Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: OGRZEWANIE PODŁOGOWE - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

OGRZEWANIE PODŁOGOWE

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Milka Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 19-lipiec 10

Napisano 19 lipiec 2010 - 07:20

Witam, założyliśmy w nowym domu ogrzewanie podłogowe. Zalaliśmy już posadzki i położyliśmy płytki w kuchni. Słyszałam taką opinię, że jeżli piec nie był jeszcze odpalony, tzn podłogówka nie była nagrzana ok 3-4 razy to teraz gdy odpalimy piec to na 100% płytki nam popękają (mamy klej elastyczny, a fuga nie jest jeszcze włożona).
Czy to jest reguła że płytki mogą popękać?? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

#2 Gość_jasiek

• Grupa Guests

Napisano 21 lipiec 2010 - 14:27

Nie myślę by coś miało się zdarzyć ,mam dwa domy pod opieką gdzie działa od kilku lat ogrzewanie podłogowe i nic się nie dzieje złego ,nie były używane do klejenia płytek zadne specjalne materiały,oprócz plastyfikatora do podłoża.Oczywiście z zachowaniem właściwych temperatur na instalacji. Dla tych którzy dopiero będą montować tego typu ogrzewanie mam taką radę - w pomieszczeniu gdzie przebywamy najczęsciej z nogami na podłodze dobrze jest ułożyć dwa obwody ,jeden przyścienny drugi wewnętrzny.Przyścienny może nam grzać na max.temperaturze a wewnętrzny na minimalnej .a dlaczego ,zauważyłem że siedzac dłużej przy telewizorze itp.zaczynamy szukać miejsca wyżej bo za ciepło się robi w nogi pomimo że było miło gdy ciepełko rozgrzewało nam zmarznięte stopy po wejściu do domu,później już zaczyna przeszkadzać i szukamy chłodniejszego miejsca.Poza tym jest to świetne rozwiązanie nieco ma tylko dużą bezwładność (dość długo nagrzewa wyziębioną chałupkę)i w tym wypadku ogrzewanie mieszane jest rozwiązaniem.Powodzenia .Miłego ciepełka zimą.JK .

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 61
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano dziś, 16:39

Wyświetl postUżytkownik Milka dnia 19 lipiec 2010 - 07:20 napisał

Witam, założyliśmy w nowym domu ogrzewanie podłogowe. Zalaliśmy już posadzki i położyliśmy płytki w kuchni. Słyszałam taką opinię, że jeżli piec nie był jeszcze odpalony, tzn podłogówka nie była nagrzana ok 3-4 razy to teraz gdy odpalimy piec to na 100% płytki nam popękają (mamy klej elastyczny, a fuga nie jest jeszcze włożona).
Czy to jest reguła że płytki mogą popękać?? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

A czy żeby nagrzać podłogówkę nie trzeba czasem odpalić pieca hmm? Masło maślane i błędne koło.

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych