Użytkownik Rebel dnia 16 luty 2011 - 12:42 napisał
W moim domu zastosowałem zintegrowane źródła energii właśnie w połączeniu z kolektorem słonecznym
Trzy Źródła Energii (firmy Makroterm) i jestem z tego bardzo zadowolony. Warto było zainwestować, bo już powoli widzę, że inwestycja zaczyna się zwracać

Nie dajcie się namówić na nowoczesne technologie. Polska to zacofany kraj, nie mamy serwisów ani firm które naprawiaja najnowocześniejsze technologie. Dałem sie namówić na baterie słoneczne z pompami ciepła i piecem olejowym firmy Viessmann, co z tego że znana marka jak firma Viessmann ma podpisane umowy z firmami często małymi kilkuosobowymi , które absolutnie nie radzą sobie z naprawami ani serwisowaniem. Firma Viessmann w Polsce nie ma własnego serwisu i w tym problem.Dopóki jest gwarancja urZądzenia działają a po gwarancji katastrofa. Ogromne piezaniądze zainwestowane idą do kosza, w moim przypadku to kwota kilkaset tysięcy złotych.Niestety w Polsce sprawdza się piec węglowy i to bez podajnika, bo z podajnikiem też jest problem bo psuje się i nie ma na zamówienie serwisu.To samo dotyczy pieców olejkowych, te wszystkoie nowe technologie w Polsce to wielkie nieporozumienie.Za pieniądze które zinwestowalem w kotłownię wybudowałbym nowoczesny dom jednorodzinny 200 m2.Jestem zmuszony powrócić do zwykłego pieca węglowaego bez podajnika.Nie ma problemu kto wyprodukował dane urządzenia, problem jest kto ma serwisować.Producent sam powinien o to zadbać a nie bazować na firemkach które nie powinny istnieć na naszym rynku.
Pozdrawiam