Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Ytong i grill ogrodowy - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Ytong i grill ogrodowy opinie

#1 Gość_Misiek

• Grupa Guests

Napisano 23 październik 2009 - 23:03

Witam

Jestem zainteresowany opiniami o grillu ogrodowym zbudowanym z ytongów (taki jak np. w tym artykule -> grill z ytonga

Ktoś budował może takie coś? zastanawia mnie, jak ten materiał zachowuje się po pewnym czasie użytkowania, jak na niego wpływa temperatura (w końcu grill to grill :rolleyes: ) i no - co z sadzą i "zabrudzeniem" materiału...

Z góry dzięki za informacje.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 25 październik 2009 - 08:45

Mnie taki gril nie przekonuje. Co do zabrudzenia? to on nie jest czymś powlekany ?

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano 17 czerwiec 2010 - 10:50

Wyświetl postUżytkownik mrtn dnia 25 październik 2009 - 08:45 napisał

Mnie taki gril nie przekonuje. Co do zabrudzenia? to on nie jest czymś powlekany ?

jak powlekany? przeciez nie mozesz bo temperatura ci wszystko zniszczy.
BK ma ta wlasciwoasc ze jest nie palny wiec czy to ytong czy to solbet h+h mozna stawiac z tego grila

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 16 sierpień 2010 - 16:33

tak naprawdę, po co płacić więcej za materiał na grilla? Na grilla ideale są bloczki z Castoramy, ale pamietajcie. Na Dom Trzeba Porządne!!

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 17 sierpień 2010 - 11:18

Wyświetl postUżytkownik Kuba.Kens dnia 16 sierpień 2010 - 16:33 napisał

tak naprawdę, po co płacić więcej za materiał na grilla? Na grilla ideale są bloczki z Castoramy, ale pamietajcie. Na Dom Trzeba Porządne!!

czy ja wiem czy zwykle marketowe sie nadaja?
Y. i Solbet wiem ze sa niepalne, ale chyba ak maja wszystkie BK

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 08 wrzesień 2010 - 16:17

Niepalność BK wynika ze specyfikacji materiału, a nie z domieszek do nich dodawanych. Na grilla może iść zwykły bloczek nawet z Tesco jak znajdziecie :P

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   JMD Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 02-wrzesień 10

Napisano 22 grudzień 2010 - 09:49

Co do grillów marketowych,to trzeba uważac bo bardzo często trafiamy na kiepska jakosc. Ten w powyżyszm linku wydaje się solidny,a jeśli chodzi o zabrudzenia,to trzeba go po prostu odpowiednio pielęgnowac i po problemie.
www.jmd.com.pl - kołki rozporowe, wkręty.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208
  • Rejestracja 22-listopad 10

Napisano 29 grudzień 2010 - 17:03

mimo odpowiedniej pielęgnacji i tak wydaje mi się, że to dość nie praktyczne rozwiązanie. A poza tym mi to się w ogóle taki pomysł na grilla nie podoba.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 13 kwiecień 2011 - 09:37

jak masz wybrane miejsce na stalego grila,a ludzie czesto stawiaja ze zwyklego kamienia, to ja wole taki z BK a widzialem juz prace studentow pracujacych na solbecie i wyczyniali cuda z materialem, tniesz to latwo komponujesz jak chcesz i po klopocie.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 13 kwiecień 2011 - 19:28

To racja, bk można naprawdę ładnie powycinać bez większego problemu. ale szczerze mówiąc nie wiem czy nie wolałbym takiego klimatycznego grilla z kamieni.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 14 kwiecień 2011 - 10:09

moze i klimatyczny ale roboty z nim wiecej, zawsze mozna tez gotowy kupic betonowy ale te zupelnie nie wiem jak sie sprawdzaja.
Bk zly nie jest zalezy co sie komu podoba, a jak nie to zawsze mozna bk oblozyc plytkami zeby mial swoj klimat

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 05 maj 2011 - 20:53

grill z płytek i klimat wzajemnie sie wykluczają jak na mój gust :P a z kamieni może i wiecej roboty, może i nie wiem jak to zrobić. Ale jakie fajne ;)

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 31 maj 2011 - 11:31

to nie pozostaje nic innego jak kupic zeliwny i moc go przestawiac z miejsca w miejsce :)
a bk pozostawic na sciany budynku czy to solbet ytong h+h czy inny juz nie wnikam :)

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 31 maj 2011 - 12:58

Coś za coś zawsze :P

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 01 czerwiec 2011 - 12:33

dokładnie! to jeszcze nie te czasy ze z 1 materialu beda budynki produkty użyteczności pojazdy itd

ale ukryc sie nie da ze bk wiedzie prym w scianach i zdecydowanie wole to niz ceramike. Kwestia tylko jaki wybrac, ale tu juz mam lidera ;)

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 20 czerwiec 2011 - 20:27

hehe ale z bk też można przenosić bo bk jest lekki. :) no i łatwo byłoby samemu z niego coś wydłubać a tu już zakrawa o sporą frajdę. Chyba sam się o to pokuszę. Ale fakt faktem w tym konkretnym wypadku nie pokuszę sie o Solbety i inne duże tylko pewnie udam się do castoramy.

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
garaże

Garaż, czy wiata?

Częstym dylematem osób budujących dom jest miejsce postojowe dla samochodu. Lokalizacja garażu czy wiat garażowych na działce budowlanej może być zależna m.in. od zapisów miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (MPZP).
dom piętrowy

Tania kawalerka do wynajęcia

Tegoroczny sezon studenckiego poszukiwania lokum zbliża się do końca. Miesiąc sierpień wykazał najbardziej intensywny ruch na rynku wynajmu nieruchomości. W porównaniu do ubiegłego roku zwiększyła się podaż, a ceny ... spadły. „Tania kawalerka do wynajęcia” przestała być mitem, nawet w dużych ośrodkach studenckich...
paragraf

DZIAŁ VIII Higiena i zdrowie

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - DZIAŁ VIII: Higiena i zdrowie
Róża ogrodowa

Szczepienie róż

Róże to królowe kwiatów, krzewy spotykane niemal w każdym ogrodzie. Najpopularniejsze róże to „mieszańce” złożone z dwóch roślin. Korzeń wraz z szyjką korzeniową stanowią jedną część, druga to część nadziemna. Zanim staną się jedną, przepięknie kwitnącą rośliną muszą zostać poddane szczepieniu. Potem część nadziemna zrasta się z podkładką.
izolacja przeciwwilgociowa

Izolacja przeciwwilgociowa

O jakości inwestycji decyduje wiele czynników, między innymi rodzaj materiałów budowlanych i doświadczenie wykonawców. Trwałość obiektu to przede wszystkim fundamenty i konstrukcja. Aby mury były zdrowe przez wiele lat należy zadbać by izolacja wodochronna została prawidłowo wykonana. To bardzo istotne, ponieważ zabezpiecza obiekt przed warunkami atmosferycznymi oraz działaniem zmiennych stosunków wód gruntowych.