Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: domy energooszczędne - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (4 strony)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4

domy energooszczędne

#61 Użytkownik nie jest zalogowany   Katarzyna S. Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 7
  • Rejestracja 20-październik 10

Napisano 22 marzec 2012 - 21:56

Wyświetl postUżytkownik matiasek21 dnia 01 marzec 2012 - 15:45 napisał

Czasy w których żyjemy, pozwalają nam na poprawienie wydajności cieplnej naszych domów itd. Na rynku podobno są wydajniejsze energetycznie materiały

Każde ocieplenie przegrody budowlanej pozwala uzyskać lepsze parametry energetyczne. Warto jednak, jak pisze Przedmówca, zaznajomić się w produktami do termoizolacji i wybrać najbardziej optymalny dla danego budynku. Dobrym rozwiązaniem przy ocieplaniu poddaszy użytkowych jest np. wełna mineralna szklana. Jeśli ktoś z Forumowiczów chciałby uzyskac więcej informacji na ten tamat, chętnie odpowiem na konkretne pytania.

---
Służę pomocą,
e-Rzecznik Knauf Insulation
Służę pomocą e-Rzecznik Knauf Insulation

#62 Gość_Piter

• Grupa Guests

Napisano 23 marzec 2012 - 22:11

To prawda, tych materiałów jest bardzo dużo i warto się dobrze zastanowić, bo dobrze wykonane ocieplenie naprawdę dużo daje, widzę to po sobie. Jak kilka lat temu ociepliłem dom zwykłym styropianem, to już w pierwszą zimę było widać różnicę w zużywaniu opału. Tak poza tym, to mi dom energooszczędny kojarzy się z ekologią, ktoś tu chyba wcześniej miał podobną opinię. Nawet zacząłem się rozglądać za kolektorami i znalazłem sklep Makroterm, ktoś o nim słyszał? Oferta wygląda dobrze, a słyszałem tez opinie o solidnym wykonaniu, ale zawsze lepiej sie upewnić na 100%

#63 Gość_mika

• Grupa Guests

Napisano 18 kwiecień 2012 - 09:29

Dla mnie dom energooszczędny to przszłość. Najbardziej atrakcyjny wydaje mi się szybki czas budowy no i znacznie niższe koszty ekspolatacji. Ostatnio znalazłam bardzo intereysującą ofertę firmy ArtHauss:http://www.arthauss.pl/. Mają w swojej ofercie projekty domów razem ze wszystkimi instalacjami typu rekuperator czy pompy ciepła w standardzie! No i ceny też mnie pozytywnie zaskoczyły: 84 m dom można wybudować za 175 000...

#64 Użytkownik nie jest zalogowany   Frison Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 21
  • Rejestracja 21-czerwiec 11

Napisano 29 kwiecień 2012 - 20:55

Oszczędnie oszczędnie, ale do domu pasywnego wykorzystuje się i tak znacznie droższe, 'specjalne' materiały budowlane ceny, dlatego warto się zastanowić trzy razy

#65 Użytkownik nie jest zalogowany   andrzej83x Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 27
  • Rejestracja 26-kwiecień 12

Napisano 07 maj 2012 - 07:50

Myślę, że w naszych warunkach mógłby się sprawdzić dom z bala. Z jednej strony koszt jest mniejszy niż standardowego domu murowanego a poza tym łatwiej taki dom potem ogrzać. A dodatkowym plusem może być to, że domek można zabrać ze sobą w przypadku przeprowadzki.

• (4 strony)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
łazienka

Jakie gniazdka do łazienki?

Zaplanowanie gniazdek i punktów oświetleniowych jest jedną z pierwszych czynności jakie należy wykonać planując aranżację łazienki. Zasilanie: pralki, suszarki, golarki czy szczoteczki elektrycznej, powinno znaleźć się w wygodnym miejscu - najlepiej w pobliżu lustra. Jak wyznaczyć punkty pod gniazda wtykowe i na jakiej wysokości powinny się znaleźć?
budynek gospodarczy

Budynki gospodarcze

Budynki gospodarcze to budynki o funkcji niemieszkalnej, służące zwykle do przechowywania, magazynowania lub hodowli. Należą do nich: altany, wiaty, szklarnie.

Budowa budynku gospodarczego nie wymaga pozwolenia na budowę...
Kaskada wodna

Wodny ogród

Woda to od wieków ważny element ogrodów. Jest tak samo istotna jak trawnik, żywopłot czy malownicze kobierce z kwiatów. Stanowi cenne źródło życia, a jednocześnie integralny składnik przyrody, który projektanci ogrodów mogą wykorzystać i ukształtować wedle własnej woli...
Mięta

Mięta

Mięta (Mentla) to bylina o drobnych, fioletowych kwiatach. Jej płożące się pędy mają zdolność ukorzeniania się i wydawania nowych pędów. Pędy pionowe mogą osiągać nawet do 80 centymetrów wysokości. Zimotrwała mięta odznacza się specyficznym orzeźwiającym zapachem, dzięki zawartości olejku.
paragraf

Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - przewodnik

PRZEWODNIK PO ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.