Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Wypowiedzenie umowy najmu - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Wypowiedzenie umowy najmu Komentarze do artykułu Wypowiedzenie umowy najmu

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Redakcja Ikona

• Redakcja
  • Ikona
  • Grupa Redakcja
  • Postów 1222
  • Rejestracja 21-wrzesień 09

Napisano 18 maj 2010 - 11:37

Wypowiedzenie przez najemcę bądź wynajmującego jest możliwe dla każdego typu umowy najmu...

Dołączona grafika
Link do artykułu: Wypowiedzenie umowy najmu
Komentarze do artykułu:

#2 Gość_wynajmujący

• Grupa Guests

Napisano 18 maj 2010 - 11:37

Dziękuje za ważne informacje oraz wzór wypowiedzenia.

#3 Gość_basia

• Grupa Guests

Napisano 21 lipiec 2010 - 18:37

jeżeli w umowie najmu mam okres wypowiedzenia na trzy miesiace a chce sie wyprowadzic w ciagu jednego miesiaca to jak mam wpisac w wypowiedzeniu i jak dlugo bede czekac za zwrotek kaucji??

#4 Gość_Barbara

• Grupa Guests

Napisano 26 luty 2011 - 10:22

Dzierżawię lokal pod sklep ,mam zapłaconą koncesję na wszystkie alkohole. Czy właściciel ma prawo wypowiedzieć mi lokal bez podania przyczyny na 1 miesiąc?

#5 Gość_lokator

• Grupa Guests

Napisano 11 maj 2011 - 06:48

Widać, ze wszem i wobec tu "cuch" prawa własności. Wynajmujący możne wypowiedzieć umowę najmu lokalu wynajmowanego gdy m.in. lokator czyli najemca zalega z pełnymi płatnościami za trzy okresy / miesiące i wcale nie musi to być miesiąc po miesiącu/ ale wczesniej musi wezwać lokatora na pismie do zapłaty pod rygorem wypowiedzenia umowy i dać mu czas na dokonanie opłaty. Wszystko jest w ustawie o ochronie praw lokatorów. zatem autorze broń prawa własności ale uol nadal obowiązuje przed kodeksem cywilnym - najem lokali mieszkalnych nie użytkowych.

#6 Gość_Finka

• Grupa Guests

Napisano 08 czerwiec 2011 - 19:34

Dokładnie najlepiej zapoznać się z ustawą o ochronie lokatorów i KC

Tutaj jest kilka wzorów umowy wynajmu
"http://www.poradnikwynajmu.pl/2011/05/wzor-umowy-wynajmu.html"

#7 Gość_banderka

• Grupa Guests

Napisano 07 wrzesień 2011 - 17:08

Co przewiduje kodeks w sytuacji, kiedy niepłacący najemca znika razem z kluczami zanim zostanie mu dostarczone pisemne wypowiedzenie? Czy umowa nadal obowiązuje? Czy mogę wynająć lokal kolejnej osobie, skoro poprzednia umowa nie została formalnie rozwiązana?

#8 Gość_magda

• Grupa Guests

Napisano 07 listopad 2011 - 14:31

Wynajęłam pokój na czas określony (9 miesięcy) nie przemieszkałam w nim całego miesiąca i już są problemy, które są dla mnie bardzo uciążliwe! Zmieniam adres zamieszkania ze względu na zmiane szkoły, chce więc wypowiedzieć umowę.
Co mam zrobić i czy w ogóle da się w takim przypadku zakończyć wynajem??
Proszę o pomoc !
Pozdrawiam Magda

#9 Gość_kryzysowyconsulting

• Grupa Guests

Napisano 22 luty 2012 - 19:55

Sprawy dotyczące renegocjacji umów najmu rozwiązywaliśmy już wielokrotnie i specjalizujemy się tym zagadnieniu - kryzysowyconsulting.pl

#10 Gość_Beatka

• Grupa Guests

Napisano 12 marzec 2012 - 10:13

A jak rozwiązanie umowy (z powodu zalegania za czynsz) działaw drugą stronę? Zalegam z czynszem za lokal już 3 miesiąc i wiem, że coraz trudniej będzie mi za niego płacic. W umowie mam zapis, że w takim przypadku wynajmujący może mi wypowiedziec umowę ze skutkiem natychmiastowym. Niestety do tej pory nie zrobił tego, a bardzo bym chciała takie wypowiedzenie otrzymac, żeby uniknąc trzymiesięcznego terminu wypowiedzenia, jeśli to ja o takowe wniosę. Bardzo proszę o pomoc.

#11 Gość_Beatka

• Grupa Guests

Napisano 12 marzec 2012 - 10:17

Wyświetl postUżytkownik Beatka dnia 12 marzec 2012 - 10:13 napisał

A jak rozwiązanie umowy (z powodu zalegania za czynsz) działaw drugą stronę? Zalegam z czynszem za lokal już 3 miesiąc i wiem, że coraz trudniej będzie mi za niego płacic. W umowie mam zapis, że w takim przypadku wynajmujący może mi wypowiedziec umowę ze skutkiem natychmiastowym. Niestety do tej pory nie zrobił tego, a bardzo bym chciała takie wypowiedzenie otrzymac, żeby uniknąc trzymiesięcznego terminu wypowiedzenia, jeśli to ja o takowe wniosę. Bardzo proszę o pomoc.

Dodam, ze jest to lokal użytkowy - nie mieszkalny.

#12 Gość_karolina

• Grupa Guests

Napisano 13 marzec 2012 - 17:26

Witam
Mam problem z kobietka która wynajmuje ode mnie mieszkanie pierwsza umowa była na 3 miesiace i juz zaczeły sie problemy z płatnosciami jednak kobietka ta uregulowała okłamała mnie tylko z rachunkiem za prąd . przedłuzyłam jej na kolejne 3 miesiace i miała zapłacic do 10 dnia w danym miesiącu...(od 1marca jest umowa ) twierdzi że nie ma pieniedzy. Moje pytanie brzmi czy moge anulowac umowe i wypowiedziec jej gdyz nie zapłaciła opłaty najmu lokalu . prosze o pomoc

#13 Gość_kry

• Grupa Guests

Napisano 13 kwiecień 2012 - 08:02

Wyświetl postUżytkownik Beatka dnia 12 marzec 2012 - 10:13 napisał

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Śliwa

Szarka śliw

Szarka śliw to wirusowa choroba przenoszona w czasie okulizacji i szczepienia. Szarkę przenoszą także mszyce. Liczba drzew ulegająca infekcji zależy w dużej mierze od liczby uskrzydlonych mszyc. Największą niechlubną rolę odgrywa mszyca śliwkowo-kocankowa – zielono zabarwiona mszyca, powodująca skręcanie liści.
Logo MG Projekt

Pracownia MG Projekt

Pracownia MG Projekt została założona w 1998 roku. Od tego czasu zajmowała się projektowaniem głównie obiektów na indywidualne zamówienie - przemysłowych i biurowych.
Pole hiacyntów wschodnich

Hiacynty w pojemnikach

Spragnieni żywych barw często wybieramy niezwykle piękne, gotowe już rozwiązania. Chcąc utrzymać dłużej kwitnące w mieszkaniu hiacynty, wybierajmy jednak okazy jeszcze nie w pełni rozwinięte. Pamiętajmy by kupując rośliny nie decydować się na egzemplarze o zielonych, silnie zwartych pąkach. Bardzo często właśnie z nich wyrastają zbyt krótkie lub przekrzywione kwiatostany.
stoły

Ławy szklane

Szkło i pleksi, to materiały neutralne, ponieważ są niemal niedostrzegalne. Tak naprawdę można je harmonijnie wpleść w każdy typ aranżacji, w dowolnej stylistyce i kształcie. To istne meble duchy.
malina

Sadzenie, pielęgnacja i cięcie malin

Maliny to owoce o najbardziej chyba wszechstronnym zastosowaniu. Wyśmienite jako świeży deser, doskonałe jako dżemy, kompoty czy soki. Owoce malin ze względu na zawartość kwasu elagowego, charakteryzującego się właściwościami antybakteryjnymi, wspomagają leczenie przeziębień. Znane jest również ich działanie uspokajające, przeciwbólowe i obniżające ciśnienie krwi.