Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Opłacalnosc solara - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Opłacalnosc solara

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   hejtman Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 23-maj 10

Napisano 24 maj 2010 - 20:28

Witam wszystkich.
Ktoś mi może powie na ile opłacalne są panele słoneczne. Planuję zrobić takie na swoim domku do ogrzewania wody latem. Ludzie mówią, że to głupota, ale patrząc ile kosztuje mnie utrzymanie rozpalonego pieca cała lato myślę, że warto zaryzykować. piec przecież też wieczny nie jest i przy ciągłym paleniu w końcu szlag go trafi.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Dar-Bud SIPs Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 82
  • Rejestracja 18-kwiecień 10

Napisano 25 maj 2010 - 20:41

Moim zdaniem, opłacalność solara zależy od jego wydajności i zapotrzebowania na wodę w danym domu.
Do tego dochodzą warunki pogodowe i oczywiście cena danego solara plus instalacja dodatkowa i koszt podłączenia.

pozdrawiam
Jeśli zastanawiasz się jak wybudować dom energooszczędny?
Sprawdź SIPs - ta technologia przewyższa najśmielsze oczekiwania, i pozwoli wybudować dom pasywny.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano 30 maj 2010 - 10:08

Jest cała masa czynników, które mogą wpłynąć na opłacalność takiej inwestycji, ale ogólnie rzecz ujmując, nie słyszałem jeszcze opinii, że komuś się to nie opłaciło i wszyscy są zadowoleni. Zapewne da się to jakoś wyliczyć, proponuję skontaktować się z fachowcem żeby podpowiedział coś w Pana konkretnym przypadku.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   BudKa Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 6
  • Rejestracja 16-czerwiec 10

Napisano 16 czerwiec 2010 - 10:54

co do kosztów inwestycji, to z tego co wiem można uzyskac bardzo fajne dotacje, w związku zym, że jest to inwestycja ekologiczna.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 16 czerwiec 2010 - 16:33

No gdyby dostać na to jakąś fajną dotację, to wtedy na pewno by się to opłacało.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Dar-Bud SIPs Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 82

Napisano 18 czerwiec 2010 - 23:15

Wyświetl postUżytkownik berber dnia 17 czerwiec 2010 - 11:30 napisał

portal budowlany - kolektory
nic tylko brać i dizałać :P

Są gdzieś jeszcze jakieś bardziej szczegółowe informacje?
Może numer ustawy i od kiedy ona weszła, albo bardziej szczegółowy artykuł?
Sprawdź SIPs - ta technologia przewyższa najśmielsze oczekiwania, i pozwoli wybudować dom pasywny.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 11 lipiec 2010 - 18:44

Najłatwiej właśnie o informację ogólną, a żeby wiedzieć coś więcej pewnie trzeba by podzwonić po urzędach na własną rękę.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 09 sierpień 2010 - 18:36

Może ktoś już poszukał i już wie i sie podzieli wiedzą? ;)

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Dar-Bud SIPs Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 82

Napisano 09 sierpień 2010 - 19:50

Nie mam nic konkretnego ale może warto rzucić okiem na ten artykuł
Gdzieś jeszcze widziałem listę banków które już przyjmują wnioski na kredyt z dofinansowaniem, ale niestety nie mogę znaleźć tego ponownie.
pozdrawiam

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   JMD Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 02-wrzesień 10

Napisano 06 październik 2010 - 09:40

Szczerze mówiąc to nie wiem czy nie lepiej byłoby zainwestować w nowszy piec,tak aby palić w nim tylko na ciepłą wode lub podgrzewcz ciśnieniowy. Instalacja takich paneli będzie o wiele bardziej kosztowna,a co w przypadku kiedy pogoda nie dopisze?
www.jmd.com.pl - kołki rozporowe, wkręty.

#11 Gość_Róża

• Grupa Guests

Napisano 02 marzec 2011 - 10:31

Ja zastanawiając się nad zainstalowaniem systemu solarnego podzwoniłam trochę po firmach, porównałam koszty, posłuchałam co mają do powiedzenia i zaoferowania i w rezultacie zdecydowałam się- bardzo fajna sprawa, świetnie się sprawdza. Skonsultuj się z Dolnośląską Grupą Budowlaną, mnie bardzo pomogli;) a tutaj masz stronkę: grupadolnoslaska.pl

#12 Gość_kajan

• Grupa Guests

Napisano 31 marzec 2011 - 09:33

Kolektory słoneczne stają się coraz popularniejsze - nie bez przyczyny, to słuszne rozwiązanie i opłacalne. Cena elektryczności jest obłędna... Sam posiadam solary z Makrotermu.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   depeyns Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 08-grudzień 10

Napisano 04 sierpień 2011 - 15:09

Wyświetl postUżytkownik kajan dnia 31 marzec 2011 - 09:33 napisał

Kolektory słoneczne stają się coraz popularniejsze - nie bez przyczyny, to słuszne rozwiązanie i opłacalne. Cena elektryczności jest obłędna... Sam posiadam solary z Makrotermu.

No tak, ale solary to raczej do ogrzewania a nie prądu.... poza tym technologia już się opłaca ale jeszcze szału nie ma. Jezeli solary to tylko z dopłatami.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   inwestor77 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 6
  • Rejestracja 25-październik 11

Napisano 24 listopad 2011 - 01:09

Również miałem wątpliwości co do opłacalności kolektorów. Tutaj dowiedziałem się o dotacjach http://www.najciekaw...ktory-sloneczne . Trochę mi zajęło spełnienie wszystkich warunków ale opłacało się.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   myszak Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 6
  • Rejestracja 23-listopad 11

Napisano 25 listopad 2011 - 23:01

Ja mam piec gazowy i bardzo sobie chwale, praktycznie nic nie musze przy nim robić, tylko pokrętłem w pokoju ustawiam sobie temperaturę.

I mam całą dobe cieplą wode, a nie tylko jak rozpali sie piec.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 26 listopad 2011 - 16:48

hmm to chyba nie jest o ogrzewaniu tylko o zbieraniu energii tak?

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208
  • Rejestracja 22-listopad 10

Napisano 28 listopad 2011 - 16:37

Wyświetl postUżytkownik JMD dnia 06 październik 2010 - 09:40 napisał

Szczerze mówiąc to nie wiem czy nie lepiej byłoby zainwestować w nowszy piec,tak aby palić w nim tylko na ciepłą wode lub podgrzewcz ciśnieniowy. Instalacja takich paneli będzie o wiele bardziej kosztowna,a co w przypadku kiedy pogoda nie dopisze?

Co niestety u nas jest normą, bo większość roku nasłonecznienie jest niskie. Chociaż spotkałem się z opinią, że stopień nasłonecznienia wcale nie jest zależny od widoczności słońca. Jak to jest? Czy naszych warunkach montaż kolektorów faktycznie się opłaca? Tak na prawdę bardzo mało jest sprawdzonych opini na ten temat, bo bardzo mało ludzi ma zamontowane kolektry chociaż przez 10 lat, czyli po tylu po ilu inwestycja ta ma szansę się zwrócić.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 28 listopad 2011 - 23:12

ustawil sobie sOmsiad na niby tarasie, szczerze nie wiem jak to wyglada dzis po tym zefirku co latal wczoraj, a pogoda u nas marna na zwroty z tego, mieszane uczucia! cieply grzejnik czy to plytowy czy fikusny z pieca gazowego to dzis standard!

#19 Gość_robert

• Grupa Guests

Napisano 10 marzec 2012 - 15:34

Ludzie coraz częsciej ida w solary, widzę po moim osiedlu, po ostatniej zimie jak dobrze licze to na 6 dachach założone, ale co sie dziwić opał drożeje to się ludzie zaczynaja myslec jak tu zaoszczędzić a że sa dopłaty to solary dobrze wychodzą
ja sam mam solary z Solar-Tech i twierdze że sie opłacało

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
paragraf

Rozdział 15 - Użytkowanie instalacji elektrycznej

Rozdział 15 reguluje zasady prawidłowego funkcjonowania oraz sposób użytkowania i konserwacji instalacji elektrycznej...
Surfinia

Surfinie

Surfinie należą do jednych z najczęściej i najchętniej uprawianych kwiatów na naszych balkonach i tarasach. Kwiaty te są genetyczną krzyżówką różnych odmian petunii, wyhodowaną przez japońskich naukowców. Zaskakujący jest fakt, że w Europie surfinie pojawiły się dopiero w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia. Od petunii różnią się tym, że mają długie zwisające pędy, których długość może osiągnąć nawet dwa metry. Te piękne kwiaty cieszą oczy kaskadami bujnych, różnokolorowych kwiatów o charakterystycznym, słodkim zapachu.
Winogrona na tarasie

Winogrona na tarasie

Przepyszne wino własnej roboty na 10 piętrze wysokiego bloku? Czy brak hektarów pod budowę winnicy może stanąć nam na przeszkodzie w posiadaniu smacznych owoców? Z całą pewnością nie! Wystarczą chęci i nasłoneczniony balkon lub taras. Każdy z nas może stać się właścicielem winnicy, nawet małej, jednodoniczkowej.
długopis

Umowa o roboty budowlane

Umowa o roboty budowlane to zobowiązanie się przez wykonawcę do realizacji obiektu zgodnie z projektem i zasadami wiedzy technicznej. Inwestor jednocześnie zobowiązuje się do przygotowania robót i czynności związanych z realizacją inwestycji, a w szczególności do: dostarczenia projektu, przekazania terenu pod budowę, oddania obiektu i zapłaty wynagrodzenia wykonawcy...
Cięcie pędów jabłoni

Cięcie jabłoni i gruszy

W tych ogrodach, w których nie dysponujemy zbyt dużą przestrzenią, jabłonie i grusze możemy formować. Uzyskać możemy do wyboru: korony wachlarzowe, wrzecionowate, sznury skośne lub poziome.
Po uformowaniu podstawowego szkieletu drzewa, jabłonie i grusze przycinamy głównie pobudzając wzrost ostróg oraz bocznych kwitnących pędów.