Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: SYPIALNIA - jakie kolory? - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

SYPIALNIA - jakie kolory?

#1 Gość_lucynka

• Grupa Guests

Napisano 23 marzec 2010 - 12:38

Jakie zestawienie kolorystyczne najlepiej sprawdzi się w sypialni? Bo sama już nie wiem czy postawić na pastelowe kolory czy jednak na intensywność. Chodzi za mną czerwień, ale trochę się jej obawiam.

#2 Gość_paweł

• Grupa Guests

Napisano 24 marzec 2010 - 11:46

czemu obawiasz się tej czerwieni? nie ma chyba kolorów których zdecydowanie nie wolno używać do malowania ścian. Trzeba tylko zawsze pamiętać, że kolor odgrywa bardzo ważną rolę w aranżacji i nie pozostaje bez wpływu na nasze nastroje czy samopoczucie. Ale możesz na przykład wybrać intensywny kolor ścian, a zadbać o spokojniejsze dodatki żeby całość się zrównoważyła kolorystycznie. My tak zrobiliśmy w salonie, bo żonie spodobał się malinowy ogród, ze śnieżki i wyszło bardzo fajnie.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 25 marzec 2010 - 08:37

jeżeli boisz się czerwieni spróbuj wybrać jakiś jej złamany, matowy wariant.Załączona grafika

#4 Gość_ag27

• Grupa Guests

Napisano 30 marzec 2010 - 12:33

Mimo, że ta czerwień wyżej taka zła nie jest to ja i tak bym wolała dekoracje w jasnych kolorach. Podoba mi się bardzo, gdy z pomieszczeń bije radość i pozytywna energia. Dlatego malowałam barwami natury. Najważniejsze aby jednak to tobie samej przypasował kolor.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Dunka Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 4
  • Rejestracja 20-kwiecień 10

Napisano 20 kwiecień 2010 - 15:09

Czerwień jest ok, ale wydaje mi się że lepsza do kuchni. A do sypialni coś delikatniejszego. Wrzosowy fiolet, turkusik, beże. Zależy też jakie masz meble. A jeśli koniecznie chcesz czerwień, to pomyśl, czy nie lepiej byłoby machnąć jedną ścianę w tym kolorze, a resztę w innym. Na przykład w szarościach.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   marcin_ebe Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 4
  • Rejestracja 08-czerwiec 10

Napisano 14 czerwiec 2010 - 13:05

Ja bym jednak stawiał na jakieś delikatne kolory (u siebie postawiłem na beże, a akcenty kolorystyczne dodały mi meble).
Sypialnia to miejsce gdzie się głównie odpoczywa... ;-) A czerwony rzeczywiście świetnie się sprawdzi w kuchni!

#7 Gość_JULKA

• Grupa Guests

Napisano 15 czerwiec 2010 - 07:32

Tyle co ja kolorów miałam w sypialni to chyba nikt nie miał. Ale jednak najlepiej sprawdził się ten obecny z Barw Natury. Mowa tu o odcieniu wiosennej łąki. Wreszcie budzę się wypoczęta i pełna energii by zacząć nowy dzień.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   BudKa Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 6
  • Rejestracja 16-czerwiec 10

Napisano 16 czerwiec 2010 - 10:57

kolory bardzo wpływaja na samopoczucie, szczególnie w sypialni warto na to zwrócic uwagę, powinny być tam kolory uspokajające. poczytaj troche, o tym jak kolory oddziałują: WYBÓR KOLORÓW DO WNĘTRZ

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   noisy Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 12
  • Rejestracja 15-kwiecień 10

Napisano 29 czerwiec 2010 - 18:57

Wiadomo, że sypialnia jest takim miejscem, w którym jakby nie patrzeć spędza się sporo miejsca i to nie dlatego, że się w niej tylko i wyłącznie śpi. Zazwyczaj w tym pomieszczeniu odpoczywamy, ale czasem zdarza nam się tez pracować, nawet jeść posiłki - jest to sporo czasu, dlatego warto odpowiednio dobrać nie tylko kolory ścian, ale również odpowiednie meble, dodatki, nawet zasłony się liczą. Myślę, że skorzystanie w takim przypadku z porady dekoratora, albo projektanta wnętrz byłoby dobrym pomysłem, szczególnie, jeżeli chciałoby się, żeby w sypialni wszystko ze sobą współgrało. Tak sobie przeglądałam strony z różnymi aranżacjami i na n-design.pl znalazłam bardzo ładne aranżacje sypialni - można sobie zerknąć, zobaczyć, jak wszystko jest dobrze dobrane i jakie kolory zostały zastosowane.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   remontowa Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 8
  • Rejestracja 06-lipiec 10

Napisano 06 lipiec 2010 - 07:13

To tak naprawdę zależy od tego jaki chcesz efekt uzyskać. Mi osobiście czerwony bardzo się podoba ale raczej pasuje do łazienki, kuchni czy salonu. Według mnie sypialnia powinna być oazą spokoju. Dlatego między innymi tak pociąga mnie styl orientalny. idealna sypialnia utrzymana jest w takiej tonacji http://www.facebook....129895320358984 ( ta pierwsza)- ciepłe kolory, jasne i duże wnętrze. Harmonia ładu porządku i elegancji ze szczyptą fantazji

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   kaska30 Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 4
  • Rejestracja 07-lipiec 10

Napisano 09 lipiec 2010 - 10:05

Ja nie zdecydowałabym się na taki intensywny kolor w sypialni, w salonie owszem, ale w miejscu gdzie odpoczywam wolę postawić na stonowane, ciepłe kolory. To nie wyklucza głębokich odcieni brązu..ja teraz mam taką mleczną czekoladę na ścianach i czuję się fantastycznie w takim wnętrzu. :) Do tego jasne dodatki i rolety, jest super. :)

#12 Gość_Limcia

• Grupa Guests

Napisano 18 sierpień 2010 - 18:26

Ja bym raczej nie ryzykowała z ostrymi kolorami, bo sypialnia ma być miejscem wyciszenia, nastrojowym pokojem kojarzącym się ze spokojem i odpoczynkiem. Pastelowe kolory idealnie się sprawdzają właśnie w sypialniach.Ja sama postawiłam na stonowaną zieleń i ciepłe beże i bardzo dobrze się czuje w mojej sypialni.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Misiaczek1412 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 7
  • Rejestracja 31-sierpień 10

Napisano 31 sierpień 2010 - 20:28

Mi podobają się wzory
Dołączona grafika

Polecam inspiracje na TEJ STRONCE.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Petro Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 17-wrzesień 10

Napisano 17 wrzesień 2010 - 12:16

Hej :) !!! Z mojego doświadczenia wiem, że lepiej pasują kolory pastelowe. Takie przyjemne dla oka i łagodne! Nie przesadzaj też w sypialni z kolorami, im ich więcej tym gorzej. W sypialni masz się czuj dobrze, kolory powinny Cię uspokajać :rolleyes: Do tego ciekawym pomysłem są zasłony, które w każdej chwili zasłonią padające światło do pokoju i zrobią odpowiedni klimat ;)

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Rozsadny_design Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 3
  • Rejestracja 24-lipiec 10

Napisano 24 wrzesień 2010 - 10:55

Jak dla mnie kolory sypialni to czern i biel. Przyzwyczajony jestem do nich poza tym uwazam, ze taka aranzacja jest jak znalazl. Potem poszukam i podesle przyklady ;]

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Krzyś2 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 6
  • Rejestracja 30-wrzesień 10

Napisano 15 październik 2010 - 14:32

W sypialni może być kolor ciemny, ostatnio widziałem z decorala nowe farby, kolor czekoladowy jest naprawdę odjazdowy.
Nawet można kupić mieniącą czekoladę, w ciemności przypomina małe świecące gwiazdki. Ciekawie mogłoby wyglądać na ścianie.
POZYCJONOWANIE
http://www.netimage.pl

#17 Gość_Ag@B

• Grupa Guests

Napisano 28 październik 2010 - 14:43

Dobór koloru do wnętrza powinien być uwarunkowany kilkoma czynnikami. Liczy się:
- wielkość pomieszczenia,
- rodzaj oświetlenia,
- kolor stolarki, mebli i posadzki.
Istniejące elementy stanowią kompozycję - kolory, odcienie, faktury i dekory.
Mając to na uwadze można rozkładamy wachlarz próbnika i bawimy się kolorem:)

Generalna zasada - jasny czy ciemny: jasny powiększa i "porządkuje" optycznie przestrzeń, ciemny kolor z pewnością nie nadaje się do małych kubatur.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Krystyna_72 Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 4
  • Rejestracja 11-styczeń 11

Napisano 21 styczeń 2011 - 13:25

Dokładnie, tak jak ktoś wcześniej napisał, moga to byc również ciemne kolory jak czekolada, stonowana , głęboka zieleń itd itd.
każdy człowiek ma inaczej, ja na przykład dostaję szału w pastelowych pokojach ;)

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiek1971 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 22
  • Rejestracja 14-marzec 11

Napisano 17 marzec 2011 - 10:15

Jeśli chodzi o mnie to. Proponuje za łóżkiem jakąś ładną tapetę, a nie w tapety starego typu. Bardzo ładnie wygląda widok na jakieś duże miasto nocą do tego ładne podświetlenie i sypialnia od razu staje się większa i przytulniejsza.
Ogrodzenia z piaskowca. Otocz się naturalnym pięknem.
Alarmy - Yumico. Profesionalny montaż i obsługa.
Czas na nowe meble? Polecam Meble ekskluzywne Lupus.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   wikamaria Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 23
  • Rejestracja 30-marzec 11

Napisano 30 marzec 2011 - 15:34

dlaczego nie czerwien? pastele to nuda,są strasznie tendencyjnie. ja proponuję czerwien ale nie tylko: przełamcie tak jak mowi grzesiek tapetą, dodajcie drugi kolor: moze czern? grunt to dobre polaczenia.

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Turbiny wiatrowe

Przydomowa elektrownia wiatrowa

Korzystanie z przydomowej elektrowni wiatrowej wspomaga system centralnego ogrzewania czy ciepłej wody. Znacznie ogranicza zużycie konwencjonalnych nośników energii - oleju opałowego, gazu, węgla czy energii elektrycznej. Równocześnie zmniejsza się emisja CO2 do atmosfery.
Surfinie

Surfinie - japoński mix

Surfinie to prześliczne rośliny wyhodowane w Japonii. Aż trudno w to uwierzyć, ale w Europie pojawiły się dopiero pod koniec lat 90 XX wieku. Surfinie to mieszańce powstałe w wyniku krzyżowania różnych gatunków i odmian ogrodowych petunii Petunia spp. przy zastosowaniu osiągnięć inżynierii genetycznej. Pamiętamy, iż nazwa rodzajowa surfinii to petunia, a nazwa Surfinia jest zastrzeżoną nazwą marketingową.
Świąteczna choinka

Choinka żywa czy sztuczna?

Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, refleksji i rodzinnych spotkań. Nieodzownym elementem tych świątecznych dni jest choinka. Co roku większość z nas zastanawia się nad wyborem, jakie drzewko udekorować w Wigilię, prawdziwe czy może sztuczne?
Rośliny w ozdobnych donicach

Zieleń w pojemnikach

Rośliny w donicach stanowią doskonały pomysł na udekorowanie naszych okien, tarasów czy balkonów. Dobierając odpowiednie osłony na kwiaty, można ciekawie ozdobić zarówno wnętrze naszego mieszkania jak i ogrodowy kącik wypoczynkowy. Dodatkowo rośliny w pojemnikach bardzo łatwo przestawiać, co umożliwia nam łatwą zmianę kompozycji, eksponując je wtedy, gdy najładniej kwitną.
fototapety z autem

Fototapeta z rowerem, samochodem, motocyklem

Wnętrze w męskim stylu to rzadki temat w dziedzinie aranżacji. Z założenia wnętrze nie przeznaczone dla kobiety będzie się zasadniczo różnić, nawet od pomieszczenia zamieszkałego przez obie płcie.