Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Nowelizacja ustawy Prawo budowlane – 15 październik 2009 r - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Nowelizacja ustawy Prawo budowlane – 15 październik 2009 r Komentarze do artykułu Nowelizacja ustawy Prawo budowlane – 15 paździe

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Redakcja Ikona

• Redakcja
  • Ikona
  • Grupa Redakcja
  • Postów 1222
  • Rejestracja 21-wrzesień 09

Napisano 28 styczeń 2010 - 22:31

Aktualizacja dotyczy obowiązku sporządzenia świadectwa charakterystyki energetycznej...

Dołączona grafika
Link do artykułu: Nowelizacja ustawy Prawo budowlane – 15 październik 2009 r
Komentarze do artykułu:

#2 Gość_Ciekawski

• Grupa Guests

Napisano 28 styczeń 2010 - 22:31

Z dniem 15 października 2009 r. weszła ?) nowelizacja ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz.U. Z 2006 r. Nr 156, poz. 1118, z późn. zm.) - nowelizacja zaskarżona przez prezydenta RP do Trybunału Konstytucyjnego! - a zatem ta nowelizacja nie weszła w życie!

#3 Gość_KrowaKrowa

• Grupa Guests

Napisano 29 styczeń 2010 - 16:27

Pozwolę sobie poddać pod wątpliwość stwierdzenie nieaktualności ustawy (Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009 r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane oraz ustawy o gospodarce nieruchomościami).
http://isap.sejm.gov...=WDU20091611279 to strona rządowa (wydaje mi się, że odnosimy się do jednakowego dokumentu). Poproszę Pana o podanie źródła informacji i zaskarżeniu ustawy do Trybunału.

#4 Gość_Ciekawski

• Grupa Guests

Napisano 31 styczeń 2010 - 19:02

Przepraszam, pomyliłem 2 sprawy:
1)Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane oraz ustawy o gospodarce nieruchomościami - Dz.U. 2009 Nr 161 poż. 1279 jest aktualna!
Aktualizacja dotyczy obowiązku sporządzenia świadectwa charakterystyki energetycznej, dla nieruchomości z rynku wtórnego.
A mój błąd polegał na tym, że nie sprawdziłem tej nowelizacji, a do
tego przyczyniło się m. in. brak
Nr Dz.U. 2009 Nr 161 i poż. 1279!
p. j. wyżej "Dz. U. z dnia 30 września 2009 r.", a także skojarzenie z artykułem w Dzienniku Gazecie Prawnej z dnia 2009-10-30 (zbieżność dat!)o skar- dze Prezydenta RP do TK do noweli- zacji prawa budowlanego, (ale nie podano której - były chyba trzy! tylko w 2009 r.)a dotyczącej bezpłatnej legalizacji samowoli budowlanej Uf! - stąd moje błędne skojarzenia, za które jeszcze raz serdecznie przepraszam!!!

#5 Gość_iwona

• Grupa Guests

Napisano 15 czerwiec 2011 - 20:09

Potrzebuje porady. Połozono chodnik wzdłuz mojego płotu - bez podłaczenia go do furtki. Jaka ustawa reguluje takie sprawy?

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
wyszukiwarka graficzna

Graficzna wyszukiwarka projektów domów

Piękny dom na uroczej działce - to marzenie większości par i małżeństw. Wraz z żoną długo odkładaliśmy pieniądze na jego realizację. Kosztowało nas to mnóstwo cierpliwości i wyrzeczeń. Kiedy przyszedł moment w którym mogliśmy rozpocząć realizację formalności i budowę, okazało się, że nie wiemy jak ma wyglądać nasz „dom marzeń”...
Francuskie ogrody

Czy ogród francuski jest dla mnie odpowiedni?

Zadbany i właściwie zaprojektowany ogród stanowi zawsze dumę właściciela. Od nas samych zależeć powinno, jaki będzie nasz ogród. Historia projektowania i tworzenia ogrodów niesie ze sobą bogactwo wzorców. Z dziesiątek przykładów z pewnością wybierzemy coś dla siebie. Warto poznawać różne ogrodowe style, by spośród wielu odnaleźć ten, który będzie nam najlepiej odpowiadał.
balkon

Balkon

Balkon to element architektoniczny domu, który w zależności od miejsca w którym się znajduje i wielkości może służyć mieszkańcom jednego lub wszystkich lokali znajdujących się w budynku. Pełni funkcje dekoracyjną i użytkową, ale nie należy do grupy pomieszczeń użytkowych określonych w prawie budowlanym.
Zaprawa murarska

Wapno jako spoiwo budowlane

Wapno budowlane jest spoiwem powietrznym, czyli takim, które twardnieje tylko na powietrzu. Jego głównymi składnikami są tlenki i wodorotlenki wapnia z małą domieszką wodorotlenku magnezu, dwutlenku krzemu, tlenku glinu i tlenku żelaza. Zazwyczaj wapno służy jako dodatek do innych spoiw - cementu lub też gipsu. W ten sposób poprawiają się ich właściwości ciepłochronne, urabialność oraz reguluje się czas wiązania.
salon

Fototapeta z efektem muru bez murowania

Cegła naturalna jest powszechnie stosowanym materiałem dekoracyjnym, w aranżacji nowoczesnych wnętrz. Architekci chętnie eksponują klinkier w naturalnej postaci, wszędzie tam gdzie istnieje taka możliwość. Ową tendencję obserwujemy przeglądając galerie zdjęć i modne czasopisma wnętrzarskie, ukazujące fotoreportaże z aranżacji loftów oraz drogich apartamentów w kamienicach.