- (4 strony)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
materiały do budowy
Napisano 06 kwiecień 2010 - 09:56
Witam
Jestem nowy na forum wiec pozwoliłem sobie założyć nowy interesujący temat.
Mam w planach rozbudowę i choć wiem że 1 etap to plany i pozwolenia chciałem zasięgnąć opinii o materiałach dostępnych na naszym rynku.
Co możecie zaproponować bądź polecić, będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Rozbudowa dotyczy domu parterowego stawianego z cegły lata '50 - chce zmienić dach kopertowy podciągnąć ściany, zakryć nowym projektem dachu 4 bądź 2 spadowego i dostawić garaż 4x10 do jednej ze ścian budynku.
Jestem nowy na forum wiec pozwoliłem sobie założyć nowy interesujący temat.
Mam w planach rozbudowę i choć wiem że 1 etap to plany i pozwolenia chciałem zasięgnąć opinii o materiałach dostępnych na naszym rynku.
Co możecie zaproponować bądź polecić, będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Rozbudowa dotyczy domu parterowego stawianego z cegły lata '50 - chce zmienić dach kopertowy podciągnąć ściany, zakryć nowym projektem dachu 4 bądź 2 spadowego i dostawić garaż 4x10 do jednej ze ścian budynku.
Napisano 06 kwiecień 2010 - 16:48
Temat trafił się wręcz idealnie, więc, za pozwoleniem założyciela, też się dołączę.
Czy starodawna cegła ma jeszcze jakieś szanse przebicia, przy bardziej aktualnych rozwiązaniach jak na przykład beton komórkowy (już sama nazwa jest bardziej profesjonalna)?
Ah i jedna rzecz dla kolegi maćka:
Jeśli w domu masz strop, to upewnij się, że nie zawali Ci się po budowie
(zasłyszałem kiedyś mądrą radę, więc stwierdziłem, że mogę się podzielić)
Czy starodawna cegła ma jeszcze jakieś szanse przebicia, przy bardziej aktualnych rozwiązaniach jak na przykład beton komórkowy (już sama nazwa jest bardziej profesjonalna)?
Ah i jedna rzecz dla kolegi maćka:
Jeśli w domu masz strop, to upewnij się, że nie zawali Ci się po budowie
Napisano 18 kwiecień 2010 - 08:13
Witam wszystkich.
Tak jak napisał Pan "Kuba.Kens" "Jeśli w domu masz strop, to upewnij się, że nie zawali Ci się po budowie
"
Ta rada tyczy się nie tylko stropów ale również ścian nośnych i fundamentów, moim zdaniem najważniejsze w "dobudówkach" jest minimalizacja ciężaru dokładanego.
Z doświadczenia wiem iż czasami nawet architekci omijają pewne drobiazgi które wydają się być nie istotne. W przypadku większości dobudówek najlepiej sprawdza sie drewno, ze względu na swoją niewielką wagę.
Niestety nie wiedzę planów budynku więc nie mogę zbyt dużo powiedzieć, ale najczęściej wiązary dachowe świetnie spełniają rolę konstrukcji dachu jak i również nowego stropu za jednym razem.
pozdrawiam
Tak jak napisał Pan "Kuba.Kens" "Jeśli w domu masz strop, to upewnij się, że nie zawali Ci się po budowie
Ta rada tyczy się nie tylko stropów ale również ścian nośnych i fundamentów, moim zdaniem najważniejsze w "dobudówkach" jest minimalizacja ciężaru dokładanego.
Z doświadczenia wiem iż czasami nawet architekci omijają pewne drobiazgi które wydają się być nie istotne. W przypadku większości dobudówek najlepiej sprawdza sie drewno, ze względu na swoją niewielką wagę.
Niestety nie wiedzę planów budynku więc nie mogę zbyt dużo powiedzieć, ale najczęściej wiązary dachowe świetnie spełniają rolę konstrukcji dachu jak i również nowego stropu za jednym razem.
pozdrawiam
Jeśli zastanawiasz się jak wybudować dom energooszczędny?
Sprawdź SIPs - ta technologia przewyższa najśmielsze oczekiwania, i pozwoli wybudować dom pasywny.
Sprawdź SIPs - ta technologia przewyższa najśmielsze oczekiwania, i pozwoli wybudować dom pasywny.
Napisano 20 kwiecień 2010 - 16:54
Użytkownik maciek dnia 14 kwiecień 2010 - 22:02 napisał
czy to forum zyje?
Ponowie pytanie Beton komórkowy, co sądzicie?
Ponowie pytanie Beton komórkowy, co sądzicie?
Sądzę, że w pewnym momencie trzeba spróbować poszukać czegoś na własną rekę. Beton komórkowy wydaje się być fajnym rozwiązaniem.
Odnosnie tego co napisał mój przedmówca (przedpisacz jakoś tak nie do końca sensownie mi brzmi
Napisano 11 maj 2010 - 21:15
Użytkownik Kuba.Kens dnia 11 maj 2010 - 16:11 napisał
Oj nie ma odpowiedzi, zapytam wprost. Do Dar-Bud:
Jeśli jest tak jak w tym przypadku, że dom jest z cegły, można rozbudowywać go drewnem?
Jeśli jest tak jak w tym przypadku, że dom jest z cegły, można rozbudowywać go drewnem?
Jeżeli chodzi tu o garaż i osobne fundamenty, to wybrał bym najtańszą opcję pod warunkiem że garaż nie jest ogrzewany.
Jeśli chodzi tu o dobudowę-podwyższenie ścian kolankowych i wyciągnięcie w górę ścian szczytowych na których będzie spoczywał ciężar dachu, to odpowiedź "drewno"-czy jakikolwiek inny, lekki materiał konstrukcyjny, odpowiedź brzmi "tak można".
A nawet jest zalecana minimalizacja dokładanego ciężaru, "suma sumaru" cały ciężar spoczywa na fundamentach które kiedyś były obliczone dla innej konstrukcji z jakimś tam "marginesem", do którego granicy lepiej się nie zbliżać.
Ponadto skoro to dom z cegły trzeba sprawdzić jaki jest "prześwit" ścian nośnych pierwszego piętra, i jak to będzie się odnosiło do materiałów zastosowanych na poddaszu.
Jeśli zastanawiasz się jak wybudować dom energooszczędny?
#10 Gość_maciek
Napisano 11 maj 2010 - 22:15
tez tak myslalem zey najtansza wersje, w koncu to garaz, ale jezeli w przyszlosci cos bedzie sie chcialo przerobic z nim, warto zainwestowac w cos lepszego.
poza tym lepiej jezeli material jest od 1 dostawcy (specjalnie 2 rdzaje materialu?)
chyba jednak potrzebny jest projekt, ale jak sie zdecyduje na BK, trzeba bedzie dostosowac fundamenty etc etc zeby mozna bylo wykorzystac to co chce zastosowac.
poza tym lepiej jezeli material jest od 1 dostawcy (specjalnie 2 rdzaje materialu?)
chyba jednak potrzebny jest projekt, ale jak sie zdecyduje na BK, trzeba bedzie dostosowac fundamenty etc etc zeby mozna bylo wykorzystac to co chce zastosowac.
Napisano 17 czerwiec 2010 - 10:07
Użytkownik BudKa dnia 16 czerwiec 2010 - 11:01 napisał
myślę, że przydałoby się trochę teorii do tych wypowiedzi. z pewnością znajdziecie wiele odpowiedzi na portalu budowlanym
jak mam szukać teorii to wybiore murator, ale dobrze wiedziec ze coś nowego lata
- (4 strony)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »

Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź

Logowanie