Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: podloga do salonu? - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

podloga do salonu?

#1 Gość_Julia

• Grupa Guests

Napisano 31 maj 2010 - 15:27

Jaki rodzaj drewna (deski podłogowej) najlepiej sprawdza się w salonie?

#2 Gość_Julia

• Grupa Guests

Napisano 31 maj 2010 - 15:28

Czy lepiej zainwestować w drewno lite czy warstwowe?

#3 Gość_FAN

• Grupa Guests

Napisano 01 czerwiec 2010 - 08:52

odwieczny problem.
Z litym drewnem najczęściej jest problem z twardością. Po kilku latach trzeba robić pełną konserwację (łącznie z cyklinowaniem) - bo niestety salon to miejsce, gdzie jednak trochę się przebywa i nie uchronisz się przed wgnieceniami. No chyba że pomykanie tylko w miękkich kapciach :)

są podłogi pośrednie - jeszcze nie typowe panele (o których pewnie nawet nie myślisz, aczkolwiek czasem można spotkać na prawdę śliczne) i są deski warstwowe - dosyć ciekawe rozwiązanie, ale niestety drogie.

#4 Gość_Jan

• Grupa Guests

Napisano 04 czerwiec 2010 - 12:27

Wyświetl postUżytkownik FAN dnia 01 czerwiec 2010 - 08:52 napisał

odwieczny problem.Z litym drewnem najczęściej jest problem z twardością. Po kilku latach trzeba robić pełną konserwację (łącznie z cyklinowaniem) - bo niestety salon to miejsce, gdzie jednak trochę się przebywa i nie uchronisz się przed wgnieceniami. No chyba że pomykanie tylko w miękkich kapciach :)są podłogi pośrednie - jeszcze nie typowe panele (o których pewnie nawet nie myślisz, aczkolwiek czasem można spotkać na prawdę śliczne) i są deski warstwowe - dosyć ciekawe rozwiązanie, ale niestety drogie.

a co to znaczy podłoga pośrednia?

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   funka Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 30-październik 10

Napisano 03 listopad 2010 - 12:17

Drewno trójwarstwowe mam w sypialni. A w salonie mam podłogę z paneli w kolorze dębu w klasie AC4. Długo sie zastanawiałam czy kupic drewno czy panele.Rodzice od zawsze mieli parkiet. Z jednej strony drewno jest super, ale ciągle trzeba było sie pilnowac żeby nie porysować. Goście zawsze dostawali kapcie - bo PARKIET :). Suzkałam drewna które sie nie rysuje. Najtwardsze są egzotyki, ale ja chciałm miec tradycyjna podłogę dębową. Jeździłam od sklepu do sklepu. Za kazdym razem sprzedawca doradzał mi cos innego. W końcu jeden sympatyczny sprzedawca w komforcie uświadomił mi że jak chcę miec z podłoga spokój to tylko panele albo płytki. Płytek w ogole nie brałam pod uwagę. Kupiłam dobrej jakości panele i jestem bardzo zadowolona.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   JMD Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 02-wrzesień 10

Napisano 03 listopad 2010 - 14:06

Wg mnie bardzo dobrym pomysłem na urządzenie podłogi w salonie jest drewno lite,warstwowe kładzione było w starszym budownictwie. Poszukaj informacji an temat deski barlineckiej,jest co prawda droższa,ale solidna i ładnie się prezentuje.
www.jmd.com.pl - kołki rozporowe, wkręty.

#7 Gość_Zambia

• Grupa Guests

Napisano 30 listopad 2010 - 18:08

Do salonu polecałabym podłogi laminowane. Są najładniejsze wizualnie, a przy tym najpraktyczniejsze. Stosunek ceny do jakości, co najważniejsze, wypada bardzo pozytywnie. Prezentują się o wiele bardziej elegancko niż parkiet, a przy tym nie są tak drogie jak podłogi czysto drewniane. Łatwo się je czyści, są trwałe i wygodne.

Co do producenta, to mogę z czystym sumieniem polecić firmę Alloc i jej produkty. Ja jestem z tych podłóg bardzo zadowolona. Przejrzyj sobie wzory – jest dużo ładnych i ciekawych: http://www.alloc.pl Naprawdę są wysokiej jakości, a firma sprawdzona wcześniej także przez znajomych i rzeczywiście solidna. Ceny nie są wygórowane w stosunku do jakości. Panele porządnie trzymają się naprawdę przez lata. Mnie przekonała też dożywotnia gwarancja w przypadku terenów prywatnych. Szeroki wybór oferty, więc myślę, że znajdziesz tam coś odpowiedniego dla siebie. Fajną sprawą jest też to, że firma oferuje również montaż nowoczesnymi metodami. Ja skorzystałam i się nie zawiodłam, polecam więc.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   IGOR Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 21-grudzień 10

Napisano 21 grudzień 2010 - 13:13

ja zakładam w domu parkiet o nazwie Dąb czarny. Świetnie wygląda. Po świetach zakładam lamparkiet w łazience z ogrzewaniem podłogowym:-) podobno najlepszy do ogrzewania podłogowego

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   depeyns Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 08-grudzień 10

Napisano 22 grudzień 2010 - 09:52

dokładnie, deska barlinecka mimo ze drozsza to doskonale sprawdzi sie w salonie

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   JMD Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 02-wrzesień 10

Napisano 22 grudzień 2010 - 09:58

Dębowy parkiet też fajnie i elegancko się prezentuje,ale jest bardzo wrażliwy i podatny na wszelkiego typu zarysowania. Zdecydowanie odradzam natomiast podłogę bambusowa.
www.jmd.com.pl - kołki rozporowe, wkręty.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   niania Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 2
  • Rejestracja 15-marzec 11

Napisano 15 marzec 2011 - 15:47

Wyświetl postUżytkownik Julia dnia 31 maj 2010 - 15:27 napisał

Miałam ten sam problem, czy podłoga krajowa czy egzotyczna. Salon to miejsce reprezentacyjne, gdzie przebywają nasi goście, decyzja musi być przemyśla.Ja zdecydowałam się na twarde drzewo egzotyczne, a moim doradcą były google i różne strony, np:konfigurator podłóg.

#12 Gość_joanna

• Grupa Guests

Napisano 14 kwiecień 2011 - 10:29

Polecam podłogi z litego drewna firmy ABLUX
Zapraszam na www.ablux.pl

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Profesjonalista Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 12-maj 11

Napisano 12 maj 2011 - 12:59

tak jak juz ktos wyzej napisal - deska barlinek! Mam w calym domu prawie i sprawdza sie swietnie. Uwazam, ze lepiej dolozyc pare groszy, ale zrobic cos solidnego i eleganckiego na lata. Ja mam dokladnie ten kolor Deska BARLINEK Jatobe

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Marell Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 19-maj 11

Napisano 19 maj 2011 - 12:55

Wyświetl postUżytkownik Julia dnia 31 maj 2010 - 16:27 napisał

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest drewno dębowe. dlaczego? po 1 - bo jest najtrwalsze. po 2 - dąb jest najbardziej wartościowym rodzajem drewna. po 3 - ładnie prezentuje się na podłodze, zarówno w nowocześnie udekorowanych, jak i tradycyjnych pomieszczeniach ;) decowood ma spory asortyment tego typu drewna.

#15 Gość_renata

• Grupa Guests

Napisano 02 czerwiec 2011 - 09:51

Robiłam niedawno remont domu. Chciałam mieć wszystko w drewnie, nawet łazienkę. Większość firm odradzało mi ten pomysł aż trafiłam na super fachowca który nie dość, że pomógł mi w doborze drewna, w projekcie schodów, to jeszcze zrobił mi taka łazienkę, że wszystkim kopara opadła. Polecam pana Pawła, niesamowity człowiek z niesamowitymi pomysłami i świetną ręka do pracy !! :) Jakby ktoś był zainteresowany to proszę szukać na facebooku "drewniane schody podłogi" Paweł Dembowski bo z tego co widziałam jego stronka www jest w przebudowie. Pozdrawiam.

#16 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 03 czerwiec 2011 - 10:56

ja bym postawiła na bambus albo merbau - twarde drewna, które świetnie sprawdzają się w pomieszczeniach o dużym natężeniu.

#17 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 05 czerwiec 2011 - 19:05

bambus?

#18 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 09 czerwiec 2011 - 14:36

tak, bambus. To twarde drewno i bardzo wytrzymałe (szczególnie bambus skręcany). Zajmuje dość wysokie miejsce w skali twardości brinella (współczynnik 4.7, w przeliczeniu na megapaskale posiada twardość 109 MPa, podczas gdy twardość merbau wynosi 48 MPa.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 13 czerwiec 2011 - 15:21

To taka troche egzotyka :P

#20 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 14 czerwiec 2011 - 08:50

no może egzotyczne, ale coraz popularniejsze:) może właśnie dlatego?

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Tradycyjne domy z bali drewnianych

Drewniane domy szwedzkie

Dom szwedzki stanowi pierwowzór domów szkieletowych. Zaprojektował go architekt Fredrik Blom w latach 20. XIX wieku – prekursor budownictwa prefabrykowanego.
logo_bajerdom

Pracownia architektoniczna Bajer Dom

Pracownia architektoniczna Bajer Dom powstała w 1986 roku. Ponad dwadzieścia lat pracy zaowocowało setkami realizacji. Znane „kanadyjczyki” o konstrukcji drewnianej, znajdujące się m.in. na osiedlu „Piaseczno-Julianów” zostały zaprojektowane przez Bajer Dom. Oddano tam 86 domów typowych.
budynek gospodarczy

Budynki gospodarcze

Budynki gospodarcze to budynki o funkcji niemieszkalnej, służące zwykle do przechowywania, magazynowania lub hodowli. Należą do nich: altany, wiaty, szklarnie.

Budowa budynku gospodarczego nie wymaga pozwolenia na budowę...
Kominki narożne

Kominki narożne

Wybór kominka do naszego domu w dużej mierze warunkuje to jaką powierzymy mu funkcję. Generator ciepła ogrzewający w ekonomiczny sposób nasz dom czy może otwarte palenisko dające nam możliwość delektowania się żywym ogniem? Nie należy zapominać jednak,że zawsze będzie on charakterystycznym elementem dekoracyjnym i warto zadbać o to by ciekawie komponował się z wnętrzem.
Owoce porzeczki

Porzeczka - kiedy najlepiej sadzić?

Najlepszym terminem sadzenia porzeczek to późna jesień. Krzewy te najlepiej rosną na próchnicznej, średnio ciężkiej, piaszczystej i gliniastej glebie o wystarczającej wilgotności.
Porzeczki nie są zbyt wymagające, jednak warto wcześniej zasilić glebę dużą ilością kompostu. Choć krzewy mają płytki system korzeniowy, to przed ich sadzeniem należy glebę przekopać na dość dużą głębokość...