Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Nowelizacja ustawy Prawo budowlane – 15 październik 2009 r - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Nowelizacja ustawy Prawo budowlane – 15 październik 2009 r Komentarze do artykułu Nowelizacja ustawy Prawo budowlane – 15 paździe

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Redakcja Ikona

• Redakcja
  • Ikona
  • Grupa Redakcja
  • Postów 1222
  • Rejestracja 21-wrzesień 09

Napisano 28 styczeń 2010 - 22:31

Aktualizacja dotyczy obowiązku sporządzenia świadectwa charakterystyki energetycznej...

Dołączona grafika
Link do artykułu: Nowelizacja ustawy Prawo budowlane – 15 październik 2009 r
Komentarze do artykułu:

#2 Gość_Ciekawski

• Grupa Guests

Napisano 28 styczeń 2010 - 22:31

Z dniem 15 października 2009 r. weszła ?) nowelizacja ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz.U. Z 2006 r. Nr 156, poz. 1118, z późn. zm.) - nowelizacja zaskarżona przez prezydenta RP do Trybunału Konstytucyjnego! - a zatem ta nowelizacja nie weszła w życie!

#3 Gość_KrowaKrowa

• Grupa Guests

Napisano 29 styczeń 2010 - 16:27

Pozwolę sobie poddać pod wątpliwość stwierdzenie nieaktualności ustawy (Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009 r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane oraz ustawy o gospodarce nieruchomościami).
http://isap.sejm.gov...=WDU20091611279 to strona rządowa (wydaje mi się, że odnosimy się do jednakowego dokumentu). Poproszę Pana o podanie źródła informacji i zaskarżeniu ustawy do Trybunału.

#4 Gość_Ciekawski

• Grupa Guests

Napisano 31 styczeń 2010 - 19:02

Przepraszam, pomyliłem 2 sprawy:
1)Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane oraz ustawy o gospodarce nieruchomościami - Dz.U. 2009 Nr 161 poż. 1279 jest aktualna!
Aktualizacja dotyczy obowiązku sporządzenia świadectwa charakterystyki energetycznej, dla nieruchomości z rynku wtórnego.
A mój błąd polegał na tym, że nie sprawdziłem tej nowelizacji, a do
tego przyczyniło się m. in. brak
Nr Dz.U. 2009 Nr 161 i poż. 1279!
p. j. wyżej "Dz. U. z dnia 30 września 2009 r.", a także skojarzenie z artykułem w Dzienniku Gazecie Prawnej z dnia 2009-10-30 (zbieżność dat!)o skar- dze Prezydenta RP do TK do noweli- zacji prawa budowlanego, (ale nie podano której - były chyba trzy! tylko w 2009 r.)a dotyczącej bezpłatnej legalizacji samowoli budowlanej Uf! - stąd moje błędne skojarzenia, za które jeszcze raz serdecznie przepraszam!!!

#5 Gość_iwona

• Grupa Guests

Napisano 15 czerwiec 2011 - 20:09

Potrzebuje porady. Połozono chodnik wzdłuz mojego płotu - bez podłaczenia go do furtki. Jaka ustawa reguluje takie sprawy?

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Fototapety do sypialni

Fototapety - sypialnia

Sypialnia jest szczególnie intymnym miejscem w naszym domu. Każdy z nas pewne nie raz zastanawiał się w jaki sposób stworzyć w niej wyjątkowy, zmysłowy klimat. W kreowaniu odpowiedniego nastroju pomogą nam fototapety z galerii pixers.pl, dzięki którym przeniesiemy się na bajeczną plażę, kwiecistą łąkę lub będziemy bujać w obłokach.
Kominek wolnostojący

Kominki wolnostojące

Piece wolnostojące tzw. kozy cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Ich walory w niczym nie ustępują tradycyjnym kominkom z wkładem. Na rynku dostępne są zarówno piece o klasycznym wyglądzie lub bardzie nowoczesnym designie, duże lub małe. Wybór jest ogromny. Niewątpliwą ich zaletą jest to, że można je montować tam, gdzie na tradycyjny kominek jest za mało miejsca.
Aktinidia arguta

Cięcie kiwi - swobodne pnącza czy podwiązywane?

Na początku XX wieku, aktinidię chińską sprowadzono do Nowej Zelandii. W latach 30 rozpisano konkurs na imię dla niej. Od tego momentu chiński agrest nazywany jest kiwi.
Kiwi zna każdy. Brązowe, omszone, owalne, o jaskrawo zielonym środku owoce.
Uwielbiające ciepło roślinki nie nadają się w naszym klimacie do sadzenia ich w gruncie.
Rudbekia

Byliny miejsc suchych

Czy możliwe jest posiadanie przepięknego ogrodu na piaszczystej działce, czy posiadając kawałek leśnego terenu porośniętego starymi świerkami będziemy w stanie stworzyć przepiękny zakątek? Czy nieurodzajna, szybko wypłukująca dodatki użyźniające gleba może stać się podłożem pod urokliwą rabatę? Oczywiście! Odpowiednie gatunki i starannie przygotowana gleba rozwiążą wszystkie nasze obawy.
podłogi drewniane

Lakiery do podłóg

Dobrze dobrany lakier do drewnianej podłogi nie tylko będzie chronić drewno, ale także podkreśli jego wygląd oraz zagwarantuje trwałość powłoki. Lakiery tworzą przezroczyste powłoki, które zachowują naturalny wygląd drewna.
Wybór właściwego lakieru, który będzie pełnić funkcje ochronne, a jednocześnie nada podłodze odpowiedniego wyglądu, nie jest prosty. Dobierając lakier bierzemy pod uwagę funkcję jaką pełni pomieszczenie oraz rodzaj drewna, z którego wykonana jest podłoga.