Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: OGRZEWANIE PODŁOGOWE - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

OGRZEWANIE PODŁOGOWE

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Milka Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 19-lipiec 10

Napisano 19 lipiec 2010 - 07:20

Witam, założyliśmy w nowym domu ogrzewanie podłogowe. Zalaliśmy już posadzki i położyliśmy płytki w kuchni. Słyszałam taką opinię, że jeżli piec nie był jeszcze odpalony, tzn podłogówka nie była nagrzana ok 3-4 razy to teraz gdy odpalimy piec to na 100% płytki nam popękają (mamy klej elastyczny, a fuga nie jest jeszcze włożona).
Czy to jest reguła że płytki mogą popękać?? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

#2 Gość_jasiek

• Grupa Guests

Napisano 21 lipiec 2010 - 14:27

Nie myślę by coś miało się zdarzyć ,mam dwa domy pod opieką gdzie działa od kilku lat ogrzewanie podłogowe i nic się nie dzieje złego ,nie były używane do klejenia płytek zadne specjalne materiały,oprócz plastyfikatora do podłoża.Oczywiście z zachowaniem właściwych temperatur na instalacji. Dla tych którzy dopiero będą montować tego typu ogrzewanie mam taką radę - w pomieszczeniu gdzie przebywamy najczęsciej z nogami na podłodze dobrze jest ułożyć dwa obwody ,jeden przyścienny drugi wewnętrzny.Przyścienny może nam grzać na max.temperaturze a wewnętrzny na minimalnej .a dlaczego ,zauważyłem że siedzac dłużej przy telewizorze itp.zaczynamy szukać miejsca wyżej bo za ciepło się robi w nogi pomimo że było miło gdy ciepełko rozgrzewało nam zmarznięte stopy po wejściu do domu,później już zaczyna przeszkadzać i szukamy chłodniejszego miejsca.Poza tym jest to świetne rozwiązanie nieco ma tylko dużą bezwładność (dość długo nagrzewa wyziębioną chałupkę)i w tym wypadku ogrzewanie mieszane jest rozwiązaniem.Powodzenia .Miłego ciepełka zimą.JK .

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano 08 wrzesień 2010 - 16:39

Wyświetl postUżytkownik Milka dnia 19 lipiec 2010 - 07:20 napisał

Witam, założyliśmy w nowym domu ogrzewanie podłogowe. Zalaliśmy już posadzki i położyliśmy płytki w kuchni. Słyszałam taką opinię, że jeżli piec nie był jeszcze odpalony, tzn podłogówka nie była nagrzana ok 3-4 razy to teraz gdy odpalimy piec to na 100% płytki nam popękają (mamy klej elastyczny, a fuga nie jest jeszcze włożona).
Czy to jest reguła że płytki mogą popękać?? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

A czy żeby nagrzać podłogówkę nie trzeba czasem odpalić pieca hmm? Masło maślane i błędne koło.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 09 wrzesień 2010 - 10:29

proponuje sie zglosic do specjalisty, najlepiej odpowie w danym temacie
http://www.dolejsz.pl/

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 14 październik 2010 - 16:20

Wyświetl postUżytkownik maciek dnia 09 wrzesień 2010 - 10:29 napisał

proponuje sie zglosic do specjalisty, najlepiej odpowie w danym temacie
http://www.dolejsz.pl/

Z elektrycznym nie ma problemu. Chodzi o takie integralne z kominkiem ;)

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 17 październik 2010 - 23:15

elektryczne strasznie podnosi koszty rachunkow za prad, ale takie wodne gdzie leci instalacja jak do grzejnikow to juz inna bajka ;)

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 18 październik 2010 - 11:22

Trzeba pamiętać, że co wodne podłogowe ma niską temperaturę medium, wymaga dużo niższej temperatury niż kaloryfery. Popękanie kafelek przy temp<36 stopni Celsjusza nie jest specjalnie możliwe (inaczej słońce wpadające przez okno rozwaliło by nam podłogę).
Główne przyczyny pęknięć są dwa:
1. Za wysoka temperatur - ktoś np.: wpuszcza w podłogę 50c (sic!) - wtedy same naprężenia wynikające z różnicy temperatury mogą zrobić nam kuku,
2. Niewysuszone wylewki pod kaflami. Kafelki mamy ładne a pod spodem "bagno", które nawet przy 30 stopniach zacznie pracować i wysadzi płytki, ale same płytki raczej nie pękną.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 18 październik 2010 - 15:39

no i prosze
jak dobrze miec forum bo zawsze ktos cos do tematu dopisze.
mowie lepiej do specjalisty od razu sie zwrocic z tematem, po cos oni sa ;)

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   kamilek Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 19
  • Rejestracja 17-sierpień 10

Napisano 11 listopad 2010 - 14:36

Przy pompach ciepła vikersonn nie ma takiego problemu.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Zdzisiomisio Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 11-listopad 10

Napisano 12 listopad 2010 - 01:37

Ja może troszkę nie na temacik, bo nie wypowiem się o pękających kafelkach ale chciałem się podpiąć pod pytanie i zapytać co sądzicie Państwo o ogrzewaniu za pomocą podczerwieni? Wygląda nieźle, ktoś próbował?

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208
  • Rejestracja 22-listopad 10

Napisano 22 listopad 2010 - 17:23

na czym polega te ogrzewanie za pomocą podczerwieni? Pierwsze słyszę.

#12 Gość_milena

• Grupa Guests

Napisano 18 styczeń 2011 - 12:16

Jeśli chcesz się więcej dowiedzieć o ogrzewaniu podłogowym to przeczytaj sobie artykuł na www.(...).pl/. Bardzo ciekawy i pomocny.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 18 styczeń 2011 - 20:14

to chyba raczej nie jest artykuł o ogrzewaniu podłogowym co?

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 25 styczeń 2011 - 17:13

coś o tym ogrzewaniu podczerwienią?

#15 Gość_Megi

• Grupa Guests

Napisano 26 styczeń 2011 - 12:00

Witam, a jakiego kleju używaliście Państwo do klejenia płytek na podłogówkę? Czy ktoś miał do czynienia z cekolem C-10 lub C-11? O takich wspominał mi Pan, który ma kłaść u mnie płytki. Jak się sprawują te kleje po dłuższym czasie?

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   jarilitmanen Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 13-styczeń 11

Napisano 26 styczeń 2011 - 14:12

Wyświetl postUżytkownik Megi dnia 26 styczeń 2011 - 12:00 napisał

Witam, a jakiego kleju używaliście Państwo do klejenia płytek na podłogówkę? Czy ktoś miał do czynienia z cekolem C-10 lub C-11? O takich wspominał mi Pan, który ma kłaść u mnie płytki. Jak się sprawują te kleje po dłuższym czasie?

Kleje cekol obecnie na rynku są najczęściej wykorzystywane ponieważ gwarantują jakość.

meble black red white

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 26 styczeń 2011 - 22:42

Wyświetl postUżytkownik Kuba.Kens dnia 25 styczeń 2011 - 17:13 napisał

coś o tym ogrzewaniu podczerwienią?

Ktoś wpadnie, zainteresuje tematem, wypadnie i tyle. A ja dalej nie wiem o co chodzi z ogrzewaniem podczerwienią.

Wyświetl postUżytkownik jarilitmanen dnia 26 styczeń 2011 - 14:12 napisał

Kleje cekol obecnie na rynku są najczęściej wykorzystywane ponieważ gwarantują jakość.

Ten tekst to jakby żywcem z reklamy telewizyjnej cekolu:)

#18 Gość_Megi

• Grupa Guests

Napisano 27 styczeń 2011 - 10:05

Wyświetl postUżytkownik dawid.r dnia 26 styczeń 2011 - 22:42 napisał

Ktoś wpadnie, zainteresuje tematem, wypadnie i tyle. A ja dalej nie wiem o co chodzi z ogrzewaniem podczerwienią.

Ja też nie wiem, o co chodzi z tą podczerwienią, a jestem zaintrygowana :) co do cekolu, to dzięki za potwierdzenie słów mojego wykonawcy, ale ciekawa jestem, czy po dłuższym użytkowaniu podłogówki klej się nie rozsycha i płytki nie latają luzem? Bo znam i takie przypadki ;)

#19 Gość_Jędrek

• Grupa Guests

Napisano 31 styczeń 2011 - 13:59

Wyświetl postUżytkownik Megi dnia 27 styczeń 2011 - 10:05 napisał

Ja też nie wiem, o co chodzi z tą podczerwienią, a jestem zaintrygowana :) co do cekolu, to dzięki za potwierdzenie słów mojego wykonawcy, ale ciekawa jestem, czy po dłuższym użytkowaniu podłogówki klej się nie rozsycha i płytki nie latają luzem? Bo znam i takie przypadki ;)

Ja mam płytki przyklejone na Cekol C-10, zresztą klej polecono mi na tym forum :) Kleiłem na początku grudnia, grzeję więc już od prawie dwóch miesięcy. Wszystko ładnie się trzyma, żadna płytka się nie odkleiła.

#20 Gość_Janek

• Grupa Guests

Napisano 10 luty 2011 - 12:18

Wyświetl postUżytkownik dawid.r dnia 26 styczeń 2011 - 22:42 napisał

haha bez kitu

meble szkolne

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Siewki roślin

Rozmnażanie roślin przez podział

Dzielenie roślin jest jednym z najpopularniejszych i najłatwiejszych sposobów rozmnażania roślin, a także metodą ich odmładzania. Najlepszym momentem do wykonywania tego typu zabiegów jest okres, kiedy kwitną, czyli sezon wiosenny, ponieważ wytwarzają wówczas nowe pędy oraz rozwijają system korzeniowy (włókniste i mięsiste korony, rozłogi, kłącza).
Fototapety   abstrakcja

Fototapety - Abstrakcja

Jeśli marzy Ci piękna fototapeta na ścianie w salonie, ale nie możesz znaleźć żadnego pasującego motywu, to właśnie dla ciebie powstała kategoria Abstrakcja z galerii pixers.pl. Piękne barwy abstrakcyjnych motywów zmienią klimat naszego domu i sprawią, że ściana będzie jego główną ozdobą.
dach

Lukarna - zdobi i doświetla

Budując dom, nie możemy zapomnieć jak ważnym elementem wpływającym na nasze samopoczucie i komfort jest jego odpowiednie doświetlenie. Odgrywa to szczególną rolę w przypadku poddaszy, gdzie często okna w ścianach szczytowych nie wystarczają. Stosuje się wtedy lukarny lub okna połaciowe. Pomimo tego, że to te drugie są tańsze, to właśnie lukarny są najchętniej wybieranymi oknami na poddasze. Dzieje się tak dlatego, iż znacznie wzbogacają atrakcyjność bryły domu. Musimy jednak pamiętać o paru ważnych kwestiach..
Czereśnia ptasia

Czereśnia ptasia

Czereśnia ptasia (Cerasus avium) to roślina pochodząca z rodziny różowatych, występujących w Europie, Azji Zachodniej, a także na Kaukazie. W Polsce drzewo to można spotkać zarówno w przydomowych ogródkach, sadach jak i dziko rosnące na terenie całego kraju. Mimo, że jest to drzewo typowo owocowe, można je także spotkać w środowisku leśnym. Czereśnia ptasia zwana jest także trześnią lub wiśnią ptasią.
Kandelabra

Świeczniki - stylowe dodatki czy zbędne rupiecie?

Ich historia sięga jeszcze czasów przedrzymskich. W czasach rzymskich zeszły trochę na boczny tor, jednak ich rozkwit został odnotowany w czasach średniowiecznych. Czasy obecne doprowadziły do marginalizacji ich użytkowej roli. Świeczniki, bo o nich mowa, stosuje się teraz głównie przy obrzędach (np. w kościele) lub do ozdoby