Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Ile naprawdę kosztuje dom? - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Ile naprawdę kosztuje dom? Komentarze do artykułu Ile naprawdę kosztuje dom?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Redakcja Ikona

• Redakcja
  • Ikona
  • Grupa Redakcja
  • Postów 1222
  • Rejestracja 21-wrzesień 09

Napisano 28 marzec 2010 - 18:26

Ceny mieszkań w budynkach wielorodzinnych osiągnęły „przed kryzysem” bardzo wysoki poziom. Otarły się nawet o granicę 10 tys. zł

Dołączona grafika
Link do artykułu: Ile naprawdę kosztuje dom?
Komentarze do artykułu:

#2 Gość_filip

• Grupa Guests

Napisano 28 marzec 2010 - 18:26

korzystając z kosztorysu powyżej i dokładając własną robociznę można wybudować sporo poniżej 2000 zł/m

#3 Gość_Kirol

• Grupa Guests

Napisano 28 marzec 2010 - 20:50

Budując na swojej działce i metodą "kilku ekip" - udaje się osiągnąć koszty poniżej 4000zł/m2 - i to domu gotowego w 100% do wprowadzenia (meble kuchenne wnękowe itp).

Ta cena dotyczy jednak rozsądnego standardy wykończenia - a własnie przy wykończeni ludziom puszczają hamulce i rośnie cena :)

#4 Gość_Paweł T

• Grupa Guests

Napisano 24 wrzesień 2010 - 15:51

Witam wszystkich myślących o budowie swego nowego miejsca na ziemi : )
Dla tych, dla których liczy się czas
DOM Z CEGLY W JEDEN MIESIAC – tak to prawda!

W budownictwie jedno i wielorodzinnym przyzwyczailiśmy się do typowego materiału, z którego jest budowana ściana naszego domu- cegła ceramiczna.
W niemieckiej firmie Huning – Boustoffwerke, która jest producentem pustaka ceramicznego zainicjowana została produkcja ścian ceramicznych. Był to pomysł na to, aby nie transportować materiałów do produkcji ścian na plac budowy, a do zakładu gdzie wykonywany jest gotowy produkt tj. element ściany do przetransportowania i montażu na placu budowy.
Zamysłem tej technologii jest:
- przyspieszenie procesu budowania z jednoczesnym wydłużeniem czasu budowania, gdyż eliminuje się roboty mokre na placu budowy
- zmniejsza zapotrzebowanie na wykwalifikowana kadrę murarzy z jednoczesnym wyeliminowaniu błędów ludzkich
-poprawa jakości murowania ścian, otworów okiennych i drzwiowych co przedkłada się bezpośrednio na dokładny i prosty montaż stolarki budowlanej, lepsza jakość tynków i mniejsze zużycie materiałów do tynkowania.
W ostatecznym rozrachunku gotowe ściany ceramiczne oznaczają korzyść dla nabywcy mieszkania lub domu ponieważ otrzymują produkt najwyższej jakości bez długiego okresu oczekiwania.
JWCH Produkcja Budowlana w roku 2008 uruchomiła produkcje ścian z zastosowaniem półautomatycznych maszyn murarskich. Murowanie ścian następuje w optymalnych warunkach bez wpływu warunków pogodowych dzięki czemu łatwiejsze jest planowanie i dotrzymywanie terminów realizacji inwestycji.
Gotowe elementy ścienne posiadają dodatkowe zbrojenie wzmacniające całość i elementy pozwalające na dokonanie montażu całej ściany na budowie.
Do systemu prefabrykacji ścian dostosowany jest system prefabrykacji stropów(Filigran).
Posiadamy gotowe projekty ze szczegółowymi wyliczeniami kosztów budowy.

W ostatecznym rozrachunku budowa domu w Naszej technologii jest tańsza od metody tradycyjnej z wykorzystaniem tych samych materiałów.

Posiadamy dwa zakłady produkcyjne – w Tłuszczu oraz Teresinie. W nich produkujemy elementy dla budownictwa mieszkaniowego zarówno wielorodzinnego jak i jednorodzinnego.
Polecamy Państwa uwadze nasze prefabrykaty:
- prefabrykaty ścienne z pustaków ceramicznych Porotherm
- stropy zespolone typu filigran
- prefabrykaty biegów schodowych
- prefabrykaty szybów windowych
- prefabrykaty balkonów
- ekrany dźwiękochłonne
- prefabrykaty zbrojarskie
- beton towarowy (tylko na obszarze wokół Tłuszcza, Wołomina i Radzymina)
Prefabrykaty indywidualne są produkowane wg projektów dostarczonych przez zamawiającego lub opracowanych w zakresie JWCH PB w porozumieniu z klientem
Polecamy produkty będące w ciągłej sprzedaży:
- bloczki fundamentowe typu AMERBLOK
- płyty drogowe typu MON
Spółka JWCH Produkcja Budowlana oferuje również do sprzedaży wyroby produkowane przez spółki z Grupy Kapitałowej J.W. Construction Holding S.A.:
- okna drewniane
- okna PCV
- okna aluminiowe (drzwi, fasady, zabudowy werand balkonów, ogrody zimowe)
- konstrukcje stalowe lekkie
- wyroby stalowe dla budownictwa – balustrady (stal czarna, stal nierdzewna)
- kanały wentylacyjne
- szafy rozdzielcze

Oferujemy kompleksową obsługę, a także sprzedaż pojedynczych elementów.
Oferta jest skierowana do osób indywidualnych, ale rownież zapraszam do współpracy firmy developerskie, a także firmy wykonawcze.
W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt telefoniczny – 505918964.

#5 Gość_jj

• Grupa Guests

Napisano 24 luty 2011 - 11:20

To bzdura że nie można zejść z ceną za m2 domu poniżej 2000zł.
W wyliczeniach uwględnia się że cały dom wykonuje jedna firma. Należy wyjaśnić niezorientowanym, że taka firma nie realizuje sama w 100% cały dom, a poszczególne części zleca podwykonawcom. A więc w cenie oferowanej przez firmy które deklarują wykonanie całego domu, w rzeczywistości są zyski i marże dla podwykonawców, oraz spory zysk dla samej firmy. Ponadto należy podkereślić że firma wykonujaca w całości dom ma wysokie koszty pośrednie, a więc utrzymanie sprzętu,, maszyn, ludzi.
Realnie da się uzyskać kwotę poniżej 2000zł jeśli inwestor rozbije budowę domu na pewne etapy, które będą wykonywać, mniejsze firmy, albo osoby prowadzące działalność gospodarczą, posiadające odpowiednie kwalifikacje. Takie małe firmy maja znaczne niższe koszty pośrednie (koszty utrzymania firmy), a więc realne jest uzyskanie kosztów budowy domu poniżej 2000zł, a nawet poniżej 1700zł za m2.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Tektum Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 2
  • Rejestracja 07-luty 11

Napisano 18 marzec 2011 - 16:25

Rozwiązaniem w takiej sytuacji może być inwestycja w odpowiednią technologię stawiania domów. Wiadomo, że decydując się na budowę domu stajemy przed wyborem działki, projektu, opłaceniem wszystkich pozwoleń. Redukcje kosztów można osiągnąć poprzez wybór odpowiedniej technologii. Przy wyborze pochodzącej ze Skandynawii, techniki modułowej, cena za metr kwadratowy rozpoczyna się już od 1700 zł.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   tomo0501 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 28-marzec 11

Napisano 28 marzec 2011 - 23:26

Na dzień dzisiejszy nie ma szans na zejście poniżej 2000zł za m2. Jeżeli buduje sie poprzez firmę to dom wychodzi w granicach od 2500zł do 3000zł. tu znalazłem ciekawe artykuły na temat kosztów budowy http://mojdom-novinki.blogspot.com/

#8 Gość_Ananiasz

• Grupa Guests

Napisano 12 maj 2011 - 08:59

Myślę, że przy tak poważnej inwestycji jak budowa domu nie należy szukać oszczędności rezygnując tym samym z jakości. Pamietajmy, że zazwyczaj nie buduje się na chwilę, ale na całe życie. Warto zainwestowac w odpowiednie materiały oraz profesjonalną firmę wykonawczą. Osobiście polecam Dolnośląską Grupę Budowlaną, dzięki której mieszkam w domu moich marzeń. Z całego serca wszystkim budującym życzę tak świetnej ekipy.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   wikamaria Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 23
  • Rejestracja 30-marzec 11

Napisano 24 maj 2011 - 15:54

Zgadzam się z przedmówcą najlepiej wydać więcej na dobrej jakości prefabrykaty żeby zaoszczędzić na robociźnie. Znalazłam fajny kanał na yt konbetu- lidera tak naprawde w tej branży, i na ich filmikach widać jakie to proste i skąd biorą się oszczedności :) http://www.youtube.com/konbetstropy

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 25 maj 2011 - 10:30

Ogółem cena za metr domu jest o jakies 15-25% mniejsza niż cena metra mieszkania.
Przynajmniej tu na podkarpaciu.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Buddom Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 23
  • Rejestracja 30-maj 11

Napisano 30 maj 2011 - 17:07

cena za metr kw. budowy na własnej działce to 2000-3000 zł, podczas gdy mieszkanie kosztuje po 7000 zł za metr.

Tylko mieszkanie mamy w mieście, a domek raczej pod miastem. Czasem dojazdy potrafią być denerwujące. Należy pamiętać też o kosztach ogrzewania, źle ocieplonego domu - są ogromne.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Janek Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 21-lipiec 11

Napisano 21 lipiec 2011 - 12:20

Właśnie buduję dom. Nieduży, 120 m pod miastem, niewielki ogródek - na tyle mnie stać, ale w końcu wyprowadzimy się z żoną na swoje. Wiadomo, chciałem, żeby było porządnie, ale tanio. Ekipę budowlaną polecił mi znajomy, są niedrodzy, ale bardzo solidni. Większy problem miałem z materiałami budowlanymi - pracuję po 12 godzin na dobę i po prostu nie mam czasu chodzić po sklepach ani godzinami buszować po internecie, a porównywarki pokazywały mi marny wybór produktów. W końcu natrafiłem na porównywarki branżowe i to był strzał w 10. Korzystam z www.budneo.pl - duży wybór, precyzyjne kategorie produktów. Ciężko mi powiedzieć, ile dokładnie zaoszczędziłem, ale wiem na pewno, że nie wykorzystam całego budżetu planowanego na budowę.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Industria Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 2
  • Rejestracja 22-październik 11

Napisano 22 październik 2011 - 13:48

www.industriapolska.pl super ceny na akcesoria

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Kompostownik

Kompostowanie

W trakcie sezonu ogrodniczego na naszej działce magazynuje się bardzo dużo odpadków roślinnych. Większość z nich można przeznaczyć na kompost, który jest najlepszym nawozem ogrodowym. Jest on źródłem materii organicznej, który użyźni glebę w naszym ogrodzie.
Pelargonie

Ogród na balkonie

Decydując się na ukwiecenie balkonu i stworzenie niewielkiej kwiecistej przestrzeni powinniśmy odpowiedzieć sobie przede wszystkim na parę pytań. Jak duży obszar chcemy zagospodarować? Jak słoneczny jest nasz balkon? W jakim stylu chcemy urządzić nasz balkon, bylinowym, czy też jednorocznym? Zagospodarowanie niewielkiej przestrzeni nie jest sprawą najłatwiejszą, aczkolwiek wykonalną.
Archeco   Dom dla Ciebie

Pracownia projektowa Archeco - Dom Dla Ciebie

Pracownia istnieje od 2000 roku,najpierw pod nazwą ARCHIMAAT, a następnie od 2007 roku pod nazwą ARCHECO sp. z o.o.
paragraf

Prawo budowlane: Rozdział 5 - Budowa i oddawanie do użytku

Rozdział 5 Prawa budowlanego o budowie i oddaniu do uzytku obiektów budowlanych...
posadzka

Kamień dekoracyjny wewnętrzny – upiększamy wnętrze

Stosowanie kamienia i drewna, poza funkcją dekoracyjną, ma na celu ocieplenie aranżacji wnętrza. Kamień dekoracyjny wewnętrzny może występować w wielu rolach. Wykonuje się z niego: okładziny ścienne, okładziny podłogowe, obudowy kominków, schody, blaty, parapety, lub dekoracyjne płyty ścienne.