Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Wycena budowy domu - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Wycena budowy domu

#1 Gość_bob budowniczy

• Grupa Guests

Napisano 25 luty 2010 - 13:32

Witam,
Mam takie pytanko. Wysłałem zapytanie za pomocą formularza przy projektach z prośbą o wycenę budowy. Akurat taki sobie upatrzyłem http://www.projektos...-kosztorys.html:) Jak długo trzeba czekać na oferty? I o ile one są "prawdziwe" :)

#2 Gość_zbieram_na_dom

• Grupa Guests

Napisano 02 marzec 2010 - 11:15

ja dostałem od bodajże 3 firm, rozstrzał oczywiście jest, no ale na tym etapie spodziewałem podobnych odpowiedzi. Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem, ale wydaje mi że dom kosztuje tyle ile masz kasy, albo nawet "ile możesz zdobyć" :lol: Więc albo trzeba mieć jej dużo, albo jakimś systemem gospodarczym budować, z wujkiem, dziadkiem i resztą rodziny jeżeli koniecznie chcesz się zmieścić w określonym budżecie

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Dar-Bud SIPs Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 82
  • Rejestracja 18-kwiecień 10

Napisano 18 kwiecień 2010 - 09:22

Wyświetl postUżytkownik bob budowniczy dnia 25 luty 2010 - 13:32 napisał

Witam,
Mam takie pytanko. Wysłałem zapytanie za pomocą formularza przy projektach z prośbą o wycenę budowy. Akurat taki sobie upatrzyłem http://www.projektos...-kosztorys.html:) Jak długo trzeba czekać na oferty? I o ile one są "prawdziwe" :)

Szanująca się firma budowlana, robiąc wycenę bierze pod uwagę ewentualne zmiany cenowe materiałów i robocizny względem regionu na jakim ma powstać dom.
Moim zdaniem wycena wstępna powinna posiadać, dokładny opis wycenianej realizacji jak i również uprzedzać przed ewentualnymi zmianami, ale w przypadku prac jakie zostały wycenione nie powinna ulec zmianie w określonym okresie czasu (np 30dni).

pozdrawiam
Jeśli zastanawiasz się jak wybudować dom energooszczędny?
Sprawdź SIPs - ta technologia przewyższa najśmielsze oczekiwania, i pozwoli wybudować dom pasywny.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304
  • Rejestracja 04-kwiecień 10

Napisano 20 kwiecień 2010 - 16:59

A jak już dostaniesz wycenę to warto pomnożyć to razy 1,5 z nadzieją, że braknie niewiele :)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Dar-Bud SIPs Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 82

Napisano 21 kwiecień 2010 - 20:30

Wyświetl postUżytkownik Kuba.Kens dnia 20 kwiecień 2010 - 16:59 napisał

A jak już dostaniesz wycenę to warto pomnożyć to razy 1,5 z nadzieją, że braknie niewiele :)

Czemu Pan tak sądzi?
Taka wycena ma miejsce tylko w konstrukcjach murowanych, wycenianych przez firmy co próbują tylko złapać klienta, a nie dbają o reputacje.
Zazwyczaj konstrukcje drewniane są dość dokładnie wyceniane i nie powinny odbiegać od kosztorysu, chyba że architekt bądź inwestor zacznie zmieniać niektóre "szczegóły" np. grubość ściany, bądź materiały izolacyjne.

pozdrawiam
Sprawdź SIPs - ta technologia przewyższa najśmielsze oczekiwania, i pozwoli wybudować dom pasywny.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 23 kwiecień 2010 - 16:10

Może troszkę inaczej, jeśli chodzi tylko i wyłącznie o materiały i robociznę, to jak najbardziej da się przeprowadzić wycenę, nie jest to aż tak trudne i każdy kto się zna na rzeczy jest w stanie bez problemów to wyliczyć, zarówno przy konstrukcjach murowanych jak i drewnianych.

Może troszkę źle to zinterpretowałem, bo poszedłem kawałek dalej niż stan surowy, a jak zacznie się zabawa z wykończeniem, farbami, kloszami, meblami, mikserami, płytkami, instalacjami, obiciami, krzesłami itd. itd. itd. to wtedy policzyć się tego nie da :)

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 23 kwiecień 2010 - 20:00

z tego co wiem wyceny trafiają do firm z uwzględnieniem regionu stąd możliwy jest przypadek, że ktoś nie dostanie wyceny bo nie bedzie zainteresowanych budową w tym regionie. Ina sprawa wycena a inna gotowść do budowy - w przypadku tego formularza mówimy o firmach gotowych do wybudowania za podaną przez nich cenę.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Dar-Bud SIPs Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 82

Napisano 24 kwiecień 2010 - 10:42

Wyświetl postUżytkownik Kuba.Kens dnia 23 kwiecień 2010 - 16:10 napisał

Może troszkę źle to zinterpretowałem, bo poszedłem kawałek dalej niż stan surowy, a jak zacznie się zabawa z wykończeniem, farbami, kloszami, meblami, mikserami, płytkami, instalacjami, obiciami, krzesłami itd. itd. itd. to wtedy policzyć się tego nie da :)

Teraz to się zgodzę.
Fakt faktem nie da się, zrobić wyceny nie znając z góry kosztów materiałów wykończeniowych. Dla przykładu można zamontować kuchnie za 3000zł i do tego samego pomieszczenia można wstawić kuchnie za 30000zł.
Więc wszystko zależy od wymagań inwestora, ale z doświadczenia wiem że im bardziej wymagający inwestor tym więcej pieniędzy może przeznaczyć i mniej Go obchodzą duże skoki kosztów za poszczególne materiały.

#9 Gość_alina

• Grupa Guests

Napisano 26 kwiecień 2010 - 15:01

wycena to faktycznie fajna sprawa, ja sie dopiero rozgladam za projektem i ekipa - ale juz powinnam cos znalezc, jesli macie jakies sprawdzone miejsce, gdzie moge popytac, znalezc pomysl na dom - albo gdzie nie szukac - to bede wdzieczna :)

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Dar-Bud SIPs Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 82

Napisano 26 kwiecień 2010 - 19:14

Wyświetl postUżytkownik alina dnia 26 kwiecień 2010 - 15:01 napisał

wycena to faktycznie fajna sprawa, ja sie dopiero rozgladam za projektem i ekipa - ale juz powinnam cos znalezc, jesli macie jakies sprawdzone miejsce, gdzie moge popytac, znalezc pomysl na dom - albo gdzie nie szukac - to bede wdzieczna :)

Napisz jakie masz wymagania, to może da się coś doradzić, ewentualnie coś wykluczyć.

pozdrawiam

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 11 maj 2010 - 16:04

Wyświetl postUżytkownik Dar-Bud SIPs dnia 24 kwiecień 2010 - 10:42 napisał

Teraz to się zgodzę.
Fakt faktem nie da się, zrobić wyceny nie znając z góry kosztów materiałów wykończeniowych. Dla przykładu można zamontować kuchnie za 3000zł i do tego samego pomieszczenia można wstawić kuchnie za 30000zł.
Więc wszystko zależy od wymagań inwestora, ale z doświadczenia wiem że im bardziej wymagający inwestor tym więcej pieniędzy może przeznaczyć i mniej Go obchodzą duże skoki kosztów za poszczególne materiały.

Wszystko zależy od grubości portfela inwestora, dlatego niektórzy mają domu za 500.000 a inni za 5.000.000.
Wydaje mi się, że im więcej pieniędzy ma inwestor, tym bardziej jest wymagający i dlatego tak właśnie to działa.

A co do projektów to jest cała masa portali, co prawda nie przeglądałem ich, ale jestem pewny, że są. Trzeba wiedzieć czego się chce.

#12 Gość_zenek

• Grupa Guests

Napisano 26 maj 2010 - 14:23

Można dobrać projekt do kasy jaką chcesz wydać na dom - no przynajmniej pod tym względem można się rozglądać, a jak chcesz wiedzieć jakie są ceny budowania domu to sprawdź np. na budwesta.pl, poczytaj, pomyśl i zacznij dobierać projekty domów odpowiadające ci najbardziej

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 30 maj 2010 - 09:58

Ta strona to chyba niespecjalnie "kalkulator" kosztów, tylko strona poświęcona konkretnemu systemowi, chyba nie do końca o to chodziło. Żeby poznać koszty budowy domu, trzeba poznać koszty materiałów i wiedzieć czego właściwie się chce.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Dar-Bud SIPs Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 82

Napisano 30 maj 2010 - 11:16

Na dzień dzisiejszy największy problem stanowi różnorodność materiałów, rozwiązań. A do tego te zniewalające reklamy w większości pisane przez specjalistów od sterowania ludzką podświadomością. Co często owocuje błędnym doborem jakości materiałów do kosztów, a inwestor po 4-5 latach porównując swój dom z domem sąsiada dochodzi do wniosku że musi przypasować się do starego przysłowia "jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma"

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 16 czerwiec 2010 - 16:26

No cóż, marketing, ogromna gałąź, bez marketingu ani rusz. Ale są jeszcze fachowcy, których można się poradzić.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 17 czerwiec 2010 - 09:56

Wyświetl postUżytkownik Dar-Bud SIPs dnia 30 maj 2010 - 11:16 napisał

"jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma"

jak się nie ma co się lubi to się nie ma :lol:

a tak na poważnie im wiekszy wybór tym lepiej nie prawdaż?
czy gdyby bylo kilku dostawców gazu i prądu jechali byśmy tylko na jednym starym? nie nazwe ich sprawdzonym?

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Dar-Bud SIPs Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 82

Napisano 18 czerwiec 2010 - 15:58

Wyświetl postUżytkownik maciek dnia 17 czerwiec 2010 - 09:56 napisał

jak się nie ma co się lubi to się nie ma :lol:

a tak na poważnie im wiekszy wybór tym lepiej nie prawdaż?
czy gdyby bylo kilku dostawców gazu i prądu jechali byśmy tylko na jednym starym? nie nazwe ich sprawdzonym?

Nie śmiem się nie zgodzić. Oczywiście że im większa konkurencja tym oferowane produkty i usługi są tańsze i lepszej jakości. (w końcu trzeba jakoś klienta pozyskać ;) )

pozdrawiam

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba.Kens Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 304

Napisano 11 lipiec 2010 - 19:03

Konkurencja, z punktu widzenia konsumenta, jest niezbędna. Weźmy dla przykładu monopol TP s.a. i tyle :)

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 151

Napisano 12 lipiec 2010 - 11:58

troche slabe porownanie bo oni akurat maja konkurencje, ale taki na przyklad stoen nr 1 wsrod monopolistow!!!

wiec cieszmy sie ze mamy wybor i ci co chca z BK stawiaja z BK a ci co z cegly jada na cegle, aby w momencie projektowania zmienic material i przesiasc na BK :lol:

#20 Gość_Szymon

• Grupa Guests

Napisano 20 lipiec 2010 - 20:05

Witam forumowiczów.
nie mam zielonego pojęcia o budownictwie, czy architekturze, a już tym bardziej o wycenach, nie mniej zgłaszam się z prośbą o kilka informacji.
Mam do wykonania projekt do szkoły i chciałbym, aby był dokładny, niestety moja wiedza nie jest nawet wystarczająca, by taki projekt z uwzględnieniem kosztorysu zrobić.
W mojej pracy chciałbym zawrzeć kosztorys na miano tych, które przygotowuje się do przetargów, niestety, firmy budowlane każą sobie płacić za takie informacje, a mi zależy na projekcie o właśnie takiej jakości. Znalazłem przykładową wycenę robót budowlanych, ale jest dla mnie kompletnie nie jasna. Jeśli ją tylko zrozumiem, to własne dane podstawię sobie pod gotowy schemat, tylko właśnie... tu rodzi się moja prośba o objaśnienie skrótów zawartych w tym kosztorysie.
Podam link do strony gdzie znalazłem taki kosztorys:

http://www.horyzont....CFQ0gZwodiTFhlg

na tej stronie znajdują się pliki z kosztorysami, myślę, żeby na tapetę obrać pierwszy z nich.

Pierwsza z niejasnych dla mnie rzeczy z tego pliku to:

NARZUTY
Koszty pośrednie [Kp].................. 66,50% S < co to znaczy "S"
Koszty zakupu [Kz]..................... 7,40% M < co to znaczy "M"
Zysk [Z]............................... 12,00 S+Kp(S) < co to znaczy "S+Kp(S)"

Takie detale są dla mnie nie jasne, ale wydaje mi się, że niezbędne, dla kompletnego zrozumienia tematu.

Z góry dziękuję za zainteresowanie się moją prośbą,
Pozdrawiam

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Ochrona bylin przed zimą

Ocieplanie roślin

Gdy z dnia na dzień jest coraz chłodniej, warto zatroszczyć się o nasze ogrodowe rośliny. Dzięki odpowiedniej osłonie, możemy je uchronić przed niskimi temperaturami oraz silnym wiatrem. Niektóre rośliny uprawiane w pojemnikach, można bez problemu przenieść do zamkniętego pomieszczenia. Jednak takiej możliwości nie mamy w przypadku roślin sadzonych do gruntu. Wtedy wiele naszych ogrodowych roślin wymaga zabezpieczenia przed wpływem niskich temperatur.
Kominki narożne

Kominki narożne

Wybór kominka do naszego domu w dużej mierze warunkuje to jaką powierzymy mu funkcję. Generator ciepła ogrzewający w ekonomiczny sposób nasz dom czy może otwarte palenisko dające nam możliwość delektowania się żywym ogniem? Nie należy zapominać jednak,że zawsze będzie on charakterystycznym elementem dekoracyjnym i warto zadbać o to by ciekawie komponował się z wnętrzem.
Agrest

Wegetatywne rozmnażanie agrestu

Odmiany uprawne krzewów owocowych rozmnażane z nasion dają potomstwo zróżnicowane pod względem cech i właściwości, dziedziczące w niewielkim stopniu zalety rośliny matczynej. Chcąc otrzymać w krótkim czasie osobniki identyczne z rośliną macierzystą powinniśmy zastosować rozmnażanie wegetatywne. Rośliny otrzymane z sadzonek i odkładów będą wierną kopią rośliny matczynej.
energia elektryczna

Jaką moc mają domowe urządzenia?

Informacje o perspektywie uwolnienia cen prądu, spowodowały, że wielu z nas zaczęło bacznie przyglądać się codziennemu poborowi energii przez urządzenia AGD. Chodź obecnie kryzys został zażegnany, warto wiedzieć na co zwrócić uwagę i za jakie domowe urządzenia elektryczne płacimy najwięcej.
koparka

Roboty ziemne

W świetle prawa roboty ziemne i roboty budowlane należy rozróżnić. Roboty ziemne, szczególnie niwelacja i podnoszenie terenu, nie zawsze mają związek z robotami budowlanymi.