Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Budynki gospodarcze - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Budynki gospodarcze Komentarze do artykułu Budynki gospodarcze

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Redakcja Ikona

• Redakcja
  • Ikona
  • Grupa Redakcja
  • Postów 1222
  • Rejestracja 21-wrzesień 09

Napisano 05 czerwiec 2010 - 04:24

Budynki gospodarcze to budynki o funkcji niemieszkalnej, służące zwykle do przechowywania, magazynowania lub hodowli...

Dołączona grafika
Link do artykułu: Budynki gospodarcze
Komentarze do artykułu:

#2 Gość_Mały budynek gospodarczy

• Grupa Guests

Napisano 05 czerwiec 2010 - 04:24

chyba można sobie zaadaptować na cele rekreacyjne ?

#3 Gość_MM

• Grupa Guests

Napisano 17 luty 2011 - 23:00

Błąd: Już czytając samą ustawę widać że budynek gospodarczy a altana czy wiata to różne obiekty - są kolejno wymieniane - więc jak można zaliczać wszystko do bud. gosp. który cechuje się tym że posiada trwałe przegrody i weydrębioną przesteń - nie ma tego np wiata

#4 Gość_tomazi

• Grupa Guests

Napisano 19 luty 2011 - 10:44

Wyświetl postUżytkownik MM dnia 17 luty 2011 - 23:00 napisał

Błąd: Już czytając samą ustawę widać że budynek gospodarczy a altana czy wiata to różne obiekty - są kolejno wymieniane - więc jak można zaliczać wszystko do bud. gosp. który cechuje się tym że posiada trwałe przegrody i weydrębioną przesteń - nie ma tego np wiata

#5 Gość_tomazi

• Grupa Guests

Napisano 19 luty 2011 - 10:51

czy można postawic w takim razie garaż blaszak bez pozwolenia jesli nie przekracza 25m ????

#6 Gość_Daniel

• Grupa Guests

Napisano 26 marzec 2011 - 13:02

Witam chce zamiast stodoły drewnianej ostawić duży garaż około65 m2 8x7x3 i nie wiem co mam robić gdzie to zgłosić jakie papiery załatwić

#7 Gość_darek

• Grupa Guests

Napisano 24 październik 2011 - 22:22

witam
czy jakie sa dokladne przepisy odnosnie budowy przydomowych toalet chodzi mi glownie o odleglosci od zabudowan lub od granic dzialki

#8 Gość_mk

• Grupa Guests

Napisano 20 grudzień 2011 - 20:07

czy macie projekt budynku gospodarczego o wymiarach 10/26 metrów

#9 Gość_jursen

• Grupa Guests

Napisano 23 luty 2012 - 17:40

Jestem właścicielem gospodarstwa ok. 0,80 ha.Posiadam budynki gospodarcze w obejściu przydomowym:
wolnostojące , bez podmurowania w głąb ziemi zadaszone ,służace do przetrzymywania drewna , wegla , oraz narzedzi niezbędnych do prac w każdym gospodarstwie domowym . Jakie prawo podatkowe obowiązuje od w/w budynków?
Proszę o pomoc w interpretacji obowiązujących przepisów.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   jursen Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 23-luty 12

Napisano 28 luty 2012 - 08:58

Również jestem zainteresowany powyższym tematem. Czy ktoś ma wiedzę w tej sprawie?

#11 Gość_Dorota

• Grupa Guests

Napisano 22 maj 2012 - 14:57

Wyświetl postUżytkownik darek dnia 24 październik 2011 - 22:22 napisał

witam
czy jakie sa dokladne przepisy odnosnie budowy przydomowych toalet chodzi mi glownie o odleglosci od zabudowan lub od granic dzialki

#12 Gość_dorota

• Grupa Guests

Napisano 22 maj 2012 - 15:24

Tak, sa takie przepisy. Nie możesz jej budować w warunkach samowoli budowlanej. Toalety nie są wymienione w art. 29 Prawa budowlanego, a to oznacza, że nie można jej budować na zgłoszenie. Na jej budowę musisz uzyskać POZWOLENIE!!!!.
W orzeczeniach Woj. Sądu Administracyjnego w Gdańsku pod hasłem SANITARIAT jest ok.100 wyroków w tej sprawie. Ja też sprawę przegrałam i sanitariat czyt.wychodek rozebrałam.

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
ekipa budowlana

Firma budowlana

Budowa domu lub generalny remont mieszkania z rynku wtórnego, wymaga zatrudnienia wykwalifikowanych fachowców. Mnóstwo profesjonalistów z wieloletnim doświadczeniem ruszyło na podbój rynków zagranicznych. Dla pracownika branży budowlanej zagraniczne kontrakty są atrakcyjniejsze płacowo.
Odpowiednio dobrane oświetlenie w kuchni

Światło w Twoim mieszkaniu

Dobre oświetlenie naszego mieszkania potrafi wyeksponować to co jest interesujące, a zakryć przedmioty i miejsca mniej ciekawe. Odpowiednio dobrany rodzaj światła, jego barwa, oprawa oraz umiejscowienie umożliwia stworzenie niepowtarzalnego klimatu i nastroju....
Tayberry

Malinojeżyna Tayberry - urodziwa szkocka krzyżówka

Tayberry to niezwykła, wieloletnia krzyżówka jeżyny i maliny wyhodowana w Szkockim Instytucie Produkcji Roślinnej w Dundee. Jej duże, cylindryczne, ciemno bordowe, długości do około 4-6 centymetrów owoce, mogą poszczycić się wyśmienitym słodkim, smakiem. Te deserowe, odznaczające się przyjemnym aromatem owoce, doskonałe będą również na przetwory.
montaż płyty gipsowo kartonowej

Sufity – rodzaje

Sufit to warstwa stropu, widoczna od wewnętrznej części pomieszczenia. Metody wykonania i wykończenia sufitu zależą od: rodzaju stropu, wysokości pomieszczenia i indywidualnego gustu. Najczęściej spotykanym rodzajem wykończenia jest tynk lub gładź. Czasem, ze względu na rozmieszczenie instalacji lub zbyt dużą wysokość pomieszczenia, stosuje się sufity podwieszane na całej powierzchni lub fragmentarycznie.
pensjonat

Projekty pensjonatów

Według przepisów ustawy, obiekt hotelowy musi mieć odpowiednią wielkość, wyposażenie, a także określony zakres usług, ze względu na rodzaj i kategorię obiektu.