Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: materiały do budowy - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (4 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »

materiały do budowy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano 06 kwiecień 2010 - 09:56

Witam
Jestem nowy na forum wiec pozwoliłem sobie założyć nowy interesujący temat.

Mam w planach rozbudowę i choć wiem że 1 etap to plany i pozwolenia chciałem zasięgnąć opinii o materiałach dostępnych na naszym rynku.
Co możecie zaproponować bądź polecić, będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Rozbudowa dotyczy domu parterowego stawianego z cegły lata '50 - chce zmienić dach kopertowy podciągnąć ściany, zakryć nowym projektem dachu 4 bądź 2 spadowego i dostawić garaż 4x10 do jednej ze ścian budynku.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 251

Napisano 06 kwiecień 2010 - 16:48

Temat trafił się wręcz idealnie, więc, za pozwoleniem założyciela, też się dołączę.
Czy starodawna cegła ma jeszcze jakieś szanse przebicia, przy bardziej aktualnych rozwiązaniach jak na przykład beton komórkowy (już sama nazwa jest bardziej profesjonalna)?

Ah i jedna rzecz dla kolegi maćka:
Jeśli w domu masz strop, to upewnij się, że nie zawali Ci się po budowie :) (zasłyszałem kiedyś mądrą radę, więc stwierdziłem, że mogę się podzielić)

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 251

Napisano 12 kwiecień 2010 - 16:36

Widzę, że tutaj też niewiele się wydarzyło. Zachęcam do wypowiadania się, potrzebne są Wasze rady :)

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 12 kwiecień 2010 - 20:31

Skłaniam sie do betonu komórkowego, ale czy ktoś mógłby wyrazic swoją opinię bądz podpowiedziec czy wybrac coś innego.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 14 kwiecień 2010 - 22:02

czy to forum zyje?
Ponowie pytanie Beton komórkowy, co sądzicie?

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Dar-Bud SIPs Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 79
  • Rejestracja 18-kwiecień 10

Napisano 18 kwiecień 2010 - 08:13

Witam wszystkich.
Tak jak napisał Pan "Kuba.Kens" "Jeśli w domu masz strop, to upewnij się, że nie zawali Ci się po budowie :)"
Ta rada tyczy się nie tylko stropów ale również ścian nośnych i fundamentów, moim zdaniem najważniejsze w "dobudówkach" jest minimalizacja ciężaru dokładanego.
Z doświadczenia wiem iż czasami nawet architekci omijają pewne drobiazgi które wydają się być nie istotne. W przypadku większości dobudówek najlepiej sprawdza sie drewno, ze względu na swoją niewielką wagę.
Niestety nie wiedzę planów budynku więc nie mogę zbyt dużo powiedzieć, ale najczęściej wiązary dachowe świetnie spełniają rolę konstrukcji dachu jak i również nowego stropu za jednym razem.

pozdrawiam
Jeśli zastanawiasz się jak wybudować dom energooszczędny?
Sprawdź SIPs - ta technologia przewyższa najśmielsze oczekiwania, i pozwoli wybudować dom pasywny.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 251

Napisano 20 kwiecień 2010 - 16:54

Wyświetl postUżytkownik maciek dnia 14 kwiecień 2010 - 22:02 napisał

czy to forum zyje?
Ponowie pytanie Beton komórkowy, co sądzicie?

Sądzę, że w pewnym momencie trzeba spróbować poszukać czegoś na własną rekę. Beton komórkowy wydaje się być fajnym rozwiązaniem.
Odnosnie tego co napisał mój przedmówca (przedpisacz jakoś tak nie do końca sensownie mi brzmi :)) trzeba minimalizować ciężar. Najmniejszej wątpliwości tu nie ulega, że drewno faktycznie jest lekkie. Beton komórkowy też jest lekki i podobno dobrze trzyma ciepło. Co więcej wydaje mi się sensownym wyjściem dokończenie budowy podobnym materiałem, a tak znikąd nagle drewno na garaż do mnie nie przemawia. Ale oczywiście mogę sie mylić :)

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 251

Napisano 11 maj 2010 - 16:11

Oj nie ma odpowiedzi, zapytam wprost. Do Dar-Bud:
Jeśli jest tak jak w tym przypadku, że dom jest z cegły, można rozbudowywać go drewnem?

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Dar-Bud SIPs Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 79
  • Rejestracja 18-kwiecień 10

Napisano 11 maj 2010 - 21:15

Wyświetl postUżytkownik Kuba.Kens dnia 11 maj 2010 - 16:11 napisał

Oj nie ma odpowiedzi, zapytam wprost. Do Dar-Bud:
Jeśli jest tak jak w tym przypadku, że dom jest z cegły, można rozbudowywać go drewnem?

Jeżeli chodzi tu o garaż i osobne fundamenty, to wybrał bym najtańszą opcję pod warunkiem że garaż nie jest ogrzewany.
Jeśli chodzi tu o dobudowę-podwyższenie ścian kolankowych i wyciągnięcie w górę ścian szczytowych na których będzie spoczywał ciężar dachu, to odpowiedź "drewno"-czy jakikolwiek inny, lekki materiał konstrukcyjny, odpowiedź brzmi "tak można".
A nawet jest zalecana minimalizacja dokładanego ciężaru, "suma sumaru" cały ciężar spoczywa na fundamentach które kiedyś były obliczone dla innej konstrukcji z jakimś tam "marginesem", do którego granicy lepiej się nie zbliżać.
Ponadto skoro to dom z cegły trzeba sprawdzić jaki jest "prześwit" ścian nośnych pierwszego piętra, i jak to będzie się odnosiło do materiałów zastosowanych na poddaszu.
Jeśli zastanawiasz się jak wybudować dom energooszczędny?
Sprawdź SIPs - ta technologia przewyższa najśmielsze oczekiwania, i pozwoli wybudować dom pasywny.

#10 Gość_maciek

• Grupa Guests

Napisano 11 maj 2010 - 22:15

tez tak myslalem zey najtansza wersje, w koncu to garaz, ale jezeli w przyszlosci cos bedzie sie chcialo przerobic z nim, warto zainwestowac w cos lepszego.
poza tym lepiej jezeli material jest od 1 dostawcy (specjalnie 2 rdzaje materialu?)

chyba jednak potrzebny jest projekt, ale jak sie zdecyduje na BK, trzeba bedzie dostosowac fundamenty etc etc zeby mozna bylo wykorzystac to co chce zastosowac.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 11 maj 2010 - 22:18

heh nie zalogowalo mnie do poprzedniego postu

ps dzieki za odpowiedzi :)

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 15 maj 2010 - 21:29

nie wiecie jakie sa grubosci BK czy 10 albo 12 wystepuje?

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 17 maj 2010 - 13:09

Znalazłem
Bloczki klasa gestosci 500 i 600 wystepuja w szerokosci 12cm 18cm :)

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 20 maj 2010 - 09:42

Kilka wyjaśnien:
Generalnie zalecają gestość 400 i 600 więc jeżeli szerokości 12cm 18cm to tylko z gęstości 600 ;)

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 251

Napisano 20 maj 2010 - 16:23

Coś mi się wydaje, że 12cm może być troszkę za chude. Chyba jest to dopuszczone, ale tak czy siak nie wydaje mi się, żeby było to praktyczne. 18cm to takie minimum.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 22 maj 2010 - 00:36

ale na scianke działową wystarczy, szafki utrzyma ;)

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 251

Napisano 30 maj 2010 - 09:45

No tak, na działową jak najbardziej bez najmniejszych problemów, ale na nośną nie polecam. Na nośną to ewentualnie 18cm ale i tak najlepiej zaczynać od 24cm.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 01 czerwiec 2010 - 10:57

Racja na nośna choc i 12 teoretycznie wystarczy, to jak oprzeć strop? wiec 18cm ale najlepiej 24 te 6cm tak duzo nie zaberze powierzchni.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 251

Napisano 16 czerwiec 2010 - 16:19

Widzę, że jakiś nowo powstały portal. Życzę powodzenia w rozwoju. Póki co są informacje, ale trzeba jeszcze sporo rozbudować :)

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 17 czerwiec 2010 - 10:07

Wyświetl postUżytkownik BudKa dnia 16 czerwiec 2010 - 11:01 napisał

myślę, że przydałoby się trochę teorii do tych wypowiedzi. z pewnością znajdziecie wiele odpowiedzi na portalu budowlanym

jak mam szukać teorii to wybiore murator, ale dobrze wiedziec ze coś nowego lata

• (4 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Kwiat magnolii gwieździstej

Magnolia gwiaździsta

Magnolia gwiaździsta Magnolia stellata to przedstawicielka jednej z najpiękniejszych rodzin roślin ozdobnych. Wiosenną ozdobą krzewu są podobne do tulipanów kwiaty, jesienią z kolei przebarwiające się na brązowo liście. W Polsce spotkać możemy ją w ogrodach zachodniej części kraju. Wrocławskie, stare krzewy rozkwitające wiosną na Biskupinie to niezapomniany widok. W stanie naturalnym spotkać możemy ją jedynie w Japonii.
Przenośny grill

Grill w ogrodzie

Ciepłe letnie wieczory sprzyjają ogrodowym spotkaniom przy ogniu. Posiłek nigdy przecież nie smakuje tak dobrze, jak wtedy, gdy przyrządzamy go na świeżym powietrzu.
Wyznaczenie dobrego miejsca pod budowę grilla nie jest tak łatwe, jak może nam się wydawać. Miejsce pod budowę grilla powinno być podobnie jak miejsce pod ognisko, na tyle blisko domu, by przyniesienie czegokolwiek nie stało się wyprawą, ale jednak i na tyle daleko, by dym nie dostał się do domu. Nigdy nie powinniśmy lokalizować grilla blisko drzew, krzewów lub jakichkolwiek materiałów łatwopalnych.
wyszukiwarka graficzna

Graficzna wyszukiwarka projektów domów

Piękny dom na uroczej działce - to marzenie większości par i małżeństw. Wraz z żoną długo odkładaliśmy pieniądze na jego realizację. Kosztowało nas to mnóstwo cierpliwości i wyrzeczeń. Kiedy przyszedł moment w którym mogliśmy rozpocząć realizację formalności i budowę, okazało się, że nie wiemy jak ma wyglądać nasz „dom marzeń”...
Szafy wnękowe

Zabudowa wnęk

Aranżując niewielkie mieszkanie wykorzystujemy każdy centymetr jego powierzchni. Warto więc pomyśleć o zrezygnowaniu z niepotrzebnych regałów i półek na rzecz coraz popularniejszych szaf wnękowych. Umożliwiają nam one nie tylko efektywne wykorzystanie w przestrzeni ale także sprawią, że nasze mieszkanie stanie się atrakcyjniejsze i optycznie większe.
Czyściec wełnisty

Czyściec wełnisty

Rośliny okrywowe wyglądają bardzo ciekawie i nie powinno ich zabraknąć w żadnym ogrodzie. W ogrodach skalnych ze swoją dynamiką i siłą wzrostu stanowić będą doskonały kontrast dla głazów i wapiennych kamieni.