Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Budowa garażu - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Budowa garażu

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Grand Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 18-grudzień 11

Napisano 18 grudzień 2011 - 19:40

Witam wszystkich! Piszę z takim zapytanie mam zamiar wybudować garaż na maszyny rolnicze i otóż następna działa za granicą jest to działka rolna więc ile metrów od granicy mogę go wybodować i jak to jest bo słyszałem że dwu spadowy to inaczej a jedno innaczej i jeśli gdybym ja wykupił tą działkę rolną przekrztałcił ją na siedlisko to czy wtedy już mógłbym budować tak jak chcę? Ale jeśli nie to jaka musi być odległość? I druga sprawa jeśli mam dom i chce go przebudować na większy to czy można wybydować go na tym miejscu co stał stary? Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

#2 Gość_JB

• Grupa Guests

Napisano 19 grudzień 2011 - 21:00

Po pierwsze i zasadnicze pytanie, czy na tym terenie jest plan miejscowy? Jeśli jest to na pewno są tam określone odległości od granic działki. Jeśli nie to taka inwestycja wymagać będzie decyzji o warunkach zabudowy i tam te odległości będą podane, przeważnie wynika to z rozporządzenia w sprawie warunków jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, zdaje się § 12, tj. ok 3-4 m. Sąsiedztwo działki rolnej nie gra roli. Możliwość zbliżenia się także określa to rozporządzenie na jakich zasadach. Przekształcenia to też inna para kaloszy i żmudna procedura, za mało miejsca by objaśniać więc odsyłam do ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (w grę będą wchodziły pewnie odrolnienia w zależności od klasy gruntów itp.)
Nie ma też tak, że buduję jak chcę, to określa plan miejscowy lub decyzja o warunkach zabudowy. Tam będzie określone czy ma być to dach dwuspadowy, wielospadowy, jednospadowy, tj. jednopołaciowy, czy płaski. Winien być określony także kąt nachylenia połaci dachowej i sytuowania kalenicy dachu.
W przypadku domu sytuowanego w miejscu starego rozebranego o ile nie będzie to niezgodne z mpzp lub dwz to można ale to podlega pozwoleniu na budowę.

#3 Gość_Bogd68

• Grupa Guests

Napisano 02 marzec 2012 - 19:52

Witam chcę wybudować taką wiatę lub garaż. bbrzeski.w.interia.pl/wiata.html - link zdjęcia wiaty[/url]. Na jedno trzeba pozwolenia na drugie nie. I tu pytanie. Czym się różnią?

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
paragraf

Nowelizacja warunków technicznych użytkowania budynków

W dniu 19 grudnia 2009r. wchodzi w życie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 27 listopada 2009r. Zmieniające Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 sierpnia 1999r. W sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych (Dz. U. 1999 Nr 74 poz. 836)...
biokominki

Biokominki

Strzelający ogień w kominku, rozchodzące się ciepło i rodzina zebrana wokół. Takie marzenie z dzieciństwa wyniósł prawie każdy z nas. Jeszcze do niedawna spełnienie go, było zarezerwowane tylko dla właścicieli domków jednorodzinnych. Mieszkańcy bloków musieli obejść się smakiem, gdyż metraż i istniejąca instalacja skutecznie uniemożliwiała im posiadanie kominka. Istnieją wprawdzie kominki gazowe czy elektryczne, jednak ich cena i efekt pozostawiały wiele do życzenia. Na szczęście nadeszła era biokominków.
paragraf

Rozdział 10 - Użytkowanie instalacji kanalizacyjnej

Rozdział 10 reguluje prawidłowe działanie, użytkowanie i konserwację instalacji kanalizacyjnej...
Poziomki

Uprawa poziomek

Poziomka jest rośliną leśną, która wyglądem przypomina truskawkę. Najczęściej można ją spotkać w lasach oraz na ich obrzeżach. Można także ją spotkać na leśnych polanach, a także tam gdzie ma dostęp do światła - również w przydomowym ogródku.
Parapet wewnętrzny

Parapet jako element dekoracyjny

Parapety okienne wewnętrzne, jak i zewnętrzne, są ważnym elementem wykończenia każdej wnęki okiennej. Pełnią one funkcje zarówno dekoracyjne jak i konstrukcyjne. Odpowiednio dobrane, powinny harmonizować z pozostałymi elementami wystroju naszego domu. Są tak samo ważnym detalem jak kolor elewacji, ścian czy wykończenia tarasu.