 10:32

i się dowiedz w spółdzielni jakie okna możesz zamontować. Żeby potem nie było sytuacji że cały blok ma białe PCV, a ty sobie zamontujesz brązowe i będziesz przez to miał problemy.
Pamiętaj, Arkę zbudował amator, profesjonaliści zbudowali Titanica

#4 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 20 sierpień 2010 - 17:32

Jezu! a tak może być?! Nie wiedziałem, że muszę się o wszystko pytać! To już się boję, co będzie jak zabuduję balkon jako jedyny...A na dobrych oknach mi zależy.

#5 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 30 sierpień 2010 - 20:00

Lepiej spytaj się w spółdzielni, żeby potem nie było, ale jak weźmiesz PCV to nic nie powinno ich to obchodzić. Ale sam zastanów się jakie chcesz mieć te okna.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   leukocyp Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 4
  • Rejestracja 17-wrzesień 10

Napisano 21 wrzesień 2010 - 10:51

Pytanko mam, jakie okna sufitowe byście polecili?

#7 Gość_Zygmunt

• Grupa Guests

Napisano 01 kwiecień 2011 - 10:12

Zajrzyj do gazety internetowej eFachowiec, w aktualnym numerze zostały poruszone tematy dotyczące zakupu okna oraz ich montażu i konserwacji. http://www.efachowie...te=numer_2011_1

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano 13 kwiecień 2011 - 19:19

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 20 sierpień 2010 - 17:32 napisał

Jezu! a tak może być?! Nie wiedziałem, że muszę się o wszystko pytać! To już się boję, co będzie jak zabuduję balkon jako jedyny...A na dobrych oknach mi zależy.

Hehe niestety nie jest łatwo. Państwo na każdym kroku chce uniemożliwić rozbudowę jakąkolwiek i trzeba się starać zeby ich obejść.

#9 Gość_andzias76

• Grupa Guests

Napisano 14 czerwiec 2011 - 10:09

Ja kupowałam okna w Pol-Skone (są to okna drewniane). Wybór okien czy drzwi to poważna decyzja i długą rozglądałam się po równych firmach. Okna te mam już ok 5 lat i mogę polecić - są solidne, drewno pięknie wygląda, a cena naprawdę nie nadwyrężyła portfela

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 14 czerwiec 2011 - 20:36

W polsce trzeba kombinować wszędzie :P

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Buddom Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 23
  • Rejestracja 30-maj 11

Napisano 16 czerwiec 2011 - 14:30

Obecne PCV to nie tandeta jak 10 lat temu. Obecnie dostępne są na rynku profile 7-9 komorowe i nie żółkną. Są trochę drogie, ale to jest inwestycja na lata.
Okna drewniane owszem, ale tylko te z górnej półki, inaczej nie ma to sensu.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano 21 lipiec 2011 - 10:18

dokladnie tylko z gornej polki, niestety ludzie skupiajac sie na scianach i ociepleniu zapominaja o zolacji dachu fundamentu i przede wszystkim dobrych oknach, bo to przez nie ucieka nam najwiecej ciepla...
teraz technika sie poprawila i pcv sa tak dobre ja drewno, a czasem te drewniane potrafia byc do bani...

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   pawel2112 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 10
  • Rejestracja 15-lipiec 11

Napisano 23 lipiec 2011 - 18:17

Na pewno PCV, ale pierwsze co to idź dowiedzieć się wszystkiego w spółdzielni.

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
dom

Domy kanadyjskie

Domy kanadyjskie (kanadyjskie szkieletowe domy drewniane), to najpopularniejsza technologia budowy domu w USA i krajach skandynawskich. Choć drewno w historii architektury polskiej było zasadniczym materiałem konstrukcyjnym, domy szkieletowe nie odniosły dotąd sukcesu na naszym rynku budowlanym.
Deska badi

Drewno egzotyczne

Podłogi wykonane z drewna egzotycznego szturmem wdarły się na polskie salony. Ta moda na egzotykę nie powinna nikogo dziwić.. Kolory, trwałość, usłojenie i mnogość zastosowań zdominowały krajowe gatunki. Aby jednak taka egzotyczna podłoga służyła nam na lata, musimy się z nią zapoznać.
Zasłony

Karnisz - ważny element dekoracji okien

Karnisz to nie tylko zwykły drążek na którym powieszona jest tkanina. Jest to także atrakcyjny dodatek i oryginalna dekoracja wnętrza, dlatego powinien współgrać z pozostałymi elementami wystroju, dzięki czemu będzie zgrabnym dopełnieniem każdego pomieszczenia.
montaż płyty gipsowo kartonowej

Sufity – rodzaje

Sufit to warstwa stropu, widoczna od wewnętrznej części pomieszczenia. Metody wykonania i wykończenia sufitu zależą od: rodzaju stropu, wysokości pomieszczenia i indywidualnego gustu. Najczęściej spotykanym rodzajem wykończenia jest tynk lub gładź. Czasem, ze względu na rozmieszczenie instalacji lub zbyt dużą wysokość pomieszczenia, stosuje się sufity podwieszane na całej powierzchni lub fragmentarycznie.
Żarówka energooszczędna

Żarówki energooszczędne - proekologiczne światło

W ostatnim czasie bardzo modne stało się być proekologicznym. Zdrowe jedzenie, materiałowe siatki na zakupy, segregacja śmieci czy żarówki energooszczędne. No właśnie żarówki. Czy kupowanie ich to tylko moda poparta bajkami o ich małym zużyciu prądu, czy może jednak aż 80% oszczędność?