Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Budowa garażu - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Budowa garażu

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Grand Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 18-grudzień 11

Napisano 18 grudzień 2011 - 19:40

Witam wszystkich! Piszę z takim zapytanie mam zamiar wybudować garaż na maszyny rolnicze i otóż następna działa za granicą jest to działka rolna więc ile metrów od granicy mogę go wybodować i jak to jest bo słyszałem że dwu spadowy to inaczej a jedno innaczej i jeśli gdybym ja wykupił tą działkę rolną przekrztałcił ją na siedlisko to czy wtedy już mógłbym budować tak jak chcę? Ale jeśli nie to jaka musi być odległość? I druga sprawa jeśli mam dom i chce go przebudować na większy to czy można wybydować go na tym miejscu co stał stary? Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

#2 Gość_JB

• Grupa Guests

Napisano 19 grudzień 2011 - 21:00

Po pierwsze i zasadnicze pytanie, czy na tym terenie jest plan miejscowy? Jeśli jest to na pewno są tam określone odległości od granic działki. Jeśli nie to taka inwestycja wymagać będzie decyzji o warunkach zabudowy i tam te odległości będą podane, przeważnie wynika to z rozporządzenia w sprawie warunków jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, zdaje się § 12, tj. ok 3-4 m. Sąsiedztwo działki rolnej nie gra roli. Możliwość zbliżenia się także określa to rozporządzenie na jakich zasadach. Przekształcenia to też inna para kaloszy i żmudna procedura, za mało miejsca by objaśniać więc odsyłam do ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (w grę będą wchodziły pewnie odrolnienia w zależności od klasy gruntów itp.)
Nie ma też tak, że buduję jak chcę, to określa plan miejscowy lub decyzja o warunkach zabudowy. Tam będzie określone czy ma być to dach dwuspadowy, wielospadowy, jednospadowy, tj. jednopołaciowy, czy płaski. Winien być określony także kąt nachylenia połaci dachowej i sytuowania kalenicy dachu.
W przypadku domu sytuowanego w miejscu starego rozebranego o ile nie będzie to niezgodne z mpzp lub dwz to można ale to podlega pozwoleniu na budowę.

#3 Gość_Bogd68

• Grupa Guests

Napisano 02 marzec 2012 - 19:52

Witam chcę wybudować taką wiatę lub garaż. bbrzeski.w.interia.pl/wiata.html - link zdjęcia wiaty[/url]. Na jedno trzeba pozwolenia na drugie nie. I tu pytanie. Czym się różnią?

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
dekoracje

Jesienne aranżacje wnętrz: kuchnia

Kuchnia, zaraz po salonie, jest centralnym miejscem w domu. Integracyjna funkcja obu pomieszczeń sprawiła, że bardzo często łączy się je w formie otwartej. Kuchnie otwarte, pod względem aranżacyjnym, nawiązują do salonów. Z tego względu też, nie należy się bać wspólnych elementów uzupełniających wystrój, które podkreślają spójny charakter obu pomieszczeń, np. dekoracji sezonowych.
Mur ceglany

Wyroby ceramiczne do budowy domu

Wybór materiałów zarówno do budowy jak i wykończenia domu jest ogromny. Wśród nich pokaźną grupę stanowią materiały ceramiczne. Oprócz najbardziej znanej cegły, znajdziemy także dachówki, okładziny czy płytki ceramiczne.
budynek gospodarczy

Budynek gospodarczy – zgłoszenie budowy, adaptacja, opłaty

Budynek gospodarczy nie posiada jednoznacznej definicji. Informację na jego temat można uzyskać z zapisów znajdujących się w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r.
Logo Dom-Projekt

Pracownia architektoniczna Dom-Projekt

Dom-Projekt to autorska pracownia architektoniczna o wieloletnim doświadczeniu w projektowaniu domów jednorodzinnych murowanych i drewnianych. Pracownia opracowuje gotowe (typowe) projekty domów o współczesnych rozwiązaniach funkcjonalnych i architekturze nawiązującej do najpiękniejszych przykładów polskiej architektury.
marmur

Imitacja marmuru

Marmur to wyjątkowy materiał wykończeniowy, nierozłącznie kojarzony z luksusem. Każda ze skał ma indywidualny wygląd. Fascynujący wzór, widoczny po przecięciu kamienia, powstaje w temperaturze dochodzącej nawet do 700 stopni C, pod bardzo wysokim ciśnieniem. Najwspanialsze okazy wydobywa się we Włoszech (Carrara) i w Chorwacji – na wyspie Brac.