Niedawno przeczytlalam ze architektura energooszczedna potrafi ograniczyc zuzycie energi nawet do 15 kWh przy zachowaniu komfortu cieplnego. Jednak budowa takiego domu jest droga i nie wszystkich stać. Co myslicie na ten temat ?
Strona 1 z 1
Architektura energooszczędna Czy to się opłąca?
#2 Gość_Lejcas
Napisano 01 luty 2012 - 18:48
Użytkownik KASKA dnia 01 luty 2012 - 18:33 napisał
Niedawno przeczytlalam ze architektura energooszczedna potrafi ograniczyc zuzycie energi nawet do 15 kWh przy zachowaniu komfortu cieplnego. Jednak budowa takiego domu jest droga i nie wszystkich stać. Co myslicie na ten temat ?
Kluczowe przy budowie domu energooszczędnego są kwestia zastosowania odpowiedniej, bardzo sprawnej izolacji i wydajnego systemu grzewczego no i oczywiscie kotla. Ostatnio popularne jest wykorzystywanie kolektorów słonecznych. Z tego co czylałem Bank Ochrony Środowiska wspiera takie przesięwzięcia i kredyty są jakoś dotowane, że oprocentowanie jest niewielkie. Tutaj dużo pisze na ten temat http://www.odnawialn...czy-to-si-opaca możesz sobie poczytać.
Napisano 15 luty 2012 - 11:16
dom zwykły czy energooszczędny to coraz częstsze pytanie wśród osób które planują budowę domu. Dom energooszczędny nie zużywa lub w małej ilosci wykorzystuje surowce naturalne nieodnawialne, co jest korzystne dla nas i srodowiska
Zmniejszają sie koszty utrzymania domu. Minusem jest to ze budowa takiego domu jest droższa ale mozemy pocieszać sie tym, ze koszty budowy zwrócą sie nam po jakims czasie uzytkowania domu 
pozdrawiam
pozdrawiam
Napisano 27 luty 2012 - 21:22
witam, planuje budowe AMANDY wg projektu mg projekt, wybierałam projetk m.in pod kątem enegooszczedności, fakt ze najistotnijsze sa materiały, jesli chodzi o koszty - to wiadomo, że wybor odpowiednich materiaów kosztuje, ale w końcu dom jest na lata, więc koszty się zwracają, generalnie polecam się zastanowić nad takim rozwiązaniem:)
Napisano 10 marzec 2012 - 11:56
Użytkownik cysia.mazyr dnia 27 luty 2012 - 21:22 napisał
witam, planuje budowe AMANDY wg projektu mg projekt, wybierałam projetk m.in pod kątem enegooszczedności, fakt ze najistotnijsze sa materiały, jesli chodzi o koszty - to wiadomo, że wybor odpowiednich materiaów kosztuje, ale w końcu dom jest na lata, więc koszty się zwracają, generalnie polecam się zastanowić nad takim rozwiązaniem:)
W 100% sie zgadzam z Panią co do zwrotu kosztów po latach.
Lecz nie wszystkie materiały do budowy domów energooszczednych mają "cene zaporową"
W niektórych przypadkach uzyskanie U=0,08 dla ściany i dachu nie jest droższe niź 210zł za m2 przegrody.
pozdrawiam
Jeśli zastanawiasz się jak wybudować dom energooszczędny?
Sprawdź SIPs - ta technologia przewyższa najśmielsze oczekiwania, i pozwoli wybudować dom pasywny.
Sprawdź SIPs - ta technologia przewyższa najśmielsze oczekiwania, i pozwoli wybudować dom pasywny.
#6 Gość_Przemysław
Napisano 18 maj 2012 - 12:52
Wszystko zależy do firmy, która zajmuje się budową domu energooszczędnego. Jeżeli nie przyłożą się do wykonania ścian to będą duże straty ciepła. Warto zwrócić uwagę na takie rozwiązania jak rekuperator czy pompa ciepła, które pozwalają zmniejszyć zużycie energii. Wiem, że takie rozwiązanie ma ArtHauss, więcej szczegółów na pewno znajdziesz na ich stronie www.arthauss.pl
#7 Gość_Magdalena
Napisano 19 maj 2012 - 20:08
Użytkownik Przemysław dnia 18 maj 2012 - 12:52 napisał
Wszystko zależy do firmy, która zajmuje się budową domu energooszczędnego. Jeżeli nie przyłożą się do wykonania ścian to będą duże straty ciepła. Warto zwrócić uwagę na takie rozwiązania jak rekuperator czy pompa ciepła, które pozwalają zmniejszyć zużycie energii. Wiem, że takie rozwiązanie ma ArtHauss, więcej szczegółów na pewno znajdziesz na ich stronie www.arthauss.pl
Tej firmy akurat nie znam, nie słyszałam o niej nic. U mnie zajął się tym Makroterm. wachałam się trochę czy zainwestować w kolektory w moim domu, ale pracownik odpowiedział na wszystkie moje pytania, rozwiał wątpliwości. Teraz nie żałuje, wiem, że to był dobry wybór
Strona 1 z 1

Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź

Logowanie