Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Rozdział 5 - Użytkowanie lokali - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Rozdział 5 - Użytkowanie lokali Komentarze do artykułu Rozdział 5 - Użytkowanie lokali

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Redakcja Ikona

• Redakcja
  • Ikona
  • Grupa Redakcja
  • Postów 1222
  • Rejestracja 21-wrzesień 09

Napisano 27 styczeń 2010 - 09:21

Rozdział 5 reguluje zasady użytkowania, naprawy, wymiany instalacji i konserwacji lokali w budynku...

Dołączona grafika
Link do artykułu: Rozdział 5 - Użytkowanie lokali
Komentarze do artykułu:

#2 Gość_Majka

• Grupa Guests

Napisano 27 styczeń 2010 - 09:21

Witam cztam o instalacjach i bezpieczeństwie, a nie mogę znaleźć info na temat piorunochronów czyjest obowiązek, aby były czt też nie.Spóldzielnie w której mam kupione mieszkanie zdemontowała nam pionurochron i nie chce nam go odtworzyć. Co robić.

#3 Gość_Fan

• Grupa Guests

Napisano 28 styczeń 2010 - 09:51

Z tego co pamiętam, Norma PN-86/E-05003/01 dotycząca Ochrony odgromowej definiuje wymagania, kiedy należy stosować instalację odgromową i w jakim zakresie.
Zgodnie z wymaganiami, jeśli się nie mylę, nie ma potrzeby stosowania instalacji np. dla budynków poniżej 15m wysokości, lub budynków do 25m stojących w zwartej zabudowie. Po szczegóły proponuję odwołac się do w/w normy.
Pozdrawiam!

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   robert Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 07-kwiecień 10

Napisano 07 kwiecień 2010 - 13:57

witam czy moze mi ktos powiedziec czy jest potrzebne pozwolenie na ocieplenie budynku? iczy wspol lokatorzy muszą wyrazic na to zgode ? zaznaczam ze mieszkam w bloku

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Dimycz Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 50
  • Rejestracja 20-październik 09

Napisano 12 kwiecień 2010 - 10:13

Na 99% będzie potrzebne zezwolenie spółdzielni na to. Ja jak wymieniałem instalacje elektryczną, to kontrolnie poszedłem do spółdzielni się spytać czy potrzebuje jakieś zezwolenia, to przy okazji mi powiedzieli że w zasadzie na wszystko co się robi trzeba mieć od nich papier. Nawet u nas akurat chodzili po osiedlu i sprawdzali kto ma okna inne niż wszyscy i sprawdzali czy miał pozwolenie, bo blok ma wyglądać w miarę jednakowo, a nie wolna amerykanka. Sam zresztą jak kiedyś się przyjrzałem to faktycznie, jeden ma okno 3-częściowe, drugi 2, a trzeci w ogóle jakiś inny kolor zapodał :)
Nie wiem jak od strony prawnej to wszystko wygląda, ale radzę w pierwszej kolejności podejść do spółdzielni i tam się dowiedzieć wszystkiego.
Pamiętaj, Arkę zbudował amator, profesjonaliści zbudowali Titanica

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Czereśnie

Czereśnia "Kordia"

Czereśnie to, zaraz za truskawkami, jedne z najsmaczniejszych i najpopularniejszych owoców sezonu letniego. Apetyczny wygląd, zapach oraz słodki smak sprawiają, że chętnie po nie sięgamy nie tylko na surowo, ale także jako dodatek do różnego rodzaju deserów. Najsłodsze i najlepsze czereśnie to te o ciemnoczerwonym miąższu.
Świerki syberyjskie

Świerk syberyjski

Świerki to wysokie, zimozielone drzewa, które charakteryzują się stożkowatym pokrojem z prostym pniem i długim, wyprostowanym wierzchołkiem i kłującymi, krótkimi igłami. Rodzaj świerk obejmuje aż 35 gatunków, z czego w stanie naturalnym tylko świerk pospolity występuje na terenie naszego kraju.
Powojnik Nelly Moser

Cięcie powojników - część I

Powojniki późno kwitnące, do których należą gatunki oraz mieszańce wytwarzające latem i jesienią kwiaty wyłącznie na nowych, powstałych w danym sezonie pędach, niewłaściwie pielęgnowane i nieprzycinane, wiosną rozwiną pędy, które kwitły w poprzednim sezonie.
Cięcie tej grupy jest niezwykle proste i polega na ścięciu całej rośliny tuż przy ziemi, w połowie lub pod koniec zimy.
Żarówka energooszczędna

Żarówki energooszczędne - proekologiczne światło

W ostatnim czasie bardzo modne stało się być proekologicznym. Zdrowe jedzenie, materiałowe siatki na zakupy, segregacja śmieci czy żarówki energooszczędne. No właśnie żarówki. Czy kupowanie ich to tylko moda poparta bajkami o ich małym zużyciu prądu, czy może jednak aż 80% oszczędność?
Altana ogrodowa

Altany ogrodowe

Altany ogrodowe są bardzo ciekawymi elementami małej architektury. Coraz częściej pojawiają się w naszym ogrodowym pejzażu. Mogą przybierać różne formy – od zielonej altany utworzonej z drzew i krzewów posadzonych blisko siebie aż po konstrukcję z dachem, drzwiami i oknami.