Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: podloga do salonu? - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

podloga do salonu?

#1 Gość_Julia

• Grupa Guests

Napisano 31 maj 2010 - 15:27

Jaki rodzaj drewna (deski podłogowej) najlepiej sprawdza się w salonie?

#2 Gość_Julia

• Grupa Guests

Napisano 31 maj 2010 - 15:28

Czy lepiej zainwestować w drewno lite czy warstwowe?

#3 Gość_FAN

• Grupa Guests

Napisano 01 czerwiec 2010 - 08:52

odwieczny problem.
Z litym drewnem najczęściej jest problem z twardością. Po kilku latach trzeba robić pełną konserwację (łącznie z cyklinowaniem) - bo niestety salon to miejsce, gdzie jednak trochę się przebywa i nie uchronisz się przed wgnieceniami. No chyba że pomykanie tylko w miękkich kapciach :)

są podłogi pośrednie - jeszcze nie typowe panele (o których pewnie nawet nie myślisz, aczkolwiek czasem można spotkać na prawdę śliczne) i są deski warstwowe - dosyć ciekawe rozwiązanie, ale niestety drogie.

#4 Gość_Jan

• Grupa Guests

Napisano 04 czerwiec 2010 - 12:27

Wyświetl postUżytkownik FAN dnia 01 czerwiec 2010 - 08:52 napisał

odwieczny problem.Z litym drewnem najczęściej jest problem z twardością. Po kilku latach trzeba robić pełną konserwację (łącznie z cyklinowaniem) - bo niestety salon to miejsce, gdzie jednak trochę się przebywa i nie uchronisz się przed wgnieceniami. No chyba że pomykanie tylko w miękkich kapciach :)są podłogi pośrednie - jeszcze nie typowe panele (o których pewnie nawet nie myślisz, aczkolwiek czasem można spotkać na prawdę śliczne) i są deski warstwowe - dosyć ciekawe rozwiązanie, ale niestety drogie.

a co to znaczy podłoga pośrednia?

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   funka Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 30-październik 10

Napisano 03 listopad 2010 - 12:17

Drewno trójwarstwowe mam w sypialni. A w salonie mam podłogę z paneli w kolorze dębu w klasie AC4. Długo sie zastanawiałam czy kupic drewno czy panele.Rodzice od zawsze mieli parkiet. Z jednej strony drewno jest super, ale ciągle trzeba było sie pilnowac żeby nie porysować. Goście zawsze dostawali kapcie - bo PARKIET :). Suzkałam drewna które sie nie rysuje. Najtwardsze są egzotyki, ale ja chciałm miec tradycyjna podłogę dębową. Jeździłam od sklepu do sklepu. Za kazdym razem sprzedawca doradzał mi cos innego. W końcu jeden sympatyczny sprzedawca w komforcie uświadomił mi że jak chcę miec z podłoga spokój to tylko panele albo płytki. Płytek w ogole nie brałam pod uwagę. Kupiłam dobrej jakości panele i jestem bardzo zadowolona.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   JMD Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 02-wrzesień 10

Napisano 03 listopad 2010 - 14:06

Wg mnie bardzo dobrym pomysłem na urządzenie podłogi w salonie jest drewno lite,warstwowe kładzione było w starszym budownictwie. Poszukaj informacji an temat deski barlineckiej,jest co prawda droższa,ale solidna i ładnie się prezentuje.
www.jmd.com.pl - kołki rozporowe, wkręty.

#7 Gość_Zambia

• Grupa Guests

Napisano 30 listopad 2010 - 18:08

Do salonu polecałabym podłogi laminowane. Są najładniejsze wizualnie, a przy tym najpraktyczniejsze. Stosunek ceny do jakości, co najważniejsze, wypada bardzo pozytywnie. Prezentują się o wiele bardziej elegancko niż parkiet, a przy tym nie są tak drogie jak podłogi czysto drewniane. Łatwo się je czyści, są trwałe i wygodne.

Co do producenta, to mogę z czystym sumieniem polecić firmę Alloc i jej produkty. Ja jestem z tych podłóg bardzo zadowolona. Przejrzyj sobie wzory – jest dużo ładnych i ciekawych: http://www.alloc.pl Naprawdę są wysokiej jakości, a firma sprawdzona wcześniej także przez znajomych i rzeczywiście solidna. Ceny nie są wygórowane w stosunku do jakości. Panele porządnie trzymają się naprawdę przez lata. Mnie przekonała też dożywotnia gwarancja w przypadku terenów prywatnych. Szeroki wybór oferty, więc myślę, że znajdziesz tam coś odpowiedniego dla siebie. Fajną sprawą jest też to, że firma oferuje również montaż nowoczesnymi metodami. Ja skorzystałam i się nie zawiodłam, polecam więc.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   IGOR Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 21-grudzień 10

Napisano 21 grudzień 2010 - 13:13

ja zakładam w domu parkiet o nazwie Dąb czarny. Świetnie wygląda. Po świetach zakładam lamparkiet w łazience z ogrzewaniem podłogowym:-) podobno najlepszy do ogrzewania podłogowego

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   depeyns Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 08-grudzień 10

Napisano 22 grudzień 2010 - 09:52

dokładnie, deska barlinecka mimo ze drozsza to doskonale sprawdzi sie w salonie

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   JMD Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 02-wrzesień 10

Napisano 22 grudzień 2010 - 09:58

Dębowy parkiet też fajnie i elegancko się prezentuje,ale jest bardzo wrażliwy i podatny na wszelkiego typu zarysowania. Zdecydowanie odradzam natomiast podłogę bambusowa.
www.jmd.com.pl - kołki rozporowe, wkręty.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   niania Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 2
  • Rejestracja 15-marzec 11

Napisano 15 marzec 2011 - 15:47

Wyświetl postUżytkownik Julia dnia 31 maj 2010 - 15:27 napisał

Miałam ten sam problem, czy podłoga krajowa czy egzotyczna. Salon to miejsce reprezentacyjne, gdzie przebywają nasi goście, decyzja musi być przemyśla.Ja zdecydowałam się na twarde drzewo egzotyczne, a moim doradcą były google i różne strony, np:konfigurator podłóg.

#12 Gość_joanna

• Grupa Guests

Napisano 14 kwiecień 2011 - 10:29

Polecam podłogi z litego drewna firmy ABLUX
Zapraszam na www.ablux.pl

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Profesjonalista Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 12-maj 11

Napisano 12 maj 2011 - 12:59

tak jak juz ktos wyzej napisal - deska barlinek! Mam w calym domu prawie i sprawdza sie swietnie. Uwazam, ze lepiej dolozyc pare groszy, ale zrobic cos solidnego i eleganckiego na lata. Ja mam dokladnie ten kolor Deska BARLINEK Jatobe

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Marell Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 19-maj 11

Napisano 19 maj 2011 - 12:55

Wyświetl postUżytkownik Julia dnia 31 maj 2010 - 16:27 napisał

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest drewno dębowe. dlaczego? po 1 - bo jest najtrwalsze. po 2 - dąb jest najbardziej wartościowym rodzajem drewna. po 3 - ładnie prezentuje się na podłodze, zarówno w nowocześnie udekorowanych, jak i tradycyjnych pomieszczeniach ;) decowood ma spory asortyment tego typu drewna.

#15 Gość_renata

• Grupa Guests

Napisano 02 czerwiec 2011 - 09:51

Robiłam niedawno remont domu. Chciałam mieć wszystko w drewnie, nawet łazienkę. Większość firm odradzało mi ten pomysł aż trafiłam na super fachowca który nie dość, że pomógł mi w doborze drewna, w projekcie schodów, to jeszcze zrobił mi taka łazienkę, że wszystkim kopara opadła. Polecam pana Pawła, niesamowity człowiek z niesamowitymi pomysłami i świetną ręka do pracy !! :) Jakby ktoś był zainteresowany to proszę szukać na facebooku "drewniane schody podłogi" Paweł Dembowski bo z tego co widziałam jego stronka www jest w przebudowie. Pozdrawiam.

#16 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 03 czerwiec 2011 - 10:56

ja bym postawiła na bambus albo merbau - twarde drewna, które świetnie sprawdzają się w pomieszczeniach o dużym natężeniu.

#17 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 05 czerwiec 2011 - 19:05

bambus?

#18 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 09 czerwiec 2011 - 14:36

tak, bambus. To twarde drewno i bardzo wytrzymałe (szczególnie bambus skręcany). Zajmuje dość wysokie miejsce w skali twardości brinella (współczynnik 4.7, w przeliczeniu na megapaskale posiada twardość 109 MPa, podczas gdy twardość merbau wynosi 48 MPa.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 13 czerwiec 2011 - 15:21

To taka troche egzotyka :P

#20 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 14 czerwiec 2011 - 08:50

no może egzotyczne, ale coraz popularniejsze:) może właśnie dlatego?

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Przykładowa konstrukcja stropu drewnianego

Podłoga. Sufit. Strop.

Towarzyszy nam przez całe nasze życie. Potocznie mówi się o nim sufit, czasem podłoga. Można go pomalować, zawiesić na nim żyrandol albo położyć na nim dywan. Ale tak naprawdę sufit i podłoga to tylko widoczna - górna i dolna częśc jednego z najważniejszych poziomych elementów konstrukcyjnych oddzielających poszczególne kondygnacje budynku.
łazienka

Lustra łazienkowe

Pod zdaniem, że lustro jest jednym z najważniejszych elementów łazienki podpisze się praktycznie każda kobieta. Aby widzieć w nim tylko to co piękne musimy zadbać o jego odpowiednią oprawę, oświetlenie i otoczenie.
Właściwości gleby

Właściwości gleby

Wszystko ma gdzieś swój początek. Wszystko dzieje się gdzieś. I jeśli ogrodnictwo jest naszym światem, to jego początki leżą gdzieś głęboko w glebie.
Cechy gleby znajdującej się w naszym ogrodzie są jednym z ważniejszych czynników wyznaczających możliwości sukcesu naszych upraw. Naprawdę poważane podejście do tematu pozwoli nam na uniknięcie głupich błędów.
Owoce porzeczki

Wielkopąkowiec porzeczkowy - szkodnik powodujący choroby porzeczki

Co roku, pomimo właściwej pielęgnacji, wiele roślin może być atakowanych przez liczną masę szkodników powodujących osłabienie roślin, a w przypadku roślin sadowniczych pogorszenie plonów. Skuteczność walki ze szkodnikami zależy od wyboru metod i sposobów zwalczania.
AutoCAD 2011

AutoCAD 2011

AutoCAD 2011 - nowa wersja oprogramowania Autodesk wspierającego projektowanie komputerowe - dysponuje nowymi narzędziami do modelowania 3D w projektowaniu koncepcyjnym, modelowania powierzchni oraz ustawiania przejrzystości obiektów i warstw. Większość zmian powstała na wniosek milionów użytkowników, dzięki czemu program zwiększa wydajność kreślenia.