Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Wiata garażowa -zestaw do samodzielnego montażu - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Wiata garażowa -zestaw do samodzielnego montażu garaż czy wiata

#1 Gość_Tomek

• Grupa Guests

Napisano 29 styczeń 2010 - 14:26

Wiata czy garaż? jest dużo głosów za i przeciw takiemu rozwiązaniu, na decyzję o postawieniu wiaty wpływa wiele czynników wszystko zależy od indywidualnych potrzeb klienta - wielkości działki, estetyce rozwiązania i czasie w jakim chce się postawić zadaszenie. Oczywiste jest że wiata nie zapewni takiej ochrony dla samochodu jak tradycyjny garaż ale ma również wiele zalet.

Wiata bardzo często wybierana jest jako zadaszenie dla drugiego samochodu ( żona parkuje w garażu a nam pozostaje codzienne skrobanie szyb więc trzeba coś z tym zrobić ). Na postawienie wiaty do 25m2 nie jest potrzebne pozwolenie na budowę wystarczy zgłoszenie, dodatkowo nie obowiązują nas przepisy dotyczące odległości od granicy działki pod warunkiem ze wiata nie ma ścian. Rozwiązanie to może być lekkie i estetyczne w przeciwieństwie do pudła jakim jest garaż. Osobiście postawiłem na swojej działce wiatę i jestem z niej zadowolony ciekawe rozwiązania proponuje firma Carport Planet

Pozdrawam

#2 Gość_Adam

• Grupa Guests

Napisano 03 luty 2010 - 14:41

fajne te zadaszenia a to zdjęcie ze strony producenta
Dołączona grafika[/img]

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Szamilec Ikona

• Member
  • Ikona
  • Grupa Moderators
  • Postów 21
  • Rejestracja 28-październik 09

Napisano 19 październik 2010 - 15:24

A takieDołączona grafika rozwiązanie ktoś stosował?

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   JMD Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 02-wrzesień 10

Napisano 03 listopad 2010 - 13:54

Jeżeli chodzi o wiatę to z pewnością jest to dużo tańsze i bardziej praktyczne rozwiązanie. Natomiast co do garażu,to można w nim przechowywać więcej rzeczy,ponieważ trzyma ciepło,ale koszty postawienia znacznie wiesze.
www.jmd.com.pl - kołki rozporowe, wkręty.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   DJa-cek Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 2
  • Rejestracja 14-styczeń 11

Napisano 14 styczeń 2011 - 19:12

jest taka firma w Wwie www.almos2.pl - chyba warto jakbyś zobaczył ich ofertę - u mnie robili zadaszenie tarasu - cena niezła - malowanie proszkowe (możesz zobaczyć na innym moich postach) ich robote widziałem na Białołęce taką wiatę tylko że wolnostojącą
Dołączona grafika

#6 Gość_Tomek

• Grupa Guests

Napisano 18 styczeń 2011 - 17:47

dzięki za propozycję ale konstrukcja stalowa nie umywa się do konstrukcji drewnianej. Drewno jest naturalnym materiałem który prezentuje się zdecydowanie lepiej. Takie stalowe wiaty nadają się jedynie na wózki pod marketem. Ja jednak wybieram wiatę na konstrukcji drewnianej firmy "Carport Planet" to zupełnie inna jakość

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdrawiam Tomek

#7 Gość_Artur

• Grupa Guests

Napisano 17 kwiecień 2012 - 17:00

Oglądając w jaki sposób są wykonane te zadaszenia, nawet nie ma się co zastanawiać. Garaż to przeżytek.

Artur z Lotnisko Wrocław Parking Lotnisko Wrocław

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   andrzej83x Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 27
  • Rejestracja 26-kwiecień 12

Napisano 07 maj 2012 - 11:42

Fajnie to wygląda, jednak ja zdecydowałem się na halę stalową jako garaż. Mogę to zamknąć i nie muszę się o nic martwić.

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Fototapety do sypialni

Fototapety - sypialnia

Sypialnia jest szczególnie intymnym miejscem w naszym domu. Każdy z nas pewne nie raz zastanawiał się w jaki sposób stworzyć w niej wyjątkowy, zmysłowy klimat. W kreowaniu odpowiedniego nastroju pomogą nam fototapety z galerii pixers.pl, dzięki którym przeniesiemy się na bajeczną plażę, kwiecistą łąkę lub będziemy bujać w obłokach.
Kominek wolnostojący

Kominki wolnostojące

Piece wolnostojące tzw. kozy cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Ich walory w niczym nie ustępują tradycyjnym kominkom z wkładem. Na rynku dostępne są zarówno piece o klasycznym wyglądzie lub bardzie nowoczesnym designie, duże lub małe. Wybór jest ogromny. Niewątpliwą ich zaletą jest to, że można je montować tam, gdzie na tradycyjny kominek jest za mało miejsca.
Aktinidia arguta

Cięcie kiwi - swobodne pnącza czy podwiązywane?

Na początku XX wieku, aktinidię chińską sprowadzono do Nowej Zelandii. W latach 30 rozpisano konkurs na imię dla niej. Od tego momentu chiński agrest nazywany jest kiwi.
Kiwi zna każdy. Brązowe, omszone, owalne, o jaskrawo zielonym środku owoce.
Uwielbiające ciepło roślinki nie nadają się w naszym klimacie do sadzenia ich w gruncie.
Rudbekia

Byliny miejsc suchych

Czy możliwe jest posiadanie przepięknego ogrodu na piaszczystej działce, czy posiadając kawałek leśnego terenu porośniętego starymi świerkami będziemy w stanie stworzyć przepiękny zakątek? Czy nieurodzajna, szybko wypłukująca dodatki użyźniające gleba może stać się podłożem pod urokliwą rabatę? Oczywiście! Odpowiednie gatunki i starannie przygotowana gleba rozwiążą wszystkie nasze obawy.
podłogi drewniane

Lakiery do podłóg

Dobrze dobrany lakier do drewnianej podłogi nie tylko będzie chronić drewno, ale także podkreśli jego wygląd oraz zagwarantuje trwałość powłoki. Lakiery tworzą przezroczyste powłoki, które zachowują naturalny wygląd drewna.
Wybór właściwego lakieru, który będzie pełnić funkcje ochronne, a jednocześnie nada podłodze odpowiedniego wyglądu, nie jest prosty. Dobierając lakier bierzemy pod uwagę funkcję jaką pełni pomieszczenie oraz rodzaj drewna, z którego wykonana jest podłoga.