Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Ekologiczna podłoga z bambusa - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Ekologiczna podłoga z bambusa Komentarze do artykułu Ekologiczna podłoga z bambusa

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Redakcja Ikona

• Redakcja
  • Ikona
  • Grupa Redakcja
  • Postów 1222
  • Rejestracja 21-wrzesień 09

Napisano 31 maj 2010 - 16:20

Bambusowe deski są znakomitym sposobem na uzyskanie piękna naturalnego drewna w jadalni, salonie czy korytarzu.

Dołączona grafika
Link do artykułu: Ekologiczna podłoga z bambusa
Komentarze do artykułu:

#2 Gość_Irek

• Grupa Guests

Napisano 31 maj 2010 - 16:20

czy bambus nadaje się na podlogę do lazienki?

#3 Gość_Fanka

• Grupa Guests

Napisano 01 czerwiec 2010 - 08:40

raczej nie.
Co prawda jest to bardzo twarde drewno (a w sumie zdrewniała trawa :) ) , ale wymagana w miarę stabilnego otoczenia jako element wyposażenia wnętrz (wilgotność, temperatura).

#4 Gość_Irek

• Grupa Guests

Napisano 01 czerwiec 2010 - 20:02

bo czytałem, że można: http://www.urzadzamy...e/pod-bambusami,5501_1251.htm
Żona zamarzyła sobie taką łazienkę

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 02 czerwiec 2010 - 10:11

w tym przykładzie podłoga jest z drewna teakowego nie bambusa :)

#6 Gość_

• Grupa Guests

Napisano 04 czerwiec 2010 - 12:56

Teak świetnie sprawdza się w pomieszczeniach o dużej wilgoci. Jednakże trzeba podkreślić, że jest dość drogi.

#7 Gość_Irek

• Grupa Guests

Napisano 13 czerwiec 2010 - 14:10

hm...rozumiem. Żona ma manię bambusowo-drewnianą, cały dom by wyłożyła tymi materiałami.
W salonie, sypialni oraz w kuchni mamy bambus karmelizowany. Do łazienki też chciała bambus, na teak mnie nie stać:/

#8 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 31 lipiec 2010 - 21:24

a jaki rodzaj bambusa (bo czytałam, że są różne) najlepiej sprawdza się w pomieszczeniach takich jak: salon, przedpokój, kuchnia - czyli tam gdzie się często i dużo chodzi:)

#9 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 31 lipiec 2010 - 21:26

a i czy zawsze jest taki jasny? tzn. czy nie można go jakoś - nie wiem polakierować? żeby był ciemniejszy?

#10 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 01 sierpień 2010 - 19:50

Polakierować raczej nie, ale są różne odmiany bambusa. Naturalnie karmelizowane, a więc ciemne. I kolor się nie wypatrza, nie ściera.

#11 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 16 sierpień 2010 - 10:36

naturalnie karmelizowane????

#12 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 20 sierpień 2010 - 17:23

Fakt - Bambus występuje w wielu odcieniach i kolorach

Najbardziej znany faktycznie jest bambus naturalny o skądinąd bardzo ładnym słomkowym, by nie napisać bambusowym kolorze. Niemniej ciekawą alternatywą jest ciemny bambus karmelowy, który na etapie produkcji poddawany jest obróbce termicznej. Naturalnie zawarty w nim cukier ulega karmelizacji i nadaje mu stosowny kolor. Co ważne z praktycznego punktu widzenia, taki kolor bambusa ma cała deska, nie tylko jej powierzchnia. Dzięki temu można go wielokrotnie cyklinować i nie traci koloru w wyniku tego procesu.

Tu masz linka do całego artykułu: http://www.podlogi-kopp.pl/ecocms,Z_zycia_firmy,41,News,54,Bambus__fakty_i_mity.html

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   jaskrawa Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 25-maj 11

Napisano 25 maj 2011 - 23:28

tyle sie mówi o deskach bambusowych, a chciałam przypomnieć że istnieje jeszcze jeden rodzaj trwałego, mocnego drewna - DĄB! tradycyjna dębowowa podłoga świetnie wygląda zarówno w klasycznie udekorowanych pomieszczeniach, jak i w tych nowoczesnych. A co do ekologii, firma Decowood z tego co się orientuje stosuje do produkcji desek wyłącznie ekologiczne produkty.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   maniek1 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 19
  • Rejestracja 21-grudzień 10

Napisano 23 grudzień 2011 - 17:27

Taka podłoga pewnie wychodzi kilka razy drożej niż zwykły panel. Czy cena jest tego warta ?
Serdecznie polecam przeprowadzka Siemianowice

#15 Gość_kasiulka NY

• Grupa Guests

Napisano 13 marzec 2012 - 12:21

Tak, jest trochę droższa, ale jest to podłoga na lata. Ja mam panele od 2 lat i nadają się do wymiany, a podobno to był 4-ta klasa ścieralności, gdzie 5-ta klasa jest najwyższa. A widziałam ostatnio bambus w biurze, gdzie przewija się dziennie ok. kilkudziesięciu osób, po prawie 2 latach użytkowania - bez porównania z panelami. Polecam, sama nie mogłam uwierzyć, ale jest to podłoga na lata.

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Aby pieniądze nie uciekały przez okna

Ciepłe okna

Wybierając nowe okna do mieszkania, bardzo często zwracamy uwagę tylko na wygląd. Należy pamiętać, że przez okna ucieka od 25% do 40 % ciepła. Aby ograniczyć to zjawisko warto przyjrzeć się oknom o niskim współczynniku przenikania ciepła, a także jego elementom składowym.
kran

Zmiękczacze wody

Powszechnie wiadomo o tym, że woda jest podstawą życia. To bardzo dobry rozpuszczalnik, niezwykle bogaty w naturalne minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Z drugiej strony, zawartość tych samych minerałów jest niepożądana w eksploatacji sprzętów AGD i wykonywaniu zabiegów higienicznych.
Rudbekia

Rudbekia

Rudbekia swoimi złocistymi kolorami ozdobi niejeden jesienny ogródek. Ta piękna roślina zakwita w lecie i cieszy oko swoimi kwiatami aż do późnej jesieni. Są to odpowiednie rośliny dla osób niemających zbyt wiele czasu na ogrodowe prace. Rudbekia nie wymaga szczególnej pielęgnacji, rzadko też jest atakowana przez choroby i szkodniki.
Kwiat kaktusa

Kaktusy

Kaktusy to niesamowite rośliny, które od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Zdumiewają swoją różnorodnością i bogactwem odmian. Mogą być okrągłe jak piłka lub wydłużone i rozgałęzione. Cechą charakterystyczną kaktusów są ciernie, które są przekształconymi liśćmi. Mogą one być długie, krótkie sztywne i kłujące lub miękkie jak włoski.
Logo Dom-Projekt

Pracownia architektoniczna Dom-Projekt

Dom-Projekt to autorska pracownia architektoniczna o wieloletnim doświadczeniu w projektowaniu domów jednorodzinnych murowanych i drewnianych. Pracownia opracowuje gotowe (typowe) projekty domów o współczesnych rozwiązaniach funkcjonalnych i architekturze nawiązującej do najpiękniejszych przykładów polskiej architektury.