Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: nielegalna instalacja co - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

nielegalna instalacja co

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Iwona1234i Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 20-listopad 11

Napisano 20 listopad 2011 - 18:37

Proszę o pomoc w następującej sprawie. W 2010 roku kupiłam mieszkanie od spółdzielni, w którym nie było ogrzewania oraz łazienki. Powiedziano mi że jeśli będę chciała postawią mi piece kaflowe bo jest to w cenie mieszkania. Okazało się że w akcie notarialnym jest łazienka której faktycznie nie było, więc wyegzekwowałam jej postawienie przez spółdzielnie. Zrobiłam centralne ogrzewanie bez pozwolenia ponieważ nie ma takiej możliwości aby tu je uzyskać (familoki), otrzymałam jak wszyscy mieszkańcy pismo w tej sprawie od spółdzielni że mam jakieś tam wyjaśnienia odnoście tego nielegalnego ogrzewania im przesłać, na co nie odpowiedziałam i sprawa została skierowana do PINB. Teraz od nich dostałam jakieś pismo że mam to wyjaśnić, opisać stan faktyczny oraz przed, przesłać możliwe dokumenty itp. Jakie mogą grozić tego konsekwencje, jak napisać do nich i uchronić się od demontażu tego co i czy jest taka możliwość? Proszę o pomoc co najlepiej zrobić w tej sytuacji? Może jakoś wykorzystać ten fakt że spółdzienia sprzedała mi mieszkanie bez ogrzewania a to podobno nielegalne? Dodam że od spółdzielni otrzymałam zakaz użytkowania pieca na piśmie. Proszę o pomoc do czego prowadzi te postępowanie w PINB czy istnieje możliwość zalegalizowania instalacji albo wzięcie pisemne ewentualnych konsekwencji na własne barki czytrzeba będzie ją zdemontować?

#2 Gość_Siwy

• Grupa Guests

Napisano 21 listopad 2011 - 16:11

Jeżeli instalacja jest zrobiona zgodnie ze sztuką, to może trzeba wystąpić do Nadzoru Budowlanego o jej "zalegalizowanie"? Ja bym tak zrobił, uprzedził fakty. Może po prostu trzeba się do nich przejść i pogadać.

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Mrówki

Walka z mrówkami

Wszędobylskie mrówki należą do najczęstszych mieszkańców naszych działek i ogrodów. Najczęściej niezauważane, mogą stać się prawdziwym utrapieniem. W Polsce żyje ponad 90 gatunków mrówek. Do najczęstszych należą hurtnica czarna (Lasius niger) i hurtnica żółta (Lasius flavus). Mrówki potrafią założyć swe gniazda w każdym ogrodzie, w balkonowych doniczkach i skrzyniach na parapecie.
Winogrona na tarasie

Winogrona na tarasie

Przepyszne wino własnej roboty na 10 piętrze wysokiego bloku? Czy brak hektarów pod budowę winnicy może stanąć nam na przeszkodzie w posiadaniu smacznych owoców? Z całą pewnością nie! Wystarczą chęci i nasłoneczniony balkon lub taras. Każdy z nas może stać się właścicielem winnicy, nawet małej, jednodoniczkowej.
paragraf

Prawo budowlane: Rozdział 7 - Katastrofa budowlana

Rozdział 7 Prawa budowlanego o katastrofie budowlanej to zbiór siedmiu artykułów. Definiują katastrofę budowlaną, opisują zastępstwa...
Surfinia

Surfinie

Surfinie należą do jednych z najczęściej i najchętniej uprawianych kwiatów na naszych balkonach i tarasach. Kwiaty te są genetyczną krzyżówką różnych odmian petunii, wyhodowaną przez japońskich naukowców. Zaskakujący jest fakt, że w Europie surfinie pojawiły się dopiero w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia. Od petunii różnią się tym, że mają długie zwisające pędy, których długość może osiągnąć nawet dwa metry. Te piękne kwiaty cieszą oczy kaskadami bujnych, różnokolorowych kwiatów o charakterystycznym, słodkim zapachu.
Oświetlenie zewnętrzne budynku.

Światło w ogrodzie

Nastrojowo oświetlony ogród może stać się miejscem, gdzie w gronie przyjaciół będziemy spędzać pogodne, letnie wieczory. Światło na zewnątrz jest przydatne nie tylko ze względów estetycznych. Dzięki oświetleniu zieleni wokół domu możemy w każdej chwili zobaczyć co się dzieje na zewnątrz.