Witam wszystkich! Piszę z takim zapytanie mam zamiar wybudować garaż na maszyny rolnicze i otóż następna działa za granicą jest to działka rolna więc ile metrów od granicy mogę go wybodować i jak to jest bo słyszałem że dwu spadowy to inaczej a jedno innaczej i jeśli gdybym ja wykupił tą działkę rolną przekrztałcił ją na siedlisko to czy wtedy już mógłbym budować tak jak chcę? Ale jeśli nie to jaka musi być odległość? I druga sprawa jeśli mam dom i chce go przebudować na większy to czy można wybydować go na tym miejscu co stał stary? Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Strona 1 z 1
Budowa garażu
#2 Gość_JB
Napisano 19 grudzień 2011 - 21:00
Po pierwsze i zasadnicze pytanie, czy na tym terenie jest plan miejscowy? Jeśli jest to na pewno są tam określone odległości od granic działki. Jeśli nie to taka inwestycja wymagać będzie decyzji o warunkach zabudowy i tam te odległości będą podane, przeważnie wynika to z rozporządzenia w sprawie warunków jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, zdaje się § 12, tj. ok 3-4 m. Sąsiedztwo działki rolnej nie gra roli. Możliwość zbliżenia się także określa to rozporządzenie na jakich zasadach. Przekształcenia to też inna para kaloszy i żmudna procedura, za mało miejsca by objaśniać więc odsyłam do ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (w grę będą wchodziły pewnie odrolnienia w zależności od klasy gruntów itp.)
Nie ma też tak, że buduję jak chcę, to określa plan miejscowy lub decyzja o warunkach zabudowy. Tam będzie określone czy ma być to dach dwuspadowy, wielospadowy, jednospadowy, tj. jednopołaciowy, czy płaski. Winien być określony także kąt nachylenia połaci dachowej i sytuowania kalenicy dachu.
W przypadku domu sytuowanego w miejscu starego rozebranego o ile nie będzie to niezgodne z mpzp lub dwz to można ale to podlega pozwoleniu na budowę.
Nie ma też tak, że buduję jak chcę, to określa plan miejscowy lub decyzja o warunkach zabudowy. Tam będzie określone czy ma być to dach dwuspadowy, wielospadowy, jednospadowy, tj. jednopołaciowy, czy płaski. Winien być określony także kąt nachylenia połaci dachowej i sytuowania kalenicy dachu.
W przypadku domu sytuowanego w miejscu starego rozebranego o ile nie będzie to niezgodne z mpzp lub dwz to można ale to podlega pozwoleniu na budowę.
Strona 1 z 1

Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź

Logowanie