Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Białe fugi - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Białe fugi

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   myszak Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 6
  • Rejestracja 23-listopad 11

Napisano 23 listopad 2011 - 22:20

Witajcie, mam problem z fugami w mojej łazience.
Mam na podłodze położoną fugę białą, niestety strasznie się brudzi.
Właściwie jest już szaro-żółta.

Próbowałam już środków do czyszczenia, ale dają efekt tylko na kilka dni ;/

Znacie jakieś inne sposoby na wyczyszczenie i utrzymanie w czystości tych fug?
Czy to wina fugi (Sopro Saphir 5) Czy po prostu z wszystkimi białymi tak jest i trzeba je wymienić?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Skoczek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 71
  • Rejestracja 25-sierpień 11

Napisano 24 listopad 2011 - 12:27

Nie pamiętam już jakie fugi mam u siebie, ale nie brudzą się prawie w ogole. Do mycia stosuje ocet rozrobiony z wodą (1/2l octu na litr wody). Co do czyszczenia białych fug, polecam spróbować zmielonej kredy zmieszanej z wodą, albo nanieść sok cytrynowy, chwile odczekać a następnie zmyć.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą - Ogrodzenia Drewniane, Meble Ogrodowe.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 24 listopad 2011 - 21:53

Producent fugi (sopro w tym przypadku) powinien mieć jakiś dedykowany środek do ich czyszczenia.

A jeśli nie, to jak wyżej, sok cytrynowy i heja.

#4 Gość_Inżynier

• Grupa Guests

Napisano 25 listopad 2011 - 08:56

Wyświetl postUżytkownik darkman dnia 24 listopad 2011 - 21:53 napisał

Producent fugi (sopro w tym przypadku) powinien mieć jakiś dedykowany środek do ich czyszczenia.

Fugi doskonale czyści się przy pomocy sody oczyszczonej, lub proszku do pieczenia, który ją zawiera :). Wystarczy zwilżyć fugi i rozsypać na nich ścieżki proszku. Pozostawić na 20 minut i zmyć szorstką gąbką - wyglądają jak nowe :D

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   myszak Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 6
  • Rejestracja 23-listopad 11

Napisano 25 listopad 2011 - 22:48

Wyświetl postUżytkownik darkman dnia 24 listopad 2011 - 21:53 napisał

próbowałam już różnych środków, dają efekt tylko na kilka dni...

Jutro spróbuje z sokiem cytrynowym i sodą.

Macie jeszcze jakieś pomysły?

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 26 listopad 2011 - 23:09

Może płyn do mycia naczyń, albo woda z mydłem? :D

#7 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 28 listopad 2011 - 05:54

Albo takie coś
http://www.e-budujem...nego_stosowania

Wystarczyło chwile pogooglować ;)

pozdro, marcin.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   orzechowe_oczy Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 24-styczeń 11

Napisano 04 grudzień 2011 - 13:13

Jak kolega powyżej mogę też polecić do impregnowania i czyszczenia środki od Sopro są najwyższej jakości na rynku - i nie mówię tak by producent się cieszył ale dlatego że osobiście udało się wypełnić misję "białe fugi" - białe - nie szare, zabrudzone, zapleśnione - białe

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Glazurniczka_Rotberg Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 8
  • Rejestracja 30-styczeń 12

Napisano 30 styczeń 2012 - 19:50

Z bialymi fugami na podlodze zawsze jest problem niestety :-( chcac niechcac wnosimy na kapciach brud z mieszkania..

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
budowa stadionu

Inwestycje budowlane przed Euro 2012

Kiedy w kwietniu 2007 roku ogłoszono kto będzie gospodarzem Euro 2012 cała Polska szalała z radości. Jednak teraz, kiedy emocje już opadły i wszyscy na zimno patrzą na to co się dzieje w kraju, znajduje się co raz więcej pesymistów nie wierzących, że Euro odbędzie się u Nas. I chociaż, biorąc pod uwagę postęp robót budowlanych wyprzedzamy Ukrainę, to rewelacji nie ma i jest jeszcze bardzo dużo przed nami do zrobienia.
Zielone nawozy

Nawozy zielone

Sierpień to okres intensywnych zbiorów dojrzewających owoców i warzyw. Wszędzie tam, gdzie nie planujemy późniejszych upraw puste miejsca możemy wykorzystać pod nawozy zielone. Czym są takie nawozy? Nawozy zielone to zielona masa roślinna pozostawiona w glebie. Zazwyczaj rośliny przeznaczone na zielony nawóz uprawiamy na polu, często jako poplon lub międzyplon, a następnie wprowadzamy do gleby poprzez przekopanie lub przeoranie. Nawozy zielone możemy stosować bez ograniczeń i pod każdą uprawę.
Cyprysik Lawsona

Cyprysiki

Cyprysiki (Chamaecyparis) zadziwiają mnogością form różnorodnością kształtów i kolorów igieł. Doskonale potrafią udawać inne krzewy i drzewa iglaste, dlatego też bardzo często mylone są z tujami i jałowcami. W Polsce uprawianych jest kilka gatunków oraz bardzo duża liczba odmian tych roślin.
Okap wyspowy

Idealny okap do naszej kuchni

Okap kuchenny jest niezbędnym elementem każdego wyposażenia kuchni. Dobrze dobrany, powinien zapewnić cyrkulację powietrza, która zniweluje zapachy podczas przyrządzania posiłków. Dodatkowo usunie z pomieszczenia kuchennego nadmierną wilgoć. Dlatego planując wystrój kuchni, prócz podstawowych urządzeń takich jak zlew czy lodówka, powinniśmy uwzględnić miejsce na okap.
Uszczelnianie okien

Uszczelnianie okien

Hermetyczność okien to bardzo istotna kwestia. Przede wszystkim w okresie jesienno – zimowym wpływa na temperaturę panująca w naszym domu a co za tym idzie także na rachunek za jego ogrzewanie. Prawidłowo wykonane uszczelnienie stanowi osłonę dla naszego domu nie tylko przed zimnym powietrzem, ale także trwałą barierę dla wody deszczowej. Jego zadaniem jest też odpowiednia izolacja akustyczna.