Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Pomóżcie z pomysłem salonu - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Pomóżcie z pomysłem salonu

#1 Gość_Marcelina

• Grupa Guests

Napisano 04 luty 2010 - 13:00

Cześć,
Mam nowe malutkie mieszkanko, z niezadużym pokojem z balkonikiem mającym służyć za mały salon, którego totalnie nie wiem jak urządzić. Może ktoś z Was ma jakąś koncepcje jak zrobić aranżacje takiego pokoju, gdzie i jak tu poustawiać meble żeby to jakoś wyglądało, bo totalnie nie mam koncepcji. Czy wstawiać tu narożnik, czy powinna być jakaś sofa z fotelami i gdzie i jak je ustawić? Jak to zrobić żeby ten pokoik stał się salonem a nie małą klitką w której całą powierzchnię zajmuje siedzisko.

Będę wdzięczna za wszystkie możliwe sugestie, napewno pomoże to też innym osobom z podobnym ustawieniem pokoju i podobnymi akocepcyjnymi problemami.

Link do zdjęcia rzutu: http://wstaw.org/w/np/

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 04 luty 2010 - 16:05

Bardzo mały pokój jak na salon.
Dodatkowo sytuacje utrudnia konieczność komunikacji przez środek - wejście balkon.
Zdecydowanie nie ma tam miejsca na 2-3 fotele. Rogówka to dobre rozwiązanie najlepiej jakaś prosta.
jeżeli salon nie musi spełniać funkcji przechowywania to daj niskie meble powiększą przestrzeń między ścianami.
może jakiś mocny kolor na jedną ze ścian? np.: bordowy w kontraście dla kremowego naroznika?

moja propozycja:Załączona grafika

zamiast foteli dodałem 3 kwadratowe pufy w 2-3 osoby zmieścicie się na narożniku, a areszta bedzie dla gości jak znalazł. Przestrzeń przy narozniku celowo zostawiłem niezagospodarowaną - wolny metr podłogi i kawałek pustej ściany (no może z obrazem) pwoiększa optycznie wnętrze.

#3 Gość_Fan

• Grupa Guests

Napisano 04 luty 2010 - 16:13

mrtn - a jakim programem to rysowałeś? :rolleyes:

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100

Napisano 04 luty 2010 - 16:24

programów od wyboru do koloru:
http://www.projektos...nia-wnetrz.html
ja wybrałem
Sweet Home 3D
:) prosty 10 minut i po kłopocie
może nie jest to cudo renderingu, ale ja sie na tym nie znam ;)

#5 Gość_Marcelina

• Grupa Guests

Napisano 06 luty 2010 - 12:26

super, dziękuję za propozycję! A czy taka bordowa ściana nie pomniejszy optycznie pokoiku?

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100

Napisano 06 luty 2010 - 13:45

Wyświetl postUżytkownik Marcelina dnia 06 luty 2010 - 12:26 napisał

super, dziękuję za propozycję! A czy taka bordowa ściana nie pomniejszy optycznie pokoiku?

minimalnie - możliwe, ale efekt który zyskasz będzie więcej warty :).

#7 Gość_Marcelina

• Grupa Guests

Napisano 07 luty 2010 - 09:47

Dzięki za pomysły! To mam pytanie jeszcze o drugi pokój. Na niego mam już wstępną koncepcję, ale może podpowiecie coś lepszego.
Oto jego rzut: http://wstaw.org/w/v9/
Pomysł jest następujący:
Do pokoju przylega pomieszczenie gospodarcze, które zostanie do niego wcielone przez wyburzenie ścianki, a drzwi od korytarza do tego pomieszczenia zlikwidowane.
W uzyskanej wnęce planowana jest garderoba z przesuwanymi dwuskrzydłowymi drzwiami, coś jak to http://wstaw.org/w/va/
Jak się uda to jakoś ciekawie podświetlone, tylko jeszcze nie wiem jak to zrobić.
W środku garderoby oczywiście masa półek, wieszaków etc, żeby pokój pozostał pusty i nie musiał nic przechowywać.
W pokoju natomiast muszą być łóżko, biurko do pracy, coś na papiery, dokumenty i książki.
Myślałam żeby na wprost weścia wzdłóż długiej ściany stał niski regał, dalej biurko, na przeciwległej długiej ścianie łóżko. Gdzieś jeszcze nie wiem gdzie podświetlane półki, bo bardzo mi się podobają.
Co myślicie o takiej koncepcji? A może wogóle powinnam zrobić coś innego? Jaki macie pomysł?

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100

Napisano 12 luty 2010 - 22:08

Wyświetl postUżytkownik Marcelina dnia 07 luty 2010 - 09:47 napisał

W pokoju natomiast muszą być łóżko, biurko do pracy, coś na papiery, dokumenty i książki.
Myślałam żeby na wprost weścia wzdłóż długiej ściany stał niski regał, dalej biurko, na przeciwległej długiej ścianie łóżko. Gdzieś jeszcze nie wiem gdzie podświetlane półki, bo bardzo mi się podobają.
Co myślicie o takiej koncepcji? A może wogóle powinnam zrobić coś innego? Jaki macie pomysł?

mocno ambitny plan jak na tak malutką przestrzeń. Może być problem z upchnięciem tego wszystkiego. Tym bardziej, że garderoba nie starczy na wszystko (na pewno)

#9 Gość_Marcelina

• Grupa Guests

Napisano 16 luty 2010 - 12:15

Właśnie wiem, jednak nie mam wyboru i musi tam się znaleźć łóżko z biurkiem i regałem... Macie jakiś pomysł jak ustawić te elementy uwzględniając wyburzenie ścianki?

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Melpomena Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 10
  • Rejestracja 28-marzec 10

Napisano 23 kwiecień 2010 - 14:00

Wyświetl postUżytkownik Marcelina dnia 16 luty 2010 - 12:15 napisał

Właśnie wiem, jednak nie mam wyboru i musi tam się znaleźć łóżko z biurkiem i regałem... Macie jakiś pomysł jak ustawić te elementy uwzględniając wyburzenie ścianki?

A nie myślałaś żeby zwrócić się z tym do jakiegoś projektanta? Za taki niewielki pokój nie zapłacisz wiele, a na pewno oszczędzisz na materiałach. Zwłaszcza jak chcesz przesuwać czy wyburzać ściankę. Zobacz sobie w galerii na stronie n-design ich projekty. Może coś ci się spodoba i zainspiruje. Warto, nawet jak się nie zdecydujesz na współpracę z projektantem.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   marcin_ebe Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 4
  • Rejestracja 08-czerwiec 10

Napisano 14 czerwiec 2010 - 13:01

Hej!

Ja miałem podobny pokój w swoim poprzednim mieszkaniu. Jestem zdania, że objętość to rzecz względna ;-) ale dla uzyskania maksymalnie dużo przestrzeni polecam zamiast łóżka rozkładaną sofę, biurko koniecznie pod okno bo oświetlenie jest ważne i jakieś delikatne półki, aby było dużo miejsca na książki i bibeloty (jeśli ktoś lubi...)

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

#12 Gość_Limcia

• Grupa Guests

Napisano 18 sierpień 2010 - 18:21

-po pierwsze użyj jasnych kolorów aby optycznie powiększyć pokój
-po drugie zdecyduj się na rogówke ale już bez foteli bo zastawią pokój
-po trzecie kup stolik który jest mały a jednoczesnie da się go rozłożyć gdy przyjdą goście
-po czwarte wybierz meble szersze wzdłuż a wąskie wszerz(zjmą mało pokoju a zagospodarują ściny)
-po piąte warto pomyśleć o dużym lustrze, które sprawi wrażenie głębi

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Misiaczek1412 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 7
  • Rejestracja 31-sierpień 10

Napisano 31 sierpień 2010 - 20:34

Mi podobają się nowoczesne
Dołączona grafika

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Rozsadny_design Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 3
  • Rejestracja 24-lipiec 10

Napisano 24 wrzesień 2010 - 11:01

Dla mnie taki styl jest swietny http://pixers.pl/aranzacje/jazz/39 . Lubie chillout a do tego jazz ;]

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   JMD Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 02-wrzesień 10

Napisano 03 listopad 2010 - 14:18

Meble i tak ustawisz na ścianie,wiec lepiej zainwestować w dłuższe,ale jednocześnie węższe. Co do koloru ścian to zgodze sie,że lepiej użyc jasnych barw aby optycznie powiększyć pokój. Poza tym są takie praktyczne ławy,które można rozkładać jak przyjdą goście i tym samym uzyskać pełny stół.
www.jmd.com.pl - kołki rozporowe, wkręty.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   locamila Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 04-listopad 10

Napisano 04 listopad 2010 - 17:07

Skoro masz malutkie mieszkanie, czemu nie pomyślisz o fotelach hamakowych zamiast foteli do salonu? Wiszą, można je zdjąć i zawiesić, kiedy się chce. U mnie działa, chociaż mieszkanie mam troszkę większe. Zobacz na stronie: www.hamaki.com.pl

Załączone miniatury

• Załączona grafika

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   mrtn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Members
  • Postów 100

Napisano 05 listopad 2010 - 08:14

Fajny żart z tymi hamakami ;)

#18 Gość_Zygi

• Grupa Guests

Napisano 05 listopad 2010 - 08:39

Taki hamak to raczej można powiesić na balkonie a nie w pokoju dziennym!:)

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Misiaczek1412 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 7
  • Rejestracja 31-sierpień 10

Napisano 12 listopad 2010 - 13:21

A co powiecie o nowoczesnym stylu w salonie tak jak np tutaj : http://www.domowladn...lonu/nowoczesne ?

#20 Gość_jarilitmanen

• Grupa Guests

Napisano 13 styczeń 2011 - 10:01

Hej a co powiecie na stół bilardowy w salonie?

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Guzikowiec zachodni

Guzikowiec zachodni

Guzikowiec zachodni (Cephalanthus occidentalis) pochodzi z Ameryki Północnej. W naturalnych warunkach rośnie na podmokłych, bagiennych glebach torfowych. Do rodzaju Cephalanthus należy 10 gatunków krzewów i niewielkich drzew. W Polsce uprawiany jest tylko jeden gatunek osiągający do 2 metrów wysokości.
salon

Jaki kształt powinien mieć salon?

Decydując się na kupno projektu domu, oprócz funkcjonalności, należy sprawdzić ergonomię wynikającą z kształtu i powierzchni poszczególnych pomieszczeń. Zasada dotyczy szczególnie przestrzeni, w których będziemy spędzać najwięcej czasu, np. salon, kuchnia i gabinet.
kuchnia

Kuchnia z duszą w stylu retro

W poszukiwaniu pomysłu na aranżację kuchni, często wracamy wspomnieniami do lat dzieciństwa i babcinych kulinariów. Stary kredens kuchenny i ceramiczne naczynia do przechowywania wypieków oraz przypraw, wprawiają w nostalgiczny nastrój. Niektórzy uważają, że nowoczesnym kuchniom brakuje ducha tradycji.
elewacje

Kolory elewacji

Wybór koloru elewacji domu nie zawsze jest tylko kwestią estetyczną, która zależy od decyzji inwestora. Mało kto wie, że kolorystyka zabudowy, może być narzucona odgórnie, przez Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego. Przed zakupem wybranej farby, warto sprawdzić, czy nie znalazła się ona na liście kolorów „zakazanych”.
izolacje cieplne

Docieplamy dom

Dom kojarzy się przede wszystkim z ciepłem. A ciepło domowe kojarzy się każdemu inaczej. Dla jednego to będą przytulne wnętrza, dla innego ładne kolory ścian, a jeszcze dla innego firanki zawieszone w oknach i mama czekająca z domowym obiadem. Jednak bez tego ciepła rozumianego w dosłownym znaczeniu cała reszta jest tylko mało znaczącym dodatkiem. Bo co to za przyjemność siedzieć w najpiękniejszym wnętrzu, z najładniej pomalowanymi ścianami kiedy jest nam zimno.
Jeżeli podczas budowy domu nie pomyśleliśmy o tym, warto jak najszybciej docieplić swój dom.