Pomóżcie z pomysłem salonu
#1 Gość_Marcelina
Napisano 04 luty 2010 - 13:00
Mam nowe malutkie mieszkanko, z niezadużym pokojem z balkonikiem mającym służyć za mały salon, którego totalnie nie wiem jak urządzić. Może ktoś z Was ma jakąś koncepcje jak zrobić aranżacje takiego pokoju, gdzie i jak tu poustawiać meble żeby to jakoś wyglądało, bo totalnie nie mam koncepcji. Czy wstawiać tu narożnik, czy powinna być jakaś sofa z fotelami i gdzie i jak je ustawić? Jak to zrobić żeby ten pokoik stał się salonem a nie małą klitką w której całą powierzchnię zajmuje siedzisko.
Będę wdzięczna za wszystkie możliwe sugestie, napewno pomoże to też innym osobom z podobnym ustawieniem pokoju i podobnymi akocepcyjnymi problemami.
Link do zdjęcia rzutu: http://wstaw.org/w/np/
Napisano 04 luty 2010 - 16:05
Dodatkowo sytuacje utrudnia konieczność komunikacji przez środek - wejście balkon.
Zdecydowanie nie ma tam miejsca na 2-3 fotele. Rogówka to dobre rozwiązanie najlepiej jakaś prosta.
jeżeli salon nie musi spełniać funkcji przechowywania to daj niskie meble powiększą przestrzeń między ścianami.
może jakiś mocny kolor na jedną ze ścian? np.: bordowy w kontraście dla kremowego naroznika?
moja propozycja:
zamiast foteli dodałem 3 kwadratowe pufy w 2-3 osoby zmieścicie się na narożniku, a areszta bedzie dla gości jak znalazł. Przestrzeń przy narozniku celowo zostawiłem niezagospodarowaną - wolny metr podłogi i kawałek pustej ściany (no może z obrazem) pwoiększa optycznie wnętrze.
Napisano 04 luty 2010 - 16:24
http://www.projektos...nia-wnetrz.html
ja wybrałem
Sweet Home 3D
może nie jest to cudo renderingu, ale ja sie na tym nie znam
#7 Gość_Marcelina
Napisano 07 luty 2010 - 09:47
Oto jego rzut: http://wstaw.org/w/v9/
Pomysł jest następujący:
Do pokoju przylega pomieszczenie gospodarcze, które zostanie do niego wcielone przez wyburzenie ścianki, a drzwi od korytarza do tego pomieszczenia zlikwidowane.
W uzyskanej wnęce planowana jest garderoba z przesuwanymi dwuskrzydłowymi drzwiami, coś jak to http://wstaw.org/w/va/
Jak się uda to jakoś ciekawie podświetlone, tylko jeszcze nie wiem jak to zrobić.
W środku garderoby oczywiście masa półek, wieszaków etc, żeby pokój pozostał pusty i nie musiał nic przechowywać.
W pokoju natomiast muszą być łóżko, biurko do pracy, coś na papiery, dokumenty i książki.
Myślałam żeby na wprost weścia wzdłóż długiej ściany stał niski regał, dalej biurko, na przeciwległej długiej ścianie łóżko. Gdzieś jeszcze nie wiem gdzie podświetlane półki, bo bardzo mi się podobają.
Co myślicie o takiej koncepcji? A może wogóle powinnam zrobić coś innego? Jaki macie pomysł?
Napisano 12 luty 2010 - 22:08
Użytkownik Marcelina dnia 07 luty 2010 - 09:47 napisał
Myślałam żeby na wprost weścia wzdłóż długiej ściany stał niski regał, dalej biurko, na przeciwległej długiej ścianie łóżko. Gdzieś jeszcze nie wiem gdzie podświetlane półki, bo bardzo mi się podobają.
Co myślicie o takiej koncepcji? A może wogóle powinnam zrobić coś innego? Jaki macie pomysł?
mocno ambitny plan jak na tak malutką przestrzeń. Może być problem z upchnięciem tego wszystkiego. Tym bardziej, że garderoba nie starczy na wszystko (na pewno)
Napisano 23 kwiecień 2010 - 14:00
Użytkownik Marcelina dnia 16 luty 2010 - 12:15 napisał
A nie myślałaś żeby zwrócić się z tym do jakiegoś projektanta? Za taki niewielki pokój nie zapłacisz wiele, a na pewno oszczędzisz na materiałach. Zwłaszcza jak chcesz przesuwać czy wyburzać ściankę. Zobacz sobie w galerii na stronie n-design ich projekty. Może coś ci się spodoba i zainspiruje. Warto, nawet jak się nie zdecydujesz na współpracę z projektantem.
Napisano 14 czerwiec 2010 - 13:01
Ja miałem podobny pokój w swoim poprzednim mieszkaniu. Jestem zdania, że objętość to rzecz względna ;-) ale dla uzyskania maksymalnie dużo przestrzeni polecam zamiast łóżka rozkładaną sofę, biurko koniecznie pod okno bo oświetlenie jest ważne i jakieś delikatne półki, aby było dużo miejsca na książki i bibeloty (jeśli ktoś lubi...)
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
#12 Gość_Limcia
Napisano 18 sierpień 2010 - 18:21
-po drugie zdecyduj się na rogówke ale już bez foteli bo zastawią pokój
-po trzecie kup stolik który jest mały a jednoczesnie da się go rozłożyć gdy przyjdą goście
-po czwarte wybierz meble szersze wzdłuż a wąskie wszerz(zjmą mało pokoju a zagospodarują ściny)
-po piąte warto pomyśleć o dużym lustrze, które sprawi wrażenie głębi
Napisano 24 wrzesień 2010 - 11:01
Napisano 03 listopad 2010 - 14:18
Napisano 04 listopad 2010 - 17:07
Napisano 12 listopad 2010 - 13:21
#20 Gość_jarilitmanen
Napisano 13 styczeń 2011 - 10:01

Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź

Logowanie