Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Fornir czy drewno - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Fornir czy drewno Meble z forniru czy z drewna

#1 Gość_kate

• Grupa Guests

Napisano 12 kwiecień 2010 - 10:11

Witam,

Remontuję kuchnię i stoję przed dylematem - fornir czy czyste drewno? Forniry są tańsze, są bardzo ładne i moim zdaniem wytrzymałe - czy warto płacić za meble drewniane?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   BudKa Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 6
  • Rejestracja 16-czerwiec 10

Napisano 29 czerwiec 2010 - 11:51

no wiesz nie ma to jak prawdziwe drewno, ja osobiście marzę o takich drewnianych meblach. ale rzeczywiści słyszałam, że fornir całkiem dobrze zastępuje prawdziwe drewno.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   remontowa Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 8
  • Rejestracja 06-lipiec 10

Napisano 06 lipiec 2010 - 11:32

Może i zastępuje ale to i tak tylko imitacja( w dodatku wcale nie taka tania). Drewniane meble mają specyficzny styl i tak naprawdę nigdy nie wyjdą z mody. A przy okazji dobrze zaimpregnowane drewniane meble mogą być o wiele trwalsze niż te z forniru. Jesli szukasz jakiś konkretnych to zajrzyj sobie na multizakupy.pl, mają dość duży wybór drewnianych mebli

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   BudKa Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 6
  • Rejestracja 16-czerwiec 10

Napisano 06 lipiec 2010 - 12:22

a ja czytałam, że fornir też jest bardzo ceniony.
kwestia gustu

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   JMD Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 02-wrzesień 10

Napisano 06 październik 2010 - 09:42

Zarówno fornir jak i drewno naturalne maja swoje plusy i minusy. Za drewnem przemawia na pewno solidność,wytzymałosć oraz jakośc. Takie meble są miękkie i bardzo przyjemne w dotyku.
www.jmd.com.pl - kołki rozporowe, wkręty.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   lorakmor Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 21
  • Rejestracja 01-kwiecień 11

Napisano 01 kwiecień 2011 - 14:12

absolutnie drewno naturalne. fornir to tak jakby siebie samego oszukiwac, patrzysz na drewno a to nie drewno. meble to cos w co warto zainwestowac- drewniane beda na cale lata, nawet wlacznie z kolejnymi pokoleniami..

#7 Gość_Kaśka

• Grupa Guests

Napisano 23 maj 2011 - 15:20

Tylko drewniane, takie meble są trwalsze.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Hardcorowy+Koksu Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 47
  • Rejestracja 17-czerwiec 11

Napisano 13 styczeń 2012 - 21:08

oczywiście że drewno. poza tym bardziej pasuje do parkietu, drzwi itp. jest tez duzo lepsze gatunkowo.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Adrian1132 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 48
  • Rejestracja 06-luty 12

Napisano 06 luty 2012 - 21:22

Czyste drewno lepsze.
Profesjonalna Firma budowlana oraz Ekipa budowlana

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364
  • Rejestracja 08-kwiecień 11

Napisano 27 luty 2012 - 14:49

Wyświetl postUżytkownik Adrian1132 dnia 06 luty 2012 - 21:22 napisał

Czyste drewno lepsze.

a nie zgodzę się, fornir jest wytrzymałym materiałem, a na pewno tańszym od tradycyjnego drewna...także ja bym wybrała fornir

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Kiulik Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 36
  • Rejestracja 29-luty 12

Napisano 29 luty 2012 - 20:46

Ja najpierw muszę zobaczyć, dotknąć:) I też zastanawiam się co wybrać, ale dzisiejsza technologia jest na tyle zaawansowana że nie ma dużej różnicy z czego są wykonane.

#12 Gość_paraola

• Grupa Guests

Napisano 04 kwiecień 2012 - 11:54

Dla mnie drewniane sa ładniejsze.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   andrzej83x Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 27
  • Rejestracja 26-kwiecień 12

Napisano 11 maj 2012 - 12:34

Może i tańsze. Jednak drewno jest ponad czasowe i poza wytrzymałością nigdy nie wyjdzie z mody. Coraz większą popularnością cieszą się domy drewniane całoroczne, to też o czymś świadczy.

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
paragraf

Rozdział 3 - Remont budynku

Rozdział 3 reguluje zasady i metody realizacji robót remontowych w budynku...
aranżacja wnętrz

Projektowanie wnętrz

Projektowanie wnętrz nie jest tak skomplikowane jak się wszystkim wydaje. Jeśli wybór projektu domu okazał się możliwy, to dlaczego nie miało być tak samo z urządzeniem przestrzeni mieszkalnej?
Pole hiacyntów wschodnich

Hiacynty w pojemnikach

Spragnieni żywych barw często wybieramy niezwykle piękne, gotowe już rozwiązania. Chcąc utrzymać dłużej kwitnące w mieszkaniu hiacynty, wybierajmy jednak okazy jeszcze nie w pełni rozwinięte. Pamiętajmy by kupując rośliny nie decydować się na egzemplarze o zielonych, silnie zwartych pąkach. Bardzo często właśnie z nich wyrastają zbyt krótkie lub przekrzywione kwiatostany.
Ochrona bylin przed zimą

Ochrona roślin przed zimą

Wiele roślin zamieszkujących nasze ogrody pochodzi z krajów o cieplejszym klimacie. Nasza zima może być dla nich zabójcza. Dlatego o bezpieczeństwie naszych roślin powinniśmy pomyśleć na długo przed nastaniem pierwszych przymrozków.
Zanim jednak rośliny zapadną w zimowy sen, stopniowo się hartują. Jesienne przymrozki odbierają jako sygnał do spowolnienia procesów życiowych.
Rozchodnik kaukaski Purpurteppich

Rozchodnik kaukaski Voodoo

Rozchodnik kaukaski 'Voodoo' to bylina należąca do rodziny gruboszowatych Crassulaceae, pochodząca z południowo-zachodniej Azji, z Kaukazu, stąd nazwa - Sedum spurium 'Voodoo'. Sprowadzony został do Europy w XIX wieku. Dziś rzadko, ale spotkać go można na niżu Polski, gdzie występuje jako „uciekinier" z upraw. Nie stanowi jednak na szczęście zagrożenia dla naszych rodzimych gatunków.