Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: nielegalna instalacja co - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

nielegalna instalacja co

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Iwona1234i Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 20-listopad 11

Napisano 20 listopad 2011 - 18:37

Proszę o pomoc w następującej sprawie. W 2010 roku kupiłam mieszkanie od spółdzielni, w którym nie było ogrzewania oraz łazienki. Powiedziano mi że jeśli będę chciała postawią mi piece kaflowe bo jest to w cenie mieszkania. Okazało się że w akcie notarialnym jest łazienka której faktycznie nie było, więc wyegzekwowałam jej postawienie przez spółdzielnie. Zrobiłam centralne ogrzewanie bez pozwolenia ponieważ nie ma takiej możliwości aby tu je uzyskać (familoki), otrzymałam jak wszyscy mieszkańcy pismo w tej sprawie od spółdzielni że mam jakieś tam wyjaśnienia odnoście tego nielegalnego ogrzewania im przesłać, na co nie odpowiedziałam i sprawa została skierowana do PINB. Teraz od nich dostałam jakieś pismo że mam to wyjaśnić, opisać stan faktyczny oraz przed, przesłać możliwe dokumenty itp. Jakie mogą grozić tego konsekwencje, jak napisać do nich i uchronić się od demontażu tego co i czy jest taka możliwość? Proszę o pomoc co najlepiej zrobić w tej sytuacji? Może jakoś wykorzystać ten fakt że spółdzienia sprzedała mi mieszkanie bez ogrzewania a to podobno nielegalne? Dodam że od spółdzielni otrzymałam zakaz użytkowania pieca na piśmie. Proszę o pomoc do czego prowadzi te postępowanie w PINB czy istnieje możliwość zalegalizowania instalacji albo wzięcie pisemne ewentualnych konsekwencji na własne barki czytrzeba będzie ją zdemontować?

#2 Gość_Siwy

• Grupa Guests

Napisano 21 listopad 2011 - 16:11

Jeżeli instalacja jest zrobiona zgodnie ze sztuką, to może trzeba wystąpić do Nadzoru Budowlanego o jej "zalegalizowanie"? Ja bym tak zrobił, uprzedził fakty. Może po prostu trzeba się do nich przejść i pogadać.

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Fiołek rogaty

Rozmnażanie wegetatywne bylin

Choć w sklepach ogrodniczych i szkółkach kupić możemy wszystkie niemal rośliny warto pomyśleć o samodzielnym rozmnożeniu roślin. Wyhodowane przez nas samych od maleńkości z pewnością napełnią nas dumą. Rośliny rozmnażają się generatywnie – przy udziale nasion oraz wegetatywnie. Wegetatywne rozmnażanie roślin możemy podzielić na kilka podtypów: podział, odrosty, odkłady, sadzonki, szczepienie i okulizację.
Winogrona na tarasie

Winogrona na tarasie

Przepyszne wino własnej roboty na 10 piętrze wysokiego bloku? Czy brak hektarów pod budowę winnicy może stanąć nam na przeszkodzie w posiadaniu smacznych owoców? Z całą pewnością nie! Wystarczą chęci i nasłoneczniony balkon lub taras. Każdy z nas może stać się właścicielem winnicy, nawet małej, jednodoniczkowej.
Fiołek rogaty

Fiołek rogaty - delikatny powiew wiosny

Fiołek rogaty (Viola cornuta) to długo i obficie kwitnąca bylina o przepięknie kolorowych, pachnących, podobnych do bratków ogrodowych, kwiatach, utrzymujących się na roślinie od maja do późnej jesieni.
Fiołki dorastają do około 20 centymetrów wysokości.
Krokusy

Sadzenie cebulek kwiatowych

Aby wiosną nasze ogrodowe rabaty i pojemniki na tarasie zapełniły się kolorowymi kwiatami, należy posadzić rośliny cebulowe. Uprawa takich roślin nie przysparza problemów, nawet początkującym ogrodnikom. To właśnie rośliny cebulowe wczesną wiosną przynoszą nam wiele radości.
Powojnik górski

Cięcie powojników - część II

Powojniki wcześnie kwitnące, to grupa rozkwitająca od końca wiosny do początku lata, na krótkich pędach powstałych poprzedniego lata.
Do opisywanej grupy należą: Clematis alpina i odmiany, C. cirrhosa, C. macropetala i odmiany oraz C. montana i odmiany.