Napisano 12 maj 2012 - 12:09
Witam,
powoli wykańczamy naszą Ambrozję, ze zmian: powiększyliśmy okna 150x150 i w salonie 170x150 co poprawiło proporcję i naświetlenie pomieszczeń, zrezygnowaliśmy z okna narożnego, podnieśliśmy ścianę kol. 0 75cm i dodaliśmy okno połaciowe. Podniesienie ściany kolankowej powiększa znacznie poddasze i daje możliwość adaptacji dodatkowego pomieszczenia nad tarasem (garderoba lub sypialnia), ale niesie ze sobą pewne komplikacje, zmiana w zestawieniu tarcicy!!, wykonanie ścian pomieszczenia w technologi szkieletu, dostosowanie wysokości daszku nad wejściem. Warto się zastanowić nad zmianą stropu na teriwę wyjdzie chyba sporo taniej. Schody na piętro to spory problem, proponuję przesunąć otwór w stropie dalej w stronę salonu, dostosować rozstaw drzwi do pokoików tak aby maksymalnie wydłużyć schody. Łazienka jest bardzo mała, wanna max 130 (np: sanplast clasic z siedziskiem) umywalkę przenieśliśmy we wnękę między kominem a drzwiami ( komin systemowy spalinowy bez went. co powiększyło wnękę), umywalka 55cm. Proponuję powiększyć łazienkę kosztem kuchni, łazienka jest naprawdę mini. Projekt z kotłownią też troszkę utrudnia, mamy went. mech. a kotłownia ma inne wymagania co do wentylacji niż pozostałe pomieszczenia, konieczna jest wentylacja grawitacyjna a ja zrezygnowałem z kominów went. Ogólnie domek w sam raz dla rodziny 2+1 lub +2. Mało do grzania i sprzątania, a bardzo przytulnie. Taras naprawdę robi wrażenie, pomieści grila i sporo znajomych. Co do komina do kominka, wyczystka wychodzi w łazience więc czyszczenie komina to będzie koszmar. Troszkę się rozpisałem, ale może komuś się przyda.