Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Białe fugi - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Białe fugi

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   myszak Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 6
  • Rejestracja 23-listopad 11

Napisano 23 listopad 2011 - 22:20

Witajcie, mam problem z fugami w mojej łazience.
Mam na podłodze położoną fugę białą, niestety strasznie się brudzi.
Właściwie jest już szaro-żółta.

Próbowałam już środków do czyszczenia, ale dają efekt tylko na kilka dni ;/

Znacie jakieś inne sposoby na wyczyszczenie i utrzymanie w czystości tych fug?
Czy to wina fugi (Sopro Saphir 5) Czy po prostu z wszystkimi białymi tak jest i trzeba je wymienić?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Skoczek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 71
  • Rejestracja 25-sierpień 11

Napisano 24 listopad 2011 - 12:27

Nie pamiętam już jakie fugi mam u siebie, ale nie brudzą się prawie w ogole. Do mycia stosuje ocet rozrobiony z wodą (1/2l octu na litr wody). Co do czyszczenia białych fug, polecam spróbować zmielonej kredy zmieszanej z wodą, albo nanieść sok cytrynowy, chwile odczekać a następnie zmyć.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą - Ogrodzenia Drewniane, Meble Ogrodowe.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 24 listopad 2011 - 21:53

Producent fugi (sopro w tym przypadku) powinien mieć jakiś dedykowany środek do ich czyszczenia.

A jeśli nie, to jak wyżej, sok cytrynowy i heja.

#4 Gość_Inżynier

• Grupa Guests

Napisano 25 listopad 2011 - 08:56

Wyświetl postUżytkownik darkman dnia 24 listopad 2011 - 21:53 napisał

Producent fugi (sopro w tym przypadku) powinien mieć jakiś dedykowany środek do ich czyszczenia.

Fugi doskonale czyści się przy pomocy sody oczyszczonej, lub proszku do pieczenia, który ją zawiera :). Wystarczy zwilżyć fugi i rozsypać na nich ścieżki proszku. Pozostawić na 20 minut i zmyć szorstką gąbką - wyglądają jak nowe :D

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   myszak Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 6
  • Rejestracja 23-listopad 11

Napisano 25 listopad 2011 - 22:48

Wyświetl postUżytkownik darkman dnia 24 listopad 2011 - 21:53 napisał

próbowałam już różnych środków, dają efekt tylko na kilka dni...

Jutro spróbuje z sokiem cytrynowym i sodą.

Macie jeszcze jakieś pomysły?

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 26 listopad 2011 - 23:09

Może płyn do mycia naczyń, albo woda z mydłem? :D

#7 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 28 listopad 2011 - 05:54

Albo takie coś
http://www.e-budujem...nego_stosowania

Wystarczyło chwile pogooglować ;)

pozdro, marcin.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   orzechowe_oczy Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 24-styczeń 11

Napisano 04 grudzień 2011 - 13:13

Jak kolega powyżej mogę też polecić do impregnowania i czyszczenia środki od Sopro są najwyższej jakości na rynku - i nie mówię tak by producent się cieszył ale dlatego że osobiście udało się wypełnić misję "białe fugi" - białe - nie szare, zabrudzone, zapleśnione - białe

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Glazurniczka_Rotberg Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 8
  • Rejestracja 30-styczeń 12

Napisano 30 styczeń 2012 - 19:50

Z bialymi fugami na podlodze zawsze jest problem niestety :-( chcac niechcac wnosimy na kapciach brud z mieszkania..

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Borówka amerykańska

Borówka amerykańska - sadzenie, nawożenie, uprawa, zbiory

Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum L.) to pochodzący z Ameryki Północnej krzew, który osiąga nawet do 2 m wysokości i do 2,5 m rozpiętości. Jej czarne, aromatyczne i słodkie owoce, winny być zachętą samą w sobie. Ta owocująca już od drugiego roku roślina daje nawet do 8 kg borówek z krzewu.
brama

Bramy wjazdowe – konstrukcja i zastosowanie

Brama wjazdowa to ważny element ogrodzenia. Aby była funkcjonalna i wygodna, musi spełniać kryteria odnośnie lokalizacji i odległości, względem miejsca postojowego na działce, oraz połączenia komunikacyjnego z ulicą lub drogą.
projekt kuchni

Fototapety do kuchni 2012

Współczesna kuchnia znacznie różni się od kuchni naszych babć. Z domowego laboratorium, zapełnionego mnóstwem sprzętów i akcesoriów, zmieniła wygląd i styl na kształt wnętrza mieszkalnego.
Miltona

Storczyki – kwitnienie i odmiany

Orchidee, czyli storczyki to bardzo popularne rośliny, które zostały przywiezione do Europy już w XVI wieku. W naturalnych warunkach rośliny te porastają wilgotne lasy równikowe, chłodniejsze lasy wysokogórskie i skaliste wybrzeża. Nie można ich spotkać jedynie w bardzo suchym klimacie i na zimnym terenie polarnym. Kwiaty te mogą być roślinami epifitycznymi czyli takimi, które w naturze żyją na drzewach.
Fototapeta do biura

Fototapety do biura

Biuro jest miejscem, w którym spędzamy większość dnia. Warto w nim stworzyć niepowtarzalny i wyjątkowy klimat, tak by praca w tym miejscu była dla nas przyjemnością. Z pewnością pomogą nam fototapety z galerii pixers.pl z motywami specjalnie przeznaczonymi do pomieszczeń biurowych. Spraw by miejsce Twojej pracy było wyjątkowe!