Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Kosztorysy budowlane. - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Kosztorysy budowlane. Komentarze do artykułu Kosztorysy budowlane.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Redakcja Ikona

• Redakcja
  • Ikona
  • Grupa Redakcja
  • Postów 1222
  • Rejestracja 21-wrzesień 09

Napisano 27 październik 2009 - 11:11

Kosztorys budowlany to dokument finansowy, który sporządza się w rożnym stopniu szczegółowości dla kolejnych etapów realizacji inwestycji budowlanej.

Dołączona grafika
Link do artykułu: Kosztorysy budowlane.
Komentarze do artykułu:

#2 Gość_arek

• Grupa Guests

Napisano 27 październik 2009 - 11:11

No tak, koszty są - ale ja jako osoba przymierzająca się do budowania domu i tak dużo się z nich nie dowiedziałem. Nie wiem nawet na który z tych domów mnie stać, bo biorąc pood uwagę ponad rok pomiędzy sporządzeniem niektórych kosztorysami nie jestem w stanie ich porownać (ceny w tym czasie wzrosły czy zmalały? średnio ile %?). Poza tym nie wynika z tej tabeli jakim systemem mają być budowane domy (podobno systemem gospodarczym może być do 20%taniej). A te tajemnicze, nigdzie nie podawane koszty instalacji wewnętrzych to co to jest? Nie zależy mi na cenie złotych kurków przy wannie, ale skoro dany projekt obejmuje (podobno) instalację CO, elektryczną i wodę to chyba da się jakoś orientacyjnie - w standardzie średnim - wyliczyć ile kosztują rury i przewody wraz z ich podłączeniem?

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Redakcja Ikona

• Redakcja
  • Ikona
  • Grupa Redakcja
  • Postów 1222
  • Rejestracja 21-wrzesień 09

Napisano 19 listopad 2009 - 13:21

W powyższym artykule dzisiaj opublikowane zostało uaktualnione zestawienie kosztów budowy domów udostępnione nam przez pracownię Dobre Domy. Zapraszamy do lektury.

#4 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 04 grudzień 2009 - 13:32

Rozumiem, ze sa to ceny netto?

#5 Gość_buda

• Grupa Guests

Napisano 24 sierpień 2010 - 07:33

a jakbym chciała na to kredyt dostać? rekomendacja mi to utrudni lub uniemożliwi??

#6 Gość_Mikolka

• Grupa Guests

Napisano 21 październik 2010 - 11:57

Dziękuje za piękny ranking, bardzo dobrze zobaczyć takie przekrojowe zestawienie

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Szamilec Ikona

• Member
  • Ikona
  • Grupa Moderators
  • Postów 21
  • Rejestracja 28-październik 09

Napisano 21 październik 2010 - 11:59

Wyświetl postUżytkownik buda dnia 24 sierpień 2010 - 09:33 napisał

a jakbym chciała na to kredyt dostać? rekomendacja mi to utrudni lub uniemożliwi??

na temat rekomendacji poczytasz tutaj:
http://www.projektos...potecznych.html

i na forum:
http://forum.projekt...w-hipotecznych/

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Szamilec Ikona

• Member
  • Ikona
  • Grupa Moderators
  • Postów 21
  • Rejestracja 28-październik 09

Napisano 21 październik 2010 - 12:10

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 04 grudzień 2009 - 15:32 napisał

Rozumiem, ze sa to ceny netto?

Ceny kosztorysów są cenami brutto

#9 Gość_Iza slask

• Grupa Guests

Napisano 12 grudzień 2010 - 22:26

Pytanie do forumowiczów: jakie są ceny za wybudowanie domu? Całość: Od fundamentów do dachu. Ostatnia cena jaką słyszałam to 2.500 zł za m2 z materiałami za stan surowy zamknięty.

Jak wyglądają Wasze cienniki?

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Lajonel Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 6
  • Rejestracja 21-luty 11

Napisano 23 luty 2011 - 15:12

Wyświetl postUżytkownik Iza slask dnia 12 grudzień 2010 - 22:26 napisał

Pytanie do forumowiczów: jakie są ceny za wybudowanie domu? Całość: Od fundamentów do dachu. Ostatnia cena jaką słyszałam to 2.500 zł za m2 z materiałami za stan surowy zamknięty.

Jak wyglądają Wasze cienniki?

III/IV kwartał 2010 roku górny śląsk 2000-2300 za m2 miasto ościenne 90 tysięcy mieszkańców.

#11 Gość_klaudek

• Grupa Guests

Napisano 22 wrzesień 2011 - 19:54

Pierwszy projekt z brzegu:
ADELA - SSZ=195tys.zł
klikając na "szczegóły" dowiemy się, żę SSZ to 302,2 tys.zł.
I co? Mam teraz wyciągać średnią, czy zwyczajnie zrezygnować z czytania strony projektoskop.pl?

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• Admin
  • Ikona
  • Grupa Administrators
  • Postów 13
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 29 wrzesień 2011 - 11:02

Już niedługo pojawią się uaktualnione dane.
Pozdrawiamy
Redakcja

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Nornik zwyczajny

Krety i nornice w ogrodzie

Kret jest niewielkim ssakiem porośniętym futerkiem. Nie widzi, ale doskonale słyszy i rejestruje drgania, dlatego doskonale radzi sobie w ciemnościach. Żyje i żeruje pod ziemią, drążąc w niej korytarze i pułapki na pokarm - dżdżownice, owady, ślimaki, żaby i niewielkie gryzonie. Przy okazji podkopuje korzenie ogrodowych roślin, a na powierzchni tworzy nieładne, charakterystyczne kopce. Przystępując do walki z kretami, warto mieć na uwadze fakt, że są to zwierzęta objęte ochroną i nie wolno ich zabijać.
Przykład sufitu podwieszanego

Sufity podwieszane - maskują i zdobią!

Nie ma domu, mieszkania, które nie miałoby sufitu. Gdy jest równy i ładnie pomalowany – zdobi. Co jednak gdy jest krzywy, nierówny, albo chcemy zamontować jakieś fantazyjne oświetlenie? Wtedy idealnie sprawdzi się sufit podwieszany. Pozwoli ukryć to co brzydkie i wyeksponować we wnętrzu to co ładne. Sprawdzi się również we wnętrzach użyteczności publicznej, gdzie stosowane są nawiewniki czy czujniki ppoż.
paragraf

Prawo budowlane: Rozdział 2 - Samodzielne funkcje techniczne w budownictwie

Rozdział 2 Prawa budowlanego o samodzielnej funkcji technicznej w budownictwie...
OKNOPLAST Kraków - klamka z blokadą błędnego położenia

Jakie okucia do okien?

Dobre okna muszą mieć dobre okucia. Od wyboru tego, jak nam się może wydawać mało ważnego szczegółu, zależy nie tylko nasz komfort, ale przede wszystkim bezpieczeństwo. Dlatego wybierając okna, należy oprócz wyglądu i ich zdolności izolacyjnych, akustycznych czy termicznych, zwrócić uwagę na okucia.
dom

Odwrócona hipoteka czyli renta hipoteczna dla seniorów

Sytuacja osób przechodzących na renty i emerytury z roku na rok nie ulega poprawie. Niewielkie kwoty wypłacane przez ZUS, niejednokrotnie nie pozwalają na pokrycie: comiesięcznych opłat, wydatków na lekarstwa i codziennych potrzeb. Wielu seniorów korzysta z możliwości dorobku. Niestety w najbliższym czasie w tej kwestii szykują się kolejne zmiany.