Mam takie pytanko. Wysłałem zapytanie za pomocą formularza przy projektach z prośbą o wycenę budowy. Akurat taki sobie upatrzyłem http://www.projektos...-kosztorys.html
Wycena budowy domu
#2 Gość_zbieram_na_dom
Napisano 02 marzec 2010 - 11:15
Napisano 18 kwiecień 2010 - 09:22
Użytkownik bob budowniczy dnia 25 luty 2010 - 13:32 napisał
Mam takie pytanko. Wysłałem zapytanie za pomocą formularza przy projektach z prośbą o wycenę budowy. Akurat taki sobie upatrzyłem http://www.projektos...-kosztorys.html
Szanująca się firma budowlana, robiąc wycenę bierze pod uwagę ewentualne zmiany cenowe materiałów i robocizny względem regionu na jakim ma powstać dom.
Moim zdaniem wycena wstępna powinna posiadać, dokładny opis wycenianej realizacji jak i również uprzedzać przed ewentualnymi zmianami, ale w przypadku prac jakie zostały wycenione nie powinna ulec zmianie w określonym okresie czasu (np 30dni).
pozdrawiam
Sprawdź SIPs - ta technologia przewyższa najśmielsze oczekiwania, i pozwoli wybudować dom pasywny.
Napisano 21 kwiecień 2010 - 20:30
Użytkownik Kuba.Kens dnia 20 kwiecień 2010 - 16:59 napisał
Czemu Pan tak sądzi?
Taka wycena ma miejsce tylko w konstrukcjach murowanych, wycenianych przez firmy co próbują tylko złapać klienta, a nie dbają o reputacje.
Zazwyczaj konstrukcje drewniane są dość dokładnie wyceniane i nie powinny odbiegać od kosztorysu, chyba że architekt bądź inwestor zacznie zmieniać niektóre "szczegóły" np. grubość ściany, bądź materiały izolacyjne.
pozdrawiam
Sprawdź SIPs - ta technologia przewyższa najśmielsze oczekiwania, i pozwoli wybudować dom pasywny.
Napisano 23 kwiecień 2010 - 16:10
Może troszkę źle to zinterpretowałem, bo poszedłem kawałek dalej niż stan surowy, a jak zacznie się zabawa z wykończeniem, farbami, kloszami, meblami, mikserami, płytkami, instalacjami, obiciami, krzesłami itd. itd. itd. to wtedy policzyć się tego nie da
Napisano 23 kwiecień 2010 - 20:00
Napisano 24 kwiecień 2010 - 10:42
Użytkownik Kuba.Kens dnia 23 kwiecień 2010 - 16:10 napisał
Teraz to się zgodzę.
Fakt faktem nie da się, zrobić wyceny nie znając z góry kosztów materiałów wykończeniowych. Dla przykładu można zamontować kuchnie za 3000zł i do tego samego pomieszczenia można wstawić kuchnie za 30000zł.
Więc wszystko zależy od wymagań inwestora, ale z doświadczenia wiem że im bardziej wymagający inwestor tym więcej pieniędzy może przeznaczyć i mniej Go obchodzą duże skoki kosztów za poszczególne materiały.
Napisano 26 kwiecień 2010 - 19:14
Użytkownik alina dnia 26 kwiecień 2010 - 15:01 napisał
Napisz jakie masz wymagania, to może da się coś doradzić, ewentualnie coś wykluczyć.
pozdrawiam
Napisano 11 maj 2010 - 16:04
Użytkownik Dar-Bud SIPs dnia 24 kwiecień 2010 - 10:42 napisał
Fakt faktem nie da się, zrobić wyceny nie znając z góry kosztów materiałów wykończeniowych. Dla przykładu można zamontować kuchnie za 3000zł i do tego samego pomieszczenia można wstawić kuchnie za 30000zł.
Więc wszystko zależy od wymagań inwestora, ale z doświadczenia wiem że im bardziej wymagający inwestor tym więcej pieniędzy może przeznaczyć i mniej Go obchodzą duże skoki kosztów za poszczególne materiały.
Wszystko zależy od grubości portfela inwestora, dlatego niektórzy mają domu za 500.000 a inni za 5.000.000.
Wydaje mi się, że im więcej pieniędzy ma inwestor, tym bardziej jest wymagający i dlatego tak właśnie to działa.
A co do projektów to jest cała masa portali, co prawda nie przeglądałem ich, ale jestem pewny, że są. Trzeba wiedzieć czego się chce.
#12 Gość_zenek
Napisano 26 maj 2010 - 14:23
Napisano 30 maj 2010 - 11:16
Napisano 17 czerwiec 2010 - 09:56
Użytkownik Dar-Bud SIPs dnia 30 maj 2010 - 11:16 napisał
jak się nie ma co się lubi to się nie ma
a tak na poważnie im wiekszy wybór tym lepiej nie prawdaż?
czy gdyby bylo kilku dostawców gazu i prądu jechali byśmy tylko na jednym starym? nie nazwe ich sprawdzonym?
Napisano 18 czerwiec 2010 - 15:58
Użytkownik maciek dnia 17 czerwiec 2010 - 09:56 napisał
a tak na poważnie im wiekszy wybór tym lepiej nie prawdaż?
czy gdyby bylo kilku dostawców gazu i prądu jechali byśmy tylko na jednym starym? nie nazwe ich sprawdzonym?
Nie śmiem się nie zgodzić. Oczywiście że im większa konkurencja tym oferowane produkty i usługi są tańsze i lepszej jakości. (w końcu trzeba jakoś klienta pozyskać
pozdrawiam
Napisano 12 lipiec 2010 - 11:58
wiec cieszmy sie ze mamy wybor i ci co chca z BK stawiaja z BK a ci co z cegly jada na cegle, aby w momencie projektowania zmienic material i przesiasc na BK
#20 Gość_Szymon
Napisano 20 lipiec 2010 - 20:05
nie mam zielonego pojęcia o budownictwie, czy architekturze, a już tym bardziej o wycenach, nie mniej zgłaszam się z prośbą o kilka informacji.
Mam do wykonania projekt do szkoły i chciałbym, aby był dokładny, niestety moja wiedza nie jest nawet wystarczająca, by taki projekt z uwzględnieniem kosztorysu zrobić.
W mojej pracy chciałbym zawrzeć kosztorys na miano tych, które przygotowuje się do przetargów, niestety, firmy budowlane każą sobie płacić za takie informacje, a mi zależy na projekcie o właśnie takiej jakości. Znalazłem przykładową wycenę robót budowlanych, ale jest dla mnie kompletnie nie jasna. Jeśli ją tylko zrozumiem, to własne dane podstawię sobie pod gotowy schemat, tylko właśnie... tu rodzi się moja prośba o objaśnienie skrótów zawartych w tym kosztorysie.
Podam link do strony gdzie znalazłem taki kosztorys:
http://www.horyzont....CFQ0gZwodiTFhlg
na tej stronie znajdują się pliki z kosztorysami, myślę, żeby na tapetę obrać pierwszy z nich.
Pierwsza z niejasnych dla mnie rzeczy z tego pliku to:
NARZUTY
Koszty pośrednie [Kp].................. 66,50% S < co to znaczy "S"
Koszty zakupu [Kz]..................... 7,40% M < co to znaczy "M"
Zysk [Z]............................... 12,00 S+Kp(S) < co to znaczy "S+Kp(S)"
Takie detale są dla mnie nie jasne, ale wydaje mi się, że niezbędne, dla kompletnego zrozumienia tematu.
Z góry dziękuję za zainteresowanie się moją prośbą,
Pozdrawiam

Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź

Logowanie