Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: OGRZEWANIE PODŁOGOWE - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

OGRZEWANIE PODŁOGOWE

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Milka Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 19-lipiec 10

Napisano 19 lipiec 2010 - 07:20

Witam, założyliśmy w nowym domu ogrzewanie podłogowe. Zalaliśmy już posadzki i położyliśmy płytki w kuchni. Słyszałam taką opinię, że jeżli piec nie był jeszcze odpalony, tzn podłogówka nie była nagrzana ok 3-4 razy to teraz gdy odpalimy piec to na 100% płytki nam popękają (mamy klej elastyczny, a fuga nie jest jeszcze włożona).
Czy to jest reguła że płytki mogą popękać?? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

#2 Gość_jasiek

• Grupa Guests

Napisano 21 lipiec 2010 - 14:27

Nie myślę by coś miało się zdarzyć ,mam dwa domy pod opieką gdzie działa od kilku lat ogrzewanie podłogowe i nic się nie dzieje złego ,nie były używane do klejenia płytek zadne specjalne materiały,oprócz plastyfikatora do podłoża.Oczywiście z zachowaniem właściwych temperatur na instalacji. Dla tych którzy dopiero będą montować tego typu ogrzewanie mam taką radę - w pomieszczeniu gdzie przebywamy najczęsciej z nogami na podłodze dobrze jest ułożyć dwa obwody ,jeden przyścienny drugi wewnętrzny.Przyścienny może nam grzać na max.temperaturze a wewnętrzny na minimalnej .a dlaczego ,zauważyłem że siedzac dłużej przy telewizorze itp.zaczynamy szukać miejsca wyżej bo za ciepło się robi w nogi pomimo że było miło gdy ciepełko rozgrzewało nam zmarznięte stopy po wejściu do domu,później już zaczyna przeszkadzać i szukamy chłodniejszego miejsca.Poza tym jest to świetne rozwiązanie nieco ma tylko dużą bezwładność (dość długo nagrzewa wyziębioną chałupkę)i w tym wypadku ogrzewanie mieszane jest rozwiązaniem.Powodzenia .Miłego ciepełka zimą.JK .

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 251
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano 08 wrzesień 2010 - 16:39

Wyświetl postUżytkownik Milka dnia 19 lipiec 2010 - 07:20 napisał

Witam, założyliśmy w nowym domu ogrzewanie podłogowe. Zalaliśmy już posadzki i położyliśmy płytki w kuchni. Słyszałam taką opinię, że jeżli piec nie był jeszcze odpalony, tzn podłogówka nie była nagrzana ok 3-4 razy to teraz gdy odpalimy piec to na 100% płytki nam popękają (mamy klej elastyczny, a fuga nie jest jeszcze włożona).
Czy to jest reguła że płytki mogą popękać?? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

A czy żeby nagrzać podłogówkę nie trzeba czasem odpalić pieca hmm? Masło maślane i błędne koło.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 09 wrzesień 2010 - 10:29

proponuje sie zglosic do specjalisty, najlepiej odpowie w danym temacie
http://www.dolejsz.pl/

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 251

Napisano 14 październik 2010 - 16:20

Wyświetl postUżytkownik maciek dnia 09 wrzesień 2010 - 10:29 napisał

proponuje sie zglosic do specjalisty, najlepiej odpowie w danym temacie
http://www.dolejsz.pl/

Z elektrycznym nie ma problemu. Chodzi o takie integralne z kominkiem ;)

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 17 październik 2010 - 23:15

elektryczne strasznie podnosi koszty rachunkow za prad, ale takie wodne gdzie leci instalacja jak do grzejnikow to juz inna bajka ;)

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 18 październik 2010 - 11:22

Trzeba pamiętać, że co wodne podłogowe ma niską temperaturę medium, wymaga dużo niższej temperatury niż kaloryfery. Popękanie kafelek przy temp<36 stopni Celsjusza nie jest specjalnie możliwe (inaczej słońce wpadające przez okno rozwaliło by nam podłogę).
Główne przyczyny pęknięć są dwa:
1. Za wysoka temperatur - ktoś np.: wpuszcza w podłogę 50c (sic!) - wtedy same naprężenia wynikające z różnicy temperatury mogą zrobić nam kuku,
2. Niewysuszone wylewki pod kaflami. Kafelki mamy ładne a pod spodem "bagno", które nawet przy 30 stopniach zacznie pracować i wysadzi płytki, ale same płytki raczej nie pękną.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 18 październik 2010 - 15:39

no i prosze
jak dobrze miec forum bo zawsze ktos cos do tematu dopisze.
mowie lepiej do specjalisty od razu sie zwrocic z tematem, po cos oni sa ;)

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   kamilek Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 19
  • Rejestracja 17-sierpień 10

Napisano 11 listopad 2010 - 14:36

Przy pompach ciepła vikersonn nie ma takiego problemu.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Zdzisiomisio Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 11-listopad 10

Napisano 12 listopad 2010 - 01:37

Ja może troszkę nie na temacik, bo nie wypowiem się o pękających kafelkach ale chciałem się podpiąć pod pytanie i zapytać co sądzicie Państwo o ogrzewaniu za pomocą podczerwieni? Wygląda nieźle, ktoś próbował?

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 205
  • Rejestracja 22-listopad 10

Napisano 22 listopad 2010 - 17:23

na czym polega te ogrzewanie za pomocą podczerwieni? Pierwsze słyszę.

#12 Gość_milena

• Grupa Guests

Napisano 18 styczeń 2011 - 12:16

Jeśli chcesz się więcej dowiedzieć o ogrzewaniu podłogowym to przeczytaj sobie artykuł na www.(...).pl/. Bardzo ciekawy i pomocny.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 205

Napisano 18 styczeń 2011 - 20:14

to chyba raczej nie jest artykuł o ogrzewaniu podłogowym co?

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 251

Napisano 25 styczeń 2011 - 17:13

coś o tym ogrzewaniu podczerwienią?

#15 Gość_Megi

• Grupa Guests

Napisano 26 styczeń 2011 - 12:00

Witam, a jakiego kleju używaliście Państwo do klejenia płytek na podłogówkę? Czy ktoś miał do czynienia z cekolem C-10 lub C-11? O takich wspominał mi Pan, który ma kłaść u mnie płytki. Jak się sprawują te kleje po dłuższym czasie?

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   jarilitmanen Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 13-styczeń 11

Napisano 26 styczeń 2011 - 14:12

Wyświetl postUżytkownik Megi dnia 26 styczeń 2011 - 12:00 napisał

Witam, a jakiego kleju używaliście Państwo do klejenia płytek na podłogówkę? Czy ktoś miał do czynienia z cekolem C-10 lub C-11? O takich wspominał mi Pan, który ma kłaść u mnie płytki. Jak się sprawują te kleje po dłuższym czasie?

Kleje cekol obecnie na rynku są najczęściej wykorzystywane ponieważ gwarantują jakość.

meble black red white

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 205

Napisano 26 styczeń 2011 - 22:42

Wyświetl postUżytkownik Kuba.Kens dnia 25 styczeń 2011 - 17:13 napisał

coś o tym ogrzewaniu podczerwienią?

Ktoś wpadnie, zainteresuje tematem, wypadnie i tyle. A ja dalej nie wiem o co chodzi z ogrzewaniem podczerwienią.

Wyświetl postUżytkownik jarilitmanen dnia 26 styczeń 2011 - 14:12 napisał

Kleje cekol obecnie na rynku są najczęściej wykorzystywane ponieważ gwarantują jakość.

Ten tekst to jakby żywcem z reklamy telewizyjnej cekolu:)

#18 Gość_Megi

• Grupa Guests

Napisano 27 styczeń 2011 - 10:05

Wyświetl postUżytkownik dawid.r dnia 26 styczeń 2011 - 22:42 napisał

Ktoś wpadnie, zainteresuje tematem, wypadnie i tyle. A ja dalej nie wiem o co chodzi z ogrzewaniem podczerwienią.

Ja też nie wiem, o co chodzi z tą podczerwienią, a jestem zaintrygowana :) co do cekolu, to dzięki za potwierdzenie słów mojego wykonawcy, ale ciekawa jestem, czy po dłuższym użytkowaniu podłogówki klej się nie rozsycha i płytki nie latają luzem? Bo znam i takie przypadki ;)

#19 Gość_Jędrek

• Grupa Guests

Napisano 31 styczeń 2011 - 13:59

Wyświetl postUżytkownik Megi dnia 27 styczeń 2011 - 10:05 napisał

Ja też nie wiem, o co chodzi z tą podczerwienią, a jestem zaintrygowana :) co do cekolu, to dzięki za potwierdzenie słów mojego wykonawcy, ale ciekawa jestem, czy po dłuższym użytkowaniu podłogówki klej się nie rozsycha i płytki nie latają luzem? Bo znam i takie przypadki ;)

Ja mam płytki przyklejone na Cekol C-10, zresztą klej polecono mi na tym forum :) Kleiłem na początku grudnia, grzeję więc już od prawie dwóch miesięcy. Wszystko ładnie się trzyma, żadna płytka się nie odkleiła.

#20 Gość_Janek

• Grupa Guests

Napisano 10 luty 2011 - 12:18

Wyświetl postUżytkownik dawid.r dnia 26 styczeń 2011 - 22:42 napisał

haha bez kitu

meble szkolne

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
salon

Moda na lofty

Moda na lofty w Europie trwa od kilkudziesięciu lat. Do Polski dotarła niedawno. Słowo Loft, z języka angielskiego, oznacza poddasze lub strych. Częściej jednak kojarzy się z zabytkowymi obiektami poprzemysłowymi, lub innymi obiektami kubaturowymi (np. użyteczności publicznej jak dworce, koszary i hale)...
kuchnia

Ciekawe rozwiązania do kuchni

Kuchnia to pomieszczenie szczególne w każdym domu. Właściwa aranżacja wymaga wiedzy na temat funkcjonalnego rozmieszczenia mebli i sprzętu AGD. Aby sporządzanie posiłków było przyjemne i wygodne, wyposażenie kuchni musi odpowiadać powszechnym standardom. Inaczej aranżuje się kuchnie duże, kuchnie małe, kuchnie otwarte, kuchnie zamknięte i aneksy kuchenne...
Kolory jesieni

Sprzątamy ogród jesienią

Jesień to czas porządków. Właśnie teraz powinniśmy pomyśleć nie tylko o przygotowaniu ogrodu do przetrwania zimy, ale i o przygotowaniu ogrodu tak, by zimę przetrwał w pięknej postaci.
Powinniśmy pomyśleć o narzędziach i zabezpieczeniu ich przed wilgocią i mrozem. Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że wraz z nastaniem nowego sezonu będą gotowe do użycia. Narzędzia ogrodowe będą służyły nam tak długo, jak długo będziemy o nie troskliwie dbać.
wykładziny   linoleum

Wykładziny linoleum

Przykrycia podłóg dzieli się ze względu na rodzaj materiału z którego zostały wykonane. Wykładziny z tworzyw naturalnych są droższe od tych z tworzyw sztucznych. Nie oznacza to jednak, że naturalne jest niepowtarzalne i niezastąpione...
Szafirki, narcyzy i tulipany

Kwiaty wiosenne

Wczesnowiosenne byliny są niewielkie i niepozorne, jednak bardzo łatwo można je zauważyć na tle ostatnich płatów śniegu oraz liści. Pomimo tego, że noce są jeszcze zimne, a w dzień często wieje chłodny wiatr, pierwsze kwiaty wiosenne dzielnie sobie radzą. Dzięki nim już marcu oraz kwietniu będziemy mogli cieszyć oko bogactwem kolorów i kształtów.